Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
2. 2. 2024,
9.20

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,52

Natisni članek

Adam Wharton Hugo Ekitike Ajdin Mulalić Real Madrid Vitor Roque nogometna tržnica zimski prestopni rok

Petek, 2. 2. 2024, 9.20

2 meseca, 3 tedne

Zadnji dan zimskega prestopnega roka (2024)

Lyon jezen na Londončane, nogometaše zasenčil Lewis Hamilton

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,52
Vitor Roque | Za najvišji letošnji zimski prestop je poskrbel mladi Brazilec Vitor Roque, ki je v sredo popeljal Katalonce do zmage nad Osasuno. | Foto Reuters

Za najvišji letošnji zimski prestop je poskrbel mladi Brazilec Vitor Roque, ki je v sredo popeljal Katalonce do zmage nad Osasuno.

Foto: Reuters

Večina zadnjih nogometnih prestopnih rokov je postregla z razburljivim dogajanjem in dragimi nakupi. Tako je bilo zlasti lani, ko so se angleškim velikanom pri drznem zapravljanju na tržnici pridružili bogati klubi iz Savdske Arabije. Letos je vse drugače. O bombastičnih poslih ni bilo ne duha ne sluha, takšno zatišje je vladalo že od začetka leta. Podobno je bilo tudi zadnji dan prestopnega roka, ko je nogometno tržnico zasenčil senzacionalni prestop iz sveta F1, saj bo Lewis Hamilton od leta 2025 tekmoval za Ferrari.

07:17

Lyon jezen na West Ham

07:01

Noč je bila še pestra

23:25

Tottenham ugnal Barcelono

22:39

Argentinec v Sevilli

22:26

Belgijec z Otoka v Lyon

20:35

Crystal Palace kupil Whartona

19:58

Francoz iz Pariza v Frankfurt

18:59

Prosinečki kmalu selektor?

16:39

Zaragoza namesto Comana

16:19

Roma kupila Baldanzija

14:59

Rekordni nakup Brazilcev

14:49

Znanec 1. SNL pri Rogaški

13:56

Mbappe zapušča PSG?

13:48

Aston Villa pripeljala Rogersa

13:00

Skrivnostna objava Reala

12:36

Bayern in Stuttgart se krepita

12:22

Iz Marseilla v Genovo

12:00

Union pripeljali Belgijca

11:50

Mourinho bi se vrnil na Otok

11:00

Ukradel avtomobil in bežal

10:51

Lov na 17-letnega Šveda

10:51

Bayern išče zamenjavo

10:50

Juventus pripeljal Alcaraza

10:48

Kaj bo z Benzemajem?

10:47

Solanke v Tottenhamu?

10:45

Zakaj ni bombastičnih poslov?

  • 07:17

    Lyon jezen na West Ham

    Zaiskrilo se je med Lyonom in West Hamom. Francoski klub je glede na potek uspešnih pogovorov pričakoval, da bodo Londončani zadnji dan prestopnega roka Alžircu Saidu Benrahmi dovolili selitev v Lyon, a tega niso dočakali. Angleški klub obtožujejo pomanjkanja spoštovanja tako do Lyona kot institucije kot tudi igralca, pritožili so se tudi na Mednarodno nogometno zvezo (Fifa).

    "Oba kluba sta podpisala začasno pogodbo o prestopu, Olympique Lyonnais (Lyon) pa je pridobil soglasje DNCG (organizacija, ki je odgovorna za spremljanje in nadzor računov profesionalnih nogometnih klubov v Franciji, op. p.,), da je prestop lahko potekal gladko in transparentno. Na začetku večera je Lyon vnesel vse administrativne podatke na namensko platformo Fife (FIFA TMS), West Ham pa ni sprožil niti najmanjšega tehničnega postopka, čeprav smo ga večkrat opomnili in bili nenehno v stiku prek telefona," je Lyon v sporočilu za javnost pojasnil, da zaradi nerazumljivega vedenja angleškega kluba ni bilo mogoče izpeljati prestopa pred koncem prestopnega roka.

