Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
31. 8. 2020,
14.02

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,61

6

Natisni članek

žreb NK Celje UEFA Prva liga Telekom Slovenije Liga Europa NK Mura NK Olimpija NK Olimpija

Ponedeljek, 31. 8. 2020, 14.02

3 leta, 7 mesecev

Žreb 2. kroga kvalifikacij lige Europa

Olimpijo in Muro pobožala sreča v Evropi

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,61

6

Ante Vukušić | Najboljši strelec Prve lige Telekom Slovenije v prejšnji sezoni, trenutno poškodovani Ante Vukušić, se bo z Olimpijo v 2. krogu kvalifikacij pomeril z Zrinjskim iz Mostarja. | Foto Grega Valančič/Sportida

Najboljši strelec Prve lige Telekom Slovenije v prejšnji sezoni, trenutno poškodovani Ante Vukušić, se bo z Olimpijo v 2. krogu kvalifikacij pomeril z Zrinjskim iz Mostarja.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Na sedežu Evropske nogometne zveze (Uefa) v Nyonu so danes plesale kroglice. V žrebu 2. kroga kvalifikacij lige Europa sta sodelovali tudi Olimpija in Mura, ki za razliko od Ljubljančanov v tej sezoni še ni odigrala evropske tekme. Ljubljančani bodo 17. septembra v Stožicah gostili Zrinjski iz Mostarja (BiH), Mura pa bo v primeru zmage nad Nomme Kalju, s katerim se bo pomerila 10. septembra na Madžarskem, poskušala nato teden dni pozneje v Fazaneriji izločiti danski Aarhus.

Kvalifikacije za ligo Europa, 2. krog:

Olimpija (Slo) – Zrinjski Mostar (BiH)
Nomme Kalju (Est)/Mura (Slo) – Aarhus (Dan)

Preostali pari 2. kroga kvalifikacij so navedeni pri koncu članka.

Po nepričakovanem izpadu Maribora proti severnoirskemu predstavniku Coleraine, ki je prejšnji teden šokiral vijolice v Ljudskem vrtu in se po izvajanju strelov z bele točke veselil enega od najbolj odmevnih evropskih podvigov v zgodovini (polprofesionalnega) kluba, se je seznam slovenskih klubov v evropski sezoni 2020/21 skrčil na tri imena.

Olimpija še enkrat v Stožicah, Mura v Fazaneriji?

Ante Šimundža je z Muro odlično vstopil v sezono 2020/21. Bo nadaljeval zmagoviti niz tudi v Evropi? | Foto: Grega Valančič/Sportida Ante Šimundža je z Muro odlično vstopil v sezono 2020/21. Bo nadaljeval zmagoviti niz tudi v Evropi? Foto: Grega Valančič/Sportida V kvalifikacijah za evropsko ligo čakajo na nove izzive še Olimpija, Mura in Celje, s tem da morajo Prekmurci zaradi ''koronavirusnih'' zapletov v Estoniji dvoboj 1. kroga kvalifikacij še odigrati. Uefa se je odločila, da se bodo izbranci Anteja Šimundže, ki so izvrstno vstopili v novo sezono in trenutno vodijo v Prvi ligi Telekom Slovenije (dve tekmi, dve zmagi z razliko v zadetkih 5:0), z estonskim klubom Nomme Kalju udarili 10. septembra na Madžarskem.

Danes so navijači črno-belih izvedeli ime morebitnega tekmeca v 2. krogu kvalifikacij za ligo Europa, ki bo prišel v poštev, če bodo med reprezentančnim premorom zaradi dvobojev lige narodov izločili estonskega predstavnika. Žreb je določil, da se bo zmagovalec bližajočega estonsko-slovenskega spopada v nadaljevanju evropske sezone nameril na danskega predstavnika. Če bo Mura boljša od ekipe Nomme Kalju, se bo torej 17. septembra v Fazaneriji udarila z Aarhusom. V anketi pred žrebom je bil označen kot tekmec, ki bi najbolj ustrezal črno-belim. Muro je tako pri žrebu spremljala sreča, saj se bo pomerila na domačih tleh. 

