Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
30. 6. 2024,
22.00

Osveženo pred

1 dan, 10 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08

Natisni članek

Bruno Fernandes Adam Gnezda Čerin Roberto Martinez Matjaž Kek Portugalska nogometna reprezentanca slovenska nogometna reprezentanca Euro 2024 Euro 2024

Nedelja, 30. 6. 2024, 22.00

1 dan, 10 ur

Iz slovenskega in portugalskega tabora pred tekmo

Selektor Portugalske občuduje Keka: Žal mi je, da se moramo srečati s Slovenijo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08

Od našega poročevalca

Roberto Martinez Stožice | Roberto Martinez je pred tremi meseci v Stožicah doživel prvi poraz kot selektor Portugalske. | Foto www.alesfevzer.com

Roberto Martinez je pred tremi meseci v Stožicah doživel prvi poraz kot selektor Portugalske.

Foto: www.alesfevzer.com

V Frankfurtu, kjer se bosta v ponedeljek slovenska in portugalska nogometna reprezentanca potegovali za četrtfinale Eura, je bilo dan poprej na novinarskih konferencah gosposko in sproščeno. Selektorja Matjaž Kek in Roberto Martinez sta si izmenjala kopico pohval, o tem, kako veliko spoštovanje vlada med obema reprezentancama, pričajo tudi besede Bruna Fernandesa in Adama Gnezde Čerina.

Rodri Španija Euro
Sportal Španci napolnili mrežo Gruzije, Anglija po drami in podaljšku naprej

Začelo se je nenavadno. Če smo od slovenske nogometne reprezentance vajeni upoštevanja reda in discipline, ko je govora o upoštevanju uradnih terminov nogometnih dogodkov, kot je na primer uradna novinarska konferenca na Euru, pa se je Portugalcem tokrat zalomilo. V Sloveniji velja že nepisano pravilo, da selektor Matjaž Kek konference začenja celo nekaj minut pred uradno napovedanim začetkom, pa so si Portugalci v Frankfurtu privoščili zamudo. Trajala je deset minut, nato pa je v času, ko je Slovaška na uvodni nedeljski tekmi osmine finala še vodila proti Angliji, pred novinarje prvi stopil Bruno Fernandes.

Fernandes: Moramo utruditi Slovence

Cristiano Ronaldo in Bruno Fernandes sta bila nekaj časa soigralca pri Manchester Unitedu, na tem Euru pa sta odlično sodelovala zlasti proti Turčiji. | Foto: Reuters Cristiano Ronaldo in Bruno Fernandes sta bila nekaj časa soigralca pri Manchester Unitedu, na tem Euru pa sta odlično sodelovala zlasti proti Turčiji. Foto: Reuters Takoj je dal vedeti, da Portugalska nikakor ne namerava podcenjevati Slovenije. Sploh po porazu, ki ga je zvezdniška Portugalska, takrat Fernandesa ni bilo v ekipi, utrpela pred tremi meseci v Ljubljani.

"Letos smo proti Sloveniji izgubili prijateljsko tekmo. Tekma je bila pomembna, saj zdaj vemo, kako se lotiti te tekme. Moramo biti potrpežljivi, saj se Slovenija brani z nizkim blokom. Fizično je zelo močna ekipa, zato moramo narediti vse, da utrudimo Slovence. Veliko bomo tekli, hkrati pa moramo paziti na protinapade, saj je Slovenija zelo močna prav v njih. Odlično sodelujeta Šporar in Šeško. Želimo jima preprečiti, da bi imela veliko prostora," je zvezdnik Manchester Uniteda, ki si je pri Sportingu nekaj časa delil slačilnico tudi z Andražem Šporarjem, spregovoril o srečanju s Slovenijo – prvem v izločilnem delu za ene izmed osrednjih favoritov prvenstva.

Martinez: Kek opravlja odlično delo

Roberto Martinez želi letos popeljati Portugalsko na evropski vrh. V kvalifikacijah je kot edini selektor zmagal na vseh desetih tekmah. | Foto: Reuters Roberto Martinez želi letos popeljati Portugalsko na evropski vrh. V kvalifikacijah je kot edini selektor zmagal na vseh desetih tekmah. Foto: Reuters Podobno razmišlja tudi njegov selektor Roberto Martinez, ki se zaveda, kako motivirani bi lahko bili Slovenci, saj bodo igrali zgodovinsko tekmo. Največjo v obdobju državne samostojnosti. "Slovenija je prvič napredovala v izločilni del, zdaj gre na vse ali nič. Matjaž Kek opravlja odlično delo, njegova ekipa igra kot klub. Dobro delajo, dobro se poznajo, dobro igrajo brez žoge in so izjemno nevarni. Šeško in Šporar odlično sodelujeta v napadu, obramba pa zelo redko prejme zadetek iz igre. To bomo skušali spremeniti, bo pa težko, ker Slovenija verjame vase," je španski strateg, ki je svoj prvi poraz na selektorskem stolčku Portugalske doživel prav v Ljubljani, z besedami pobožal dušo slovenskega nogometa.

Vrhunec pa je sledil, ko je pojasnil, kako zelo občuduje Matjaža Keka, ki je v reprezentančnem nogometu vodil že več kot sto tekem, kar je zelo težko, nato pa dodal: "Lepo je spremljati Slovenijo, kako igra v tem sistemu. Piše zgodovino na tem Euru. Res mi je škoda, da se moramo pomeriti v osmini finala s Slovenijo, saj mi je zelo pri srcu. A gremo na zmago," je dejal Martinez, za kogar bi v ponedeljek vse drugo kot zmaga predstavljalo razočaranje. Verjame, da so njegovi varovanci že pozabili na (ne)boleč poraz proti Gruziji.