  • 07:01

    Noč je bila še pestra

    V noči na petek je bilo potrjenih še nekaj zanimivih prestopov. Zelo se je okrepil Betis, ki je pripeljal 29-letnega Argentinca Chimyja Avilo iz Osasune, iz Galatasaraya je za pet mililijov evrov prišel izkušeni reprezentant DR Kongo Cedric Bakambu, iz West Hama pa Španec Pablo Fornals.

    Bournemouth je v svoje vrste sprejel turškega napadalca Enesa Ünala, ki prihaja kot posojeni igralec španskega Getafeja, po koncu sezone pa lahko češnjice odkupijo njegovo pogodbo za 16,5 milijona evrov, k Fulhamu se kot posojeni napadalec Chelseaja seli albanski reprezentant Armando Broja.

    K Villarrealu se je iz Aston Ville na posojo odpravil reprezentant Burkine Faso Bertrand Traore, Chelsea je posodil Strasbourgu mladega Brazilca Andreya Santosa.

  • 23:25

    Tottenham ugnal Barcelono

    Švedski čudežni deček Lucas Bergvall, ki bo v petek dopolnil 18 let in postal polnoleten, je očitno izbral novega delodajalca. Po poročanju Sky Sports se ni odločil za Barcelono, ki ga je vztrajno vabila v Katalonijo, ampak se je ogrel za Tottenham. O tem poroča tudi italijanski novinar Fabrizio Romano.

    Kot kaže, pa bo sklenil dogovor z Londončani šele v petek, a to ne bo prepozno, saj naj bi se pridružil angleškemu velikanu šele poleti. Do takrat bo branil barve Djurgardensa in mlade švedske reprezentance. Bergvall spada med največje evropske nogometne upe, Švedi pa omenjajo, da bi lahko z njegovo prodajo zaslužili 19 milijonov evrov.

    Lucas Bergvall | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

  • 22:39

    Argentinec v Sevilli

    Skromno sezono bo španski velikan Sevilla skušal reševati s pomočjo mladega argentinskega napadalca Aleja Veliza, ki bo do konca sezone za klub iz Andaluzije nastopal kot posojeni igralec Tottenhama, nato pa se bo vrnil v London.

    Trener Seville Quique Sanchez Flores bo torej skušal prebuditi uspavani napad s prihodom 20-letnega Južnoameričana.

  • 22:26

    Belgijec z Otoka v Lyon

    Lyon bo skušal skromne rezultate, v prvenstvu so šele na 16. mestu, popraviti s številnimi novinci. Zvezno vrsto je v zimskem prestopnem roku okrepil izkušeni Srb Nemanja Matić, zadnji dan pa se mu je pridružil še Belgijec Orel Mangala.

    Njegov donedavni klub Nottingham Forest bo prejel deset milijonov evrov, po koncu sezone, ko Mangala ne bo več posojeni igralec, pa lahko od Lyona dobi še 15 milijonov in bo postal polnopravni član francoskega velikana.

  • 20:35

    Crystal Palace kupil Whartona

    Zadnji prestopni dan je končno postregel tudi s poslom, katerega višina presega 20 milijonov evrov. Angleški premierligaš Crystal Palace je sklenil dogovor z Adamom Whartonom, 19-letnim zveznim igralcem, ki tako zapušča Blackburn.

    Prestop je vreden 21,7, skupaj z bonusi pa bi lahko znašal več kot 26 milijonov evrov. Mladi Anglež je sklenil pogodbo z londonskim klubom kar za pet let in pol.

  • 19:58

    Francoz iz Pariza v Frankfurt

    Mladi francoski napadalec Hugo Ekitike, po katerem se pretaka tudi kamerunska kri, zapušča PSG. V napadu pariškega kluba vlada prevelika konkurenca, zato se je 21-letni Ekitike odločil za selitev. Odšel je k Eintrachtu iz Frankfurta, kjer bo nosil številko 11.

