Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
14. 8. 2015,
13.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija Marijan Pušnik Andraž Šporar Ezekiel Henty Milan Mandarić Ranko Stojić

Petek, 14. 8. 2015, 13.43

8 let

Želi si, da so v ospredju nogometaši, ne policisti

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Še dva dneva sta do največjega slovenskega nogometnega derbija. Obračuna Olimpije in Maribora, ki bo v nedeljo ob 20.15 v Ljudskem vrtu. Kaj pred njim pravi trener Ljubljančanov?

"Vsako prvenstvo, vsaka država potrebuje svoj derbi. Povsod sta dve ekipi, ki se bojujeta za prestiž. V Ljubljani sta to Olimpija in Maribor. To so tekme, ki vzbujajo več zanimanja in prinašajo več gledalcev. Z njimi nogomet pridobiva veljavo," je v uvodu petkove novinarske konference, ki je bila v središču Ljubljane, najprej povedal Marijan Pušnik.

"Pričakovanja so preprosta. Želim si dobre igre, tako kot proti Kopru, in še večje zavzetosti svojih igralcev. Pričakujem, da se bomo dvigovali iz kroga v krog. Maribor v Ljudskem vrtu je najtežji mogoč nasprotnik v slovenskem prvenstvu. Zame to ne bo posebna tekma. Je takšna kot vsaka druga, prinaša tri točke. Seveda pa je jasno, da pri nogometaših in navijačih vzbuja več čustev. Pričakujem večji naboj in tudi večje število gledalcev. Predvsem si želim lepega športnega dogodka, v katerem ne bo incidentov. Da bodo v ospredju nogometaši na igrišču, ne policisti ob njem," si je zaželel trener Olimpije, ki pred prvim derbijem na klopi Ljubljančanov, na njo je sedel pred začetkom sezone, ne čuti prevelikega pritiska.

Za direktorja bo tragedija, zanj ne bo

"Veste, kdo je najstarejši trener v ligi (Pušnik, op. p.). Verjemite mi, da ne čutim pritiska. Ko sva se z ženo zdaj peljala v Ljubljano, me je vprašala, ali sem živčen. 'Seveda nisem,' sem ji odgovoril. Bolj kot to me zanima, ali bo Andraž (kapetan Olimpije Šporar, ki ima težave s poškodbo, op. p.) nared za igro in to, kako se bodo fantje odzvali po dobri igri proti Kopru. Bodo zaradi tega vzvišeni ali bomo šli korak za korakom naprej. Za direktorja (Ranko Stojić, op. p.) bo tragedija, če izgubimo, zame ne bo. Bolj pomembno je, da bomo igrali dobro. Lahko igramo odlično, pa zaradi takšnih ali drugačnih napak izgubimo. Če bo tako, ne bom razočaran. To je šport. V njem je tako kot v življenju. Gre gor in dol," se je razgovoril 54-letni trener.

"Ne mislim si, da sem tako dober trener, da lahko v nekaj mesecih spišem super zgodbo. Čaka nas še veliko dela. Fantje imajo ogromno rezerv. Predvsem glede fizične pripravljenosti. Upam, da so to spoznali. Nekje februarja, marca prihodnje leto pričakujem drugačno Olimpijo, kar pa seveda ne pomeni, da si dobrih rezultatov ne želim že zdaj. Morda le nisem tako evforičen, kot sem bil takrat, ko sem bil star 30 let. Vem, da bi bilo za vas, medije, bolje, če bi bilo drugače, a tak pač nisem," je še povedal izkušeni trener, ki je med letoma 2006 in 2007 sedel tudi na klopi Maribora.

Predsedniku je naročil, naj ga naslednjič kaznuje

Ob druženju z novinarji je bil zelo dobro razpoložen in miren. Tako kot vedno, medtem ko je ob igrišču ravno nasprotno. Tekme spremlja zelo čustveno, v tretjem krogu je bil proti Domžalam tudi izključen. V Ljudskem vrtu bo naboj seveda še večji. Bo moral stopiti na zavoro, da ne bo tekme spet končal na tribuni?

"Priznam, da me je sram zaradi tega, kar se je zgodilo proti Domžalam. Najprej pred starši, potem pred ženo in hčerko. Upam, da se mi kaj takega ne bo več zgodilo. Predsedniku (Milanu Mandariću, op. p.) sem tudi rekel, naj me kaznuje, če se bo to ponovilo. Raje bi mirno sedel na klopi, to je moja velika karakterna napaka, a ne morem iz svoje kože. Nisem pa ob tem – to ve vsak, ki me pozna – nesramen. Ne žalim, saj si tega ne dovolim," se je razgovoril Pušnik.

Nekaj besed je namenil tudi Mariboru. Ta ima po petih krogih tako kot drugouvrščena Olimpija deset točk in je zaradi slabše razlike v zadetkih na tretjem mestu.

"Pri Mariboru se vse vrti okoli Marcosa Tavaresa, Agima Ibraimija in Dareta Vršiča. Če ima kdo od njih dober dan, lahko pošteno zagreni življenje vsaki ekipi. To so dobri nogometaši, ki jih zelo cenim. Tudi Marwana Kabho, ki je odličen vezist. Je eden izmed njihovih najboljših igralcev. Potem je tu še Sintayehu Sallalich, ki lahko v igri ena na ena preigra vsakogar. Maribor je najmočnejši v zvezni vrsti. Marko Šuler je odličen v obrambi, neznanka zame je le Abel Gigli. Sicer pa ne pričakujem novosti. Taktika obeh ekip je znana," pravi trener, ki ima izkušnje tudi iz tujine. Bil je na Japonskem in v Iranu.

Dokler ne bo piva in hamburgerjev …

Za konec je spregovoril tudi o nogometnem vzdušju v Ljubljani. Na treh domačih tekmah Olimpije se je zbralo v povprečju 1.500 navijačev. Manj od tega, kar je pričakoval marsikdo. Je trener zmajev zato razočaran?

"To je stvar resne podobe Olimpije na vseh ravneh. Jasno je, da je na koncu največ odvisno od tistih enajstih igralcev, ki so na igrišču, a če okoli štadiona ne bo stojnic, na katerih bo lahko navijač kupil majico, navijaške rekvizite, če si ob tem ne bo mogel privoščiti piva in hamburgerja, če po tekmi ne bo mogel v kak bližnji lokal ali nakupovalno središče, tako kot je v vseh normalno razvitih nogometnih državah, potem je vse zaman. Vem, da ima Mandarić vse to v načrtih, a za to je potreben čas. Tudi če bomo zdaj tri tekme zapored dobili s 3:0, zaradi tega ne bo prišlo pet tisoč ljudi. Potreben je čas," se je razgovoril trener Olimpije, ta bo v nedeljo zvečer naskakovala tretjo zaporedno prvenstveno zmago. Če jo bo dosegla, bo navijačem za naslednjo domačo tekmo, prihodnji teden bo Olimpija v Stožicah gostila Celje, prav gotovo poslala najlepše mogoče vabilo.

Ne spreglejte