Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 8. 2022,
11.00

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97

Natisni članek

Gheorghe Cretu Kamerun Rok Možič Rok Možič slovenska odbojkarska reprezentanca SP v odbojki 2022

Četrtek, 25. 8. 2022, 11.00

1 leto, 8 mesecev

Slovenci bodo domače svetovno prvenstvo odprli v petek ob 20.30 proti Kamerunu

Rok Možič: Pripravljen pomagati na igrišču in klopi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97
slovenska odbojkarska reprezentanca Iran Rok Možič | Pred 20-letnim Rokom Možičem je premierno svetovno prvenstvo. Slovenci ga bodo v petek ob 20.30 začeli s tekmo proti Kamerunu. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Pred 20-letnim Rokom Možičem je premierno svetovno prvenstvo. Slovenci ga bodo v petek ob 20.30 začeli s tekmo proti Kamerunu.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Vedno rad pomagam ekipi, kjerkoli že sem, na igrišču ali izven njega. Seveda želim igrati, zato vsakič dam vse, kar lahko, da se trenerju dokažem. Še naprej bom čakal na svojo priložnost. Če jo bom dobil, še toliko bolje. Verjamem pa, da bo vseh 14 igralcev stremelo k cilju, da na vsaki tekmi zmagamo. Pričakujte motivirano in fokusirano Slovenijo," pred petkovim začetkom odbojkarskega svetovnega prvenstva pravi najmlajši član slovenske izbrane vrste Rok Možič.

slovenska odbojkarska reprezentanca Iran
Sportal Gheorghe Cretu: Lahko sem zadovoljen z nekaterimi stvarmi, a popraviti moramo določene detajle

Le še dan loči slovensko moško odbojkarsko reprezentanco do drugega nastopa na svetovnih prvenstvih. Slovenci so na največjem odbojkarskem tekmovanju prvič nastopili pred štirimi leti in zasedli 12. mesto. Dogajanje v Italiji, kjer je letos navduševal v klubu, je Rok Možič takrat spremljal kot gledalec, tako da je pred 20-letnikom premierni nastop na svetovnem prvenstvu. In to kar na domačem. 

"Za zdaj še ni nervoze. A ko bomo enkrat stopili na igrišče v Stožicah na prvo tekmo, ko se bo začelo zares, bo zagotovo vsak čutil nekaj treme. Vemo, kako je igrati v Stožicah, vemo, da se od nas nekaj pričakuje ... Že zdaj na prijateljski tekmi, ko je trener rekel, da bo zamenjal celotno postavo, se mi je malo zatresla roka. Smo pa mirnih glav, vemo, kaj nas čaka, kaj moramo narediti," pravi debitant na svetovnih prvenstvih.

Slovenija : Iran, slovenska odbojkarska reprezentanca
Sportal Tretja tekma, tretja zmaga Slovencev. V petek gre zares.

slovenska odbojkarska reprezentanca Iran Gheorghe Cretu Rok Možič | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Še naprej bom čakal na priložnost. Vsi, ki bomo nastopili, bomo dali sto odstotkov."

Če se je na klubskem prizorišču v dresu Verone čez noč prelevil v vodjo in je v "prvem planu" Radostina Stojčeva, pa je sprejemalčeva vloga v reprezentanci drugačna. Ob standardnih sprejemalcih udarne zasedbe Tinetu Urnautu in Klemnu Čebulju na priložnost za igro čaka na klopi. Kako vlogo dojema Možič, ki ne skriva, da je že v mlajših selekcijah vselej želel biti "lider" ekipe?

"Vedno rad pomagam ekipi, kjerkoli že sem, na igrišču ali izven njega. Iskreno, seveda si želim biti na igrišču, zato vsakič, ko vstopim v igro, dam vse, kar lahko, da se trenerju dokažem in upravičim ponujeno priložnost. Nekako se vidi, kdo je prva postava, in če lahko tako rečemo, "druga" postava v reprezentanci. Še naprej bom čakal na svojo priložnost. Verjamem, da bomo vsi, ki bomo nastopili, vseh 14 igralcev, dali sto odstotkov, da bi pomagali ekipi do zmag in da bomo stremeli k cilju, da na vsaki tekmi na koncu zmagamo. Vsak želi pomagati. Če bom prišel na igrišče, še toliko bolje, če pa bom sedel, pa bom pomagal na klopi, navijal za svojo ekipo in bil v pripravljenosti, da vstopim. Se že veselim," razmišlja mladenič.