    Francoz bo do konca sezone igral za Eintracht kot posojen nogometaš PSG, nato pa ga lahko klub iz Frankfurta odkupi za 30 milijonov evrov.

  • 18:59

    Prosinečki kmalu selektor?

    Ne spada med nogometaše, ampak je trener, a se je vseeno prikradel med zanimivosti dneva, ko odbijajo zadnje ure za nakupe igralcev v najmočnejših evropskih ligah.

    Robert Prosinečki | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Robert Prosinečki, tudi nekdanji igralec in trener Olimpije, je namreč v igri za novega selektorja Črne gore. Več o tem ...

  • 18:39

    Kar se tiče ameriškega mesta Dallasa, je nesporni košarkarski kralj Luka Dončić. Kar se tiče nogometnega kluba FC Dallas, ki tekmuje v ligi MLS, pa je od danes naprej absolutni rekorder Hrvat Petar Musa. Hrvaški napadalec je postal najdražja okrepitev Dallasa vseh časov. Nogometni klub iz teksaškega velemesta je za prihod 25-letnega Hrvata, ki je pred tem branil barve Benfice iz Lizbone, plačal 10 milijonov evrov. Ob upoštevanju vseh morebitnih bonusov bi lahko zaslužek portugalskega velikana zrasel na 13 milijonov evrov. Musa je z Dallasom sklenil štiriletno pogodbo.

    Benfica je tako zaslužila s prodajo občasnega hrvaškega reprezentanta. Leta 2002 je namreč kupila Muso od Boaviste iz Porta za 5,5 milijona evrov. Hrvat se pri lizbonskih orlih ni najbolj razigral. Le redko je začel tekme v začetni postavi, na 66 nastopih pa je zbral 17 zadetkov in pet asistenc. Musa se je zato odločil, da nadaljuje kariero nekje, kjer bo imel zagotovljeno polno minutažo, s tem pa se želi dokazati selektorju Zlatku Daliću, da si zasluži priložnost na Euru 2024.

  • 16:39

    Zaragoza namesto Comana

    Nemški prvak Bayern München je ekspresno našel zamenjavo za poškodovanega Francoza Kingsleyja Comana. Iz Granade je prišel 22-letni španski reprezentant Bryan Zaragoza. Sprva je bilo dogovorjeno, da bo Španec na Bavarsko prišel po koncu sezone, po poškodbi Comana pa so se dogovorili že prej.

    Bayern naj bi za igralca, ki bo v soboto že kandidiral za tekmo proti Borusii Mönchengladbach, odštel blizu 20 milijonov evrov. Do konca sezone bo za Bayern igral kot posojen nogometaš.

  • 16:19

    Roma kupila Baldanzija

    Roma je okrepitev, na kateri želi graditi prihodnost, našla v Toskani. Sinovi volkulje so zadnji dan prestopnega roka predstavili javnosti 20-letnega Tommasa Baldanzija, donedavnega ''play-makerja'' in dirigenta zvezne vrste Empolija. Roma je zanj plačala 10 milijonov evrov, z bonusi vred pa bi lahko Empoli, pri katerem sta se v serie A dokazovala tudi Petar Stojanović in Miha Zajc, zaslužil 15 milijonov evrov. Baldanzi je sklenil sodelovanje do 30. junija 2028.

  • 14:59

    Rekordni nakup Brazilcev

    Brazilski klub Botafogo je predstavil najbolj zvenečo zimsko okrepitev. Iz Betisa je prišel 23-letni krilni igralec iz Brazilije Luiz Henrique in sklenil petletno pogodbo, Botafogo pa je zanj odštel 16 milijonov evrov. Za Betis je odigral 64 tekem. Prispeval je štiri zadetke in deset podaj.

    Ob upoštevanju bonusov bi lahko znesek narastel na 20 milijonov, to pa bi bil tudi največji znesek, ki ga je za novega igralca kdajkoli odštel brazilski klub.

