Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 6. 2022,
21.06

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,07

1

Natisni članek

Japonska odbojkarska liga narodov Mark Lebedew slovenska odbojkarska reprezentanca

Nedelja, 26. 6. 2022, 21.06

1 leto, 2 meseca

Liga narodov, filipini, 8. krog

Preobrat v drugem nizu premalo, nova ničla Slovencev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,07

1

Slovenska odbojkarska reprezentanca je na zadnji tekmi drugega turnirja lige narodov na Filipinih z 1:3 (-21, 22, -18, -19) v nizih klonila proti izbrani vrsti Japonske. Slovence zdaj med 5. in 10. julijem čaka še tretji turnir na Poljskem, kjer se bodo udarili z gostiteljico, Srbijo, Bolgarijo in Iranom.

slovenska odbojkarska reprezentanca Italija liga narodov
Sportal Italijani zlahka odpravili "spremenjeno" Slovenijo
slovenska odbojkarska reprezentanca Italija liga narodov
Sportal Italijani so se ekspresno poigrali z nemočnimi Slovenci

Slovenija je doživela peti poraz v letošnji izdaji tekmovanja. V soboto je na turnirju v Quezon Cityju klonila proti Italiji z 0:3, pred tem izgubila tudi proti Nizozemski (0:3), a je premagala Argentino (3:1).

Slovenski selektor Mark Lebedew je tudi za tekmo z Japonsko nekoliko premešal zasedbo. Tokrat je poskusil z najbolj udarno slovensko postavo s podajalcem Gregorjem Ropretom, korektorjem Tončkom Šternom, sprejemalcema Rokom Možičem in kapetanom Tinetom Urnautom, srednjima blokerjema Alenom Pajenkom in Janom Kozamernikom ter prostim igralcem Janijem Kovačičem. Obračun so bolje začeli Japonci, ki so hitro povedli s 3:1 in s 5:2, a so nato Slovenci vendarle ujeli ritem in se z delnim izidom 3:1 približali Japoncem, a so bili ti tudi v nadaljevanju niza ves čas korak pred slovenskimi tekmeci. V zaključku niza so si japonski odbojkarji priigrali prednost treh točk in niz brez večjih težav pripeljali v svojo korist (25:21).

Tudi začetek drugega niza ni prinesel nujnega preobrata. Japonci so pri izidu 1:1 dali v prestavo višje in z delnim izidom 9:2 pobegnili Slovencem na 10:2. A varovanci Marka Lebedewa se niso predali. Počasi, a vztrajno so topili zaostanek za Japonci, kljub temu je delovalo, da azijska reprezentanca ne bo imela večjih težav pri osvojitvi niza. A pri vodstvu Japonske z 22:17 je na servis prišel Jan Kozamernik in z izjemno borbeno predstavo so slovenski odbojkarji vztrajno parali živce nasprotniku. Blok Kozamernika, protinapadi Možiča in točka Tončka Šterna so prinesli preobrat za 23:22 in potem tudi za zmago, odločilno točko je dosegel Možič. Slovenija je z osmimi zaporednimi točkami osvojila drugi niz (25:22) in se vrnila med žive.

A preporodu v drugem nizu je sledil nov padec v tretjem. Slovenci so z Japonci korak držali le do rezultata 3:3, nakar so slovenski tekmeci znova zaigrali boljše in pobegnili na 9:4. V zaključku niza Slovenci niso zmogli novega preobrata, Japonci so na koncu tretji niz dobili s 25:18. Kljub slabšemu servis so bili Slovenci v uvodu četrtega niza še blizu, toda po 7:8, 10:11 in 12:13 so slovenski tekmeci pobegnili na tri točke. V zaključku niza so lahko le nižali razliko (20:17), vendar pa Japonci niso popuščali in po nekaj napakah slovenskih tekmecev dokaj zanesljivo dobili še ta niz in tekmo s 25:19.

V slovenski izbrani vrsti se je z 20 točkami najbolj izkazal Rok Možič, Tonček Štern jih je dodal 16, Tine Urnaut pa 11.

"Ta teden smo preizkusili veliko različnih postav, tudi zaradi poškodb igralcev, a pri tem nismo bili najbolj uspešni." | Foto: Volleyballworld "Ta teden smo preizkusili veliko različnih postav, tudi zaradi poškodb igralcev, a pri tem nismo bili najbolj uspešni." Foto: Volleyballworld Lebedew: Imeli smo svoje priložnosti

Slovenci so trenutno na mestih, ki ne zagotavljajo preboja na zaključni turnir (osmerica). Na osmih tekmah so zmagali le trikrat. "Današnja predstava je bila napram sobotni veliko boljša, čeprav rezultat ni bil takšen, kot bi si ga želeli. Veseli smo, da sta se vrnila Jani in Tonček, danes sta nam veliko pomagala. Imeli smo svoje priložnosti, da bi tretji ali četrti niz preobrnili v našo korist, a nismo bili dovolj mirni, da bi v sredini nizov osvojili pomembne točke. Za nami je težek teden, ki so ga zaznamovale okužbe s koronavirusom na začetku tedna in zaradi tega smo morali spremeniti tudi način naše igre in priprav," je po koncu dejal slovenski selektor Lebedew.

