Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 10. 2023,
20.39

Osveženo pred

6 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,55

Natisni članek

Olimpijske kvalifikacije kvalifikacije za olimpijske igre slovenska odbojkarska reprezentanca

Sobota, 7. 10. 2023, 20.39

6 mesecev, 4 tedne

OLIMPIJSKE KVALIFIKACIJE, 6. KROG

Japonci Slovencem za zdaj zaprli olimpijska vrata, a vse še ni izgubljeno #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,55

Slovenska odbojkarska reprezentanca je v kvalifikacijah za nastop na olimpijskih igrah prihodnje leto v Parizu zabeležila še drugi zaporedni poraz. Po petkovem porazu z ZDA je tokrat z 0:3 (-21, -22, -18) morala priznati premoč še gostiteljem Japoncem. Poraz v tokijski dvorani Yoyogi pomeni, da se Slovenci prek kvalifikacij ne morejo več uvrstiti na OI, a sanj o nastopu na olimpijskih igrah še ni konec, saj so v dobrem položaju, da se po uvrstitvi na svetovni lestvici uvrstijo na prihodnje OI. Evropski podprvaki in svetovni prvaki Italijani so si privoščili nov poraz in se pred zadnjo tekmo, derbijem z Brazilijo, znašli v neugodnem položaju.

slovenska odbojkarska reprezentanca : ZDA, olimpijske kvalifikacije, Jan Kozamernik
Sportal Američani Slovencem zadali prvi poraz, Japonci nadigrali Srbe #video

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca v Tokiu na turnirju olimpijskih kvalifikacij za nastop na olimpijskih igrah ni izpolnila cilja. Že krog pred zadnjo nedeljsko tekmo s Srbijo (9.00) je jasno, da želenega drugega mesta ne more več osvojiti, po štirih pričakovanih zmagah sta bila usodna dva zaporedna poraza.

Slovenski odbojkarji so klonili z 0:3 v nizih. | Foto: Volleyball world Slovenski odbojkarji so klonili z 0:3 v nizih. Foto: Volleyball world

Za varovance Gheorgeja Cretuja pa olimpijske igre vendarle še niso izgubljene. V Pariz namreč lahko pridejo tudi z uvrstitvijo na lestvici Mednarodne odbojkarske zveze (FIVB), a za to bodo morali spomladi naslednje leto dobro igrati v ligi narodov. 

Urnaut stisnil zobe

Pred tekmo reprezentanc ZDA in Slovenije je Slovenija ostala brez kapetana Tineta Urnauta, ki ga zaradi bolezni ni bilo niti v kadru. Za spopad z Japonsko je stisnil zobe in pomagal izbrani vrsti. Selektor Gheorghe Cretu ga je ob tem tudi uvrstil v začetno postavo ob Čebulju, Vinčiću, Možiču, Pajenku in Kovačiču. Slovenci so obračun začeli veliko bolje kot petkovega z Američani. Po izenačenju na 1:1 so ob preudarni igri in odličnem servisu kapetana Urnauta hitro pobegnili na 6:1.

slovenska odbojkarska reprezentanca : Japonska kvalifikacije Klemen Čebulj | Foto: Volleyball world Foto: Volleyball world

A Japonci so zatem hitro odgovorili in se približali na 6:8. Nepopustljivi in neugodni Japonci so tudi zatem ves čas dihali za ovratnik Slovencem in ob zaostanku s 13:16 nanizali pet zaporednih točk ter prvič na srečanju povedli (18:16). V precej napetem zaključku so se Slovenci po bloku Urnauta še približali na 21:22, a so Japonci odgovorili z delnim izidom 3:0 in prvi niz pospravili v svoj žep (25:21).

Tudi v drugem in tretjem nizu Japonci boljši ob koncu

Tudi drugi niz je postregel z zelo izenačenim bojem, moštvi pa sta nizali točko za točko. Slovenci so ob zaostanku s 15:17 nanizali tri zaporedne točke in prišli do vodstva z 18:17, a so gostitelji odgovorili z enako mero in se v napet zaključek podali s prednostjo 20:18. Ta prednost pa je bila za Japonce v končnici drugega niza na koncu tudi dovolj za uspeh s 25:22. V slovenski izbrani vrsti sta v prvih dveh nizih največ točk dosegla Možič (9) in Čebulj (7). Slovenci so imeli veliko težav pri bloku, ob tem so naredili tudi 19 napak, Japonci na drugi strani deset.

Slovenci so v tretjem nizu stik z nasprotnikom držali do izida 14:14, nato pa so Japonci ekspresno pobegnili na 18:14, kar jim je omogočilo povsem miren konec zadnjega niza, ki so ga na koncu dobili s 25:18. V slovenski izbrani vrsti je bil na koncu s 16 točkami najučinkovitejši Možič, Čebulj je dodal sedem točk. 

slovenska odbojkarska reprezentanca Tine Urnaut | Foto: Volleyball world Foto: Volleyball world "Japonci so boljše odigrali od nas, prikazali so boljšo odbojko od nas v vseh elementih. Dobro smo štartali, ampak smo imeli potem, kot že dostikrat, težave pri igri za menjavo. In niti ne na servis katerega od njihovih najboljših serverjev, ampak podajalca. Dobili smo serije po štiri, pet točk vsak niz. Tam se je zapletlo in smo jih morali loviti. Vedeli smo, da so kakovostni v obrambi, to so pokazali. Bili so veliko bolj kakovostni, večkrat so se ubranili, bolje so se branili in precej bolje so organizirali protinapad kot mi. Bili so bolj učinkoviti v protinapadu in žal jim moramo priznati premoč," je po porazu dejal slovenski kapetan Urnaut.

Domačini Japonci so v dosedanjem poteku kvalifikacij presenetljivo izgubili proti Egiptu, potem ko so že vodili z 2:0 v nizih, točko pa so prepustili tudi ob zmagi proti Finski s 3:2 v nizih. Nato pa so odbojkarji iz dežele vzhajajočega sonca stopnjevali formo in po vrsti s 3:0 v nizih premagali Tunizijo, Turčijo, v petek še Srbijo, zdaj pa tudi Slovenijo. Medsebojna statistika zadnjih tekem na najvišji ravni je na strani Japoncev. Dobili so namreč zadnje tri medsebojne obračune, skupna statistika medsebojnih obračunov pa je zdaj na uradnih tekmah 4:3 v korist Japonske.

Poljaki na OI, Nemcem grem odlično, Italijanom ne

Ob turnirju v Tokiu potekata še turnirja v Braziliji in na Kitajskem. V skupini A v Riu de Janeiru ob gostiteljici Braziliji igrajo še Italija, Iran, Kuba, UkrajinaNemčijaČeška in Katar, v skupini C v Šjanu pa ob Kitajski še Poljska, Argentina, Nizozemska, Kanada, Mehika, Belgija in Bolgarija.

Olimpijske igre so si že zagotovili Poljaki, v najboljšem položaju za drugo vstopnico na Kitajskem so Belgijci, možnost še imajo Kanadčani.

V Braziliji pa vse kaže na veliko presenečenje Nemcev, ki so na kolena spravili tako gostitelje kot Italijane. Po petih tekmah so pri petih zmagah. Toliko jih imajo po šestih zmagah Brazilci, medtem ko si si azzurri privoščili spodrsljaj proti Kubi (1:3) in so pri štirih. Na zadnji tekmi se bodo v derbiju pomerili z gostitelji.

Olimpijske kvalifikacije, 6. krog 

Sobota, 7. oktober

Lestvice:

 
slovenska odbojkarska reprezentanca : ZDA, olimpijske kvalifikacije
Sportal Slovenci niso bili kos Američanom
Ne spreglejte