  • 14:49

    Znanec 1. SNL pri Rogaški

    Slovenski nogometni klubi imajo za razliko od članov lige petice na voljo še dva tedna, da sestavijo igralski kader po željah in zmožnostih. V Sloveniji bo zimski prestopni rok trajal do 15. februarja. Zadnjeuvrščena Rogaška je predstavila novega novinca. Do konca sezone si je od sarajevskega Željezničarja izposodila 29-letnega vratarja iz BiH Ajdina Mulalića.

    Ajdin Mulalić NK Domžale | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Foto: Vid Ponikvar/Sportida Slednji se tako vrača v Slovenijo, kjer je v prejšnjih letih pustil pečat v dresu Domžal, nato pa lani odšel v Bosno in Hercegovino. Mulalić je peta zimska okrepitev Rogaške, ki se nahaja na pripravah v Rovinju. Pred njim so se črno-beli okrepili še s Patrikom Mijićem, ta je na treh tekmah dosegel kar sedem zadetkov, Luko Kambičem, Galom Kurežem in Cenetom Kitkom.

  • 13:56

    Mbappe zapušča PSG?

    V poletnem prestopnem roku velja pričakovati več dogajanja. Nenazadnje bo takrat potekla pogodba številnim znanim nogometnim imenom. Med njimi izstopa superzvezdnik PSG Kylian Mbappe. Parižani se trudijo, da bi podaljšal zvestobo, a francoski as tega še ni storil. Pogodba poteče tako Hrvatu Luki Modriću pri Realu kakor tudi njegovemu soigralcu Nemcu Toniju Kroosu, pa Francozu Adrienu Rabotu pri Juventusu, Špancu Thiagu pri Liverpoolu, Italijanu Jorginhu pri Arsenalu, Špancu Kokeju pri Atleticu, Poljaku Piotru Zielinskiju pri Napoliju …

    Kylian Mbappe | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

    Poleti bo tako na nogometni tržnici še vroče, kar zadeva usodo Mbappeja, ki ga že dalj časa povezujejo z madridskim Realom, omenja pa se tudi Liverpool, danes v Španiji odmevajo besede novinarja dnevnika Marca Joseja Felixa Diaza. Dejal je, da namerava Mbappe ta mesec obvestiti vodstvo PSG, da ne bo podaljšal sodelovanja. S tem bi imel po koncu sezone odprta vrata, da kot prost igralec izbere novega delodajalca.

  • 13:48

    Aston Villa pripeljala Rogersa

    Aston Villa, ki ji gre v tej sezoni pod vodstvom Unaija Emeryja odlično, saj je zelo blizu vrhu, je okrepila svoje vrste z 21-letnim Morganom Rogersom. Klub iz Birminghama ga je predstavil danes, zanj pa je Middlesbroughu odštel okrog 17 milijonov evrov.

  • 13:00

    Skrivnostna objava Reala

    Real Madrid je s skrivnostno objavo, v kateri je namignil, da bi lahko 2. februarja javnosti predstavil nekaj novega, dvignil veliko prahu. To je objavil ravno zadnji dan zimskega prestopnega roka, mnogi komentarji na družbenih omrežjih pa so vse skupaj povezovali z večletno željo belih baletnikov, da bi v Madrid privabili Kyliana Mbappeja. Zlasti zaradi tega, ker se objava konča s prizorom, kako neznana oseba sredi zelenice na stadionu Santiago Bernabeu nekaj vpisuje v računalnik, izpiše pa se zgolj beseda novo (New), nato pa se sredi ekrana prikaže datum 2. februar 2024. Navijači so se spraševali, kaj to pomeni, zaigrala jim je domišljija, največkrat pa se je omenjal Mbappe.

    Da (vsaj za zdaj) iz tega ne bo nič, zagotavljajo pri španskem športnem dnevniku Marca. Medij, ki podrobno spremlja dogajanje v kraljevem klubu, je pojasnil, da bo Real v petek predstavil sodelovanje z novim sponzorjem, HP, največjim tehnološkim podjetjem na svetu. Dres belih baletnikov bo tako v prihodnje krasil tudi ime novega sponzorja, HP pa naj bi za omenjeni privilegij plačal okrog deset milijonov evrov. Na vrhu sponzorske hierarhije ostajata Adidas in Emirates, ki Realu letno plačujeta 120 oziroma 70 milijonov evrov.  

