SiolNET. Sportal Nogomet
4,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Predsednik Uefe Aleksander Čeferin

Čeferin po nepozabnih 48 urah: Bolje biti naiven kot pa lažnivec

4,68

termometer

Aleksander Čeferin | Aleksander Čeferin napoveduje, da bo zelo pestro tudi v prihodnjih dneh. S kakšnimi posledicami se bo spopadlo 12 klubov, ki so sestavljali superligo? | Foto: Reuters
Aleksander Čeferin napoveduje, da bo zelo pestro tudi v prihodnjih dneh. S kakšnimi posledicami se bo spopadlo 12 klubov, ki so sestavljali superligo? Foto: Reuters

Za Aleksandrom Čeferinom, ki je leta 2016 postal predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa), so najtežji dnevi, odkar opravlja vlogo prvega moža evropskega nogometa. S pomočjo sodelavcev, politikov, zvez in navijačev je preprečil izvedbo superlige, ki je propadla v pičlih 48 urah. Čeferin napoveduje, da bo moral vsak od 12 ''odpadnikov'' trpeti posledice za svoja dejanja, Realu pa bo kot kaže prihodnji teden dovoljeno igrati polfinalno tekmo lige prvakov.

Glazer Man United Sportal Klavrno slovo superlige. Umikajo se tudi Atletico, Inter in AC Milan!

Slovenski nogometni funkcionar Aleksander Čeferin je po nepozabnih 48 urah, v katerih je celotni svet pozorno spremljal dogajanje, pravcato (pravno) vojno med Uefo in vodstvom novoustanovljene superlige, ki jo je sestavljalo 12 ustanovnih klubov, strnil vtise v pogovoru za oddajo 24UR zvečer na Pop TV.

Na vprašanje, ali je superliga le 48 ur po ustanovitvi že mrtva, je odgovoril: ''Je. Superlige po mojem mnenju sploh nikoli ni bilo. Bil je nek poskus ustanovitve fantomske lige bogatih, ki ne bi upoštevala nobenega sistema, ki ne bi upoštevala piramide nogometa v Evropi, tradicije, kulture, zgodovine,'' je pojasnil prvi mož evropskega nogometa v gostovanju na Pop TV. Ko so ga v ponedeljek obstopili zaskrbljeni delegati Evropske nogometne zveze (Uefa) – takrat je potekal kongres v švicarskem mestu Montreux – jim je dejal: ''Dajte mi 24 ur, pa te lige ne bo več.''

Navijači so uprizorili pravo revolucijo

Andrea Agnelli in Aleksander Čeferin sta bila vse do sobote tesna sodelavca. | Foto: Guliverimage Andrea Agnelli in Aleksander Čeferin sta bila vse do sobote tesna sodelavca. Foto: Guliverimage Njegova napoved se je izkazala za pravilno, superliga ni zdržala dolgo v polni zasedbi. Najprej jo je zapustilo vseh šest angleških klubov in se nato v sredo na dolgo in široko opravičevalo vsem, najbolj pa navijačem, ki so odločno nasprotovali elitističnemu tekmovanju zaprtega tipa, v katerem bi si ustanovni klubi polnili žepe. Danes so odšli še nekateri italijanski in španski klubi, tako da je podpredsednik Andrea Agnelli, eden od najbolj zagretih zagovornikov tekmovanja, skrušeno priznal, da izvedba superlige ni več mogoča.

Ko je Čeferin premleval o razlogih za tako hiter propad superlige, je poudaril, da je bil to skupek različnih dejavnikov. Začelo se je z nedeljsko izjavo Uefe, lig in preostalih klubov, s katero so ostro nasprotovali ustanovitvi superlige. V ponedeljek je sledila njegova odmevna tiskovna konferenca. Po zasedanju izvršnega odbora, na katerem so potrdili vse spremembe, tudi nov tekmovalni model lige prvakov, ki bo stopil v veljavo leta 2024.

Aleksander Čeferin Sportal Uefa predstavila nov format lige prvakov: kakšne so spremembe?