"Ta teden smo preizkusili veliko različnih postav, tudi zaradi poškodb igralcev, a pri tem nismo bili najbolj uspešni. Edina pozitivna stran je tekma z Argentino. Zdaj nas čaka povratek v Slovenijo, moramo se čimprej spet privaditi na evropski časovni pas, nato pa nas čakajo trije oziroma štirje dnevi priprav in pot v Gdansk, kjer nas čakajo tekme, ki bodo za izjemno pomembne, če si želimo igrati na zaključnem turnirju. Čaka nas še veliko dela," je še dejal Avstralec na slovenski klopi.

Ob edinem uspešnem nizu Slovencev je z odličnim serviranjem slovensko igro povedel Kozamernik. "Danes je bila predstava že veliko boljša, a še vedno nam je zmanjkalo kar veliko praktično v vseh elementih igre, da bi obrnili to tekmo v našo korist. Mislim, da je to kljub vsemu dobra popotnica za naprej, a bo treba vložiti še ogromno dela. Upam, da bodo na naslednjem turnirju naše predstave na višjem nivoju, da bomo uspeli čim več tekem dobiti in se z našo veliko željo uspemo prebiti na zaključni turnir, kar bi bil za nas lep uspeh," je po tekmi dejal Kozamernik.

Poleg preobrata v drugem nizu pa je spodbudna novica za slovenski tabor tudi vrnitev Tončka Šterna in prostega igralca Janija Kovačiča po okužbi s koronavirusom. "Občutki so mešani, trudil sem se, za mano sta tudi dva treninga, a je to premalo. Več kot teden dni sem bil brez treningov, kar se pozna. Pozna se pa tudi to, da kot ekipa nismo v formi. Vidi se, da nam v vsakem elementu manjša še veliko, če bi želeli parirati najboljšim reprezentancam sveta. Če bomo hoteli v prihodnje še kaj narediti, bo potrebnega še veliko dela, saj nam manjka še res veliko," je po srečanju priznal Kovačič.

Osmerica na zaključni turnir v Bologno

Slovenci se bodo zdaj vrnili iz Azije, nato pa med 5. in 10. julijem odigrali tretji turnir na Poljskem, kjer se bodo udarili z gostiteljico, Srbijo, Bolgarijo in Iranom. Po zamislih selektorja se jim bo tam prvič v letošnji izvedbi tekmovanja pridružil Klemen Čebulj.

Osem reprezentanc se bo po treh turnirjih uvrstilo na zaključni turnir, ki ga bo med 20. in 24. julijem gostila Bologna. Italija ima mesto na njem že zagotovljeno.

Liga narodov je za reprezentance predvsem priprava na svetovno prvenstvo, ki bo konec avgusta in v začetku septembra tudi v Sloveniji. Glavna gostiteljica z zaključnimi boji bo branilka naslova Poljska.

Liga narodov, Filipini, 8. krog

Nedelja, 26. junij
Japonska : Slovenija 3:1 (21, -22, 18, 19)
Išikawa 21; Možič 20, Štern T. 16, Urnaut 11, Pajenk in Kozamernik 8

Nemčija : Francija 1:3

Italija : Kitajska 3:0

Lestvica

1. Francija 8 tekem - 7 zmag (21 točk)
2. Poljska 8 - 7 (21)
3. Italija 8 - 6 (19)
4. Japonska 8 - 6 (18)
5. ZDA 8 - 6 (17)
6. Brazilija 8 - 5 (15)
7. Nizozemska 8 - 5 (14)
8. Iran 8 - 4 (12)
............................................................
9. Srbija 8 - 4 (11)
10. Slovenija 8 - 3 (9)
11. Nemčija 8 - 3 (7)
12. Argentina 8 - 2 (8)
13. Kitajska 8 - 2 (6)
14. Kanada 8 - 2 (6)
15. Bolgarija 8 - 1 (6)
16. Avstralija 8 - 1 (2)

*najboljših osem reprezentanc se po 12 tekmah uvrsti na zaključni turnir, ki ga bo med 20. in 24. julijem gostila Bologna.

Ne spreglejte