  • 12:36

    Bayern in Stuttgart se krepita

    Bayern München je pripeljal mladega napadalca Šveda Jonaha Kusi-Asareja, za katerega so AIK Solni odšteli 6,5 milijona evrov. 16-letni Skandinavec, ki je v švedskem prvenstvu zbral štiri nastope, bo sprva treniral s člansko ekipo, nastopal pa bo z mladinsko zasedbo.

    AIK je pred leti že poskrbel za odmevno prodajo najstnika nemškemu velikanu. Leta 2016 je takrat 17-letnega Alexandra Isaka, zdajšnjega zvezdnika Newcastla, za slabih devet milijonov evrov prodal Borussii Dortmund.

    Okrepil se je tudi Stuttgart. Do konca sezone bo zanj kot posojeni nogometaš Brightona igral 28-letni Mahmoud Dahoud, nato pa lahko Stuttgart izkušenega zveznega igralca odkupi.

    Dahoud, rojen v Siriji, je v bundesligi v dresih soimenjakinj iz Mönchengladbacha in Dortmunda zbral kar 226 nastopov.

  • 12:22

    Iz Marseilla v Genovo

    Portugalski napadalec Vitinha se je iz Marseilla preselil v Genovo, kjer bo do konca sezone zaigral kot posojeni nogometaš francoskega kluba. Vitinha, s polnim imenom Vitor Manuel Carvalho Oliveira, bo tako po portugalskem (Braga) in francoskem (Marseille) občutil še moč italijanskega prvenstva.

    Genoa lahko po koncu sezone 23-letnega Portugalca odkupi za 25 milijonov evrov.

  • 12:00

    Union pripeljali Belgijca

    Nemški prvoligaš Union Berlin, ki je sezono začel v ligi prvakov, kjer je nastopil prvič, nato pa zaradi slabih rezultatov menjal trenerja, v nemški bundesligi pa ga čaka krčevit boj za obstanek, je zadnji dan prestopnega roka pripeljal pomembno okrepitev.

    Za slabih pet milijonov evrov je iz Eindhovna (PSV) pripeljal napadalno nastrojenega zveznega igralca Yorbeja Vertessena. 23-letni Belgijec je igralec po okusu trenerja Nenada Bjelice.

  • 11:50

    Mourinho bi se vrnil na Otok

    V zadnjih dneh v nogometnem svetu močno odmevajo usode številnih trenerjev. Pri Liverpoolu in Barceloni že iščejo primerne naslednike za Jürgena Kloppa in Xavija, ki sta napovedala odhod po koncu sezone, pozorno pa se spremlja tudi dogajanje okrog Joseja Mourinha, ki je pred kratkim prekinil sodelovanje z Romo in išče novega delodajalca.

    Portugalca so vabili v bogato Savdsko Arabijo, a ni pokazal zanimanja. Še naprej želi ostati v Evropi. Po poročanju angleškega časnika Daily Maila Mourinha vleče nazaj na Old Trafford, kjer je vodil Manchester United med letoma 2016 in 2018. Sprva je z njim dosegal odmevne rezultate, osvojil je ligo Europa in angleški ligaški pokal, nato rdeče vrage v prvenstvu popeljal do drugega mesta, v nadaljevanju pa ni več ponudil tako bleščečih rezultatov, tako da je tri leta pred iztekom pogodbe (2021) zapustil Manchester.

    Jose Mourinho | Foto: Reuters Foto: Reuters Pri Daily Mailu so zapisali, da so iz virov blizu slovitega portugalskega stratega izvedeli, da Mourinho čuti, da ima z Unitedom še nedokončani posel. Z njim želi napraviti še več, kot je pred leti. United je v tej sezoni v rezultatski krizi. Trenerju Eriku ten Hagu se že dalj časa trese stolček, v prvenstvu za vodilnim Liverpoolom zaostaja 19 točk, v Evropi pa je sezono v ligi prvakov končal že po skupinskem delu. Edina možnost za osvojitev lovorike v tej sezoni se jim ponuja le še v pokalu FA.

