Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 4. 2021,
22.44

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

115

Natisni članek

FIFA Aleksander Čeferin Superliga UEFA liga prvakov UEFA

Ponedeljek, 19. 4. 2021, 22.44

1 leto

Odmevi po rojstvu nogometne superlige

Potres v nogometu: začela se je vojna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

115

Andrea Agnelli, Aleksander Čeferin | Aleksander Čeferin in Andrea Agnelli, nekdanja tesna sodelavca pri Uefi, sta se znašla na nasprotnih bregovih.  | Foto Reuters

Aleksander Čeferin in Andrea Agnelli, nekdanja tesna sodelavca pri Uefi, sta se znašla na nasprotnih bregovih.

Foto: Reuters

Ogorčenje, izdaja, vojna, sram, nezadovoljstvo … Nogometni svet, oglasili so se številni igralci, navijači, združenja in zveze, ne skriva razočaranja nad potezo 12 evropskih klubskih velikanov, ustanovitvijo superlige. Odzivi so burni, polni čustev.

20:27

Čeferin ne more verjeti

19:38

Član Uefe: Ti klubi morajo iti

18:54

NZS podpira Uefo

16:18

Agnellija zamenjal Rummenigge

16:12

Nov format lige prvakov

15:22

To je nesprejemljivo za FIFPro

15:05

Sram naj te bo, Liverpool!

14:59

Tuchel zaupa vodstvu kluba

14:00

Zvezdnik PSG opozarja

12:55

Rio Ferdinand je ogorčen

12:38

Borussia in Bayern sta proti

12:29

Navijači Tottenhama jezni

11:47

Američani finančni vlagatelji

11:31

Začetek pravne vojne

11:23

Agnelli zapustil Uefo in ECA

11:22

Neville: To je sramota

11:05

Uefa napovedala vojno

11:03

Fifa poziva k mirnemu dialogu

  • 20:27

    Čeferin ne more verjeti

    "Več mesecev smo dobivali informacije o skrivnostnostih dogovarjanjih. A zaupali smo ljudem in jim verjeli. Izpadli smo naivno, a vedno poudarjam, da je bolje to, kot biti lažnivec. Nismo verjeli, da se to lahko zgodi, saj smo se pogajali več mesecev. Bilo je veliko sestankov, veliko opravljenega dela. Pretekli petek so vsi glasovali za naš format lige prvakov, tudi teh 12 ekip, zdaj pa smo dobili to. Bili smo presenečeni, a predstavljate si, kako so se počutilo ostalih 235 članic, vodstvo lig in ostali, ki imajo radi te klube. Vse skupaj je tako nemoralno, da je tako verjeti, a očitno je v nogometu res vse možno."

  • 19:38

    Član Uefe: Ti klubi morajo iti

    Član izvršnega komiteja Uefe, Danec Jesper Moller je prepričan, da bodo Chelsea, Real Madrid in Manchester City kazensko vrženi iz lige prvakov še pred odigranim polfinalom. "Ti klubi morajo iti. Pričakujem, da se bo to zgodilo v petek," je za Reuters dejal Moller.

    V tem primeru bi letošnjo ligo prvakov osvojil PSG, ki se še ni zjasnil, ali bo del superlige ali ne.

    Tudi v ligi Europa bi odpadla dva polfinalista - Manchester United in Arsenal, za lovoriko pa bi obračunala Roma in Villarreal.

  • 18:54

    NZS podpira Uefo

    "Nogometna zveza Slovenije popolnoma podpira prizadevanja Evropske nogometne zveze po ohranjanju ravnovesja v evropskem nogometu. Na eni strani poznamo elitni, vrhunski nogomet, ki pa je v veliki meri odvisen od amaterskega – od prizadevnega dela manjših klubov, ki so usmerjeni v razvoj in pripravo nogometašev za igranje na ravni, ki jo zahteva vrhunski nogomet. Zaradi pohlepa nekaterih posameznikov se bo s Super ligo to ravnovesje porušilo in hitro se lahko zgodi, da bo šel nogomet po poti katerega od drugih ekipnih športov. In iz teh primerov vemo, da deljenje na različne elitne lige ni prineslo nič, razen nekaj kratkoročnih finančnih koristi. V tem trenutku moramo ostati enotni in najostreje obsoditi takšno početje, obenem pa poskrbeti za prihodnost nogometa in vseh otrok, ki z iskrenostjo in občudovanjem v očeh gledajo svoje nogometne idole," je ob novici o predlogu ustanovitve Super Lige povedal predsednik NZS, Radenko Mijatović.

