Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 11. 2018,
17.30

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

Natisni članek

PSG Manchester City Barcelona Red Bull Salzburg Chelsea Juventus Borussia Dortmund Ajax Amsterdam

Četrtek, 8. 11. 2018, 17.30

5 let, 5 mesecev

Kateri klubi so v tej sezoni najuspešnejši v Evropi?

Ronaldov Juventus zadnji med največjimi, ki je padel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87
Cristiano Ronaldo | Cristiano Ronaldo je proti svojemu nekdanjemu klubu doživel prvi poraz v majici Juventusa. | Foto Reuters

Cristiano Ronaldo je proti svojemu nekdanjemu klubu doživel prvi poraz v majici Juventusa.

Foto: Reuters

Po sinočnjem porazu Juventusa v elitni ligi prvakov proti Manchester Unitedu v najmočnejših petih evropskih ligah ni več kluba, ki bi bil v tej sezoni neporažen v vseh tekmovanjih. Med vsemi 80 klubi, ki tekmujejo v obeh evropskih pokalih, brez poraza vztraja le še avstrijski Red Bull Salzburg. Aktualni prvak naše severne sosede lahko danes na gostovanju proti norveškemu Rosenborgu v evropski ligi niz neporaženosti podaljša na 24 tekem.

Karim Benzema
Sportal Ronaldo navdušil z mojstrovino, sledil je velik šok za Juventus

Pred četrtim krogom v najelitnejšem klubskem tekmovanju je bil italijanski serijski prvak zadnji evropski velikan, ki v sezoni 2018/19 ni poznal poraza. Juventus je po prihodu Portugalca Cristiana Ronalda na 14 uradnih tekmah letošnje sezone zbral 13 zmag in en remi. Stara dama si je brezmadežno statistiko pokvarila kar sama, saj je prav avtogol izkušenega branilca Leonarda Bonuccija v 90. minuti sinočnje tekme proti Manchester Unitedu za končni rezultat 1:2 pomenil konec serije brez poraza.

Večer prej so enako zgodbo prav tako v ligi prvakov dočakali nogometaši Borussije iz Dortmunda, ki letos navdušujejo v nemški Bundesligi, kjer še vedno ne poznajo poraza in so seveda na prvem mestu. Je pa prvi letošnji poraz za rumeno-črne prišel na 16. tekmi sezone, na stadionu Wanda Metropolitano v Madridu (0:2). Naš Jan Oblak in Atletico sta se tako Nemcem na najboljši možni način oddolžila za visok poraz na prvi tekmi (4:0 za Borussijo).

Jan Oblak
Sportal Jan Oblak je najslabši vratar v ligi prvakov

Med evropskimi velikani oziroma klubi iz petih najmočnejših lig imajo v vseh tekmovanjih po en poraz le še Barcelona, PSG, Manchester City in Chelsea. Katalonci so bili poraženi v šestem krogu španske la lige proti Leganesu, francoski in angleški prvaki v uvodnem krogu lige prvakov proti Liverpoolu oziroma Lyonu, Chelsea pa na otvoritveni tekmi sezone, v angleškem superpokalu (Community Shield). Na Wembleyju je bil 5. avgusta z 2:0 boljši Manchester City.

Mauriziu Sarriju gre na klopi Chelseaja odlično. | Foto: Reuters Mauriziu Sarriju gre na klopi Chelseaja odlično. Foto: Reuters

Chelsea trenutno z najdaljšo serijo brez poraza - 16 tekem

Marsikdo od navijačev modrih je verjetno že pozabil na ta edini poraz, saj so nato varovanci Maurizija Sarrija začeli impresivno serijo, ki še vedno traja. Na naslednjih 16 tekmah je Chelsea zbral 13 zmag in tri remije.

Ta serija, ki jo Londončani lahko nocoj v Belorusiji proti Bate Borisovu še podaljšajo, je trenutno tudi najdaljša serija neporaženosti med klubi iz "Top 5" evropskih lig. Takoj za njimi so njihovi mestni rivali.

Arsenal je namreč po dveh porazih na začetku premierlige (proti Manchester Cityu in Chelseaju) v vseh tekmovanjih nanizal 14 tekem brez poraza (12 zmag). Arsenal nocoj v evropski ligi igra doma proti Sportingu.

Po nivu evropskih razočaranj je začel zmagovati tudi serijski hrvaški prvak Dinamo Zagreb. | Foto: Reuters Po nivu evropskih razočaranj je začel zmagovati tudi serijski hrvaški prvak Dinamo Zagreb. Foto: Reuters

Dinamo iz Zagreba sedmi najuspešnejši klub v Evropi

Če v to statistiko dodamo še preostale klube, ki nastopajo v ligi prvakov ali evropski ligi, dobimo zanimivo lestvico uspešnosti. Na njej je na vrhu še vedno Juventus z 88,9-odstotnim zbirom možnih točk (40 od 45), takoj za njim na drugem mestu pa najdemo še edini neporaženi klub med vsemi 80, ki igrajo v obeh evropskih tekmovanjih. To je Red Bull Salzburg, ki je v 23 tekmah v vseh tekmovanjih zbral 19 zmag in štiri remije (88,4-odstotna uspešnost).

Med desetimi trenutno najuspešnejšimi evropskimi klubi je tudi zagrebški Dinamo. Modri so z 18 zmagami, 5 remiji in 1 porazom (81,9 odstotka točk) na visokem sedmem mestu, pred Borussio D., Ajaxom in Barcelono! Edini poraz so hrvaški prvaki vknjižili v play-offu lige prvakov, proti švicarskemu Young Boys (1:2). V ligi Evropa so nato nanizali tri zaporedne zmage.

Najuspešnejši klubi v sezoni 2018/19, ki igrajo v tekmovanjih UEFA:

Klub Tekme Zmage Remiji Porazi Odstotek uspešnosti
Juventus 15 13 1 1 88,9 %
RB Salzburg 23 19 4 0 88,4 %
Manchester City 18 15 2 1 87,0 %
PSG 17 14 2 1 86,3 %
Genk 24 19 4 1 84,7 %
Chelsea 17 13 3 1 82,3 %
Dinamo Zagreb 24 18 5 1 81,9 %
Borussia Dortmund 16 12 3 1 81,2 %
Ajax Amsterdam 23 17 2 1 81,2 %
Barcelona 17 12 4 1 78,4 %

Preberite še:

Jose Mourinho
Sportal Mourinho slavil v svojem slogu: igralci in navijači Juventusa pobesneli #video
Raheem Sterling
Sportal Kontroverzna 11-metrovka v Manchestru postala spletni hit
Lorenzo Insigne
Sportal Diši po škandalu: kaj je sodnik rekel Neymarju?
Jan Oblak
Sportal Nor podvig Jana Oblaka, o katerem bodo govorile še generacije
Ne spreglejte