Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 5. 2021,
16.47

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

Natisni članek

BiH evropsko prvenstvo kvalifikacije Alessandro Chiappini slovenska odbojkarska reprezentanca

Četrtek, 6. 5. 2021, 16.47

2 leti, 11 mesecev

Kvalifikcije za EP

Slovenke pot na EP začele s porazom proti BiH: Nič še ni izgubljenega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29
Kv. za EP: Slovenija - BiH (odbojka) | Selekcija Alessandra Chiappinija je s porazom odprla kvalifikacijski turnir v Latviji. | Foto CEV

Selekcija Alessandra Chiappinija je s porazom odprla kvalifikacijski turnir v Latviji.

Foto: CEV

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je s porazom začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2021. V Daugavpilsu v Latviji je izgubila proti Bosni in Hercegovini z 0:3 (-23, -20, -24). 

Pomlajena in oslabljena slovenska izbrana vrsta pod vodstvom selektorja Alessandra Chiappinija se bo v Latviji srečala še z domačo reprezentanco ter Češko. Druga tekma kvalifikacij naše odbojkarice čaka že jutri, ko se bodo pomerile z gostiteljico Latvijo. Obračun se bo začel ob 18.40.

Povratne tekme bodo od 13. maja v Zenici v BiH, na evropsko prvenstvo, ki ga bodo od 18. avgusta do 4. septembra gostile Srbija, Bolgarija, Hrvaška in Romunija, pa se bosta uvrstili najboljši dve reprezentanci iz skupine F.

Slovenija : BiH 0:3 (-23, -20, -24)

Slovenija: Mori 2, Grudina 6, Lorber Fijok, Janežič, Eržen 18, Bračko, Zdovc Sporer, Zatković 10, Najdič, Velikonja Grbac, Boisa 2, Potokar 8, Mazej, Planinšec 6. Selektor: Alessandro Chiappini.

Bosna in Hercegovina: Paradžik 4, Dragutinović, Božić 2, Hadžić, Radišković 11, Begić 21, Klopić, Selimović 8, Ivković, Mladenović 2, Rašidović, Babić, Bošković 13, Isanović. Selektor: Stevan Ljubičić.

Slovenke povedle

Slovenski selektor Chiappini je obračun v Daugavpilsu začel s podajalko Evo Mori, korektorico Darjo Eržen, srednjima blokerkama Tino Grudina in Sašo Planinšec, sprejemalkama Evo Zatković in Moniko Potokar ter prosto igralko Lejo Janežič. Srečanje so z vodstvom z 2:0 odprle Slovenke in razliko z Zatkovićevo ohranjale tudi v nadaljevanju. Edina Selimović je s tremi zaporednimi točkami z začetnim udarcem poskrbela za preobrat, po polminutnem odmoru na zahtevo naše klopi je niz prekinila Planinščeva, Potokarjeva pa je z asom prinesla izenačenje.

Slovenke se bodo jutri pomerile še z Latvijkami. | Foto: CEV Slovenke se bodo jutri pomerile še z Latvijkami. Foto: CEV

Po dobri igri Janežičeve v obrambi sta Erženova in Zatkovićeva prispevali točki za 13:11, Grudina pa as za prvo vodstvo Slovenije s tremi točkami. Erženova je dvakrat uspešno prebila obrambo tekmic, Planinščeva pa blokirala za 18:15. Težave pri sprejemu in neizkoriščene napade Slovenk so bosansko vrsto pripeljale na 19:19, a je Erženova še naprej dobro napadala (22:20). Potokarjeva je z napadom dodala pomembno točko za 23:21, a so tekmice prišle do še enega preobrata in po novih neizkoriščenih napadih naših slavile s 25:23.

Bosanke prevzele nadzor

Tokrat so z vodstvom z 2:0 bolje začele varovanke Stevana Ljubičića, a je Erženova hitro dosegla dve točki, Zatkovićeva pa blok za 4:2 v korist naše vrste. Tekmice so tudi z nekaj sreče izid poravnale na 6. točki, Edina Begić je z asom prispevala točko za 7:6. Bosanke so ohranjale razliko, a jim je tudi do sredine niza ni uspelo povečati na več kot dve točki (13:11), nato pa je Zatkovićeva dvakrat prebila obrambo tekmic za izenačenje na 13:13. Pri 17:15 je Begićevi uspel nov as za 18:15, ki je Chiappinija prisilil v prekinitev. A bosanska sprejemalka je dodala še eno točko.