Navijači Olimpije bodo 17. septembra spremljali dvoboj med zmaji in Zrinjskim iz Mostarja, večkratnim prvakom Bosne in Hercegovine. | Foto: Vid Ponikvar Navijači Olimpije bodo 17. septembra spremljali dvoboj med zmaji in Zrinjskim iz Mostarja, večkratnim prvakom Bosne in Hercegovine. Foto: Vid Ponikvar

Podobno zadovoljstvo pa so občutili tudi privrženci Olimpije. Njihovi ljubljenci so v 1. krogu kvalifikacij težje od pričakovanega v Stožicah preskočili islandsko oviro. V 2. krogu, kjer se bo podobno kot v prvem odigrala le ena tekma, jih čaka tekmec iz Bosne in Hercegovine. To je Zrinjski Mostar, ki je v preteklosti že večkrat gostoval v Sloveniji in Ljudski vrt venomer zapuščal slabe volje. Ker sta bila možna tekmeca tudi nemški prvokategornik Wolfsburg in hrvaški velikan Hajduk Split, so lahko zmaji zadovoljni z razpletom žreba. Tudi zaradi tega, ker so bili kot nenosilci, v to skupino jih je pahnil slabši koeficient uspešnosti v zadnjih petih evropskih sezonah, primorani v obračun s tekmecem, ki vsaj na papirju kotira višje od tretjeuvrščene ekipe Prve lige Telekom Slovenije v sezoni 2019/20.

Slovenska kluba sta imela že srečo pred žrebom, ko je Uefa razdelila sodelujoče v podskupine. Olimpija in Mura sta se tako že dan pred žrebom izognila nekaterim evropskim velikanom med nosilci, denimo Tottenhamu (Ang), Milanu (Ita) in Galatasarayu (Tur).    

Olimpija se je izognila bogatim Nemcem in ponosu Dalmacije

Wolfsburg je v prejšnji sezoni v Nemčiji osvojil sedmo mesto. | Foto: Getty Images Wolfsburg je v prejšnji sezoni v Nemčiji osvojil sedmo mesto. Foto: Getty Images Olimpija se je pred žrebom znašla v 10. skupini, kjer so bili nosilci klubi iz Nemčije, Hrvaške in BiH. Najtrši oreh bi zagotovo predstavljal Wolfsburg, bogati nemški prvoligaš, ki tesno sodeluje z avtomobilskim koncernom Volkswagen. Pred 11 leti, ko je v njegovem dresu še zabijal zadetke ''bosanski diamant'' Edin Džeko, še danes najboljši klubski strelec v zgodovini bundeslige, je senzacionalno postal nemški prvak, leta 2005 osvojil še nemški pokal, v zadnji sezoni pa je za las ujel evropsko vozovnico, saj je v prvenstvu osvojil sedmo mesto. Z zelo spodobno ekipo, polno reprezentantov različnih držav, cilja na visoke dosežke tudi v tej sezoni.

Olimpija se je izognila tudi splitskemu Hajduku. Velikan hrvaškega nogometa, ki je imel ogromno oboževalcev iz Slovenije že v času Jugoslavije, eden izmed njih je bil tudi zdajšnji predsednik Uefe Aleksander Čeferin, njegov dres pa so nosili tudi številni asi zeleno-belih (tudi Branko Oblak, Zdenko Iskra in Sebastjan Cimirotić), je oddaljen svetlobna leta od nekdanje slave.

Navijači Hajduka so nazadnje na evropski tekmi gostovali leta 2015, ko je splitski klub na Bonifiki izgubil proti Kopru z 2:3. | Foto: Vid Ponikvar Navijači Hajduka so nazadnje na evropski tekmi gostovali leta 2015, ko je splitski klub na Bonifiki izgubil proti Kopru z 2:3. Foto: Vid Ponikvar

V zadnjih 15 letih se je znašel v veliki senci zagrebškega Dinama, Rijeka mu je ukradla status jadranskega kralja, v zadnji sezoni pa se je moral zadovoljiti šele s petim mestom na domačem prvenstvu. Zanimivo je, da barve druge ekipe Hajduka od tega poletja naprej zastopa donedavni mladi up Olimpije Matija Burin, v primeru, če bi žreb združil kluba iz Ljubljane in Splita, pa bi bilo nenavadno pri srcu zlasti najboljšemu strelcu zmajev Anteju Vukušiću, nekdanjemu otroku splitskega kluba, in Jakovu Blagaiću, ki se je pred tedni pridružil zmajem kot posojeni nogometaš (druge ekipe) Hajduka. Žreb je odločil drugače, Hajduk se bo pomeril proti Renovi iz Severne Makedonije, Olimpija pa bo poskušala zmagoslavni niz v Evropi nadaljevati proti Hercegovcem.

Kakšno je bilo vaše mnenje v anketi pred žrebom:

Kateri tekmec bi najbolj odgovarjal Olimpiji v 2. krogu kvalifikacij za ligo Europa?

  • Hajduk Split (Hrv)
    23,08 %
    90 glasov
  • Wolfsburg (Nem)
    9,49 %
    37 glasov
  • Zrinjski Mostar (BiH)
    67,44 %
    263 glasov
Oddanih 390 glasov

Olimpija se bo torej v 2. krogu kvalifikacij za ligo Europa spopadla s "hrvaško obarvanim'' klubom iz Mostarja, članom elitnega prvenstva Bosne in Hercegovine, ki se je v Evropi že večkrat pomeril z Mariborom in vselej potegnil krajšo. V zadnji sezoni je osvojil tretje mesto, nogometašem Olimpije pa bi lahko veliko o njem povedal nekdanji kapetan Tomislav Tomić, ki je pred prihodom v Slovenijo nosil prav dres Zrinjskega. Zanimivo je, da se v konici napada mostarskega kluba dokazuje tudi Miljan Škrbić, mladi srbski napadalec, ki je nase opozarjal v Sloveniji z zelo učinkovitimi predstavami v dresu Krškega.

Hercegovci prinesli Mariboru veliko zadovoljstva

Ko je Zrinjski nazadnje gostoval v Mariboru, je bil njegov vratar Kenan Pirić, zdajšnji čuvaj mreže vijolic. | Foto: Grega Valančič/Sportida Ko je Zrinjski nazadnje gostoval v Mariboru, je bil njegov vratar Kenan Pirić, zdajšnji čuvaj mreže vijolic. Foto: Grega Valančič/Sportida Zrinjski Mostar je šestkratni prvak Bosne in Hercegovine. V preteklosti je njegove barve branil tudi Luka Modrić, kapetan hrvaške reprezentance, dolgoletni as madridskega Reala in leta 2018 najboljši nogometaš na svetu. Pred desetimi leti je bil njegov trener Marijan Bloudek, ki je v sezoni 1991/92 popeljal NK Maribor do prve pokalne lovorike v samostojni Sloveniji.

Zrinjski se je v preteklosti v Evropi dvakrat srečal z vijolicami in obakrat potegnil krajšo. Leta 2014 je v kvalifikacijah za ligo prvakov izpadel brez doseženega zadetka (0:0 in 0:2), Maribor pa se je pozneje prebil med evropsko elito, podobno ''srečo'' je vijolicam prinesel tudi v sezoni 2017/18, ko je bil Maribor boljši z 2:1 in 1:1, nato pa se nekaj tednov pozneje prebil v skupinski del lige prvakov.

Mura se je izognila Apoelu in Lechu

V prejšnji sezoni je med vratnicama Apoela stal slovenski reprezentant Vid Belec, nekaj časa si je slačilnico delil tudi z Romanom Bezjakom. | Foto: Reuters V prejšnji sezoni je med vratnicama Apoela stal slovenski reprezentant Vid Belec, nekaj časa si je slačilnico delil tudi z Romanom Bezjakom. Foto: Reuters Mura, ki je v tej sezoni za zdaj neustavljiva, kar sta dobro na svoji kožo občutila Celje in Tabor, bo torej evropsko uverturo odigrala 10. septembra proti Nomme Kalju. Če bo izločila Estonce, se bo teden dni pozneje pomerila s predstavnikom Danske. Aarhus je sezono 2019/20 na domačem prvenstvu končal na tretjem mestu. Leta 1996 je v Evropi izpadel proti slovenskemu predstavniku, zanj je bila usodna ljubljanska Olimpija (1:1 na Danskem, 0:0 v Ljubljani).

Možna tekmeca sta bila še Apoel iz Nikozije, ki se v ligi prvakov pogosto druži z elito, njegove barve pa sta pred davnimi leti nosila tudi nekdanja slovenska reprezentanta Alfred Jermaniš in Miran Pavlin. Ciprski velikan je v prejšnji sezoni, ki je bila prekinjena zaradi koronavirusa, osvojil končno tretje mesto.

Kakšno je bilo vaše mnenje v anketi pred žrebom:

Kateri tekmec bi najbolj odgovarjal Muri v 2. krogu kvalifikacij za ligo Europa?

  • Aarhus (Dan)
    49,25 %
    99 glasov
  • APOEL Nikozija (Cip)
    31,34 %
    63 glasov
  • Lech Poznan (Pol)
    19,40 %
    39 glasov
Oddanih 201 glasov

V igri za dvoboj 2. kroga kvalifikacij proti Muri je bil tudi Lech Poznan. Na Poljskem, kjer igra veliko slovenskih legionarjev oziroma znancev 1. SNL, je v prejšnji sezoni osvojil drugo mesto. Zaostal je le za varšavsko Legio.

