Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
13. 3. 2019,
4.00

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

5

Natisni članek

Roberto Firmino Mohamed Salah Sadio Mane Thomas Müller Robert Lewandowski Niko Kovač Jürgen Klopp Bayern München Liverpool UEFA liga prvakov

Sreda, 13. 3. 2019, 4.00

1 leto

Pred povratno tekmo osmine finala lige prvakov Bayern - Liverpool

Selektor Nemčije je šokiral Bayern, ga bo zdaj še Nemec na klopi Liverpoola?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

5

Niko Kovač | Bo Niko Kovač Bayern osmič v nizu popeljal v četrtfinale lige prvakov?  | Foto Reuters

Bo Niko Kovač Bayern osmič v nizu popeljal v četrtfinale lige prvakov?

Foto: Reuters

Danes se bosta v Münchnu udarila velikana evropskega nogometa Bayern in Liverpool, ki sta si do zdaj razdelila kar deset evropskih naslovov, a v Evropi v zadnjih letih niso preveč konkurenčni. Povsem drugače velja za Münchenčane, ki lovijo še osmi četrtfinale lige prvakov v nizu. Po izidu 0:0 s prve tekme je jasno, da se obeta odprt obračun. Morda je Bavarce motiviral tudi nemški selektor Joachim Löw, ki je med tednom šokiral Bayern in celotno nemško javnost.

Bayern Liverpool
Sportal Poslovil se je še bavarski velikan, v četrtfinale tudi Barcelona

Pred prvo tekmo je bil Liverpool na vrhu prvenstvene razpredelnice v Angliji, medtem ko je Bayern v Nemčiji gledal v hrbet Borussii Dortmund. Medtem ko so Angleži, ki se lahko pohvalijo s petimi naslovi evropskega prvaka (1977, 1978, 1981, 1984 in 2005), v zadnjih treh prvenstvenih tekmah izgubili štiri točke in Manchester Cityju prepustili vodstvo na lestvici, so bili Nemci v domačem prvenstvu na treh tekmah stoodstotni, izkoristili nekaj spodrsljajev največjega tekmeca in na povratno tekmo osmine finala lige prvakov prihajajo kot vodilni.

Rezultati v času od prve do povratne tekme:

Liverpool:
24. februar 2019 (angleško prvenstvo):
Manchester United : Liverpool 0:0

27. februar 2019 (angleško prvenstvo):
Liverpool : Watford 5:0 (2:0)
Mane 9., 20., Origi 66., van Dijk 79., 82.

3. marec 2019 (angleško prvenstvo):
Everton : Liverpool 0:0

10. marec 2019 (angleško prvenstvo):
Liverpool : Burnley 4:2 (2:1)
Firmino 19., 67., Mane 29., 90.; Westwood 6., Gudmunsson 90.

Bayern München:
23. februar 2019 (nemško prvenstvo):
Bayern : Hertha Berlin 1:0 (0:0)
Martinez 62.; R.K.: Rekik 84./Hertha

2. marec 2019 (nemško prvenstvo):
Borussia Mönchengladbach : Bayern 1:5 (1:2)
Stindl 37.; Martinez 2., Müller 11., Lewandowski 47., 90./11m, Gnabry 75.

9. marec 2019 (nemško prvenstvo):
Bayern : Wolfsburg 6:0 (2:0)
Gnabry 34., Lewandowski 37., 85., Rodriguez 52., Müller 76., Kimmich 82.

Vroči Poljak nad Liverpool z novim rekordom

To jim na tekmi po izredno kočljivem rezultatu 0:0 na prvi ne pomaga kaj prida, a ko pogledajo v zadnje tedne, so lahko vseeno samozavestni. Na zadnjih dveh tekmah so tekmecema nasuli kar 11 golov, prejeli so le enega. Še posebej so navdušili pretekli konec tedna, ko so v Münchnu Wolfsburg razbili s 6:0.

Robert Lewandowski, najboljši strelec Bayerna, je v sijajni formi. Bo to pokazal tudi tokrat? | Foto: Reuters Robert Lewandowski, najboljši strelec Bayerna, je v sijajni formi. Bo to pokazal tudi tokrat? Foto: Reuters

Dva gola na tej tekmi je zabil Robert Lewandowski, ki je zdaj že pri 197 zadetkih v najboljši nemški ligi, kar je rekord, in v ravno pravšnjem času potrdil, da je v odlični formi. Na zadnjih dveh tekmah se je med strelce vpisal štirikrat. V tej sezoni je Poljak zabil že 29 golov v 34 nastopih, z osmimi zadetki je tudi najboljši strelec elitnega evropskega klubskega tekmovanja.

