Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 9. 2023,
20.53

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,96

Natisni članek

Hrvaška Gheorghe Cretu slovenska odbojkarska reprezentanca EuroVolley2023

Ponedeljek, 4. 9. 2023, 20.53

8 mesecev

Evropsko prvenstvo v odbojki za moške, 8. dan

Slovenci odpravili Hrvate in si zagotovili prvo mesto v skupini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,96
slovenska odbojkarska reprezentanca : Hrvaška, evropsko prvenstvo | Slovenski odbojkarji so s 3:0 odpravili Hrvaško, ki ji ni uspelo držati koraka z branilci srebra. | Foto CEV

Slovenski odbojkarji so s 3:0 odpravili Hrvaško, ki ji ni uspelo držati koraka z branilci srebra.

Foto: CEV

Slovenska odbojkarska reprezentanca je na četrti tekmi evropskega prvenstva s 3:0 (17, 18, 14) odčitala lekcijo Hrvaški in si s četrto zmago zagotovila, da bo v osmino finala napredovala s prvega mesta. Slovenci bodo zadnje srečanje skupinskega dela odigrali v torek ob 19.30, ko jim bodo nasproti stali gostitelji Bolgari. V slovenski skupini so Ukrajinci s 3:2 premagali Fince, tako da še niso povsem odpisani v boju za napredovanje. Za veliko presenečenje so v Tel Avivu poskrbeli Romuni, ki so s 3:1 premagali olimpijske prvake Francoze.

Poročilo s tekme:

slovenska odbojkarska reprezentanca : Hrvaška, evropsko prvenstvo
Sportal Slovenci zanesljivo opravili s Hrvati in osvojili prvo mesto

Hrvaška : Slovenija 0:3 (-17, -18, -14)

Palača kulture in športa Varna, 250 gledalcev, sodnika: Vasileios (Grčija), Šimić (Srbija).
* Hrvaška: Žukovski, Perić 1, Nikačević 3 (1 blok), Sedlaček, Jakopec, Hanžić 2, Šestan 6 (1 as), Đirlić 12 (1 blok), Pervan, Marelić 5, Mihalj 1 (1 blok), Zeljković, Raić.
* Slovenija: Pajenk 4, Planinšič, Kozamernik 6 (1 blok), Toman, Bračko 1, Štalekar, Koncilja 1, Kovačič, Ž. Štern 3, Ropret 2 (2 asa), Urnaut 9 (1 as), Čebulj 14 (1 as, 2 bloka), Možič 10 (1 blok), Mujanović 7 (3 ase).
Poročilo s tekme

Štiri tekme, štiri zmage, maksimalnih 12 točk je izplen slovenskih odbojkarjev na evropskem prvenstvu, ki v skupinskem delu do zdaj niso imeli enakovrednega tekmeca. 

Po zmagah s 3:1 nad Ukrajino in 3:0 nad Finsko in Španijo so suvereno opravili še s Hrvati. Ti so do tekme s sosedi po uvodnem porazu s Finsko premagali Ukrajino, Španijo in Bolgarijo, tokrat pa niso zmogli dohajati koraka z varovanci Gheorgheja Cretuja.

Nik Mujanović je odlično izkoristil novo ponujeno priložnost. | Foto: CEV Nik Mujanović je odlično izkoristil novo ponujeno priložnost. Foto: CEV Ta je začel s preverjeno udarno postavo (blokerjema Alenom Pajenkom in Janom Kozamernikom, sprejemalcema Klemnom Čebuljem in Tinetom Urnautom, Rokom Možičem na mestu korektorja, podajalcem Gregorjem Ropretom in Janijem Kovačičem na mestu libera), a ob zanesljivem vodstvu ob koncu drugega niza in nadaljevanju lahko priložnost ponudil številnim rezervistom. Sprva mlademu korektorju Niku Mujanoviću, v nadaljevanju pa je v igro ob 18-letniku poslal še Žigo Šterna, Saša Štalekarja, slavljenca Danijela Konciljo in Roka Bračka.

Hrvati so se v prvem in drugem nizu Slovencem upirali le na začetku do 5:5 oziroma 9:9, nato pa so branilci evropskega srebra stopili na plin in niza zanesljivo dobili. S 25:17 in 25:18. V tretjem že od začetka dvoma o zmagovalcu ni bilo, Hrvate so pustili le do 14. točke in se veselili četrte zanesljive zmage.

Slovenci, ki so odlično servirali in končali s sedmimi asi, so si z novo zmago zagotovili, da bodo v osmino finala napredovali s prvega mesta v skupini. Čebulj je vpisal 14 točk, Možič 10, Urnaut 9, Mujanović 7 (3 ase). Pri Hrvatih je največ točk, 12, dosegel Petar Đirlić.

