Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Sreda,
12. 4. 2017,
14.45

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,05
Leicester City Real Madrid Bayern Atletico Madrid Jan Oblak Jan Oblak UEFA liga prvakov

Natisni članek

Sreda, 12. 4. 2017, 14.45

1 leto, 3 mesece

Napoved sredinih tekem lige prvakov

Začarana nemška zemlja: danes nepremičnino na zmago Bayerna?

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,05
Bayern | Foto Reuters

Foto: Reuters

Danes bo v ligi prvakov na sporedu trojni program. Začelo se bo v Dortmundu, ko bo od eksplozij, ki so v torek odjeknile v bližini klubskega avtobusa, šokirana Borussia ob 18.45 gostila Monaco, zvečer ob standardnem terminu pa se bo zaiskrilo še v Münchnu in Madridu.

Več o ozadju tekme v Dortmundu, ki so jo predstavili že v torek, si lahko preberete na tej povezavi, mi pa se bomo osredotočili predvsem na spektakel v Münchnu, kjer bo nemški stroj pričakal aktualnega prvaka, madridski Real.

Bayern in Real sta v ligi prvakov stara znanca, saj se bosta nocoj v Evropi pomerila že 23., kar je največ med vsemi klubi. Za dve zmagi je uspešnejši nemški velikan (11), dvakrat pa se je tekma končala neodločeno. Kluba sta se bosta v izločilnih bojih udarila še enajstič, nepredovanja pa sta se oba veselila po petkrat.

Katastrofalna statistika Reala, a ...

Navijači Bayerna so pred tremi leti doživeli eno najhujših evropskih sramot. Zanjo je kriv ravno Real, ki ga je vodil  zdajšnji trener Bavarcev Carlo Ancelotti. | Foto: Reuters Navijači Bayerna so pred tremi leti doživeli eno najhujših evropskih sramot. Zanjo je kriv ravno Real, ki ga je vodil zdajšnji trener Bavarcev Carlo Ancelotti. Foto: Reuters Statistika govori o dveh zelo izenačenih ekipah, a če pogledamo le tekme v Nemčiji, pridemo do spoznanja, da je to ozemlje, ki ga galaktični Real najbolj sovraži.

Na 30. tekmah v Nemčiji so v Evropi proti različnim klubom (HSV, Keiserslautern, Borussia Dortmund in Mönchengladbach, Bayern, …) izgubili kar 19 tekem, sedemkrat so se tekme končale z remijem, zmage pa so v Nemčiji veselil le štirikrat. 

Eno izmed teh štirih zmag so dosegli tistega magičnega leta 2014, ko se je Real na koncu veselil desetega naslova v ligi prvakov.

Takrat je Real v polfinalu izločil Bayern s kar 5:0, na Allianz je bilo kar 4:0 v prid Madridčanov. Po dva zadetka sta dosegla Sergio Ramos in Cristiano Ronaldo. Takrat je Real vodil ravno Carlo Ancelotti, pri Bayernu pa je tisti čas v temo brcal Pep Guardiola. Bavarci so po teh sezonah Guardioli pokazali vrata in na klop posedli izkušnega italijanskega mačka, ki nemškega prvaka nemudoma spremenil v tisti pogovorni stroj, ki melje vse pred sabo. Ne bi se čudili, če bi ravno Italijan Realu prizadejal okrogel 20. poraz v Nemčiji.

Mentor proti učencu

''Ta obračun bo zame nekaj posebnega. Z Realom in njegovi igralci imam posebno vez, tudi z Zinedinom Zidanom sva si zelo blizu. Vesel sem, da mu gre tako dobro, nenazadnje je že v prvi sezoni na klopi tako velikega kluba osvojil ligo prvakov. Čeprav vemo, kako nevaren je lahko Real, se bomo osredotočili na to, kaj zmoremo mi. Pričakujem težko tekmo, a smo v zelo dobri formi,'' pred tekmo razmišlja trener Bayerna Ancelotti, ki je Madridčane leta 2014 popeljal do tiste magične Decime. Njegov takratni pomočnik pa je bil ravno Zinedine Zidane.