Nemci, ki so ob štirikratnem evropskem prvaku Realu najuspešnejši evropski klub zadnjih petih let, saj so v tem času kar štirikrat igrali v polfinalu lige prvakov, v kateri lovijo še osmo uvrstitev med najboljših osem v nizu, bodo sicer precej oslabljeni. Veseli so sicer, ker se je v pogon vrnil Kingsley Coman, a zanje je velik udarec to, da tokrat ne bodo mogli računati na poškodovana Arjena Robbna in Corentina Tollisa, medtem ko sta Joshua Kimmich in Thomas Müller kaznovana.

Selektor je razjezil Bavarce in prečrtal tri svetovne prvake

Thomas Müller in Mats Hummels se nepričakovano poslavljata od reprezentance. | Foto: Reuters Thomas Müller in Mats Hummels se nepričakovano poslavljata od reprezentance. Foto: Reuters Prav Müller bi verjetno danes še kako rad igral, saj ga je med tednom s presenetljivo odločitvijo šokiral Joachim Löw. Nemški selektor se je namreč odločil, da v reprezentanci ne bo več računal na strelca 38 golov v 100 nastopih za Nemčijo, s katero je leta 2014 osvojil tudi naslov svetovnega prvaka in v najpomembnejšem nogometnem tekmovanju od vseh zabil kar deset golov. Selektor ga je prečrtal, čeprav je star vsega 29 let, in na podoben način "upokojil" še dva zvezdnika Bayerna. Leto dni starejša Matsa Hummelsa, ki je za Nemčijo nastopil na 75 tekmah, in Jeroma Boatenga, ki je v reprezentančnem dresu zbral 76 nastopov. Tudi onadva sta pred petimi leti sodelovala pri pohodu na svetovni naslov v Braziliji.

Pri Bayernu, petkratnem evropskem prvaku (1974, 1975, 1976, 2001 in 2013), so bili tako jezni, da so se ob skoraj šokantno odločitev obregnili v odmevnem sporočilu za javnost, zdaj bodo selektorju skušali odgovoriti še na nogometni zelenici.

Liverpool, ki se muči v gosteh, upa, da se bo zbudil Egipčan

Liverpool? Ta se ubada predvsem z vprašanjem, kako doseči gol na gostujočem igrišču, kar Liverpoolčanom v zadnjem času ne uspeva najbolje. Prav zaradi remijev, za nameček brez zadetkov, na zadnjih dveh prvenstvenih gostovanjih so v Angliji zdrsnili s prvega mesta. Poraz pri Wolverhamptonu je  zanje pomenil tudi izpad iz pokalnega tekmovanja, medtem ko so v ligi prvakov v skupinskem delu vse tri gostujoče tekme izgubili.

Mohamed Salah, Roberto Firmino in Sadio Mane so tisti, na katere stavijo pri Liverpoolu. | Foto: Reuters Mohamed Salah, Roberto Firmino in Sadio Mane so tisti, na katere stavijo pri Liverpoolu. Foto: Reuters

Skrbi jih tudi strelska forma njihovega najboljšega strelca. Mo Salah ni zadel na zadnjih petih tekmah, kar je najdaljši niz Egipčana brez gola, odkar je prišel na Anfield. Na zadnjih osmih tekmah je sicer zabil samo en gol, skupaj jih je v tej sezoni zbral 20. So pa Liverpoolčani dobre volje, ko pogledajo na učinek Sadia Maneja. Afričan, ki je v tej sezoni pri številki 17, je na zadnjih osmih tekmah zabil osem golov. Prav tako so se razveselili, ko je pretekli konec tedna strelski post prekinil Roberto Firmino, ki je zadel prvič po šestih nastopih brez zadetka. Brazilec je v tej sezoni sicer pri 13 golih.

