Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
19. 4. 2021,
16.24

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,15

76

Natisni članek

Manchester United Juventus Ed Woodward Andrea Agnelli Superliga UEFA liga prvakov UEFA Aleksander Čeferin

Ponedeljek, 19. 4. 2021, 16.24

1 leto

Predsednik Uefe o ustanovitvi superlige

Čeferin spregovoril o "kačah" in Agnelliju, največjem lažnivcu, kar jih je spoznal

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,15

76

Aleksander Čeferin | Aleksander Čeferin je pojasnil, da lahko nogometaši, ki bodo sodelovali v superligi, pozabijo na reprezentančne tekme. | Foto Reuters

Aleksander Čeferin je pojasnil, da lahko nogometaši, ki bodo sodelovali v superligi, pozabijo na reprezentančne tekme.

Foto: Reuters

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin se počuti prevaranega. V Montreuxu je predstavil nov tekmovalni model lige prvakov, nato pa na dan, ko po svetu dežujejo takšni in drugačni odzivi na ustanovitev superlige, potožil o tem, kdo ga je najbolj razočaral. Posebno mesto pri vrhu zasedata Andrea Agnelli (Juventus) in Ed Woodward (Manchester United).

Andrea Agnelli, Aleksander Čeferin
Sportal Potres v nogometu: začela se je vojna

Še prejšnji mesec so mu veljaki najbogatejših (pri nekaterih je treba dodati: tudi najbolj zadolženih) evropskih klubov pritrjevali, kako so navdušeni nad predlogi, s katerimi želi Uefa od leta 2024 prevetriti ligo prvakov. Le dan pred tem, ko je bil v Švici predstavljen nov tekmovalni model, pa je počilo. Svetovno javnost je šokirala potrjena namera o tem, kako je 12 evropskih klubskih velikanov ustanovilo superligo.

Vir: Reuters

Med njimi je bil tudi Juventus, kar je Čeferina še toliko bolj začudilo, saj je z njegovim lastnikom in predsednikom Andreo Agnellijem spletel tesno prijateljstvo. Vsaj tako je mislil. Bil je tudi krstni boter njegovi hčerki, premožni Italijan pa je kot predsednik Združenja evropskih klubov (ECA), kjer se je ''bojeval'' za pravice vseh evropskih klubov, prišel tudi do članstva v izvršnem odboru Uefe, s tem pa tudi pravice glasovanja pri odločanju o novostih.

Aleksander Čeferin in Andrea Agnelli sta sodelovala v izvršnem odboru Uefe. | Foto: Reuters Aleksander Čeferin in Andrea Agnelli sta sodelovala v izvršnem odboru Uefe. Foto: Reuters

''Najbolj sem razočaran nad Agnellijem. Še nikoli v življenju nisem spoznal osebe, ki bi lahko natrosila toliko laži. In to tako vztrajno. To je nekaj neverjetnega. Slišala sva se v soboto popoldne, ko mi je zatrjeval, da so to le govorice (morebitna ustanovitev superlige, op. p.) in da ni na tem prav nič. Potem mi je dejal, da se bova še slišala, in izključil mobilni telefon. Pohlep po denarju je očitno tako velik, da uničuje vse človeške vrednote. Ampak mi se bomo držali naših,'' je na novinarski konferenci v Montreuxu dejal Aleksander Čeferin in napovedal uporabo vseh pravnih sredstev za preprečitev nastanka nove lige.

Agnelli se pričakovano ni pojavil v Švici, že v nedeljo je odstopil s položaja predsednika združenja ECA, s tem pa je tudi zapustil izvršni odbor Uefe. Postal je podpredsednik superlige, tekmovanja, ki ga je Čeferin označil kot pljunek v obraz vsem, ki imajo radi nogomet, pa tudi družbi. "Ne bomo jim dovolili, da nam to vzamejo."

Spregovoril je tudi o sporočilu za javnost, s katerim so se predstavili ustanovitelji superlige. "Tam govorijo o solidarnosti, a sploh nimajo pojma, kaj to je. Nimajo niti 's' od solidarnosti. Nekateri želijo prikazati, da je superliga namenjena služenju denarja, tako kot je Uefa namenjena služenju denarja, pozabljajo pa, da Uefa vrne 90 odstotkov prihodkov v nogomet," je pojasnjeval Čeferin.