''Odkrito, kakor se je dalo, sem povedal vsa ozadja,'' se je v ponedeljek v Švici razgovoril o marsičem, Agnellija, do takrat tesnega sodelavca in prijatelja, pa označil za velikega lažnivca. ''Že dolgo nisem srečal takšne teorije zarote kot z njegove strani. Morda sem bil naiven, a je biti bolje naiven kot pa lažnivec. Bil sem samo naiven,'' se je dotaknil burnega dogajanja v soboto, ko naj bi mu predsednik Juventusa prikrival ogromno stvari in pri tem govoril neresnico.

Aleksander Čeferin Sportal Čeferin spregovoril o "kačah" in Agnelliju, največjem lažnivcu, kar jih je spoznal

Po besedah Čeferina je nato ogromno pripomogel odziv predsednika vlade Združenega kraljestva Borisa Johnsona, največ pa so pripomogli navijači. Navijači ravno tistih klubov, ki bi morali predstavljati osrednjo moč superlige. ''Uprizorili so pravo revolucijo. Niso dopustili, da se jih prezira in ne upošteva. Pokazali so, da se jih ne more kupiti,'' je povedal v oddaji 24UR zvečer.

Perez si že dolgo želi drugačnega predsednika Uefe

Španski mogotec Florentino Perez je s projektom superlige doživel fiasko. | Foto: Reuters Španski mogotec Florentino Perez je s projektom superlige doživel fiasko. Foto: Reuters Predsednik propadle superlige Florentino Perez je doživel hud udarec, saj se je družba 12 klubov hitro razšla. V zadnjih dneh je v javnem nastopu izrazil željo, da bi Uefa potrebovala drugačnega predsednika od Čeferina. ''Že dolgo vem, da si Florentino ne želi predsednika, kot sem jaz. Želi si predsednika, ki bi ga ubogal, predsednika, ki bi ga poslušal in naredil tako, kot on misli. Sam pa skušam narediti tako, kot mislim, da je dobro za evropski in svetovni nogomet,'' se je v pogovoru dotaknil še prvega moža belih baletnikov, ki so še v igri za evropski naslov, saj so se uvrstili v polfinale lige prvakov.

Prihodnji teden bi se morali v prvi polfinalni tekmi pomeriti s Chelseajem. Pa se bodo? ''Sezona se je že začela, televizije bi uveljavljale odškodninski znesek proti nam, če ne bi bilo polfinala, tako da je relativno majhna možnost, da tekme prihodnji teden ne bi bilo. Bo pa vnaprej malce drugače,'' je predsednik Uefe namignil, da Real, čeprav še vedno ni uradno izstopil iz superlige, vendarle ne bo izključen iz lige prvakov in bo lahko igral polfinalni tekmi s Chelseajem.

Real Madrid se bo prihodnji teden v prvi polfinalni tekmi lige prvakov pomeril s Chelseajem. | Foto: Guliverimage Real Madrid se bo prihodnji teden v prvi polfinalni tekmi lige prvakov pomeril s Chelseajem. Foto: Guliverimage

''Če bo hotel katerikoli klub igrati v našem tekmovanju, bo moral pristopiti do nas in bomo morali stvari, ki so se zdaj zgodile, urediti. Ne bi želel govoriti o podrobnostih, ker se z našo pravno ekipo o tem še pogovarjamo,'' je napovedal, da bo več znanega v bližnji prihodnosti, je pa pohvalil angleške klube, da so priznali napako in se opravičili, obenem pa se nasmejal govoricam iz Španije, češ da je angleškim klubom obljubil dodaten denar, da so si premislili in zapustili superligo. Označil jih je za neresnične in dodal, da bo moral vsak, ki se je v nedeljo zvečer znašel na seznamu ustanovnih klubov superlige, trpeti posledice za svoja dejanja.

Aleksander Čeferin Sportal Čeferin ''odpadnikom'' namenil posebno sporočilo Liverpool prvak Sportal Superliga razpada, šest angleških velikanov si je premislilo! Andrea Agnelli Sportal Predsednik Juventusa se je vdal in ob tem razkril zanimivost

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 19
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin