Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
12. 4. 2017,
10.00

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

Craig Shakespeare Leicester City Claudio Ranieri UEFA liga prvakov

Sreda, 12. 4. 2017, 10.00

12 mesecev

Craig Shakespeare

Gospod stoodstotni, ki je čez noč začel rušiti rekorde

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Craig Shakespeare | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kdo je Craig Shakespeare, do pred kratkim širši nogometni javnosti neznan britanski trener, ki se je čez noč znašel v središču pozornosti in bo danes skušal na kolena spraviti še Atletico Madrid Jana Oblaka ter poskrbeti za nov mejnik v zgodovini Leicester Cityja?

Ko so 23. februarja Claudija Ranierija, avtorja enega največjih nogometnih čudežev vseh časov, pri Leicester Cityju presenetljivo odslovili, je na klop kluba sedel Craig Shakespeare. Kdo? 53-letni trener, ki med kolegi na Otoku uživa velik ugled, a se na odprti nogometni sceni še ni dokazoval.

Do zdaj, ko je prevzel majhen klub, ki je lani v družbi številnih nekajkrat bogatejših tekmecev osvojil naslov v po mnenju mnogih najmočnejšem prvenstvu na svetu. V angleški premier ligi.

Na klopi kluba, ki ga je nekoč vodil zdajšnji predsednik Olimpije Milan Mandarić, je zamenjal avtorja presenečenja stoletja, kot so prvi naslov v zgodovini Leicestra poimenovali v nogometnem svetu. Množice, ki so se čudile potezi vodilnih ljudi kluba, so ga zato sprejele z veliko dvomov.

Po manj kot dveh mesecih je jasno, da je bil prava izbira. Začel je sijajno, z zmago nad Liverpoolom s 3:1, ki je pomenila prekinitev črnega niza petih prvenstvenih porazov zapored. Potem je s 3:1 v prvenstvu odpravil še Hull City in 12. marca so se pri Leicestru odločili, da mu bodo zaupali do konca sezone.

Član angleške reprezentance je bil le dober mesec

V štabu Sama Allardyca | Foto: Reuters V štabu Sama Allardyca Foto: Reuters Shakespeare bi moral danes zelo dobro poznati slovenske nogometaše, a je neumnost njegovega sodelavca poskrbela, da ni tako. Bil je namreč član trenerskega štaba nekdanjega selektorja Anglije Sama Allardyca, ta pa se je v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo že pomerila s Slovenijo (v Stožicah je bilo 0:0).

Toda ker si je zdajšnji trener Crystal Palacea privoščil veliko nepazljivost in se zapletel v škandal, se je moral od klopi najboljše angleške vrste oktobra lani, po dobrem mesecu v tej vlogi, posloviti. Z njim je odšel tudi Shakespeare. Pred tem sta edino tekmo dobila. Anglija je pod njunim vodstvom v kvalifikacijah odpravila Slovaško z 1:0.

Ko se je Anglija pomerila še z Malto in nato s Slovenijo, je na njeni klopi že sedel zdajšnji selektor Gareth Southgate.

Ko je prišel, je takoj začel postavljati rekorde

Vmes je z 2:0 premagal Sevillo v povratni tekmi osmine finala lige prvakov in se uvrstil med najboljših osem (prva tekma v Andaluziji se je končala z zmago Špancev z 2:1). Potem je 18. marca v prvenstvu s 3:2 premagal še West Ham United in postal prvi trener, ki se je po prvih treh tekmah v angleški premier ligi lahko pohvalil s povprečjem kar treh doseženih zadetkov na tekmo.

Na klopi Leicester Cityja je takoj začel podirati številne angleške mejnike. | Foto: Getty Images Na klopi Leicester Cityja je takoj začel podirati številne angleške mejnike. Foto: Getty Images

Sledila je prvenstvena zmaga nad Stoke Cityjem z 2:0, po kateri je postal prvi angleški trener s štirimi zmagami v prvih štirih tekmah, ki jih je vodil v tamkajšnji najboljši nogometni ligi, nato je z 2:0 odpravil še Sunderland in zvezda je bila rojena.

Do nedelje, ko je v Liverpoolu, čeprav je Leicester spet vodil (z 2:1), izgubil proti Evertonu, je Shakespeare slišal tudi na ime Gospod stoodstotni. Njegov trenerski izkupiček je bil sedem tekem, sedem zmag.

Prvič je na samostojno trenersko pot odšel leta 2006. Takrat je, samo za eno tekmo, vodil West Bromwich in se z gostovanja pri Crystal Palaceu vrnil z zmago z 2:0.

Treniral je nekdanjega kapetana Slovenije

Na tisti tekmi je začasno zamenjal Nigela Pearsona. Človeka, ki si lasti zasluge, da Shakespeare danes nastopa na največjem nogometnem odru. On je bil tisti, ki ga je istega leta imenoval za pomočnika trenerja West Bromwich Albiona.

V družbi najboljšega strelca Leicester Cityja in angleškega reprezentanta Jamieja Vardyja | Foto: Getty Images V družbi najboljšega strelca Leicester Cityja in angleškega reprezentanta Jamieja Vardyja Foto: Getty Images Potem ga je k sebi zvlekel tudi v Leicester City med letoma 2008 in 2010, pa tudi v Hull City, pri katerem sta skupaj s Pearsonom sodelovala tudi z nekdanjim kapetanom slovenske reprezentance Robertom Korenom. Tam sta ostala le dobro leto in se novembra 2011 vrnila v Leicester.

Bil je soliden nižjeligaški vezist

Kot nogometaš je bil Shakespeare soliden vezist nižjeligaških klubov. Od leta 1981 do leta 1989 je igral za Wallsal. V 284 nastopih je zanj dosegel 45 golov. Potem je bil med letoma 1990 in 1993 član West Bromwich Albiona. V njegovem dresu je na 112 tekmah dosegel 12 golov. Igral je tudi za Sheffield Wednesday, Grimbsy in Scunthorpe. Nogomet je igral do leta 2000.

Italijan ga je pustil ob sebi, zdaj je ostal sam

Pearson je bil njegov trener štiri leta, leta 2015 je na njegovo klop prišel Ranieri in Shakspeara pustil ob sebi. Tako je bilo vse do prvih mesecev letošnjega leta, ko je prvak Leicester izgubljal tekmo za tekmo in pod vprašaj postavil celo obstanek med angleško nogometno elito.

S Claudiom Ranierijem sta sodelovala od julija 2015 do februarja letos. | Foto: Getty Images S Claudiom Ranierijem sta sodelovala od julija 2015 do februarja letos. Foto: Getty Images Zgodila se je menjava, nekdanji solidni nogometaš nižjerazrednih angleških klubov je dobil priložnost, jo zgrabil z obema rokama in Leicester popeljal na prag najpomembnejših tekem v kar 133 letih klubske zgodovine.

Obračunov za polfinale evropske lige prvakov proti lanskemu finalistu Atletico Madridu, v vratih katerega blesti slovenski reprezentant Jan Oblak. Prva tekma se bo na štadionu Vicenteja Calderona začela danes zvečer.

Ne spreglejte