Predsednik Juventusa je predlani v sklopu kongresa Uefe gostoval tudi v Ljubljani.  | Foto: Nebojša Tejič/STA Predsednik Juventusa je predlani v sklopu kongresa Uefe gostoval tudi v Ljubljani. Foto: Nebojša Tejič/STA

Aleksander Čeferin
Sportal Uefa predstavila nov format lige prvakov: kakšne so spremembe?

Čeferinu je poleg Agnellija zapičil nož v hrbet tudi Ed Woodward. Podpredsednik Manchester Uniteda ga je poklical v četrtek in mu dejal, kako je zadovoljen s predlogi o spremembah v ligi prvakov. ''Rekel mi je še, da bi se želel z menoj pogovoriti tudi o finančnem ferpleju. Takrat je bil že dogovorjen za drugo stvar. Bil sem 24 let odvetnik za kazensko pravo, a česa takšnega še nisem izkusil. Nisem vedel, da je okrog mene toliko kač. Zdaj vem,'' je še povedal nekdanji predsednik Nogometne zveze Slovenije, napovedal pravne ukrepe in prosil vse, ki jim je mar za nogomet, za podporo.

Ed Woodward je še v četrtek pohvalil načrt Uefe, le tri pozneje pa se je Manchester United znašel na seznamu ustanoviteljev superlige. | Foto: Reuters Ed Woodward je še v četrtek pohvalil načrt Uefe, le tri pozneje pa se je Manchester United znašel na seznamu ustanoviteljev superlige. Foto: Reuters

Zahvalil se je evropski nogometni družini, vsem 55 nacionalnim zvezam, ki so proti superligi, za podporo se je zahvalil tudi vladam. Poziva vse, ki jim ni vseeno za usodo nogometa, da se pridružijo Uefi in preprečijo, da bi takšen projekt, kot je superliga, resnično zaživel.

Real Madrid Santiago Bernabeu
Sportal Šok vseh šokov, 12 največjih klubov zapušča ligo prvakov

Takoj, ko bo to mogoče, bodo izločeni iz vseh tekmovanj

Kar zadeva Chelsea, Manchester City in Real Madrid, tri ustanovne klube superlige, ki so se uvrstili v polfinale lige prvakov, bi lahko nadaljevali letošnje tekmovanje, a bo o tem več znanega v prihodnjih dneh. Napovedal je, da bodo klubi izločenih iz vseh tekmovanj pod okriljem Uefe takoj, ko bo to mogoče.

Enako pa velja tudi na nogometaše. Vsem, ki bodo nastopili v superligi, bo onemogočeno nastopati v državnem dresu na tekmovanjih pod okriljem Uefe in Fife. To pomeni, da številnih zvezdnikov, ki jih v 12 najmočnejših evropskih klubih ne manjka, ne bi bilo niti na evropskem niti na svetovnem prvenstvu!

V 12 klubih, ki so ustanovili superligo, nastopa tudi kapetan slovenske izbrane vrste Jan Oblak. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko V 12 klubih, ki so ustanovili superligo, nastopa tudi kapetan slovenske izbrane vrste Jan Oblak. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Čeferin o podrobnosti in dinamiki pravnih ukrepov ni želel konkretneje razpredati, saj Uefa po njegovih besedah še preverja svoje možnosti, ohranja pa Uefa odprta vrata za vse, ki bi si želeli premisliti.

Dovolj pomenljivo sporočilo po njegovem mnenju prinašajo navijači ustanovitvenih članov superlige, ki ne podpirajo takšnega projekta, zato se Čeferin oklepa upanja, da bo v vrstah 12 klubskih velikanov prevladal razum in bodo opustili misel o tekmovanju zaprtega tipa.

Uefa Logotip
Sportal Uefa zagrozila 12 evropskim velikanom, ki želijo iti po svoje
Ne spreglejte