Svetovno prvenstvo v odbojki za moške. Odbojka. Metod Ropret. Zoran Janković
Sportal Pri OZS pripravljeni na spektakel: Najpomembneje je, da se pripravljenost naših odbojkarjev vzpenja

Slovenija : Iran, slovenska odbojkarska reprezentanca | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Dokazali, da lahko tudi aduti s klopi pomagamo"

Selektor Gheorghe Cretu je Možiča na torkovi pripravljalni tekmi z Iranom skupaj z rezervisti v igro poslal za tretji in četrti set. "Vesel sem, da sem proti Iranu dobil priložnost. Menim, da sem odigral dobro, na koncu na žalost sicer z dvema napakama, a na splošno je tudi 'druga' ekipa pokazala, da ni kar tako, da lahko tudi mi, aduti s klopi pomagamo. Je pa celotna ekipa proti Iranu prikazala predstavo na višji ravni kot na tekmah v Mariboru. Tam je bilo še nekaj nihanj, tokrat pa menim, da je bila to res konstanta igra. V drugem setu smo malo zaostajali, pa ga obrnili, nato smo vstopili mi, v tretjem setu priredili preobrat, mu bili tudi v četrtem blizu, a nam na žalost ni uspelo. Iranu smo prepustili ta en set, lahko pa smo zadovoljni z igro. V tej je nekaj pomanjkljivosti, ki jih moramo v zadnjih trenutkih do prvenstva poskušati odpraviti," je torkovo predstavo proti azijski reprezentanci ocenil najmlajši član slovenske čete in se dotaknil omenjenih pomanjkljivosti.

Celoten spored svetovnega prvenstva

"Morda nam manjka še nekaj pritiska na servisu. To se je videlo, ko je v igro vstopila naša postava. Delali smo neke napake, zaradi katerih smo jih na trenutke s težavo lovili, a v fazi 'break-point', ko imamo dobro blok obrambo, menim, da znamo oddelati dobro. Je pa servis na koncu tisti, ki loči dobre ekipe od najboljših. Tu imamo še rezerve. To bo treba popraviti, saj v vrhunski odbojki odločajo malenkosti, na koncu ena žoga lahko spremeni vse."

Dejan Vinčić
Sportal Dejan Vinčić: Odgovornost je zelo velika, večje motivacije ne moreš imeti

"Dobro smo delali na treningih, bili smo pridni, motivirani in fokusirani. Tak obraz lahko pričakujemo tudi na prvenstvu. Nanj gremo z mislijo zmagat na vsaki tekmi." | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida "Dobro smo delali na treningih, bili smo pridni, motivirani in fokusirani. Tak obraz lahko pričakujemo tudi na prvenstvu. Nanj gremo z mislijo zmagat na vsaki tekmi." Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Pričakujte motivirano in fokusirano Slovenijo

Slovenci bodo prvenstvo odprli v petek ob 20.30 proti Kamerunu, na papirju najlažjemu tekmecu v skupini. "Časa do prvenstva ni več veliko, pred nami je le še nekaj treningov, zadnje piljenje detajlov, treba pa se je tudi spočiti. Pripravljeni smo na to prvenstvo. Dobro smo delali na treningih, bili smo pridni, motivirani in fokusirani. Tak obraz lahko pričakujemo tudi na prvenstvu. Nanj gremo z mislijo zmagat na vsaki tekmi. Treba pa bo res iti tekmo po tekmo, nikogar podcenjevat, saj prostora za napake ni. Že na pripravljalni tekmi v Stožicah je prišlo veliko ljudi, pred domačimi navijači je vedno lepo igrati. Veselim se, da se v kratkem vse skupaj začenja."

Slovensko reprezentanco po tekmi s Kamerunom v nedeljo čakajo olimpijski prvaki in zmagovalci letošnje lige narodov Francozi, ki lovijo trojno krono, v torek za konec skupinskega dela pa še Nemci. Prvi dve reprezentanci iz vsake skupine in najboljše štiri tretje uvrščene bodo napredovale v izločilne boje.

Gregor Humerca
Sportal Največji projekt zveze je pred vrati: izziva so se lotili samozavestno

 

Spored tekem svetovnega prvenstva skupine D, Stožice

Petek, 26. avgust
17.30 Francija – Nemčija
20.30 Slovenija – Kamerun

Nedelja, 28. avgust
17.30 Nemčija – Kamerun
20.30 Francija – Slovenija

Torek, 30. avgust
17.30 Francija – Kamerun
20.30 Slovenija – Nemčija

 

 

Ne spreglejte