Slovenke so naredile preveč napak. | Foto: CEV Slovenke so naredile preveč napak. Foto: CEV

Namesto Potokarjeve je v igro vstopila Naja Boisa, namesto Zatkovićeve pa Lorena Lorber Fijok, obe debitantki v naši izbrani vrsti. Prednost je kljub menjavama narasla na pet točk, po asu Selimovićeve so bosanske odbojkarice vodile z 22:17. V igro sta vstopili še Sara Najdič in Žana Zdovc Sporer. Zatkovićeva in Potokarjeva sta se vrnili v igro, Zdovc Sporerjeva je še blokirala za 20:23, a je Dajana Bošković z novo točko postavila stvari na svoje mesto. As Andjelke Radišković pa je tekmicam prinesel zmago s 25:20.

Preveč napak

Chiappini je tretji niz začel z enako zasedbo kot prvega, le da je namesto Zatkovićeve priložnost za igro dobila 17-letna Naja Boisa. Prvi točki za 2:0 je Sloveniji z dvema asoma priskrbela Erženova, a so zatem naša dekleta največ grešila prav pri začetnih udarcih, na drugi strani pa so Bosanke pritiskale na naše sprejemalke in si s protinapadi zagotovile vodstvo z 8:6. Boisa z napadom in Grudina z blokom sta bili zaslužni za izenačenje na 8. točki, Erženova pa za vodstvo z 9:8. Radiškovićeva je zatem dosegla že 12. as Bosank za 10:10, ekipi sta bili poravnani tudi na 13. točki, Planinščeva je z blokom poskrbela za 15:13 v korist naše ekipe, Boisa je napadla za 16:14, Erženova pa blokirala za 17:14 in tudi za 19:15.

Bosanske odbojkarice so bile preomočne. | Foto: CEV Bosanske odbojkarice so bile preomočne. Foto: CEV

Ljubičić je poskusil z odmorom in dvema menjavama in ko so se njegove varovanke povsem približale Slovenkam, je enako storil še Chiappini. Bosanke so poravnale na 20:20, a so naša dekleta zdržala pritisk, Potokarjeva je servirala as za 23:21, naša klop pa je bila po novem izenačenju primorana vzeti še drugi odmor. Boisa je blokirala za 24:23, Slovenke niso izkoristile protinapada za zmago, ki je šla po točkah Boškovićeve in Begićeve v roke Bosne in Hercegovine.

Nič še ni izgubljenega

Alessandro Chiappini, selektor Slovenije: "Proti izkušeni ekipi smo imeli svoje priložnosti. V prvem in tretjem nizu, če bi dobili prvega, bi mogoče zaigrali bolje. Usoden je bil naš sprejem. Ne zaradi njegovega odstotka uspešnosti, ampak zaradi dejstva, da smo pri njem naredili ogromno napak. Dobili smo veliko neposrednih točk iz servisa, čeprav moramo priznati, da je bil njihov servis res agresiven. Na drugi strani pa mi pri začetnih udarcih nismo pokazali tistega, kar smo sposobni."

Monika Potokar, sprejemalka Slovenije: "Tekma je bila izenačena, težka, ključne so bile zadnje točke, lahko bi se obrnilo tudi nam v prid. Še posebno, če bi dobile prvi niz. Moramo pa priznati, da sta bila odločilna elementa servis in sprejem, pri tem so bile tekmice boljše. A ne smemo se predati. Še naprej moramo ostati pozitivne in samozavestne, čakata nas še dve tekmi tu in turnir v BiH, nič še ni izgubljenega." STA

Preberite še:

Sportal Prvi tekmeci slovenskih odbojkarjev bodo Srbi
Slovenija odbojka ženske
Sportal Slovenke že v akciji, Lana Ščuka odpovedala nastop
Ne spreglejte