  • 11:00

    Ukradel avtomobil in bežal

    Iz Italije prihaja neverjetna zgodba, v osrednji vlogi pa se je znašel 19-letni Maročan Amney Moutassime. Po nerazumljivem dejanju, v katerem je večkrat kršil zakon, je njegov delodajalec z njim prekinil pogodbo. To je italijanski drugoligaš Südtirol, pri katerem si služi nogometni kruh tudi slovenski reprezentant Jasmin Kurtić.

    Amney Moutassime | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

    Kaj je storil Afričan, da so ga odpustili pri klubu iz Bolzana? S pomočjo dveh prijateljev je ukradel avtomobil enemu od soigralcev, nato pa bežal pred policijo. Italijanski varuhi reda so se pognali za njim in ga v filmskem lovu ob visoki hitrosti le ustavili in aretirali. Moutassime, sicer nadarjeni krilni napadalec, ki je pri 19 letih dvakrat zaigral v Serie B, je vozil brez vozniškega dovoljenja. Južnotirolski klub ga je odpustil, zadeva pa se seli na sodišče. Moutassime se je pridružil Südtirolu lani, pred tem je nabiral izkušnje v Nemčiji pri Freiburgu.

  • 10:51

    Lov na 17-letnega Šveda

    Komaj 17-letni švedski čudežni deček Lucas Bergvall bi lahko kmalu zapustil Djurgardens. Zanj se najbolj goreče zanimata Barcelona in Tottenham, Švedi pa omenjajo, da bi lahko prodali mladega upa za 19 milijonov evrov.

  • 10:51

    Bayern išče zamenjavo

    Po poškodbi Francoza Kingsleyja Comana pri Bayernu na levem krilu iščejo primerno menjavo. Bavarci imajo nekaj kandidatov. Prvi je španski reprezentant Bryan Zaragoza (Granada), drugi pa Nizozemec Steven Bergwijn (Ajax), ki bi se ga zelo razveselil Harry Kane, saj je z njim več sezon sodeloval pri Tottenhamu.

  • 10:50

    Juventus pripeljal Alcaraza

    V Italiji se je zgodilo kar nekaj odmevnih poslov.

    Potem ko se je Juventus okrepil z Argentincem Carlosom Alcarazom, tega je stari dami posodil Southampton, italijanski velikan pa ga lahko po koncu sezone odkupi za slabih 50 milijonov evrov, bo Roma sklenila dogovor z Empolijem glede nakupa Tommasa Baldanzija, Andrea Belotti pa se je kot posojeni napadalec Rome preselil v Firence k Fiorentini.

    Zanimivo je, da sta začela sodelovati Salernitana, ki ji v serie A gori pod nogami, in izkušeni Nemec Jerome Boateng. Ta je nazadnje igral lani pri Lyonu.

  • 10:48

    Kaj bo z Benzemajem?

    Obstaja še možnost, da bi se Karim Benzema v zadnjem trenutku vendarle vrnil v Evropo, a je zelo majhna. Izkušeni Francoz v Savdski Arabiji vendarle ni zamenjal delodajalca, tako da ostaja pri Al Ittihadu, pri katerem pa v zadnjem obdobju ni bil srečen, niti se ni udeležil klubskih priprav.

    Karim Benzema AL Ittihad | Foto: Reuters Foto: Reuters Zanj se je zanimalo kar nekaj evropskih klubov, a je vprašanje, ali bi lahko zadostili finančnim okvirjem.

  • 10:47

    Solanke v Tottenhamu?

    Kaj pravijo govorice za zadnji dan prestopnega roka v petih najmočnejših ligah v Evropi? Tottenham naj bi se še vedno zanimal za napadalca Bournemoutha Dominica Solankeja.

