Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Sreda,
23. 8. 2017,
13.14

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,55

2

Natisni članek

UEFA liga prvakov NK Maribor NK Maribor Bojan Prašnikar Nenad Protega

Sreda, 23. 8. 2017, 13.14

12 mesecev

Anketa po uvrstitvi Maribora v ligo prvakov

"Zlatko Zahović je ena ključnih osebnosti slovenskega nogometa"

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,55

2

Maribor Hapoel kvalifikacije liga prvakov | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Maribor se je po zmagi nad Hapoelom še tretjič uvrstil v skupinski del lige prvakov. Čeprav pravijo, da prve ne pozabiš nikoli, bo tudi zdajšnji uspeh slovenskega prvaka še dolgo odmeval ne samo v štajerski prestolnici, pač pa v celotni Sloveniji.

Ključni poudarki:

•    NK Maribor je na povratni tekmi zadnjega kroga kvalifikacij za ligo prvakov z rezultatom 1:0 ugnal Hapoel in se zaradi gola v gosteh s skupnim rezultatom 2:2 uvrstil v skupinski del.

•    Odločilni gol je pred več kot 12 tisoč gledalci v Ljudskem vrtu dosegel Mitja Viler.

•    NK Maribor se je tretjič v zgodovini uvrstil v skupinski del lige prvakov (1999, 2014 in 2017).

•    Žreb skupin lige prvakov bo na sporedu v četrtek ob 18. uri.

Bojan Prašnikar, nekdanji slovenski selektor in trener, ki je Maribor leta 1999 prvič popeljal v ligo prvakov. Takrat je na poti v skupinski del z Mariborom preskočil belgijski Genk in sloviti Lyon.

Bojan Prašnikar | Foto: Reuters Foto: Reuters "Maribor si je izboril izjemno dobro situacijo. Skozi celotne kvalifikacije je dobro in konstantno nastopal in jih tudi sklenil v velikem slogu. Nagrada je zasluženo v njegovih rokah, saj je bil na dveh dokaj enakovrednih tekmah boljši od Izraelcev, zato je liga prvakov tukaj.

Maribor velik klub ni postal čez noč. Prvi koraki so bili težki, v tem času pa si je pridobil toliko izkušenj in znanja, da je v Evropi resen tekmec za vsakega. Trikrat priti v najboljše klubsko tekmovanje, je res velikanski uspeh za klub, ki prihaja iz majhne Slovenije.

Težko je primerjati vse uvrstitve v ligo prvakov. Zagotovo lahko rečemo, da je bila prva najtežja. Orali smo ledino, prihajali smo v nek nov, nepoznan svet. Spomnim se samo, kako so nas vsi gledali, ko smo prišli na žreb, saj nas nihče ni poznal. A kmalu se je to spremenilo in mislim, da zdaj ni nikogar, ki še ni slišal za Maribor.

Na začetku sezone nihče ni verjel v uspeh takih razsežnosti, saj se je veliko govorilo o krizi in bolj ali manj nekonkurenčnem kadru. A mladi slovenski fantje so pokazali, da so vredni zaupanja, in se za zaupanje zahvalili z dobrimi predstavami.''

Prašnikar ni pozabil niti na Zlatka Zahovića: ''Zlatko Zahović je ena ključnih osebnosti slovenskega nogometa. Najprej je blestel kot igralec in navduševal gledalce, zdaj uspešno pot nadaljuje tudi kot eden vodilnih mož tako velikega kluba, kot je Maribor. Pri tem uspehu ima veliko zaslug tudi on.''


Več o uspehu Maribora:


Mile Simeunović, dolgoletni slovenski futsal reprezentant in zdajšnji ambasador Eura 2018, ki bo v Sloveniji:

Ob uspehu Maribora so šle kocine pokonci tudi Miletu Simeunoviću.  | Foto: Vid Ponikvar Ob uspehu Maribora so šle kocine pokonci tudi Miletu Simeunoviću. Foto: Vid Ponikvar "Neverjetno. Včeraj, ko sem gledal tekmo, sem bil resnično navdušen, kar kocine so mi šle pokonci. To je fenomenalnem uspeh ne samo za Maribor, pač pa tudi za Slovenijo. Res smo lahko veselil, da je v Sloveniji tak klub, kot je Maribor.

Če kdo pravi, da jim je bilo karkoli podarjeno in da so imeli lahek žreb, se močno moti, čeprav menim, da jih ni veliko, ki to trdijo. Izraelci so realno bolj kakovostno moštvo, a Maribor ima nekaj več, tisto hrabrost in predrznost, ki jo potrebuješ za tak podvig.

