Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
30. 1. 2018,
10.00

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

1

Natisni članek

EP Hrvaška 2018 Igor Osredkar Andrej Dobovičnik futsal euro 2018 futsal

Torek, 30. 1. 2018, 10.00

6 let, 2 meseca

Sojenje na EP 2018 v futsalu

Sodniška drama iz Zagreba se ne more ponoviti v Stožicah

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

1

Futsal Bogdan Sorescu | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Letošnje evropsko prvenstvo v rokometu na Hrvaškem so zaznamovale tudi sodniške odločitve, sprejete po ogledu videoposnetkov, ki so dvignile velike prahu zlasti v Sloveniji. Na sončni strani Alp se danes ob 18. uri s tekmo med Slovenijo in Srbijo začenja Euro v futsalu, na katerem pa sodelujoči ne pričakujejo večjih sodniških zapletov.

Slab teden po zadnjem nastopu slovenske rokometne reprezentance na evropskem prvenstvu, kjer je osvojila osmo mesto, v domovino pa pripotovala z mešanimi občutki zaradi številnih očitkov na račun sojenja v prvem delu tekmovanja, bodo ljubitelji ekipnih športov v Sloveniji znova prišli na svoj račun. Začenja se spektakel v dvorani Stožice, evropsko prvenstvo v futsalu.

Želeli bi si takšne podpore kot rokometaši na Hrvaškem

Andrej Dobovičnik je prepričan v glasno podporo ljubiteljev športa. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Andrej Dobovičnik je prepričan v glasno podporo ljubiteljev športa. Foto: Urban Urbanc/Sportida Na današnji tekmi med Slovenijo in Srbijo bo dvorana razprodana. Okrog 12 tisoč navijačev bo spremljalo največji dogodek v zgodovini futsala, ki je kdajkoli potekal na slovenskih tleh. Bi lahko slovenske reprezentante pozdravila pozitivna energija, ki je ni manjkalo med spremljanjem rokometnega Eura na Hrvaškem?

"Upam, da bo res tako. Mi smo z veseljem spremljali evropsko prvenstvo na Hrvaškem, zdaj, ko ni več rokometa, pa bi si želel, da bi občinstvo spremljalo tudi nas. Želeli bi si tudi, da bi bili tako uspešni kot oni. Rokometaši so dosegli dostojen in dober rezultat. Futsal je dvoranski šport kot rokomet. Spremlja ga veliko gledalcev. Tisti, ki imamo radi šport, spremljamo več različnih športov," pred začetkom EP v futsalu razmišlja selektor slovenske reprezentance Andrej Dobovičnik. Pred njim je zahtevna naloga, saj bo skušal napredovati v skupini A, v kateri igrata še favoritinja Italija in Srbija, ki je na zadnjem Euru osvojila četrto mesto.

To ubije draž športu

Kapetan slovenske reprezentance Igor Osredkar (levo) ni privrženec vpletanja videotehnologije v delo sodnikov. | Foto: Vid Ponikvar Kapetan slovenske reprezentance Igor Osredkar (levo) ni privrženec vpletanja videotehnologije v delo sodnikov. Foto: Vid Ponikvar Reprezentanti v futsalu ne bi imeli nič proti, če bi jih na tribunah spremljalo tako bučno navijanje, kot so ga bi bili deležni varovanci Veselina Vujovića v Zagrebu in Varaždinu. Po drugi strani pa so veseli, da se jim ne bo treba ubadati s podobnimi sodniškimi pripetljaji, ki so zaznamovali zlasti razburljivo srečanje med Slovenijo in Nemčijo.

"Na srečo pri nas ni sodniške videotehnologije. Na svetovnih prvenstvih so poskušali, a to ni to. To ubije draž športu. V futsalu si tega ne bi želel. Pa tudi če bi bilo kdaj v mojo korist. To je pač šport in je treba pustiti tako, kot je. Draž vsega je, da so gledalci presenečeni nad določenimi situacijami. Ne vem, ali je to dobrodošlo," je odločen kapetan slovenske reprezentance Igor Osredkar.

