Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 4. 2021,
19.58

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,94

75

Natisni članek

Andrea Agnelli UEFA Florentino Perez Aleksander Čeferin UEFA liga prvakov Superliga

Sreda, 21. 4. 2021, 19.58

12 mesecev

Superliga in odmevi

Klavrno slovo superlige. Umikajo se tudi Atletico, Inter in AC Milan!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,94

75

Florentino Perez | Florentino Perez, predsednik madridskega Reala in novoustanovljene superlige, se po odhodu šestih angleških klubov še ni odzval.  | Foto Reuters

Florentino Perez, predsednik madridskega Reala in novoustanovljene superlige, se po odhodu šestih angleških klubov še ni odzval.

Foto: Reuters

V noči na sredo je postalo jasno, da je novoustanovljena nogometna superliga po izstopu vseh šestih angleških klubov doživela propad. Vodstvo superlige je resda sporočilo, da bo poskušalo preoblikovati projekt, a je Andrea Agnelli že priznal, da ne bo nič s superligo. Umaknil se je tudi Oblakov Atletico. Kaj bo s preostalimi italijanski in španski "odpadniki", kako se bo odzvala Evropska nogometna zveza (Uefa) na čelu s predsednikom Aleksandrom Čeferinom? Na pester dan spremljamo takšne in drugačne odzive.

19:58

Opravičilo

19:21

Poskus bo pustil posledice

14:19

Juventus priznava konec

14:08

Zakaj Barcelona molči?

13:41

Po Interju še AC Milan

12:27

Izstopil tudi Inter Milan

12:12

Atletico izstopil iz superlige

12:03

Navijači zahtevajo odstop

09:38

Kesa se tudi Liverpool

09:26

Twitter prekipeva od domislic

09:22

So Angležem ponudili denar?

09:05

Agnelli še ni rekel zadnje

08:59

Arsenal se je opravičil

08:39

Bo Angleže doletela tožba?

08:18

Kaj pravi vodstvo superlige?

  • 19:58

    Opravičilo

    Ameriški solastnik angleškega kluba Manchester United Joel Glazer se je opravičil navijačem. "Sprejmem kritike na svoj račun in se opravičujem. V zadnjih dneh smo bili priča veliki strasti, ki jo ustvarja nogomet, in globoki lojalnosti naših navijačev do tega velikega kluba. Zelo jasno ste izrazili svoje nasprotovanje evropski superligi in mi smo vas poslušali. Storili smo napako, želimo pokazati, da jo lahko popravimo," je Joel Glazer zapisal besede namenjene navijačem.

    Joel Glazer Avram Glazer | Foto: Reuters Foto: Reuters

    "Čeprav so rane sveže, razumem, da bo potreben čas, da se brazgotine zacelijo. Osebno sem se zavezal k vnovični vzpostavitvi zaupanja med našimi oboževalci in učenju iz sporočila, ki ste ga nam dali. Še naprej verjamemo, da mora evropski nogomet dolgoročno postati bolj trajnosten v piramidi, vendar sprejemamo, da superliga liga ni bila prava pot. United je največji nogometni klub na svetu in brez zadržkov se opravičujemo za nemir, ki smo ga povzročili v zadnjih dneh. Pomembno je, da to popravimo, v prihodnosti se bo treba bolj intenzivno pogovarjati z navijači," je še dodal Glazer.

  • 19:21

    Poskus bo pustil posledice

    Spodleteli poskus ustanovitve nogometne superlige bi lahko imel posledice za 12 velikanov evropskega nogometa, je dejal Šved Karl-Erik Nilsson, podpredsednik izvršnega odbora Evropske nogometne zveze (Uefa), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

    Nilsson, ki je tudi predsednik Švedske nogometne zveze, je v izjavi za spletno stran Fotbollskanalen dejal, da bo izvršni odbor Uefe v petek na naslednjem zasedanju sestanku, ali bo kaznoval ducat podpisnikov ustanovne listine superlige.