    Radenko Mijatović | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

     

  • 17:02

    O lažnivcih okoli sebe

    Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin se počuti prevaranega. V Montreuxu je predstavil nov tekmovalni model lige prvakov, nato pa na dan, ko po svetu dežujejo takšni in drugačni odzivi na ustanovitev superlige, potožil o tem, kdo ga je najbolj razočaral. Posebno mesto pri vrhu zasedata Andrea Agnelli (Juventus) in Ed Woodward (Manchester United). Več tukaj.

    Čeferin Andrea Agnelli | Foto: Reuters Foto: Reuters

  • 16:18

    Agnellija zamenjal Rummenigge

    Potem ko je predsednik Juventusa Andrea Agnelli odstopil z mesta vodilnega moža izvršnega komiteja Uefe, je izpraznjen stolček zapolnil Karl-Heinz Rummenigge. To je dokaz, da Bayern zagotovo ne bo del novoustanovljene superlige.

  • 16:12

  • 16:12

    Nov format lige prvakov

    Evropska nogometna zveza (Uefa) je ob napovedi 12 evropskih klubov, da bodo ustanovili konkurenčno tekmovanje, tako imenovano super ligo, na današnji seji izvršnega odbora potrdila načrt za prenovo formata evropskih klubskih tekmovanj od leta 2024. Elitno evropsko tekmovanje liga prvakov se bo z 32 klubov razširila na 36 klubov. Več tukaj!

  • 15:22

    To je nesprejemljivo za FIFPro

    Mednarodni sindikat igralcev nogometa (FIFPro) napoveduje, da bo odločno branil igralce iz klubov, ki so ustanovili tako imenovano superligo, če jim bodo grozile prepovedi mednarodnih tekmovanj. Uefa pa v nedeljo zagrozila, da bodo klubi in igralci, vpleteni v to novo tekmovanje, izključeni iz domačih in drugih evropskih tekmovanj, zaradi česar obstaja možnost, da omenjeni igralci ne bi mogli igrati niti za državne reprezentance.

    Barcelona Real Madrid | Foto: Reuters Foto: Reuters

    "Igralci so še naprej del teh pogajanj. To pa je nesprejemljivo za FIFPro, za naših 64 nacionalnih članic in 60.000 igralcev, ki jih zastopamo," so v sporočilu za javnost zapisali pri FIFPro.

    "Odločno bomo nasprotovali vsem ukrepom obeh strani, ki bi vplivali na pravice igralcev, v kar spada tudi izključitev iz državnih reprezentanc," so dodali pri mednarodnem sindikatu, poroča STA.

    Mednarodna nogometna zveza Fifa je danes dejala, da ne odobrava superlige oziroma zaprtega sistema tekmovanja, a ni omenila možnosti prepovedi igranja za reprezentanco.

  • 15:05

    Sram naj te bo, Liverpool!

    Navijači Liverpoola ne podpirajo superlige. To so dali klubskemu vodstvu, ki se je pridružilo 11 evropskim velikanom pri ustanovitvi evrolige, jasno vedeti tudi s transparenti.

    Pred kultnim stadionom Anfield so danes izobesili napise, na katerem sporočajo, kako so proti evropski superligi, nad klubskim vodstvom pa so tako razočarani in jezni, da so črno podlago zapisali ''Sram naj te bo'', poleg pa dodali Liverpool, počivaj v miru (1892 – 2021).

  • 14:59

    Tuchel zaupa vodstvu kluba

    Kaj o superligi meni trener Chelseaja, enega izmed 12 klubov, ki so ustanovili tekmovanje? Nemškega stratega Thomasa Tuchla je na novinarski konferenci pred srečanjem z Brightonom pričakovano doletelo tudi to vprašanje.

    Thomas Tuchel | Foto: Reuters Foto: Reuters

    ''To sem izvedel v nedeljo. Chelseaju sem se pridružil, da z njim sodelujem v najmočnejših tekmovanjih. Sem del kluba in mu zaupam, da se je odločil pravilno. Če bi imel o tem jasno stališče, ga zdaj ne bi omenjal. Je namreč prehitro, da bi o tem sodili, niti ni moj posel. Moja vloga je biti trener in ostati osredotočen na naloge z ekipo,'' ga najbolj zanima, kako se bodo njegovi izbranci predstavili na torkovem srečanju angleškega prvenstva proti ''galebom'' iz Brightona. V sobota ga čaka londonski derbi z West Hamom, prihodnjo sredo pa že prva polfinalna tekma lige prvakov, gostovanje pri madridskem Realu.

