Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 3. 2024,
20.30

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,90

Natisni članek

Prva liga Telemach 1. SNL NK Rogaška NK Radomlje Nk Olimpija NK Mura NK Maribor NK Maribor NK Koper NK Domžale NK Celje NK Bravo NK Aluminij

Nedelja, 10. 3. 2024, 20.30

1 mesec, 2 tedna

1. SNL, 25. krog

Olimpija le do točke v Murski Soboti, Celjani ostajajo na varni razdalji, v Domžalah brez tekme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,90
1. SNL: Mura - Olimpija | Olimpija je v nedeljo gostovala pri Muri, na tekmi pa ni bilo zmagovalca. | Foto Jure Banfi/alesfevzer.com

Olimpija je v nedeljo gostovala pri Muri, na tekmi pa ni bilo zmagovalca.

Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

V 25. krogu 1. SNL se je ljubljanska Olimpija po pokalnem razočaranju soočila z novim zahtevnim izzivom v Murski Soboti. Zmaji so šok doživeli že v drugi minuti tekme z Muro, v drugem polčasu pa le rešili točko in izenačili na 1:1. V sklepnem dejanju kroga bi se morala pod žarometi udariti Domžale in Koper, a so tekmo odpovedali zaradi razmočenega igrišča in močnega dežja. V nedeljskem uvodnem obračunu je Rogaška z 1:0 premagala Radomlje in prišla do pomembnih treh točk v boju za obstanek. V soboto so bile vse oči uprte v stadion Z'dežele, kjer sta se vodilno Celje in Maribor razšla z delitvijo točk (1:1). Brez zmagovalca se je končal tudi obračun v Spodnji Šiški, kjer sta se Bravo in Aluminij razšla brez zadetkov, a je domača ekipa ob tem zapravila strel z bele pike.

1. SNL, 24. krog:

Nedelja, 10. marec:

sveča
Sportal Ljudski vrt žaluje, odšel je eden največjih

Zmaji so v nedeljskem derbiju poskušali v gosteh odpraviti Prekmurce in se na lestvici približati vodilnemu Celju, a jim ni uspelo. Že v drugi minuti srečanja v Murski Soboti je namreč gostujočega čuvaja mreže Denisa Pintola premagal Robert Čakš. Ta je najprej naredil prekršek nad branilcem Olimpije Ahmetom Muhamedbegović, ki je obležal na tleh, le nekaj trenutkov za tem pa je dobil žogo v protinapadu - Muhamedbegović je še vedno ležal na zelenici -, bil hitrejši od obrambe gostov in v drugem poskusu žogo poslal v mrežo.

V nadaljevanju prvega polčasa so imeli domači več od igre, izrazitih priložnosti pa ni bilo veliko. Mura bi lahko zadela v 19. minuti, ko je z glavo udaril Filippo Tripi, a je obramba Olimpije žogo odbila v kot, Ljubljančani pa so bili najbližje zadetku ob prostem strelu Jorgeja Silve (25. minuta), ko je žoga za las zletela mimo vrat.

Izenačenje je sledilo na začetku drugega dela. Litovski napadalec Justas Lasickas je z več kot 25 metrov sprožil natančen in močan strel, ki ga domači čuvaj mreže Florijan Raduha ni uspel ustaviti. V 90. minuti bi lahko Mura prišla do vseh treh točk, vendar je poskus Klemna Pucka zletel mimo vratnice. Ostalo je pri delitvi točk in ljubljanski navijači so doživeli še drugo razočaranje v nizu, Mura pa je pod vodstvom novega trenerja Tončija Žlogarja še drugič v nekaj dneh izpolnila cilj in se veselila pomembne točke.   

Ljubljančani na lestvici tako ostajajo sedem točk za vodilnim Celjem.

Rogaška ni več zadnja v ligi

Nedeljski spored se je začel že po 13. uri, ko se je Rogaški ponujala velika priložnost, da bi se znebila zadnjega mesta, na katerega je prikovana že zelo dolgo. V spomladanski del je vstopila ambiciozno in uspešno, pokvarila načrte mnogim favoritom. Točke je osvajala tako doma kot tudi v gosteh, v nedeljo pa želela v Rogaški Slatini izkoristiti prednost domačega igrišča v obračunu proti neposrednemu tekmecu v boju za obstanek. Nasproti so stali Radomljani, ki so morali priznati premoč gostitelji, za katere je edini gol na tekmi ob koncu prvega polčasa dosegel Alen Korošec.