    Uefa Logotip | Foto: Reuters Foto: Reuters

    "Že tako bodo bile posledice občutne zaradi sramu, s katerimi bodo morali živeti," je dejal Nilsson. "Odločitev bo imela posledice v njihovih lastnih organizacijah, za kaj več pa se moramo pogovoriti," je še dodal.

    "Posledice morajo biti že zaradi izgube zaupanja in vprašanja, ali je tem klubom sploh moč zaupati v prihodnosti," je še odločno izpostavil švedski funkcionar.

  • 14:19

    Juventus priznava konec

    Potem ko je osem od 12 soustanoviteljev nogometne superlige že končalo udeležbo v projektu, pri Juventusu, enem od treh italijanskih predstavnikov v dvanajsterici, vztrajajo, da je projekt razumen, a da je zelo malo možnosti, da se uresniči v obliki, kot je bila na začetku, poroča STA.

    "Zavedamo se zahtev in namer določenih klubov po odstopu od projekta, čeprav potrebne procedure, ki jih je predvideval sporazum med klubi, niso bile izpolnjene," so na svoji spletni strani zapisali pri Juventusu.

    "V tem kontekstu, ko Juventus ostaja prepričan o razumnosti športnih, tržnih in pravnih postavk projekta, klub meni, da trenutno obstajajo zelo majhne možnosti, da se projekt konča v takšni obliki, kot je bil prvotno predviden," so zapisali pri črno-belih.

  • 14:08

    Zakaj Barcelona molči?

    Španski mediji poročajo, da je razlog, zakaj Barcelona danes ne reagira na dogajanje, povezano z razkrajanjem superlige, ta, da čaka na odločitev skupščine kluba.

    Joan laporta | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

    "Odločitev kluba je v celoti odvisna od volje 'sociosa' (članov kluba)," poroča katalonski El Mundo Deportivo. Dodajajo še, da je predsednik katalonskega velikana Joan Laporta v pogodbo, ki jo je sklenil z vodstvom superlige, vključil klavzulo, vezano na odločitev skupščine. Če člani kluba sprejmejo odločitev proti vključitvi v superligo, jim ob izstopu iz projekta ne bo treba plačati odškodnine, ampak se bodo lahko umaknili brez kazni.

     

  • 13:41

    Po Interju še AC Milan

    Po Interju se je superligi odpovedal še en italijanski klub – AC Milan. Rdeče-črni so v izjavi za javnost zapisali, da so povabilo v superligo sprejeli z namenom, da nogometnim navijačem omogočijo najboljšo evropsko tekmovanje.

    "V superligi so bili jasno izraženi glasovi in pomisleki navijačev po vsem svetu. AC Milan mora poslušati glas tistih, ki imajo radi ta šport," so zapisali pri italijanskem nogometnem velikanu. Za zdaj vztrajajo le še trije klubi. To so Real Madrid, Barcelona in Juventus.

  • 12:27

    Izstopil tudi Inter Milan

    Včeraj so iz nogometne superlige izstopili vsi angleški klubi. Že danes zjutraj so se nekateri mediji razpisali, da je samo še vprašanje časa, kdaj bosta izstopila Inter Milan in AC Milan. Prvi, kjer brani tudi naš Samir Handanović, je že uradno objavil, da niso več del superlige. Le nekaj minut pred njimi so to storili pri Atletico Madrid, klubu našega Jana Oblaka.

    "Vedno se zavzemamo , da navijačem omogočimo najboljšo nogometno izkušnjo. Inovacije in vključevanje so del našega DNK že od ustanovitve," so zapisali v njihovem uradnem sporočili.

  • 12:12

    Atletico izstopil iz superlige

    Madridski Atletico je v sporočilu za javnost potrdil, da se umika iz projekta superlige. Vodstvo kluba se je sestalo v dopoldanskih urah in sprejelo odločitev o izstopu.

    Tako se je poslovil edini klub od 12 ustanovnih članov superlige, v katerem si nogometni kruh služi tudi slovenski nogometaš. Atletico, sicer vodilni španski prvoligaš, pri katerem blesti Jan Oblak, izpostavlja, da je najpomembnejše sožitje z rdeče-belo družino, zlasti navijači. Trener Diego Simeone in igralci so po poročanju kluba pokazali zadovoljstvo z odločitvijo, saj so prepričani, da morajo odločati športni dosežki, ne pa drugi kriteriji.

  • 12:03

    Navijači zahtevajo odstop

    Navijači Chelseaja so zgroženi nad tonom in neiskrenostjo zapisa, ki ga je klub objavil, potem ko je izstopil iz superlige. Zaradi tega zahtevajo odstop predsednika Brucea Bucka in izvršnega direktorja Guya Laurencea. Navijači jima najbolj zamerijo to, da se pred ustanovitvijo superlige nista posvetovala z njimi. Prav tako se klub ni opravičil, ko je izstopil iz lige.

  • 09:38

    Kesa se tudi Liverpool

    Očitno bo danes dan za opravičila. Po Arsenalu opravičilo prihaja tudi iz vrst Liverpoola. V imenu Redsov se je navijačem opravičil lastnik kluba John W. Henry.

  • 09:26

    Twitter prekipeva od domislic

    Za sprostitev smo za vas prebrskali družbena omrežja in zbrali nekaj najbolj pronicljivih in hudomušnih domislic na račun razkrajanja superlige. Več na  ...

    spomenik superliga | Foto:

  • 09:22

    So Angležem ponudili denar?

    Potem ko je v javnosti zaokrožila novica, da je vseh šest angleških klubov zapustilo projekt superlige, so na španski spletni strani Mundo Deportivo zapisali, da je eden od razlogov za njihovo odločitev tudi finančna ponudba Uefe.

    "Po naših informacijah je Uefa pri tej odločitvi odigrala ključno vlogo. Ne samo zaradi groženj, ampak zato, ker je Angležem ponudila zajetno vsoto denarja v zameno za slovo od superlige, saj bi njihov izostanek iz lige prvakov Uefi (v polfinalu sta dva angleška kluba, op. a.) povzročil veliko finančno škodo," so zapisali pri Mundu.

    Dodajajo, da španski klubi take ponudbe niso dobili, saj jih Uefa, še posebej Florentina Pereza, vidi kot glavnega sovražnika. "Pri Realu in Barceloni so prepričani, da jih bo supeliga rešila velike finančne izgube, in še vedno verjamejo, da jim bo uspelo nagovoriti angleške klube, da si premislijo in se jim spet pridružijo."

  • 09:05

    Agnelli še ni rekel zadnje

    Predsednik italijanskega velikana Juventus Andrea Agnelli, ki ga je prvi mož evropskega nogometa Aleksander Čeferin v ponedeljek označil za največjega lažnivca, kar jih je kdaj spoznal, je še včeraj trdno verjel v srečen konec superlige, danes pa je obrnil ploščo. 

    Andrea Agnelli | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

    Po odhodu šesterice angleških klubov iz superlige, je danes v pogovoru za Reuters dejal, da ne morejo več razmišljati o novem tekmovanju.

  • 08:59

    Arsenal se je opravičil

    Vsi angleški klubi so se že po 48 urah odločili, da zapustijo nogometno superligo, s tem pa tudi zapečatili usodo novonastale lige, ki sploh ni ugledala luči sveta. Medtem ko so nekateri klubi le uradno napovedali umik, so se pri Arsenalu posuli s pepelom.

    "Kot rezultat tega, da smo v zadnjih dneh poslušali vas in širšo nogometno skupnost, smo se umaknili iz superlige. Naredili smo napako in opravičujemo se zanjo."

  • 08:39

    Bo Angleže doletela tožba?

