Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
28. 11. 2016,
13.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,43

7

Natisni članek

Ivan Simič Nogometna zveza Slovenije Radenko Mijatović Matjaž Nemec Izet Rastoder Aleksander Čeferin

Ponedeljek, 28. 11. 2016, 13.10

6 let, 6 mesecev

Dvoboj za novega predsednika NZS

Razočarani Ivan Simič odstopil zaradi groženj

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,43

7

Ivan Simič | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Nekdanji predsednik Nogometne zveze Slovenije Ivan Simič se ne bo potegoval za najvišji položaj v slovenskem nogometu. "Kandidature za predsednika NZS ne bom vložil zaradi tega, ker želim preprečiti, da bi se nad mojimi podporniki vršili pritiski, ki so šli čez mejo dobrega okusa," je sporočil davčni strokovnjak.

 

  • Volitve novega predsednika NZS bodo 15. decembra na Brdu pri Kranju, kandidati se morajo prijaviti do 30. novembra.
  • Po odhodu Aleksandra Čeferina, ki je postal predsednik Uefe, slovensko zvezo kot vršilec dolžnosti vodi Radenko Mijatović.

  • Kandidaturo sta že vložila Radenko Mijatović in Matjaž Nemec.

  • NZS so do danes vodili Rudi Zavrl (1991–2009), Ivan Simič (2009–2010) in Aleksander Čeferin (2011–2016).

Dolgo časa se je namigovalo, da bo 15. decembra na volilni skupščini na Brdu pri Kranju potekal troboj za novega predsednika NZS. Najprej sta svoj načrt, kako naslediti Aleksandra Čeferina, aktualnega predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa), na položaju predsednika slovenske krovne zveze, javno predstavila Ivan Simič in Radenko Mijatović.

Volilni program Ivana Simiča, ki ne bo vložil kandidature

Radenko Mijatović je ostal brez enega protikandidata. Se bo za predsedniški položaj potegoval le z Matjažem Nemcem? | Foto: Vid Ponikvar Radenko Mijatović je ostal brez enega protikandidata. Se bo za predsedniški položaj potegoval le z Matjažem Nemcem? Foto: Vid Ponikvar Prvi je že bil predsednik NZS. Odgovorno nalogo je opravljal med letoma 2009 in 2010, v obdobju nogometne evforije na sončni strani Alp, ko je Kekova četa nastopila na svetovnem prvenstvu v JAR. Mijatović kot podpredsednik NZS opravlja začasno vlogo predsednika, po 15. decembru pa želi nadaljevati funkcionarsko kariero kot izbran Čeferinov naslednik.

Na predsedniških volitvah se ne bo pomeril s Simičem, ampak z mladim politikom Matjažem Nemcem. Omenjena trojica je prejšnji teden obiskala večino Medobčinskih nogometnih zvez (MNZ), v ponedeljek pa je Simič sprejel odločitev, da se umika iz predvolilne bitke.

Funkcija mu ne pomeni toliko, da bi se spustil tako nizko

Davčni strokovnjak ni zadovoljen s trenutnim volilnim sistemom za predsednika NZS. | Foto: Vid Ponikvar Davčni strokovnjak ni zadovoljen s trenutnim volilnim sistemom za predsednika NZS. Foto: Vid Ponikvar "Kandidature za predsednika NZS ne bom vložil zaradi tega, ker želim preprečiti, da bi se nad mojimi podporniki vršili pritiski, ki so šli čez mejo dobrega okusa," je pojasnil v izjavi za javnost. Na vprašanje, kdo je komu grozil, je odvrnil, da so grožnje prihajale iz vrst od najnižjih pa do najvišjih krogov, pa ne le v Sloveniji. Bolj konkreten ni hotel biti.  

"Sam s pritiski nimam nobenih težav. Dogodki v zadnjem tednu so pokazali, kaj vse so pripravljeni nekateri storiti, da bi sami ali njihov izbranec postal predsednik NZS. Ta funkcija mi ne pomeni toliko, da bi se spustil tako nizko. Takšen način razumevanja volitev in prepričevanja delegatov mi je tuj in ga ne odobravam, je pa to dokaz, da je s sedanjim volilnim sistemom za predsednika NZS nekaj hudo narobe." 

"To so tretje volitve za predsednika NZS, na katerih sodelujem, in nobene niso bile na tako nizkem nivoju. Zato sem presodil, da je kljub temu, da sem imel podporo klubov, da sem se zadeve lotil resno in poglobljeno, saj je iz tiskarne prišel tudi moj volilni program, najbolje to zadevo zaključiti," je Simič odločen, da si v prihodnjih dveh dneh, ko bi še lahko ujel zadnji rok za oddajo kandidature, ne bo premislil.

Se bo pridružil Rastoder?

Izet Rastoder je lani predal "ključe" Olimpije Milanu Mandariću. | Foto: Vid Ponikvar Izet Rastoder je lani predal "ključe" Olimpije Milanu Mandariću. Foto: Vid Ponikvar Seznam kandidatov, ki se bodo podali v boj za novega predsednika, se je tako skrčil na le dve imeni. Na njem sta po abecednem vrstnem redu Mijatović in Nemec.

Morda se jima v zadnjih dneh pridruži še kdo. Simič ni pozabil omeniti, da o kandidaturi za predsednika NZS razmišlja tudi podjetnik Izet Rastoder, nekdanji predsednik ljubljanske Olimpije. Rok za oddajo kandidature se izteče v sredo, 30. novembra …

Kdo bo glasoval na volilni skupščini?

O novem predsedniku NZS bo na volilni skupščini 15. decembra odločalo 30 delegatov. MNZ Ljubljana ima pet, MNZ Maribor štiri, MNZ Celje, MNZ Murska Sobota in MNZ Ptuj po tri, MNZ Gorenjska Kranj, MNZ Koper, MNZ Lendava, MNZ Nova Gorica, sodniška in trenerska organizacija pa po dva delegata.

 

Ne spreglejte