Slovenci Hrvatom niso dali priložnosti. | Foto: CEV Slovenci Hrvatom niso dali priložnosti. Foto: CEV

Hrvatom nismo pustili dihati 

"Danes smo v tekmo vstopili zbrani. Videlo se je, da želimo to tekmo končati čim prej, čim prej odločiti zmagovalca skupine in prihraniti nekaj moči. Na tem prvenstvu smo videli že kar nekaj presenečenj. Če tekmeca ne postaviš pod stalen pritisk, te lahko vsako premaga, tako da sem vesel, da smo odločno začeli, Hrvatom nismo pustili dihati niti za trenutek. Prej ali slej so v vsakem setu popustili, tako da smo gladko pripeljali to tekmo do konca," je po ekspresni zmagi za RTV Slovenija dejal Ropret, ki se je podpisal pod dva asa.

"Zbrani smo bili celo tekmo, od prve točke naprej. Kot selektor sem zadovoljen, da nismo bili zbrani le na trenutke, ampak vso tekmo. Imamo kvaliteto, če pa je fokus pravi, je to to. Sredi prvega niza sem fante opozoril, da naj ne mislijo le na napad, ampak tudi na obrambo in zaščito. Mislim, da so dobro opravili svoje delo," pa je misli strnil Cretu.

Tonček Štern
Sportal Tonček Štern v nepoznanem položaju: Delam vse, da se bom vrnil še močnejši #video
Na prvenstvu sodeluje 24 reprezentanc, ki so v skupinskem delu razdeljene v štiri skupine po šest ekip. Najboljše štiri iz vsake skupine po predtekmovanju, ki traja do 6. septembra, napredujejo v izločilne boje oziroma osmino finala.

Za konec skupinskega dela v torek z Bolgari

V petek ob 19.30 Slovence čaka še tekma z Bolgari. | Foto: Guliverimage V petek ob 19.30 Slovence čaka še tekma z Bolgari. Foto: Guliverimage Slovenci bodo po večerni tekmi zadnji obračun skupinskega dela odigrali v torek zvečer proti Bolgarom, ki bodo imeli bučno spodbudo s tribun. Tudi izločilne boje bodo začeli na istem prizorišču, saj v Varni ostajajo vse do vključno morebitnega četrtfinala.

Polfinale, finale in tekma za prvo mesto bodo v Rimu.

Točke, pomembne za Pariz

Cilj Slovencev je še naprej iz vsake tekme iztržiti čim več, saj prav vsaka prinaša ali odvzema točke na svetovni jakostni lestvici. Če Slovencem na olimpijskem kvalifikacijskem turnirju, ki bo konec septembra v Tokiu, med osmerico ne bi uspelo osvojiti enega izmed prvih dveh mest, ki bosta vodili na olimpijske igre v Pariz, si prvo uvrstitev tja še vedno lahko zagotovijo z dobro uvrstitvijo na jakostni lestvici.

Zadnjih pet vozovnic v francosko prestolnico bo namreč razdeljenih med pet najboljših držav, ki si predhodno ne bodo zagotovile ene izmed šestih razpoložljivih vstopnic skozi kvalifikacije, pri čemer bo prvi kriterij obarvan kontinentalno, drugi pa glede na uvrstitev na lestvici. Na njej Slovenija trenutno zaseda osmo mesto. Z dosedanjimi nastopi v Bolgariji je pridobila 7,68 točke. Od Argentine, nove južnoameriške prvakinje, na sedmem mestu jo loči dobrih 26 točk in pol.

EP odbojka finale Turčija Srbija
Sportal Odločal peti niz, Turkinje prvič prvakinje

Ukrajinci še lahko upajo

Ukrajinci so po hudem boju s 3:2 premagali Fince. | Foto: CEV Ukrajinci so po hudem boju s 3:2 premagali Fince. Foto: CEV Pred sosedskim srečanjem sta se v skupini B v Varni pomerili Ukrajina in Finska. Ukrajinci so vodili z 2:0 v nizih, nato pa tekmecem dopustili, da so se vrnili v igro in izenačili na 2:2. O zmagovalcu je odločal tie-break, po katerem so zmagali Ukrajinci in severnjakom zaprli vrata osmine finala.

Sami so trenutno zadnji v skupini, a ne brez možnosti za tako želeno vstopnico. V torek se bodo zanjo pomerili s Španci. V osmino finala Ukrajince pelje zmaga s 3:0 ali 3:1, v nasprotnem primeru bodo napredovali Španci.

Romuni presenetili Francoze

Za Slovence je zanimivo tudi dogajanje v skupini D, s katero se bodo križali v izločilnih bojih. Olimpijski prvaki Francozi so si privoščili spodrsljaj, z 1:3 so izgubili z Romuni, ki so si zagotovili osmino finala.  Romuni so s 3:1 premagali vodilno ekipo skupine D Francijo. | Foto: CEV Romuni so s 3:1 premagali vodilno ekipo skupine D Francijo. Foto: CEV

Branilci naslova Italijani so za četrto zmago s 3:0 premagali Švicarje, Srbi pa za tretjo Estonce.

Evropsko prvenstvo v odbojki (28. avgust–16. september 2023)

Skupinski del

Ponedeljek, 4. september

Lestvice:

Ne spreglejte