    Bournemouth Dominic Solanke | Foto: Reuters Foto: Reuters Za 26-letnega Angleža, ki je v tej sezoni dosegel v prvenstvu že 12 zadetkov, naj bi bil pripravljen ponuditi 58 milijonov evrov. Ravno toliko, kot bi lahko stal prestop v Angliji rojenega Albanca Armanda Broje (Chelsea), za katerega se zanima Fulham.

  • 10:45

    Zakaj ni bombastičnih poslov?

    Zakaj je v zadnjih tednih na nogometni tržnici tako mirno? Največji odgovor se skriva v previdnosti angleških klubov. Ti imajo zaradi ogromnih dobičkov od prodaje televizijskih pravic polne žepe denarja, ki jim pride še kako prav ob nakupih želenih okrepitev. Tako je na Otok prispelo ogromno znanih imen, ki so še dvignila kakovost najboljših angleških klubov. Letos, v tem zimskem prestopnem roku pa se je vse skupaj ustavilo.

    Todd Boehly Chelsea | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Če so angleški klubi lansko zimo v nakup igralcev vložili več kot 700 milijonov evrov, od tega Chelsea, pri katerem so hoteli novi ameriški lastniki na čelu s Toddom Boehlyjem (na fotografiji) hitro sestaviti zmagovito moštvo, a so se pri tem ušteli, kar tretjino, so letošnji zneski kar dvajsetkrat manjši. In razlog? Ta se skriva v pravilih tekmovanja premier lige o finančnem fairplayu, dobičku in trajnosti. Vodstvo tekmovanja je glede upoštevanja teh pravil zelo resno. Tisti, ki se ne držijo pravil, jih dobijo krepko po prstih. To je nedavno na lastni koži občutil Everton, saj je ostal brez desetih točk.

    Angleški klubi so tako zelo previdni, zlasti tisti, ki imajo največ pod palcem in so v prejšnjih prestopnih rokih pogosto skrbeli za največje posle. Na primer Chelsea, Manchester City in Liverpool, ki se zavedajo, da lahko kupujejo nove zvezdnike, a se morajo na drugi strani tudi posloviti od katerega izmed aktualnih igralcev. Pozna se tudi, da še potekata afriško in azijsko prvenstvo, zato lahko veliko več prometa pričakujemo poleti. Zlasti po tem, ko se v Nemčiji konča Euro.

Al Nassr Inter Miami
Sportal Ronaldovi pomendrali Messijeve s 6:0, odmeva nor gol s 70 metrov! #video

Kar zadeva slovenske klube, lahko še nekaj časa pogledujejo proti okrepitvam, saj traja zimski prestopni rok na sončni strani Alp do polovice februarja.

Najdražji letošnji prestopi:

Nogometaš (država) Starost Prejšnji klub Novi klub Znesek*
Vitor Roque (Bra) 18 Athletico Paranaense (Bra) Barcelona (Špa) 40
Sacha Boey (Fra) 23 Galatasaray (Tur) Bayern München (Nem) 30
Radu Dragusin (Rom) 21 Genoa (Ita) Tottenham (Ang) 25
Eljif Elmas (SMk) 24 Napoli (Ita) RB Leipzig (Nem) 24
Renan Lodi (Bra) 25 Marseille (Fra) Al Hilal (SAr) 23
Adam Wharton (Ang) 19 Blackburn (Ang) Crystal Palace (Ang) 21,1
Lucas Beraldo (Bra) 20 Sao Paulo (Bra) PSG (Fra) 20
Gabriel Moscardo (Bra) 18 Corinthians (Bra) PSG (Fra) 20
Arthur Vermeeren (Bel) 18 Royal Antwerp (Bel) Atletico Madrid (Špa) 18
Marcos Leonardo (Bra) 20 Santos (Bra) Benfica Lizbona (Por) 18
Cryil Ngonge (Bel) 23 Verona (Ita) Napoli (Ita) 18

*Znesek je v milijonih evrov.

Vir: Transfermarkt.de

Vitor Roque
Sportal Biser Barcelone uresničil sanje in padel na kolena
Ne spreglejte