  • 14:00

    Zvezdnik PSG opozarja

    Kakšna bo usoda PSG? Bogati francoski klub, ki je lani igral v finalu lige prvakov, letos pa se je uvrstil med štiri najboljše, se za zdaj ne omenja v načrtih superlige. Francoska tiskovna agencija AFP resda poroča o tem, da bi lahko v novoustanovljeni elitni ligi zaprtega tipa tekmovanja nastopila tudi dva francoska kluba, a med njimi naj ne bi bilo bogatih Parižanov.

    Barve francoskih prvakov, ki v tej sezoni zaostajajo na lestvici za Lillom, brani tudi Ander Herrera. Izkušeni Španec je prek socialnih omrežij izrazil nezadovoljstvo s projektom superlige. Zapisal je, da se je zaljubil v nogomet, ki je namenjen navijačem in v katerem lahko ljubljeni klubi nastopajo proti najboljšim. ''Če bi resnično prišlo do superlige, bi bilo konec takšnih sanj,'' je zapisal 31-letni zvezni igralec.

  • 12:55

    Rio Ferdinand je ogorčen

    Želja šestih angleških klubskih velikanov, da bi nastopili v superligi, je Ria Ferdinanda, legendarnega branilca Manchester Uniteda, danes pa strokovnega televizijskega komentatorja, spravila v slabo voljo. Prepričan je, da bi bil to hud udarec angleškemu prvenstvu. Šesterico klubov obtožuje pohlepa, vse skupaj pa je opisal kot dejanje, s katerim so napovedali vojno nogometu.

    Rio Ferdinand | Foto: Reuters Foto: Reuters

    ''To je sramotno in v nasprotju z vsem, kar predstavlja bistvo nogometa,'' je povedal za BT Sport in dodal: ''Bogati klubi krepijo svoje bogastvo, preostalih pa se sploh ne upošteva. Kako so lahko sploh tako drzni, da to storijo zdaj, ko se svet spopada s pandemijo?,'' je Ferdinand ogorčen nad nastankom superlige, vsem udeležencem pa bi predpisal kazen.

  • 12:38

    Borussia in Bayern sta proti

    Za zdaj so se projektu superliga približali le klubi iz Anglije, Italije in Španije. Bodo med njimi tudi nemški? Sodeč po besedah predsednika Borussie Dortmund Hans-Joachima Watzkeja ni prav nobene možnosti, da bi v superligi nastopili tudi rumeno-črni. Še več, prvi mož Borussie sporoča, da superligi nasprotuje tudi najboljši nemški klub, serijski prvak Bayern München.

    Hans-Joachim Watzke | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Oba nemška velikana ostajata del Evropskega združenja klubov (ECA), ki je v nedeljo ostal brez predsednika, saj je lastnik Juventusa Andrea Agnelli postal podpredsednik superlige. Nemški klubi podpirajo reforme lige prvakov, o kateri v teh dneh razpravlja Evropska nogometna zveza (Uefa) na kongresu v Švici.

  • 12:29

    Navijači Tottenhama jezni

    Tottenham se je znašel v posebnem položaju. Finalist lige prvakov iz leta 2019 je danes ostal brez trenerja Joseja Mourinha, v angleškem prvenstvu pa zaseda šele sedmo mesto, ki mu (podobno kot Arsenalu) ne omogoča nastopa v ligi prvakov v sezoni 2021/22.

    Tottenham | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Ker pa se je Tottenham znašel med 12 evropskimi velikani, ki želijo nadaljevati pot v superligi, mu sedmo mesto pri tem ne predstavlja nobene ovire. Kako pa omenjeno potezo, udeležbo v superligi, doživljajo njegovi navijači?

    "Trenutno vodstvo je izdalo klub, njegovo zgodovino, navijače in vso čarobnost, ki dela nogomet tako poseben. Odločitev, da se klub pridruži superligi, ni bila sprejeta v dialogu z navijači. Enostavno je dovolj. Vodstvo je pripravljeno tvegati ugled institucije, da bi pohlepno zasledovalo edini interes po dobičku," so zapisali pri Tottenhamovi navijaški združbi in s tem dali vedeti, da ne podpirajo ustanovitve elitne superlige.

  • 11:47

    Američani finančni vlagatelji

    Finančni vlagatelj novoustanovljene nogometne superlige je ameriška investicijska banka JP Morgan. Banka, ki ima sedež v New Yorku, je v elektronskem sporočilu za AFP potrdila, da bo financirala nastanek superlige. "Lahko potrdim, da bomo financirali novo tekmovanje, a v tem trenutku ne moremo podati pojasnil," citira AFP tiskovnega predstavnika ameriškega bančnega mogotca.

    JP Morgan | Foto: Reuters Foto: Reuters Po poročanju številnih tujih medijev, med njimi je tudi angleški Guardian, bodo klubi prejeli obljubljena sredstva, ko bo superliga tudi dejansko premagala vse ovire na poti do začetka tekmovanja. Španski mediji namigujejo, da bi lahko banka JP Morgan v omenjenem projektu združila moči z družbo Key Capital, povezano z Borjo Pradom, tesnim poslovnim sodelavcem in prijateljem predsednika Reala in superlige Florentina Pereza.

    Po svetu so se razširile govorice, da bi lahko začetni kapital znašal pet milijard evrov, če pa bi se pridružili še novi sponzorji, pa bi dosegel neverjetnih sedem milijard evrov, kar je trikrat več od tistega, s čimer razpolaga zdajšnja liga prvakov, najbolj donosni produkt pod okriljem Uefe. Zmagovalec superlige bi lahko tako že v krstni sezoni, takšne so neformalne ocene, zaslužil kar 400 milijonov evrov. V ligi prvakov je lahko največ 120.

  • 11:31

    Začetek pravne vojne

    Dvanajst ustanovnih klubov je na sedež Evropske nogometne zveze (Uefa) in Mednarodne nogometne zveze (Fifa) že poslalo pravni dokument v boju proti sankcijam Uefe in Fife.

    Ustanovni člani superlige so tako sprejeli pravne ukrepe, da bi preprečili vmešavanje Uefe in Fife v nastanek tekmovanja. To so v poslanih dokumentih na sedež Uefe in Fife že sporočili obema krovnima nogometnima zvezama, ki sta ostro kritizirali nastanek zaprtega klubskega tekmovanja na najvišji ravni, še poroča STA.

    Kot dodaja AFP so se velikani evropskega nogometa oziroma ustanovitelji superlige že zaščitili s pravnimi akti, obenem pa so pripravljeni pravico za "nemoteno ustanovitev tekmovanja" iskati na sodišču. Dokumentacijo so po pisanju AFP, ki je dobila vpogled v dokumentacijo, že predali pristojnim organom in sodiščem.

    Aleksander Čeferin, Gianni Infantino | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Listina je podpisana z imenom Družba evropske superlige (ESLC) in naslovljena na predsednika Uefe Aleksandra Čeferina, ter predsednika Fife Giannija Infantina. V njej je zapisan odziv na grožnje po sankcijah in prepovedjo nastopanja v vseh ostalih tekmovanjih pod okriljem Uefe in Fife za 12 klubov ustanoviteljev.

    Uefa je udeležencem superlige zagrozila s številnimi sankcijami, tudi prepovedjo nastopanja v domačih prvenstvih, Fifa pa s prepovedjo igranja reprezentančnih tekem.

  • 11:23

    Agnelli zapustil Uefo in ECA

    Združenje evropskih klubov (ECA) je ostalo brez predsednika. Do nedelje je bil to lastnik Juventusa Andrea Agnelli, ki pa je odstopil s položaja in postal podpredsednik superlige. S tem je tudi zapustil Evropsko nogometno zvezo (Uefo), kjer mu je bilo kot predsedniku združenja, ki se bori za pravice vseh evropskih klubov, namenjeno članstvo v izvršnem odboru evropske krovne organizacije.

    "ECA predstavlja 246 vodilnih klubov v Evropi in se še naprej zavzema za sodelovanje z Uefo za izboljšanje evropskih klubskih tekmovanj v novem ciklu od leta 2024 naprej. Vsakemu zaprtemu tekmovanju v tem pogledu nasprotujemo, saj ni v načelu z dosedanjim pristopom," sporoča ECA.

  • 11:22

    Neville: To je sramota

    Ogorčenja nad ustanovitvijo superlige, ki namerava zaživeti že avgusta, ne skriva Gary Neville. Legendarni angleški nogometaš, tudi nekdanji kapetan Manchester Uniteda, enega izmed najbolj glasnih klubov ustanoviteljev superlige, je globoko razočaran.

    Gary Neville | Foto: Reuters Foto: Reuters

    "Najbolj sem razočaran nad Manchester Unitedom in Liverpoolom. Več kot 100-letna zgodovina razvoja iz povsem delavskih okolij, ter zdaj prazne puhlice 'nikoli ne boste hodili sami'. In vse to za tekmovanje, ki sploh ni tekmovalno in iz katerega ne moreš izpasti? To je sramota. Gre za pohlep. Vsi ti lastniki predvsem angleških klubov, ki ustanavljajo superligo, nimajo nikakršne zveze z razvojem nogometa na Otoku in kaj to predstavlja navijačem. Nogomet mora biti reguliran in ta pot nikakor ni prava," je Neville v nedeljo povedal za Sky Sports in poudaril, kako je potrebno spoštovati določene principe. Šel je celo tako daleč, da je pozval odgovorne, da vsem tistim, ki se vidijo superligi, odvzamejo točke v domačih prvenstvih.