Gnezda Čerin: Zakaj pa ne bi še enkrat presenetili?

Adam Gnezda Čerin je prepričan, da Slovenija še ni rekla zadnje na tem Euru. | Foto: Reuters Adam Gnezda Čerin je prepričan, da Slovenija še ni rekla zadnje na tem Euru. Foto: Reuters Glede na njegove besede in veliko spoštovanje, ki ga namenja Sloveniji, pa so še toliko bolj logične samozavestne napovedi iz slovenskega tabora. "Ta tekma bo nekaj drugega, kot je bila tista marca v Ljubljani. Zagotovo je prišla prav za pozitiven trenutek pred začetkom Eura, iz te tekme pa smo lahko vzeli nekaj pozitivnih stvari. Lahko smo videli, kje je ranljiv ta portugalski sistem. Jutri bo druga tekma, zakaj pa ne bi še enkrat presenetili?" se je vprašal Adam Gnezda Čerin.

S tem, kar je uspelo Sloveniji na letošnjem Euru, je zelo zadovoljen, a verjame, da bi lahko prišli še dlje. "Še vedno smo v tem tekmovanju. Še vedno imamo svoje cilje. To bo lepa tekma, v kateri lahko vsi skupaj uživamo. Na Portugalsko bomo pripravljeni še na višji ravni," je prepričan, da bi lahko Slovenija na tekmi osmine finala pokazala še več kot v skupinskem delu. Nenazadnje nima ničesar izgubiti, na tribunah pa jo bo znova spremljalo ogromno glasnih navijačev najmanj šest tisoč.

Kek: Smo majhni, simpatični

Matjaž Kek zelo spoštuje Portugalsko in jo uvršča med glavne kandidate za naslov. | Foto: Reuters Matjaž Kek zelo spoštuje Portugalsko in jo uvršča med glavne kandidate za naslov. Foto: Reuters Selektor Matjaž Kek je v svojem slogu vrnil za prijaznost stanovskemu kolegu, ki vodi Portugalsko, in pojasnil: "Dejstvo je, da smo si nekatere simpatije tudi prislužili. Smo majhni, simpatični. Tako se je vedno reklo. Selektor Portugalske je znan kot velik gospod, džentelmen. Na tekmi na izpadanje lahko na novinarski konferenci prevladuješ s simpatijami, ko pa stopiš na zelenici čez magično belo točko, pa gre zares. Zavedamo se, proti komu igramo. Sploh ne veš, kje začeti naštevati, kdo vse igra za Portugalsko. Veliko rotirajo, imeli so tudi privilegij, da so lahko malce kalkulirali v skupinskem delu. Izredno jih spoštujem, zame so eni največjih favoritov prvenstva," je slovenski strateg vrnil s pohvalami.

Tudi on verjame, da bi se lahko slovenska nogometna pravljica v Nemčiji še nadaljevala. V svoji ekipi, ki ji zaupa, čuti visoko stopnjo samozavesti. "Vsekakor bo hudo narobe, če bomo proti Portugalski pod pritiskom, kolikšna bo posest žoge. Zanima nas končni rezultat. Na teh tekmah se ne živi od umetniškega vtisa. To so tekme, na katerih se izpada. Težka tekma bo, a zelo zaupam nogometašem," sporoča Kek pred največjo tekmo v zgodovini slovenskega nogometa.

Ko je to govoril v Frankfurtu, je Anglija izsilila podaljšek proti Slovaški in si nato zagotovila nastop v četrtfinalu. Se mu bo med najboljših osem pridružila še ena znanka iz skupine C? Danski ni uspelo proti Nemčiji (0:2), bi lahko Sloveniji proti Portugalski?

Novopečeni očka Tomi Horvat se vrača v Nemčijo

Na Waldstadionu v Frankfurtu se bo tekma začela ob 21. uri, sodil bo Italijan Daniele Orsato, za tekmo pa bo kandidiral tudi presrečni novopečeni očka Tomi Horvat, ki se bo zvečer vrnil v Nemčijo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tomi Horvat (@tomi.horvat)

"Veseli smo, da je prišla na svet Mia. Čestitke mami in očetu z veliko željo, da bi živela v miru in imela lepo življenje. O tem, kakšna je vez med fanti, dovolj pove to, da se Tomi vrača v tabor in bo v ponedeljek kandidiral za tekmo," je pojasnil Kek.

Luka Brkljača
Sportal Simpatični Hrvat, ki s Slovenijo piše pravljico na Euru
Erik Janža
Sportal Neverjeten projektil Slovenca, ki mu na Euru gleda v hrbet vsa Evropa
Matjaž Kek
Sportal Ganljive besede selektorja Keka o Šešku in Iličiću
Daniele Orsato
Sportal V Katarju razjezil Hrvate, zdaj bo sodil Sloveniji na "dvoboju stoletja"
Adrian Zeljković
Sportal Biser slovenskega nogometa, ki mu je v enem letu uspel meteorski vzpon
Slovenija Portugalska Timi Max Elšnik
Sportal Elšnikov nekdanji trener opozarja Portugalce
Slovenija Navijači
Sportal Vstopnice za Slovenija – Portugalska še na voljo, za 250 evrov
Euro 2024 Italija Luciano Spalletti
Sportal Luciano Spalletti ostaja italijanski selektor
Jaka Bijol
Sportal Pravljični dnevi Korošca, ki je obnorel vso Evropo
Tomi Horavt
Sportal Slovenska reprezentanca ob srečnem dogodku z lepo gesto "počastila" soigralca
 
Ne spreglejte