Zadnjih pet sezon v ligi prvakov:

Bayern:
2017/18: polfinale
2016/17: četrtfinale
2015/16: polfinale
2014/15: polfinale
2013/14: polfinale

Liverpool:
2017/18: finale
2016/17: /
2015/16: /
2014/15: skupinski del
2013/14: /

Vrača se Nizozemec, ki je steber Angležev

Vrača se Virgil van Dijk. | Foto: Reuters Vrača se Virgil van Dijk. Foto: Reuters Še bolj Angleže veseli, da se po tem, ko na prvi tekmi ni imel pravice nastopa, v ekipo vrača branilec Virgil van Dijk. Nizozemski branilec, ki je pred začetkom sezone za 78 milijonov evrov prišel iz Southamptona, je v tej sezoni glavni steber in najbolj standarden član Liverpoola. Do prve tekme proti Bayernu je v tej sezoni od 3.250 maksimalnih minut v najpomembnejših tekmovanjih, ligi prvakov in domačem prvenstvu, odigral neverjetnih 3.215 minut.

Odsotnosti pri gostih? Računati ne bodo mogli na Nabyja Keito, Alexa Oxlada-Chamberlaina in Joeja Gomeza, a to so nogometaši, ki vsaj v tej sezoni za evropske podprvake - v zadnjih petih sezonah so le dvakrat zaigrali v ligi prvakov in le enkrat prišli do njenih izločilnih delov - niso najpomembnejši.

Niko Kovač je pošteno nasmejal Nemce

Se bo trenerju Bayerna smejalo tudi po tekmi? | Foto: Reuters Se bo trenerju Bayerna smejalo tudi po tekmi? Foto: Reuters Kaj pred tekmo pravita trenerja obeh ekip? "Če želimo napredovati, moramo zmagati. Ne moremo igrati na rezultat 0:0. Pričakujem, da bomo imeli takšno podporo, kot je že dolgo nismo imeli. Gledal nas bo ves svet. Takšne tekme so vrhunec ne samo za igralce in trenerje, ampak tudi za navijače in novinarje," je povedal trener Bayerna Niko Kovač, ki je bil pred nekaj tedni na udaru kritikov, a se po zadnjem uspešnem nizu spet lahko smeji.

Tako kot so se Hrvatu smejali drugi, ko je poskrbel za tole izjavo: "Prepričan sem, da bo za nas navijala vsa Nemčija!" Bayern je kot najbogatejši in z naskokom najuspešnejši klub v državi trn v peti marsikateremu Nemcu, zato bodite prepričani, da bodo marsikje v Nemčiji nazdravljali, če bo Bavarcem spodrsnilo.

Jürgen Klopp ve, da bo treba pokazati največ

"Če igramo tako, kot znamo, smo lahko fantastični, ampak to je lahko reči, malo težje pa narediti. Če bomo igrali povprečno, potem nimamo možnosti. Morali bomo pokazati vse, kar lahko pokažemo. Morali bomo odigrati sijajno tekmo. Če ne bo tako, bomo izpadli," pa je dejal trener Liverpoola Jürgen Klopp.

Jürgen Klopp se bo, če bo Liverpoolu spet spodrsnilo, verjetno znašel na udaru kritikov. | Foto: Reuters Jürgen Klopp se bo, če bo Liverpoolu spet spodrsnilo, verjetno znašel na udaru kritikov. Foto: Reuters

"Smo dovolj močni in kakovostni, to pa je najpomembnejše. Verjamemo, da nam lahko uspe. Smo v dokaj ugodnem položaju, a se to lahko hitro spremeni. Seveda vemo, da bo za napredovanje treba zadeti, in to bomo tudi poskušali narediti. Razmišljamo o tem, kako presenetiti Bayern," je dodal Nemec, ki je na štadionu Bayerna že večkrat gostoval, ko je bil še na klopi Borussie Dortmund. Izkupiček? Štirikrat je na Allianz Areni zmagal, devetkrat izgubil in enkrat remiziral.

Bayern München – Liverpool

Povratna tekma osmine finala lige prvakov (izid prve tekme 0:0). Danes ob 21. uri na štadionu Allianz Arena v Münchnu, kapaciteta 70.000 gledalcev. Sodnik: Daniele Orsato (Italija).

Verjetni začetni postavi:
Bayern: Neuer; Rafinha, Sule, Hummels, Alaba; Thiago, Martinez, James Rodriguez; Gnabry, Lewandowski, Ribery. Trener: Niko Kovač.
Liverpool: Alisson; Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Robertson; Wijnaldum, Fabinho, Henderson; Salah, Firmino, Mane. Trener: Jürgen Klopp.
Ne spreglejte