Rogaška je v tej sezoni na dveh tekmah proti mlinarjem osvojila kar štiri točke. | Foto: www.alesfevzer.com Rogaška je v tej sezoni na dveh tekmah proti mlinarjem osvojila kar štiri točke. Foto: www.alesfevzer.com

Rogaška ima zdaj 22 točk in torej točko več od Radomljanov, ki so po novem na zadnjem mestu prve lige.

NK Olimpija : NK Koper
Sportal Koprčani sredi prestolnice spravili Ljubljančane na kolena

V zadnji tekmi 25. kroga bi se morala na stadionu ob Kamniški Bistrici pomeriti Domžale in Koper. A do začetnega piska sodniške piščali ni bilo, saj so tekmo odpovedali zaradi razmočenega igrišča in močnega dežja. Kdaj jo bodo nadomestili, za zdaj še ni znano.

Delitev točk na 114. štajerskem derbiju

V vrhuncu 25. kroga sta se štajerska tekmeca Celje in Maribor razšla z remijem 1:1. Sta edina, ki v prvi ligi nastopata neprekinjeno od začetka državne samostojnosti, tako da sta se danes za točke pomerila že 114. v zgodovini tekmovanja. V zmagah so pričakovano uspešnejši Mariborčani (57 proti 25). Derbi kroga je postregel z bolj ali manj izenačeno igro skozi celotno srečanje, tako da je bila kar logična posledica tudi končen neodločen izid. Celje je bilo sicer bližje zmagi, potem ko je vodilo do 84. minute, obenem pa pred tem zapravilo še lepo priložnost za povečanje prednosti. Celjani so zdaj pri 56 točkah, Maribor jih ima na tretjem mestu 40.

Na celjskem stadionu se je zbralo nekaj več kot 3.500 gledalcev. | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Na celjskem stadionu se je zbralo nekaj več kot 3.500 gledalcev. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

Obračun v Celju je uvodoma postregel z dinamično predstavo na obeh straneh in tudi z nekaj priložnostmi, med katerimi velja omeniti mariborsko iz desete minute, ko je z roba kazenskega prostora streljal Hilal Soudani, z obrambo se je izkazal Matjaž Rozman, in celjsko iz 12., ko je z glavo poskusil Edmilson z glavo, na mestu pa je bil Menno Bergsen, ki je tokrat igral namesto poškodovanega Ažbeta Juga. Seznam kar nekaj poškodovanih pri Mariboru je po pol ure podaljšal še Blaž Vrhovec, ki ga je zamenjal Alen Dizdarević. Kljub temu je imel v 35. minuti Soudani novo priložnost, ko je lepo prišel do strela na desni strani kazenskega prostora, spet pa se je izkazal Rozman. V 39. minuti je na drugi strani Edmilson stekel v obetavno akcijo, vendar preveč okleval s strelom, tako da je Sven Šoštarič Karič lahko dobro posredoval z drsečim startom.

Celjani so povedli po zadetku Aljoše Matka. | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Celjani so povedli po zadetku Aljoše Matka. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

Na začetku drugega polčasa pa so gledalci na stadionu Z'dežele vendarle dočakali zadetek. V 49. minuti je Žan Karničnik z leve strani podal v kazenski prostor do Aljoše Matka, ta pa je po sprejemu žogo poslal ob vratnici v mrežo mariborskih vrat. Belokranjec se je s tem zadetkom podpisal še pod svoj deveti gol v sezoni. A Maribor je nato vrnil udarec. V zaključku tekme je v 84. minuti po podaji Josipa Iličića s prostega strela v polno z glavo meril Sven Šoštarič Karič, s tem pa postavil tudi izid srečanja.