Zanimivo je, da to uspeva samo Mariboru. Rijeka ali Crvena zvezda veliko več vlagata v nogomet, pa jima ne uspe. Maribor je dokazal, da je res kakovostno moštvo, da ve, kaj dela, in da ima trenutno skupino fantov, ki diha eden za drugega. In ko je tako, je tako ekipo težko premagati. Mladi slovenski fantje in nekaj tujcev, res neverjetno.

Maribor je zasluženo med najboljšimi v Evropi, s tem pa je dobil tudi izjemno denarno injekcijo. Bom raje kar tiho, mirno lahko živijo nekaj let. A vse do zadnjega centa so si težko prigarali. Čestitke še enkrat."

 Sašo Udovič, nekdanji slovenski reprezentant in nekdanji napadalec Hajduka in Olimpije

Sašo Udovič: To je tisto, kar je Maribor po nekaj letih potreboval. | Foto: Vid Ponikvar Sašo Udovič: To je tisto, kar je Maribor po nekaj letih potreboval. Foto: Vid Ponikvar "Super uspeh ne samo za Maribor, ampak za celoten slovenski nogomet. Vsekakor je to nekaj, kar so vijoličasti potrebovali po dveh, treh sezonah. Tukaj mislim tako finančno kot športno perspektivo.

Po žrebu in po prvi tekmi sem vedel, da imajo slovenski prvaki dobre možnosti. Maribor ima v primerjavi s klubi, kot je Hapoel, prednost, saj ima več izkušenj in zna igrati na rezultat. In točno to se je včeraj pokazalo.

Maribor je sezono začel z večino slovenskih fantov in dokazal, da se da največje uspehe doseči tudi na tak način. Slovenska liga ni slaba in je velikokrat neupravičeno podcenjena. To v tej sezoni dokazujejo tudi Domžale na evropskih tekmah. Velikokrat se ne zavedamo, da imamo kakovosten kader že v domači hiši, in vse prevečkrat rešitve iščemo v tujini.

Ta miselnost sega še iz naših časov, a že naša generacija je vsem dokazala, da lahko Slovenci igrajo tudi na najvišji ravni. Ne samo reprezentanca, tudi klubi so že večkrat pokazali, da je to povsem napačno mišljenje. A stereotipi so zato, da se jih krši. Treba je spoštovati to, kar imamo, tudi tisto, kar je slovensko, je lahko kakovostno."

Nenad Protega, nekdanji športni direktor Olimpije in Domžal:

Nenad Protega: To je vrh vrhov svetovnega klubskega športa. | Foto: Matej Leskovšek Nenad Protega: To je vrh vrhov svetovnega klubskega športa. Foto: Matej Leskovšek "To je vrh vrhov svetovnega klubskega športa, na katerega želi splezati tisoče nogometnih klubov. Poudarjam, nogometnih, o kakšnih vložkih pri tem govorimo, pa danes vedo že tudi tisti, ki jih nogomet ne zanima preveč.

NK Maribor je zame osebno s tem postal najuspešnejši športni kolektiv v Sloveniji od naše osamosvojitve. Vsa čast seveda KK Olimpija in RK Celje in Krim, ampak to je to. Ko bodo vsi javno sprejeli dejstvo, da nogomet mora biti v vseh pogledih šport številka ena v državi in da po organizaciji in uspehih dela tudi je, potem bomo v nogometu, posledično pa tudi v drugih športih, lahko naredili vsaj še korak naprej.

Uspeh je absolutno še več vreden, ker ima Maribor v tej sezoni v svoji ekipi mlad slovenski kader. In to je edini mogoči modus kateregakoli velikega uspeha slovenskega športnega kolektiva v Evropi. Dokazano v vseh zgoraj omenjenih in mnogo drugih primerih. Vedno je potrebna seveda tudi dodana kakovost iz tujine, ampak naš prostor v svoji specifiki zahteva izključno tak model. Vse drugo je kozmetika.

Uspeh po drugi strani lahko prinese slabše trenutne rezultate v domačem prvenstvu. Izčrpanost bo velika, ne samo fizična, in Olimpija lahko v tem vidi svojo priložnost. Bo pa absolutno morala zdaj potrditi razpoloženost, kajti najtežje tekme jo šele čakajo. Vsekakor prvenstvo ne bo odločeno v nedeljo, kjer Olimpijo vidim v vlogi favorita."
Ne spreglejte