    Španski športni dnevnik Marca, ki se vsakodnevno najbolj posveča dogajanju pri madridskem Realu, je postregel z zapisom, ki bi lahko dvignil nemalo prahu. Zapisali so namreč, da namerava šest ustanovnih klubov superlige iz Španije in Italije, ki (še) niso zapustili projekta, tožiti šest angleških velikanov, ki so v noči na sredo tudi uradno obrnili hrbet novemu tekmovanju.

    Chelsea protesti | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

    Ker pa iz ure v uro naraščajo govorice, da naj bi iz superlige izstopila tudi AC Milan in Inter, bi lahko kmalu v superligi ostali le še štirje klubi (Atletico Madrid, Barcelona, Juventus in Real Madrid), zgolj tretjina od ducata ustanovnih članov. Vodstvo superlige je sicer napovedovalo, da bo v krstni izvedbi superlige nastopilo 20 klubov, od tega 15 s stalnim članstvom.   

  • 08:18

    Kaj pravi vodstvo superlige?

    V nočnih urah je vodstvo superlige, ki ji predseduje prvi mož madridskega Reala Florentino Perez, podalo uradno izjavo. Poskušali bodo preoblikovati svoj projekt, a po zadnjih dogodkih so to verjetno le še poskusi iz obupa. Bolj kot ne je jasno, da superliga sploh ne bo zaživela. Vseeno so snovalci te lige prepričani, da njihov projekt ni sporen oziroma je usklajen z evropsko zakonodajo in predpisi.

    "Glede na trenutne okoliščine bomo znova premislili o najprimernejših korakih za preoblikovanje projekta. Pri tem bomo upoštevali svoje cilje. Da navijačem ponudimo najboljše možne izkušnje, hkrati pa povečamo solidarnostna plačila za celotno nogometno skupnost," so med drugim zapisali v svojem poročilu.

    "Evropska superliga je prepričana, da se mora trenutno stanje evropskega nogometa spremeniti. Predlagamo novo evropsko tekmovanje, ker obstoječi sistem ne deluje," so še zapisali.

Kaj se je dogajalo včeraj?

Aleksander Čeferin
Sportal Superliga razpada, šest angleških velikanov si je premislilo!

"Nepozabnih 48 ur," so zapisali nekateri tuji mediji. Le toliko časa je namreč živela novonastala nogometna superliga. Očitno je bil pritisk prevelik in angleški klubi so kmalu spoznali, da je bolje, da stopijo s te ladje in še naprej tekmujejo pod okriljem Evropske nogometne zveze, ki jo vodi Aleksander Čeferin. Sprva se je za ta korak odločil Chelsea, sledili so mu še preostali angleški klubi − Arsenal, Liverpool, Manchester City, Manchester United in Tottenham. 

"Vrnili so se in vem, da lahko veliko ponudijo ne le tekmovanjem, temveč celotni evropski igri. Zdaj je najpomembnejše, da gremo naprej in obnovimo enotnost, ki jo je imel nogomet pred tem," predsednik Uefe po potrditvi umika angleških nesojenih "superligašev" ni skrival zadovoljstva. Po tej potezi si je namreč lahko vodstvo evropske krovne organizacijo oddahnilo, saj je projekt superlige doživel udarec, od katerega si bo težko opomogel.

Evropska nogometna družina, ki deluje pod okriljem Uefe, je z veseljem sprejela nazaj šest največjih angleških klubov. | Foto: Reuters Evropska nogometna družina, ki deluje pod okriljem Uefe, je z veseljem sprejela nazaj šest največjih angleških klubov. Foto: Reuters Zdaj je le še vprašanje časa, kdaj se bodo umaknili tudi italijanski predstavniki (Inter, Milan in Juventus). Vedno več je govoric, da se je Inter, ki se mu s kapetanom Samirjem Handanovićem v tej sezoni nasmiha prvi naslov italijanskega prvaka po 11 letih, že odločil za umik. Kot prvi izmed španske trojice se je umaknil Atletico.

Ne spreglejte