Bo Slovenija v izjemno zahtevni skupini napredovala v četrtfinale?

  • Da.
    78,24 %
    356 glasov
  • Ne.
    21,76 %
    99 glasov
Oddanih 455 glasov

Vztraja pri tem, da sodniškega dela ne bi prekinjale videoanalize. Tudi če bi bila zadnja sekunda, žoga pa bi se tako nevarno sukala okrog golove črte, da sodniki ne bi bili povsem prepričani, ali lahko priznajo zadetek ali ne. "To se lahko zgodi meni, a tudi tekmecu. Mogoče je res kakšna situacija, kjer bi se lahko pogledal video, a ponavljam, s tem se izgublja draž futsala. V bistvu kar kateregakoli športa."

Futsal je glede sodnikov drugačen od rokometa

Nedavno je slovenske rokometaše na Hrvaškem spremljalo ogromno navijačev. Zdaj se evforija ekipnih športov seli v Stožice, kjer bo nastopila izbrana vrsta v futsalu. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Nedavno je slovenske rokometaše na Hrvaškem spremljalo ogromno navijačev. Zdaj se evforija ekipnih športov seli v Stožice, kjer bo nastopila izbrana vrsta v futsalu. Foto: Žiga Zupan/Sportida Slovenska reprezentanca se bo danes na uvodni tekmi evropskega prvenstva pomerila s Srbijo. Selektor Dobovičnik nerad govori o sodnikih. "Skušam se jim čim bolj izogibati," nam je pojasnil in dodal, da v karieri s sojenjem ni bil vedno zadovoljen.

"To je dejstvo. Kdaj se tudi odzovem na kakšno sodniško odločitev. Glede na moj temperament ni to nobena posebnost. Se pa zagotovo ne želim ukvarjati s sodniki toliko, kot so se v rokometu. Vem, da bo Uefa poskrbela, da bo s sodniške plati to pravo prvenstvo," zaupa evropski krovni zvezi, ki skrbno bdi nad tekmovanjem v Ljubljani.

O tem, da v Ljubljani ne bo sodniških zmed, ki smo jim bili priča na rokometnem Euru, je prepričan tudi njegov stanovski kolega na srbski klopi. "V futsalu je, kar zadeva sodnike, bistveno drugače kot v rokometu. Futsal je resno tekmovanje, kjer ni velikih napak. Na vsaki tekmi o zmagovalcu odloča kakovost tekmeca. Pričakujem, da bo tako tudi na prvenstvu v Sloveniji," meni Goran Ivančić, ki na sojenje v futsalu na splošno nima večjih pripomb.

Dvorana Stožice bo danes polna do zadnjega kotička:

"Najpomembneje je, da ni namernih napak. Sodniki tako kot igralci delajo napake, a niso namerne. Pričakujem pošten kriterij za vse," je dejal 46-letni Srb, ki bo danes skušal pokvariti načrte gostiteljem prvenstva.

Slovenske barve brani Zahović

Na prvenstvu bo sodilo 16 sodnikov. Domače barve bo branil Admir Zahović, edine države, ki bodo na tekmovanju imele dva sodniška predstavnika, pa so Italija, Španija in Madžarska.

Sodniki na evropskem prvenstvu v Sloveniji (16):

Admir Zahović (Slovenija)
Marc Birkett (Anglija)
Ondrej Černy (Češka)
Kamil Cetin (Turčija)
Eduardo Jose Fernandes Coelho (Portugalska)
Balazs Farkas (Madžarska)
Juan Jose Cordero Gallardo (Španija)
Angelo Galante (Italija)
Vladimir Kadikov (Rusija)
Alejandro Martinez Flores (Španija)
Alessandro Malfer (Italija)
Timo Onatsu (Finska)
Cedric Pelissier (Francija)
Bogdan Sorescu (Romunija)
Gabor Kovacs (Madžarska)
Saša Tomić (Hrvaška)

Ne spreglejte