Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 5. 2021,
21.21

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,13

12

Natisni članek

Zinedine Zidane Barcelona Real Madrid Atletico Madrid špansko prvenstvo Jan Oblak Jan Oblak

Nedelja, 16. 5. 2021, 21.21

2 leti, 11 mesecev

Špansko prvenstvo, 37. krog

Kakšna drama v Madridu! Hrvat premagal Oblaka, nato je Atletico vstal od mrtvih.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,13

12

Jan Oblak | Jan Oblak je vse bližje velikemu uspehu, naslovu španskega prvaka z Atleticom. | Foto Guliver/Getty Images

Jan Oblak je vse bližje velikemu uspehu, naslovu španskega prvaka z Atleticom.

Foto: Guliver/Getty Images

Razburljiva nedelja na španskih zelenicah je poskrbela, da se bo o španskem prvaku odločalo v zadnjem krogu. Že zdaj je jasno, da bo prvak iz Madrida, saj sta ostala v igri le še Atletico in Real. Rdeče-beli z Janom Oblakom imajo dve točki prednosti. V nedeljo so se doma proti Osasuni že spogledovali z velikim neuspehom, saj so zaostajali z 0:1, a so v zadnjih osmih minutah preobrnili rezultat, zmagoviti zadetek je dosegel Luis Suarez. Oslabljeni Real je tesno ugnal Athletic v Bilbau, Barcelona pa je po novem spodrsljaju, domačem porazu proti Celti, tudi uradno ostala brez možnosti za naslov.

Maribor Villarreal 2006
Sportal Maribor prizadejal Špancem zgodovinsko sramoto

Slovenski nogometni as Jan Oblak je v karieri osvojil že kar nekaj lovorik. Kako je biti najboljši, je dobro spoznal že na Portugalskem, ko je branil za Benfico. Ko pa se je leta 2014 preselil v Španijo in oblekel dres Atletica, se je spustil v zahteven boj z dvema velikanoma svetovnega nogometa, Realom in Barcelono. Za zdaj sta se vedno izkazala za premočni oviri. Odkar brani za rdeče-bele, Oblaku še ni uspelo osvojiti španskega naslova.

Luis Suarez je zadel v polno v 88. minuti in prekinil niz petih srečanj španskega prvenstva, na katerih je streljal v prazno. | Foto: Reuters Luis Suarez je zadel v polno v 88. minuti in prekinil niz petih srečanj španskega prvenstva, na katerih je streljal v prazno. Foto: Reuters

Jan Oblak
Sportal Neverjetno, kaj vse uspeva Janu Oblaku!

Lahko pa se pohvali s tremi lovorikami. Z osvojeno ligo Europa (naključje ali ne, osvojil jo je ravno 16. maja 2018, torej natanko tri leta pred tekmo z Osasuno), evropskim superpokalom, pa tudi španskim superpokalom, čeprav je takrat (2014) sedel na klopi. Če bi Oblak z Atleticom postal še španski prvak, bi to predstavljal nedvomen vrhunec, najlepšo češnjo na torti bogate kariere 28-letnega Škofjeločana, ki ga uvrščajo med najboljše vratarje na svetu.

Veselje navijačev, ki so spremljali napet dvoboj z Osasuno pred stadionom. | Foto: Reuters Veselje navijačev, ki so spremljali napet dvoboj z Osasuno pred stadionom. Foto: Reuters

Atletico zaostajal še devet minut pred koncem ...

V nedeljo se mu je ponujala priložnost, da bi uresničil sanje, a mu (še) ni uspelo. Je pa z zmago nad Osasuno zadržal prednost pred Realom in poskrbel, da ima v zadnjem krogu, ko bo gostoval v Valladolidu, vse v svojih rokah. Dogajanje na znova praznem Wanda Metropolitanu je bilo razburljivo do zadnje sekunde, zgodil se je preobrat, o katerem se bo še dolgo govorilo, sploh, če bo Atletico v zadnjem krogu šel do konca in postal prvak.

Hrvat Ante Budimir je v 75. minuti spravil Atletico v nehvaležen položaj. | Foto: Reuters Hrvat Ante Budimir je v 75. minuti spravil Atletico v nehvaležen položaj. Foto: Reuters

Čeprav je bila Simeonejeva četa nevarnejša, je bila pred vrati Osasune zelo neučinkovita. Priložnosti je zapravljala kot po tekočem traku, nato pa je v 75. minuti obveljalo pravilo "kdor ne da, ta prejme". Hrvaški reprezentant Ante Budimir, zanimivo je, da je svoj klubski prvenec za Osasuno jeseni dosegel prav na domači tekmi z Atleticom (1:3), je po strelu z glavo popeljal goste v presenetljivo vodstvo. Zadetek je potrdil šele pregled VAR. Oblak je namreč strel Dalmatinca odbil, a je posnetek razkril, da je žoga pred tem s celotnim obsegom le prečkala golovo črto. 

Junaški preobrat Oblaka in soigralcev

Atletico se je znašel v hudih težavah, saj mu ni šel v prid tudi rezultat dvoboja v Bilbau, kjer je Real Madrid, čeprav zaradi številnih poškodb ni mogel računati kar na šest prvokategornikov, vodil pri Athleticu z 1:0. Če bi obveljalo pri teh rezultatih, bi se pred zadnjim krogom v prednosti znašli beli baletniki. Zgodilo pa se je nekaj drugega.

Ogromno veselje nogometašev Atletica po zmagovitem zadetku Luisa Suareza | Foto: Reuters Ogromno veselje nogometašev Atletica po zmagovitem zadetku Luisa Suareza Foto: Reuters

Na Wandi Metropolitanu je sledil neverjeten preobrat. Najprej je Brazilec Renan Lodi izenačil v 82. minuti, šest minut pozneje pa je za zmago zadel Luis Suarez, veliki dolžnik z zadnjih srečanj, saj se kar pet tekem zapored ni vpisal med strelce.

Sledilo je veliko slavje rdeče-belih, Oblak je oddaljen le še en korak od največjega uspeha v karieri. Atletico bo v zadnjem krogu gostoval pri skromnem Valladolidu, ki mu grozi izpad v drugo ligo, zato rdeče-belih ne čaka enostavno delo, Real Madrid pa bo gostil razigrani Villarreal, ki je v nedeljo doma kar s 4:0 pomendral Sevillo. 

Po dramatični zmagi z 2:1 si je dal duška tudi temperamentni trener vodilnega španskega prvoligaša Diego Simeone. | Foto: Reuters Po dramatični zmagi z 2:1 si je dal duška tudi temperamentni trener vodilnega španskega prvoligaša Diego Simeone. Foto: Reuters

Iz boja za naslov prvaka je izpadla Barcelona, ki je na Camp Nouu kljub začetnem vodstvu v režiji Lionela Messija, Argentinec je dosegel že 30. zadetek v tej sezoni, ostala brez točk proti Celti. Katalonci so izgubili z 1:2 in navijačem ponudili še eno razočaranje. 

Zinedine Zidane
Sportal Zidane napovedal slovo, ga bo nasledil legendarni Raul?

Če bo Atletico v zadnjem krogu zadržal vsaj točko prednosti pred Realom, bo novi španski prvak! | Foto: Reuters Če bo Atletico v zadnjem krogu zadržal vsaj točko prednosti pred Realom, bo novi španski prvak! Foto: Reuters

Če bi Atletico in Real končala sezono z enakim številom točk, bi bili prvaki beli baletniki, saj ima v Španiji izkupiček v medsebojnih obračunih prednost pred skupno razliko v zadetkih. Beli baletniki so v tej sezoni doma ugnali Atletico z 2:0, v gosteh pa remizirali z 1:1.

Špansko prvenstvo, 37. krog:

Nedelja, 16. maj:
Atletico Madrid : Osasuna 2:1 (0:0)
Lodi 82., Suarez 88.; Budimir 75.
Jan Oblak (Atletico) je branil vso tekmo.

Athletic Bilbao : Real Madrid 0:1 (0:0)
Nacho Fernandez 69.

Barcelona : Celta Vigo 1:2 (1:1)
Messi 28.; Mina 38., 89.; R.K.: Lenglet 83./Barcelona

Cadiz : Elche 1:3 (1:0)
Mari 15./11-m; Milla 58., Gonzalez 64., Chaves 88.

Alaves : Granada 4:2 (2:1)
Pons 8., Duarte 21., Joselu 66., Rioja 72.; Molina 31., Puertas 63.

Getafe : Levante 2:1 (1:1)
Alena 13., Kubo 84.; Melero 30.; R.K.: Copovi 90./Getafe

Betis : Huesca 1:0 (0:0)
Iglesias 57./11-m; R.K.: Escriche 90./Huesca

Real Sociedad : Valladolid 4:1 (4:0)
Isak 6., 16., Silva 28., Januzaj 35./11-m; de Sousa 82.; R.K.: Roberto 61./Valladolid

Valencia : Eibar 4:1 (3:1)
Guedes 3., 49., Soler 19., 30.; Gil 38.

Villarreal : Sevilla 4:0 (1:0)
Bacca 34., 47., 79., Moreno 66.; R.K.: Carlos 52./Sevilla  

Najboljši strelci:

30 – Messi (Barcelona),
23 – Moreno (Villarreal),
22 – Benzema (Real)
20 – Suarez (Atletico Madrid), 
18 – En Nesyri (Sevilla), 
16 – Isak (Real Sociedad),
13 – Aspas (Celta), Mir (Huesca), Morales (Levante)
...

Ne spreglejte