Ko sta bila Cristiano Ronaldo in Sergio Ramos nazadnje na Allianz Areni, sta skupaj zabila kar štiri zadetke. | Foto: Reuters Ko sta bila Cristiano Ronaldo in Sergio Ramos nazadnje na Allianz Areni, sta skupaj zabila kar štiri zadetke. Foto: Reuters

''To ni dvoboj med nama''

''S Carlom se odlično poznava, veva vse drug o drugem, a to ni dvoboj med nama, ampak med dvema odličnima ekipama. Mislim, da je naša ekipa še močnejša, kot je bila tista leta 2014, a znamo in zmoremo biti še boljši. Kar se je dogajalo v zadnjih treh sezonah, je odlično, a zdaj nas čaka nekaj povsem novega,'' opozarja trener gostov Zidane, ki bo skušal do zmage priti že na gostovanju.

Tako Bayern kot Real sta konec tedna v domačem prvenstvu igrala derbi. Bavarci so razbili Borussio (4:1), beli balet pa je remiziral z mestnim tekmecem Atleticom (1:1).

Kdo bo dobil tekmo v Münchnu?

  • Bayern
    59,68 %
    74 glasov
  • Real
    29,84 %
    37 glasov
  • Tekma se bo končala z remijem.
    10,48 %
    13 glasov
Oddanih 124 glasov

Bayern – Real Madrid

V sredo ob 20.45 na Allianz Areni v Münchnu, sodnik: Nicola Rizzoli (Italija)

Verjetni postavi:
Bayern: Neuer; Lahm, Javi Martínez, Boateng, Alaba; Vidal, Alonso, Thiago; Robben, Lewandowski, Ribéry.
Manjka: Hummels (gleženj)
Vprašljiv: Müller (gleženj)

Real Madrid: Navas; Carvajal, Ramos, Nacho, Marcelo; Casemiro, Kroos, Modrić; Bale, Benzema, Ronaldo.
Manjkata: Pepe (težave z rebri), Varane (stegenska mišica)

Bo Jan Oblak zaustavil angleško senzacijo?

Zanimivo bo tudi v Madridu, ko bo Atletico Jana Oblaka gostil edinega še preostalega angleškega predstavnika Leicester City. Lisice so konec tedna po petih zaporednih zmagah v domačem prvenstvu minuli konec tedna klonile proti Evertonu, a to zagotovo ni realen pokazatelj moči, saj so bile njihove misli že pri Atleticu.

''To so noči, za katere delaš in živiš, če si v tem poslu. Ko sem se sprehajal po tem kultnem štadionu, sem dobil kar mehka kolena. Naša naloga je uživati in priti do dobrega rezultata. Atletico želimo pokazati spoštovanje, a tukaj smo, da tekmujemo. Igralci so si zaslužili to priložnost,'' pravi trener Leicestra Craig Shakespeare, ki je po katastrofalni sezoni na klopi zamenjal Claudia Ranierija.

Po dogodkih v Nemčiji za varnost nogometašev Leicester Cityja skrbi oborožena policija. | Foto: Reuters Po dogodkih v Nemčiji za varnost nogometašev Leicester Cityja skrbi oborožena policija. Foto: Reuters

Atletico proti angleškim tekmecem tradicionalno dobro igra, sploh na domačem igrišču, kjer ima na desetih tekmah pet zmag in pet remijev.

''Mislim, da na tej tekmi ne bo padlo veliko zadetkov, pričakujem pa trd boj, kdo bo šel v polfinale, pa se bo odločalo na drugi tekmi,'' je kratko in jedrnato povedal trener domače ekipe Diego Simeone, ki pogreša poškodovanega napadalca Kevina Gameira, Angleži pa pomembnega stenbra obrambe in kapetana Wesa Morgana.

Kdo bo dobil tekmo v Madridu?

  • Atletico
    81,82 %
    54 glasov
  • Leicester City
    13,64 %
    9 glasov
  • Tekma se bo končala z remijem.
    4,55 %
    3 glasov
Oddanih 66 glasov

Atletico Madrid – Leicester City

V sredo ob 20.45 na štadionu Vicente Calderon v Madridu; sodnik: Jonas Eriksson (Švedska)

Verjetni postavi:
Atlético: Oblak; Juanfran, Savić, Godín, Filipe Luís; Carrasco, Gabi, Koke, Saúl Ñiguez; Griezmann, Torres.
Manjkajo: Gameiro (mišica), Tiago (koleno) Moyà (stegenska mišica), Vrsaljko (koleno), Augusto Fernández (koleno)

Leicester: Schmeichel; Simpson, Benalouane, Huth, Fuchs; Mahrez, Drinkwater, Ndidi, Albrighton; Okazaki, Vardy.
Manjkajo: Morgan (hrbet), Mendy (gleženj), Wague (rame)

Ne spreglejte