  • 11:05

    Uefa napovedala vojno

    Izvršni odbor Evropske nogometne zveze (Uefa) danes zaseda v Švici, kjer razpravlja o številnih vprašanjih, tudi predlogu novega formata lige prvakov od leta 2024 naprej, pa tudi načinu razdelitve finančnih nagrad v evropskih klubskih tekmovanjih.

    Aleksander Čeferin | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Uefa je že v nedeljo napovedala vojno superligi, predsednik Aleksander Čeferin pa po nedeljskem poročanju italijanskega športnega dnevnika La Gazzetta dello Sport skupaj z nacionalnimi nogometnimi zvezami že sestavlja tožbo v višini med 50 in 60 milijardami evrov!

  • 11:03

    Fifa poziva k mirnemu dialogu

    Uefa je v nedeljo napovedala superligi vojno in napovedala, da je v njej pripravljena uporabiti vsa pravna in športna sredstva. Fifa, čeprav je v nedeljo pritrdila Uefi, da bo v tem primeru vsem udeležencem superlige prepovedala nastopati na reprezentančnih tekmah, pa je poslala v javnost nekoliko bolj umirjeno sporočilo, v katerem poudarja, kako želi v svetovnem nogometu ohraniti enotnost, vse vpletene strani pa poziva k mirnemu, konstruktivnemu in uravnovešenemu dialogu, ki bi v duhu solidarnosti in upoštevanja fair-playja pripomogel k dobrobitu nogometne igre.

    fifa | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Fifa ne odobrava zaprtega klubskega tekmovanja, kot bi ga predstavljala superliga, saj ne spoštuje osnovnih načel solidarnosti, vključenosti, integritete in pravične finančne prerazporeditve.

    "Fifa vztraja pri stališču, da bo tudi v prihodnje stremela k solidarnosti v nogometu in pravični razdelitvi, katere cilj je razvoj nogometa kot športa na svetovnem ravni. Po našem prepričanju in glede na naše pravilnike mora vsako tekmovanje tako na nacionalnem, regionalnem ali svetovnem nivoju bazirati na solidarni, enakovredni in pravični razdelitvi finančnih sredstev. Vse nogometne strukture morajo izrabiti vsa pravna, športna in diplomatska sredstva, da se to izpolni. V tem kontekstu lahko Fifa zgolj izrazi svoje nestrinjanje z ustanovitvijo zaprte in separatistične evropske lige," se glasi sporočilo Fife.

    "Fifa zagovarja enotnost svetovnega nogometa in prosi vse vpletene strani k mirnemu, konstruktivnemu in uravnoteženemu dialogu v dobro nogometu. Fifa bo naredila vse, kar je v njeni moči, za harmonično zastopanje glavnih interesov nogometa," je še zapisala svetovna krovna zveza, ki ji predseduje Švicar Gianni Infantino, eden izmed njenih podpredsednikov pa je prvi mož evropskega nogometa Aleksander Čeferin. 

Real Madrid Santiago Bernabeu
Sportal Šok vseh šokov, 12 največjih klubov zapušča ligo prvakov

Spomnimo, 12 evropskih klubskih velikanov iz Anglije, Italije in Španije (AC Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter Milan, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid in Tottenham), je v noči na ponedeljek potrdilo rojstvo novega tekmovanja, elitne superlige, v kateri bi nastopalo 20 klubov, od tega 15 stalnih udeležencev.

Bi imeli superligo raje od zdajšnje lige prvakov?

  • Da.
    15,24 %
    3173 glasov
  • Ne.
    76,09 %
    15841 glasov
  • Vseeno mi je.
    8,67 %
    1804 glasov
Oddanih 20818 glasov

Vodstvo superlige, predsednik je prvi mož madridskega Reala Florentino Perez, želi sodelovati z Evropsko nogometno zvezo (Uefa) in Mednarodno nogometno zvezo (Fifa), slednji pa sta dali morebitnem udeležencem superlige vedeti, da jih ne čaka nič dobrega. Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je že napovedal sankcije, klube, ki bodo šli v to privatno ligo, po izključil iz tekmovanj, igralci iz teh klubov pa ne bodo smeli igrati za reprezentanco. Že zdaj je jasno, da je na obzorju vojna.

Uefa Logotip
Sportal Uefa zagrozila 12 evropskim velikanom, ki želijo iti po svoje
Ne spreglejte