Aarhus izpadel proti Olimpiji

Aarhus Gymnastikforening (AFG) je petkratni prvak Danske. Nazadnje je vse tekmece prehitel v prejšnjem stoletju, leta 1986, tako da njegovi navijači na velik uspeh čakajo že več kot tri desetletja. Zadnjo lovoriko je osvojil leta 1996, ko je postal danski pokalni zmagovalec. Z devetimi naslovi je tudi danski rekorder. V njegovi zasedbi prevladujejo Danci.

V Evropi nastopa prvič po osmih letih, ko je v 1. krogu kvalifikacij za ligo Europa ostal praznih rok proti predstavniku Gruzije Dila Gori (1:2 in 1:3). V Evropi je prišel najdlje v sezonah 1960/61 in 1988/89, ko se je v nekdanjih pokalih – pokal državnih prvakov in pokal pokalnih zmagovalcev – uvrstil med osem najboljših.

Celjani bodo evropsko sezono nadaljevali v 3. krogu kvalifikacij za ligo Europa. Bodo takrat edini slovenski predstavnik ali jima bosta družbo delala tudi Olimpija in Mura? | Foto: Grega Valančič/Sportida Celjani bodo evropsko sezono nadaljevali v 3. krogu kvalifikacij za ligo Europa. Bodo takrat edini slovenski predstavnik ali jima bosta družbo delala tudi Olimpija in Mura? Foto: Grega Valančič/Sportida

Dvoboji 2. kroga kvalifikacij za evropsko ligo bodo odigrani 17. septembra, nov žreb pa sledi že jutri, ko bo tekmeca v 3. krogu kvalifikacij izvedel slovenski prvak Celje. Znano je, da se bo pomeril z enim izmed državnih prvakov, ki so podobno kot izbranci Dušana Kosića izpadli v kvalifikacijah za ligo prvakov.

Vsi pari 2. kroga kvalifikacij za evropsko ligo:

Olimpija (Slo) - Zrinjski (BiH)
Nomme Kalju (Est)/Mura (Slo) - Aarhus (Dan)
Inter D'Escaldes (And) - Dundalk (Irs)
Kups Kuopio (Fin) - Slovan Bratislava (Slk)
Linfield (SIr) - Floriana (Mal)
Riga (Lat) - Tre Fiori (SMa)
Djurgardens (Šve) - Europa (Gib)
Flora Tallinn (Est) - KR Reykjavik (Isl)
Sileks (SMk) - Drita (Kos)
Astana (Kaz) - Budućnost (ČG)
Ararat-Armenia (Arm) - Fola Esch (Luk)
Connah's Quay Nomads (Wal) - Dinamo Tbilisi (Gru)
Neftči Baku (Aze) - Galatasaray (Tur)
Göteborg (Šve) - Köbenhavn (Dan)
OFI Kreta (Grč) - Apollon Limassol (Cip)
Bala Town (Wal) - Standard Liege (Bel)
Botosani (Rom) - Škendija (SMk)
Aris Solun (Grč) - Kolos Kovalivka (Ukr)
Riteriai (Lit) - Slovan Liberec (Slk)
Borac Banja Luka (BiH) - Rio Ave (Por)
Kukesi (Alb) - Wolfsburg (Nem)
Osijek (Hrv) - Basel (Švi)
Bodo/Glimt (Nor) - Žalgiris Vilna (Lit)
Kaysar Kyzylorda (Kaz) - Apoel Nikozija (Cip)
Lokomotiva Tbilisi (Gru) - Dinamo Moskva (Rus)
Coleraine (SIr) - Motherwell (Ško)
Teuta (Alb) - Granada (Špa)
Viking (Nor) - Aberdeen (Ško)
CSKA Sofija (Bol) - Bate Borisov (Blr)
Laci (Alb) - Hapoel Beer-Sheva (Izr)
Ventspils (Lat) - Rosenborg (Nor)
Servette (Švi) - Reims (Fra)
Piast Gliwice (Pol) - Hartberg (Avt)
Hibernians (Mal)  - Fehervar (Mad)
Hammarby (Šve) - Lech Poznan (Pol)
Maccabi Haifa (Izr)/Željezničar (BiH) - Kairat Almaty (Kaz)
B36 Torshavn (Fer) - The New Saints (Wal)
Bačka Topola (Srb) - FCSB (Rom)
Progres Niederkorn (Luk) - Willem II (Niz)
Sfintul (Mol) - Partizan Beograd (Srb)
Lokomotiv Plovdiv (Bol) - Tottenham (Ang)
Honved (Mad) - Malmö (Šve)
Lincoln Red Imps (Gib) - Rangers (Ško)
Renova (SMk) - Hajduk Split (Hrv)
Dunajska Streda (Slk) - Jablonec (Češ)
Shamrock Rovers (Irs) - Milan (Ita)

Ne spreglejte