NK Olimpija : Ludogorec Green Dragons
Sportal Zaradi navijačev Olimpije bodo mogli odšteti kar nekaj evrov

Na prvi tekmi mreži mirovali

Na prvi tekmi kroga sta se Bravo in Aluminij razšla brez zadetkov. Ljubljančani so bili v obračunu z Aluminijem boljši tekmec, a mu njegove mreže kljub 18 strelom ni uspelo zatresti. Kar štirikrat so zadeli okvir vrat, enkrat tudi z bele pike. Bravov napadalec Matej Poplatnik je v 48. minuti domačim priigral najstrožjo kazen, ko ga je po prodoru zrušil Lan Jovanović. Izkušeni Poplatnik se je nato sam odločil za strel z bele točke, vendar zadel vratnico.

Gostitelji so bili blizu vodstva spet v 71. minuti, ko je Milan Tučić žogo s strelom z glavo iz bližine poslal v prečko, to pa je zatresel tudi Luka Kerin v 84. minuti s strelom iz bližine z desne strani. Minuto pozneje je z leve strani zgrešil Tihomir Maksimović. Moštvi sta se na koncu razšli brez golov.

Bravo in Aluminij sta se razšla brez golov. | Foto: www.alesfevzer.com Bravo in Aluminij sta se razšla brez golov. Foto: www.alesfevzer.com

Kidričani so tradicionalno neugoden tekmec Bravu, na najmanjši prvoligaški zelenici so gostovali osemkrat in izgubili le dvakrat, Šiškarji pa so na drugi strani v tem koledarskem letu na petih tekmah prejeli le tri zadetke.

Ko sta med tednom v pokalnem tekmovanju izpadla še Olimpija in Maribor, je postalo bolj ali manj jasno, da četrto mesto v 1. SNL v tej sezoni po vsej verjetnosti ne bo zadoščalo za nastop v Evropi. Ker sta že pred osmino finala iz pokala izpadla Celje in ljubljanski Bravo Kostel, je tako med prvoligaši, ki še vztrajajo v boju za pokalni naslov, na lestvici najvišje uvrščen petouvrščeni Koper. To je slaba novica za Bravo, ki trenutno zaseda četrto mesto. Upanje, da bi tudi to mesto zadoščalo za zgodovinski preboj v Evropo, je zelo majhno. To bi se zgodilo le, če bi pokal osvojil prvoligaš (Koper, Mura, Radomlje ali Rogaška), a se v prvenstvu tudi zavihtel med najboljše tri. Največje možnosti za takšen podvig ima Koper, a bi morali Primorci v tem primeru prehiteti tudi vsaj enega izmed slovenskih velikanov (Olimpijo oziroma Maribor).

Stanislav Krapuhin
Sportal Ruski nogometaš okrepil slovenskega prvoligaša

1. SNL, 24. krog:

Sobota, 9. marec:

Nedelja, 10. marec:

Lestvica:

Najboljši strelci:

11 – Arnel Jakupović (Maribor),
10 – Rui Pedro (Olimpija)
9 – Aljoša Matko (Celje), Matej Poplatnik (Bravo), El Arabi Hilal Soudani (Maribor)
7 – Nejc Gradišar (Rogaška), Mario Krstovski (Domžale), Dardan Shabanhaxhaj (Mura), Madžid Šošić (Radomlje)
– Tin Matić (Aluminij), Nemanja Motika (Olimpija), Timothe Nkada (Koper), Danijel Šturm (Domžale),
– Edmilson (Celje), Timi Max Elšnik (Olimpija), Raul Florucz (Olimpija), Josip Iličić (Maribor), Marcel Ratnik (Olimpija), Jan Repas (Maribor), 
4 – Gregor Bajde (Celje), Marko Božić (Maribor), Marko Brest (Olimpija), Amadej Maroša (Mura), Patrik Mijić (Rogaška), Mustafa Nukić (Olimpija), Bede Osuji (Koper), Martin Pečar (Bravo), Jošt Pišek (Domžale), Denis Popović (Celje), Tamar Svetlin (Celje), Mark Zabukovnik (Celje)
...

NK Rogaška
Sportal Olimpijo rešil Ratnik, Maribor blestel, Rogaški skalp Kopra
konferenčna liga NK Olimpija Slovan Bratislava Matevž Vidovšek
Sportal Vesel dan za vratarja Olimpije
Ne spreglejte