SiolNET. Sportal Nogomet
2,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Anketa pred volitvami za predsednika NZS

Rudi Zavrl: Žalostno je, kar se dogaja

2,23

termometer

 | Foto: Vid Ponikvar
Foto: Vid Ponikvar

Kaj so pred današnjimi volitvami za predsednika Nogometne zveze Slovenije (NZS) povedali nekateri nogometni akterji, in sicer Rudi Zavrl, prvi predsednik NZS, Sašo Udovič, nekdanji dolgoletni reprezentant, in Tonči Žlogar, prav tako nekdanji reprezentant, ki je zdaj zašel v trenerske vode?

V zgodovini državne samostojnosti je imela Slovenija le tri predsednike NZS. To so bili Rudi Zavrl (1991-2009), Ivan Simič (2009-2010) in Aleksander Čeferin (2011-2016).

Na volilni skupščini, ki se bo na Brdu pri Kranju začela ob 17. uri, ima glasovalno pravico 30 delegatov. Zmagovalec potrebuje več kot polovico glasov, vsaj 16.

Predsedniški mandat ne bo trajal štiri leta, ampak do 18. februarja 2019. Takrat bi se iztekel mandat Aleksandru Čeferinu, ki je pred tremi meseci postal predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa).

Tri vprašanja, ki smo jih zastavili vsem trem sogovornikom:

  • Kako dobro poznate predsedniška kandidata in kdo bo zmagal?
  • Kaj menite o umazanijah, ki naj bi se dogajale v predsedniški kampanji?
  • Bo težko naslediti dozdajšnjega predsednika Aleksandra Čeferina?

Rudi Zavrl: Vse skupaj je pod nivojem

Rudi Zavrl | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar 1. Nemca ne poznam, a se mi zdi malce nenavadno, da tako vpliven politik kandidira za športno funkcijo na zvezi, ki se je zelo razvila. Mijatovića dobro poznam, saj je v nogometu že vrsto let. Najprej je bil nogometaš, potem sodnik, delegat in korekten športni delavec. O tem, koga vidim v vlogi favorita, pa ne bi govoril. Počakajmo na razplet volitev.

2. Vse skupaj je bilo malo pod nivojem, ki bi ga pričakoval. Nogometno zvezo se je predstavljalo kot mafijsko organizacijo, a to je daleč od resnice. Ni mi vseeno, kaj se dogaja, saj je zveza s pomočjo številnih pridobila velik ugled. Ta je v tujini še večji, kot je doma. Nekateri to uspešno zgodbo izkoriščajo za osebne interese. To ni dobro za slovenski nogomet, ki je v zadnjih 20, 25 letih naredil ogromno.

3. Težko ga bo nadomestiti, jasno je, da je bil Čeferin dober predsednik, je pa dejstvo, da vsak predsednik pusti svoj pečat. Treba bo najti trezno presojo in poskrbeti, da si bodo vsi še naprej prizadevali za to, da bo nogomet v Sloveniji šel naprej, tako kot gre že od leta 1991.

Sašo Udovič: Naprej z isto miselnostjo

"Šlo je čez vse meje," je dejal Sašo Udovič. | Foto: "Šlo je čez vse meje," je dejal Sašo Udovič. 1. Mislim, da je Mijatović kot Čeferinov človek, s katerim sta v preteklosti že odlično sodelovala, favorit za zmago. Mislim, da bi bilo najbolje slediti programu, ki je dober.

2. Šlo je čez vse meje. Ne vem, zakaj se je in zakaj se dogaja to, kar se. Pričakoval bi, da bi do takšnih obtožb prihajalo z dokazi, z imeni. Tukaj tega, kolikor vem, ni bilo. To je umazana igra, ki ne koristi nikomur.

3. Ne bo lahko, saj je Čeferin naredil veliko. Pravilno je vodil zvezo in mislim, da bi bilo najbolje, če bi njegov naslednik nadaljeval po isti poti. Mislim, da ima Mijatović boljše možnosti za to, saj sta bila v preteklosti zelo povezana. Slovenski nogomet mora naprej z isto miselnostjo. 

Tonči Žlogar: Pogrešal sem pogovore o bistvu

"Treba je hoditi v isto smer," pravi Tonči Žlogar. | Foto: Vid Ponikvar "Treba je hoditi v isto smer," pravi Tonči Žlogar. Foto: Vid Ponikvar 1. Poznam oba, Nemca sem spoznal na dobrodelni tekmi Valterja Birse in Tima Matavža v Biljah. Poznava se na videz. Mijatovića poznam od prej. Še iz časov, ko je bil sodnik. O obeh imam dobro mnenje, z obema imam korektne odnose. Težko bi rekel, kdo je favorit. Zmagal bo tisti, ki je bolje lobiral za glasove delegatov. Če gledam po številu predlagateljev, je favorit Mijatović, a izid glasovanja je težko napovedati, saj je tajno.

2. Škoda, da je bilo tako. Veliko bolje bi bilo, če bi se več govorilo o programih, ki ju ponujata oba kandidata. O konkretnejših temah. Tako pa so v ospredje prišle stvari, ki so zameglile pogled na bistvo. To je škoda za nogomet, a mislim, da bodo delegati znali opraviti delo in prepoznati, program katerega izmed kandidatov je boljši.

3. Vsak dozdajšnji predsednik je pustil svoj pečat. Zavrl, Simič in zdaj Čeferin. Zveza deluje zelo dobro, slovenski nogomet gre naprej. Stvari se izboljšujejo, popravljajo iz leta v leto. Tako je tudi prav. Vedno je treba težiti k boljšemu. Verjamem, da ima vsak od kandidatov svojo idejo, kako slovenski nogomet uspešno peljati naprej.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 17
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin