Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 4. 2021,
0.28

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

100

Natisni članek

Real Madrid Florentino Perez Aleksander Čeferin Superliga UEFA liga prvakov UEFA

Sreda, 21. 4. 2021, 0.28

12 mesecev

Odmevi po rojstvu nogometne superlige

Superliga razpada, šest angleških velikanov si je premislilo!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

100

Aleksander Čeferin | Florentino Perez je kot predsednik novoustanovljene superlige doživel hud udarec, prvi mož evropskega nogometa Aleksander Čeferin pa je po stresnih dnevih vendarle dočakal bolj prijetne novice. | Foto Getty Images

Florentino Perez je kot predsednik novoustanovljene superlige doživel hud udarec, prvi mož evropskega nogometa Aleksander Čeferin pa je po stresnih dnevih vendarle dočakal bolj prijetne novice.

Foto: Getty Images

Ustanovitev nogometne superlige je dodobra pretresla nogometni svet, med Evropsko nogometno zvezo (Uefa) in vodstvom novega tekmovanja se je sprožila pravcata (pravna) vojna. Po pritisku, najbolj glasni, iskreni in negativno usmerjeni so bili navijači, je šest angleških klubov potrdilo svoj umik. Kot prvi je to storil Manchester City, nato so sledili še drugi. Ideja "nedotakljive" superlige je tako hitro propadla, pred Uefo in njenim predsednikom Aleksandrom Čeferinom pa sta sladka zmaga in zadoščenje.

00:49

Perez odpovedal intervju

00:15

Vsi angleški klubi se umikajo

22:42

Uradno: Man City se umika

22:11

Liverpoolčani z jasnim ne

21:50

Wenger ni presenečen

21:15

Tuchel: Nič ne vemo

21:08

Woodward zapušča Man Utd

20:32

Konec tudi za Man City

20:02

Chelsea zapušča superligo

19:34

Tudi PSG zaprl vrata

19:13

Protesti navijačev Chelseaja

18:03

Domžale v podporo Uefi

17:42

Nogometaši vse glasnejši ...

17:31

Guardiola previden

17:00

Odločen ne Bayerna in Rome

15:55

Henderson pozval vse kapetane

15:54

Premier liga odločno proti

15:17

Čeferin: Še je čas, da se ...

14:53

Angleški premier je jasen

14:30

Prst uperil proti Perezu

13:38

V petek bo zelo pestro

13:21

Lastniki 12 odpadnikov so ...

11:52

Nemci ujeli Pereza na laži

11:37

Infantino izrazil podporo Uefi

11:23

Perez: To ni zaprta liga

11:09

Nogomet je lahko v nevarnosti

11:08

Oster odziv v Nemčiji

11:07

Angleža dolgujeta milijone

10:55

Shearer bi jih izključil

10:34

Đoković podprl Uefo

10:29

Milner upa, da ne bo superlige

10:01

Perez: Real ne bo izključen

  • 00:49

    Perez odpovedal intervju

    Predsednik madridskega Reala Florentino Perez, ki je še v torek vztrajno pojasnjeval, kako je prepričan v svetlo prihodnost superlige, bil kritičen do predsednika Uefe Aleksandra Čeferina in zagotavljal, kako ne bo nikakršnih umikov znotraj novega tekmovanja, je doživel hud udarec.

    Ko je postal prvi mož superlige, je verjel, da bo tekmovanje združevalo največje evropske klube, po zdaj že tudi uradnem umiku šestih angleških klubov, pa se je znašel v težavah.

    Florentino Perez | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

    O tem, kako ga je presenetilo dogajanje, priča tudi podatek, da bi moral v torek zvečer gostovati v oddaji El Larguero na španskem radiu Cadena Ser, a se tam ni pojavil. Predsednik superlige se je po poročanju španskih medijev v torek zvečer sestal s predstavniki preostalih 11 ustanovnih klubov superlige. Do takrat je umik potrdil le Manchester City, okrog polnoči pa so odločitev, da izstopajo iz tekmovanja, predstavili tudi v preostalih angleških velikanih.

  • 00:40

    Nogomet pripada navijačem

    Odločitev šestih angleških klubov, da po zgolj dveh dneh zapuščajo projekt superlige, toplo pozdravlja Gerard Pique. Karizmatični branilec Barcelone, enega izmed šestih nesojenih udeležencev superlige, ki prihajajo iz Italije in Španije, ter še niso uradno podajali kakršnekoli informacije o tem, da bi zapustili superligo, je na socialnem omrežju zapisal: ''Nogomet pripada navijačem. Danes bolj kot kdajkoli.''

    Umik angleških klubov je, tako so se izrazili pri španskem športnem dnevniku Marca, smrtno ranil projekt superlige. Tekmovanje bi lahko udeležencem resda napolnilo žepe, po drugi strani pa bi povzročilo nemalo težav, negodovanj in razočaranja pri navijačih. V torek so jasno in glasno, lep primer se je pripetil pred stadionom Chelseaja, izpostavili, kako si ne želijo biti del superlige. Pique poudarja, kako nogomet bolj kot kdajkoli pripada ravno navijačem.    

  • 00:15

    Vsi angleški klubi se umikajo

    Z Otoka je tik pred polnočjo prišla še kako odmevna novica, po kateri je postalo jasno, da superliga, vsaj takšna, kakršno je napovedoval prvi mož Florentino Perez, ne bo zaživela. Prišla je namreč potrditev o tem, da se vseh šest angleških velikanov, ki so pripadali skupini 12 ustanovnih članov superlige, umika iz novega tekmovanja. Vrača se v nogometno družino Evropske nogometne zveze (Uefa). Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United in Tottenham so tako izstopili iz projekta superlige. Se bodo za podoben korak odločili tudi preostali klubi iz Italije in Španije?

    "V zadnjih dneh smo prisluhnili vam (navijačem) in širši nogometni skupnosti ter se odločili za izstop iz superlige. Naredili smo napako in se za njo opravičujemo," so se s pepelom posuli pri Arsenalu, aktualnih polfinalistih lige Europa.

  • 22:42

    Uradno: Man City se umika

    Manchester City je kot prvi uradno potrdil, da zapušča superligo. "Nogometni klub Manchester City lahko potrdi, da je formalno začel postopke za umik iz skupine, ki razvija superligo," so sinjemodri zapisali v kratki izjavi za javnost.

    Na odločitev Cityja se je že odzval tudi Aleksander Čeferin. "Z veseljem pozdravljam Manchester City nazaj v evropsko nogometno družino. Pokazali so veliko inteligence. City je pomemben del nogometne igre in vesel sem, da bomo sodelovali z njimi za boljšo prihodnost," je povedal Čeferin.

  • 22:11

    Liverpoolčani z jasnim ne

    Danes smo že pisali o tem, da je kapetan Liverpoola Jordan Henderson na izredni sestanek pozval kapetane vseh ekip. Zdaj so nogometaši Liverpoola na družbenih omrežjih podali skupno izjavo, v kateri so se jasno opredelili proti superligi. "Ideja nam ni všeč in nočemo, da se uresniči. To je naše kolektivno mnenje. Naša zvestoba temu klubu in njegovim navijačem je absolutna in brezpogojna," se glasi skupna izjava, ki jo je prvi delil Liverpoolov kapetan, sledili pa so mu še preostali nogometaši.

  • 21:50

    Wenger ni presenečen

    O morebitnem hitrem koncu superlige je za beIN Sports spregovoril tudi nekdanji trener Arsenala Arsene Wenger. "Nisem presenečen, da ni trajalo dolgo. To tekmovanje je prezrlo osnovna športna načela. S tem so želeli ubiti državna prvenstva, česar navijači ne bi nikoli sprejeli," je snovanje superlige pokomentiral Wenger, ki je vodja globalnega nogometnega razvoja pri Fifi. Sedemdesetletni Francoz je zadolžen za nadzor in razvoj ženskega in moškega nogometa po vsem svetu.

  • 21:15

    Tuchel: Nič ne vemo

    Ob prihodu na Stamford Bridge, kjer se bo Chelsea danes pomeril z Brightonom, je pred predstavnike sedme sile stopil tudi trener Londončanov Thomas Tuchel. "Nič ne vem, zadnjih 45 smo preživeli na avtobusu in skušali priti do stadiona. Zavedam se, da sem del zelo tekmovalnega kluba, ki mu povsem zaupam. Vedno damo vse od sebe, tako v ligi prvakov kot v pokalnem tekmovanju in domačem prvenstvu. Ne poznam ozadja in politike teh odločitev. Ne vem dovolj in nimam dovolj informacij, povsem zaupam klubu, da sprejema odločitve, ki bodo v prid nam in nogometu. Vse skupaj je zelo moteče. Že od včeraj se skušamo v miru pripraviti na tekmo, a preprosto ni šlo. To ni bila naša napaka, a to moramo sprejeti, zdaj pa bomo videli, kako bo na igrišču," je trenutno dogajanje pokomentiral 47-letni Nemec.

  • 21:08

    Woodward zapušča Man Utd

    Po razkolu superlige naj bi po poročanju BBC odstopil podpredsednik Manchester Uniteda in eden izmed pobudnikov za ustanovitev superlige Ed Woodward, njegov odhod pa naj ne bi bil povezan z morebitnim propadom superlige, poroča Football Daily. "Lahko potrdimo, da bo Woodward odstopil s funkcije izvršnega podpredsednika, a bo v klubu ostal do konca leta 2021. Woodward se je že dogovoril z lastniki Uniteda, da bo konec leta dokončal na Old Traffordu," so zapisali pri Manchester Unitedu. 

    Podobno usodo naj bi, vsaj za zdaj le po govoricah, doživel tudi lastnik in predsednik Juventusa Andrea Agnelli, ki je bil imenovan za podpredsednika superlige. Pred tem je bil del izvršnega odbora Uefe in predsednik Združenja evropskih klubov (ECA), predvsem pa dober prijatelj Aleksandra Čeferina, ki je nad Agnellijem izjemno razočaran. Več o tem ...

  • 20:32

    Konec tudi za Man City

    Po Chelseaju se je za umik iz superlige odločil tudi Manchester City. "Manchester City je organizatorjem sporočil, da ne želi biti del superlige," poroča Sky Sports.

    Kot še poročajo angleški mediji, naj bi se za umik iz superlige že odločili tudi pri Barceloni, Manchester Unitedu, Liverpoolu in Atletico Madridu našega Jana Oblaka.

    Nobeno izmed moštev ali upravnega odbora klubov pa še ni uradno potrdilo novice o umiku, je pa novico o morebitnem odhodu Chelseaja in Manchester Cityja z odobravanjem pospremil tudi premier Združenega kraljestva Boris Johnson. "Če je res prišlo do te odločitve, potem je pravilna in jo povsem podpiram. Upam, da bodo temu sledili tudi ostali klubi," je zapisal Johnson.

  • 20:02

    Chelsea zapušča superligo

    V luči protestov, ki so preplavili okolico Stamford Bridga, naj bi pri Chelseaju že urejali vso potrebno dokumentacijo, da zapustijo superligo, poroča Sky Sports.

    Polfinalistu lige prvakov pa naj bi kmalu sledil še en angleški klub, kot najverjetnejšega kandidata pa se omenja Manchester City. "Odločitev Chelseaja, da zapusti superligo, je bila sprejeta danes zvečer. Klub iz zahodnega Londona se pripravlja na oddajo dokumentov za umik, vendar bo to zaradi pravno zavezujočih pogodb, ki so jih podpisali, dolgotrajen postopek. Chelsea si je premislil zaradi izjemno negativnega sprejema navijačev, ki je zasenčil vso dobro delo, ki so ga v skupnosti opravljali na področju pandemije koronavirusa in boja proti rasizmu, vključno z antisemitizmom," med drugim navajajo angleški mediji.

    Pri Chelseaju naj bi se se za pridružitev superligi odločili šele v zadnjem trenutku. 

  • 19:34

    Tudi PSG zaprl vrata

    Oglasil se je tudi predsednik Paris Saint Germaina Nasser Al-Khelaifi. "Paris Saint-Germain stoji za prepričanjem, da je nogomet šport za vse. Kot nogometni klub smo družina in skupnost, ki jo predstavljajo navijači. Tega nikoli ne smemo pozabiti. PSG bo še naprej sodeloval z Uefo, Eco in vsemi družbeniki ter se zavzemal za spoštovanje nogometa," je dejal katarski mogotec.

  • 19:13

    Protesti navijačev Chelseaja

    Med vsemi nasprotniki ustanovitvi superlige so ves čas med najglasnejšimi navijači v Angliji. Že od ponedeljka zjutraj navijači Liverpoola, Manchester Uniteda, Manchester Cityja, Tottenhama in Arsenala pred stadione svojih (nekdanjih) klubov obešajo transparente in protestirajo proti novemu tekmovanju. Trenutno je najbolj vroče v Londonu, kjer se je pred Stamford Bridgom, kjer bo Chelsea zvečer gostil Brighton, zbrala množica navijačev, ki je enotna: "Uničili ste naš klub, uničili ste nogomet."

    Navijači so zaprli tudi pot klubskemu avtobusu, posredoval je celo nekdanji vratar Petr Čech, ki je navijače prosil, da se umaknejo. "Naj ljudje to rešijo, a ne na tak način," je dejal Čech. 

    Chelsea protesti, Petr Čech | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

  • 18:45

    Tebas: Perez je izgubljen

    Zelo ostro se je odzval predsednik španske la lige Javier Tebas. Na vprašanje novinarja športne televizijske oddaje El Chiringuito o besedah predsednika superlige Florentina Pereza, sicer tudi prvega moža Real Madrida, dan prej v isti oddaji, da je superliga rešitev za nogomet, je odgovoril: "Perez je že nekaj mesecev odsoten. Slabo je deloval že decembra, zdaj pa je povsem izgubljen. Slab je kot predsednik Real Madrida in še slabši na čelu superlige," je dejal Tebas.

  • 18:03

    Domžale v podporo Uefi

    Podporo Uefi so pred današnjo tekmo 29. kroga Prve lige Telekom Slovenije proti Mariboru z napisi na majicah pokazali tudi nogometaši Domžal. 

    "Gibljemo se v izjemno nevarnih vodah in nogomet je to, kar je ravno zato, ker je v njem doslej obstajala vsaj osnovna solidarnost. To je sedaj ogroženo. Tiste, ki želijo rušiti nogomet, kot ga poznamo in imamo radi je zato končno treba seznaniti z realnostjo, da je ta šport mnogo več kot služenje in trošenje miljard. Solidarnost. Enotnost. Nogomet za vse. #NeSuperligi," so ob tem zapisali pri slovenskem prvoligašu.

    Gibljemo se v izjemno nevarnih vodah in nogomet je to, kar je ravno zato, ker je v njem doslej obstajala vsaj osnovna...

    Objavil/a NK Domžale dne Torek, 20. april 2021
  • 17:57

    Pri Milanu prepričani v uspeh

    Izvršni direktor AC Milana Ivan Gazidis, ki je eden od 12 klubov, ki so se odločili za ustanovitev superlige, je prepričan, da bo ustanovitev novega tekmovanja pozitivno vplivala na navijače po celem svetu. "Prepričani smo, da bo novo tekmovanje še boljše za vse nogometne privržence po svetu in bo pozitivno vplivalo na razvoj novega poglavja nogometne igre. Superliga bo sredstva delila s celotno nogometno piramido s še višjimi finančnimi sredstvi," je prepričan prvi mož italijanskega kluba.

  • 17:42

    Nogometaši vse glasnejši ...

    O nestrinjanju z ustanovitvijo superlige so vse glasnejši tudi nogometaši. Zadnji, ki se je pridružil nekaterim igralcem, ki so svoje mnenje izrazili na družbenih omrežjih je nogometaš Manchester Uniteda Marcus Rashford, ki je na Twitterju objavil sliko transparenta na Old Traffordu, ki uporablja citat Sira Matta Busbyja: "Nogomet ni nič brez navijačev." Že pred njim je podobno storil njegov soigralec pri Rdečih vragih Bruno Fernandes, ki je na Instagramu zapisal, da "Sanje ne morejo biti kupljene." 

    Svoje nestrinjanje sta med drugim že izrazila tudi član PSG-ja Ander Herrera in Mesut Özil, pa tudi član Liverpoola James Milner.

  • 17:31

    Guardiola previden

    Svoje mnenje je pred sredinimi obračunom v premier ligi med Manchester Cityjem in Aston Villo podal tudi strateg sinjemodrih Pep Guardiola. "Nihče mi ni podrobneje sporočil, kaj se bo zgodilo ali kaj bo nastalo," je uvodoma dejal Guardiola. "Iskreno povedano, trenerji nismo pravi ljudje, ki bi o lahko o tem podrobno govorili, saj lahko samo predsedniki klubov jasneje govorijo o ideji za prihodnost nogometa," bil jasen 50-letni Guardiola, ki je med drugim lastnike vseh klubov pozval, naj v celoti razjasnijo nastalo situacijo.

    Manchester City Borussia Dortmund Josep Guardiola | Foto: Reuters Foto: Reuters

    "Lahko pa povem, da ne more obstajati šport, kjer razmerje med naporom in uspehom ne obstaja. Ni šport, kjer je uspeh že zagotovljen, ni šport nekaj, pri čemer ni pomembno, kdaj izgubiš," je prepričan Guardiola.

    "Toda trenutno je to le izjava in nič več kot to. Rad bi, da predsednik odbora superlige razloži celotnemu svetu, zakaj so se odločili, tako kot so se. Ne vem, zakaj so bile določene ekipe izbrane za to tekmovanje. Že velikokrat sem rekel, da si želim čim boljša in močna tekmovanja, še posebej premier ligo, in ne zdi se mi pošteno, da se ena ekipa bori za vrh, nato pa se ne more uvrstiti nikamor, ker je uspeh zagotovljen le nekaterim klubom," je svoje mnenje še podal španski strateg na klopi Cityja.

  • 17:00

    Odločen ne Bayerna in Rome

    "Naši člani in navijači zavračajo superligo," je v izjavi za javnost povedal predsednik Bayerna Herbert Hainer. "Vsi pri Bayernu si želimo, da bi evropski klubi še naprej igrali v tako čudovitem tekmovanju kot je liga prvakov. Verjamem, da jo lahko skupaj z Uefo še razvijemo. Bayern daje odločen ne ustanovitvi superlige," so jasno zapisali pri nemškem prvaku.

    Herbert Hainer | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Predsednik uprave Karl-Heinz Rummenigge pa je še poudaril: "V imenu upravnega odbora bi rad izrecno pojasnil, da Bayern ne bo sodeloval v Super ligi. FC Bayern stoji v solidarnosti z bundesligo. Vedno nam je bilo in je v veliko veselje, da lahko igramo in zastopamo Nemčijo v ligi prvakov. Vsi se z veseljem spominjamo naše zmage v ligi prvakov leta 2020 v Lizboni – nikar ne pozabite tako veselega trenutka. Liga prvakov je za FC Bayern najboljše klubsko tekmovanje na svetu," je bil jasen Rummenigge.

    Možnost, da bi postali del superlige, so zavrnili tudi pri italijanskem prvoligašu Romi. "AS Roma odločno nasprotuje temu "zaprtemu" sistemu, ki uničuje duha nogometne igre, ki jo imamo vsi radi. Nekatere stvari so pomembnejše od denarja in ostajamo trdno zavezani italijanskemu nogometu na domači ravni ter poštenim in odprtim evropskim tekmovanjem za vse. Veselimo se nadaljnjega sodelovanja s Serie A, Italijansko nogometno zvezo, ECA in Uefo za rast in razvoj nogometne igre v Italiji in po svetu. Navijači in množični nogomet so jedro našega športa in tega nikoli ne smemo pozabiti," so še zapisali pri Romi.

  • 15:55

    Henderson pozval vse kapetane

    Na ustanovitev superlige se je odzval tudi kapetan Liverpoola Jordan Henderson, ki je pozval vse kapetane angleških prvoligašev k izrednemu sestanku, na katerem bodo razpravljali o odzivu na trenutno dogajanje.

  • 15:54

    Premier liga odločno proti

    Vodstvo Premier lige se je sestalo s predstavniki Angleške nogometne zveze in razpravljalo o neposrednih posledicah predloga superlige. Sestanka se je udeležilo 14 klubov, predvidevamo lahko, da je manjkala šesterica povabljenih v superligo (Arsenal, Chelsea, Liverpool Manchester City, Manchester United, Tottenham). Soglasno in odločno so zavrnili načrte za tekmovanje. "Premier liga razmišlja o vseh razpoložljivih ukrepih, da bi preprečila nastanek lige. Liga bo še naprej sodelovala s ključnimi deležniki, da bo zaščitila najboljše interese igre in pozvala klube, ki sodelujejo v predlaganem tekmovanju, da takoj prenegajo sodelovati. Premier liga se zahvaljuje navijačem in vsem deležnikom za podporo, ki so jo ta teden izkazali pri tej pomembni zadevi. Reakcija dokazuje, koliko ljudem pomeni naša odprta piramida in nogometna skupnost," so med drugim zapisali v izjavi za javnost.

  • 15:17

    Čeferin: Še je čas, da se ...

    Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je v današnjem govoru na kongresu v Švici potrkal na vest zlasti šestim angleškim klubom, ki sestavljajo polovico ustanovnih članov superlige.

    Aleksander Čeferin | Foto: Reuters Foto: Reuters

    ''Vsak se lahko zmoti. Še je čas, da se premislite,'' je pozval otoške velikane, da dvignejo roke od kontroverznega projekta in se vrnejo k tradicionalni evropski družini. Več o tem ...

  • 14:53

    Angleški premier je jasen

    Na sestanku s predstavniki Angleške nogometne zveze, premier lige in nogometnih navijaških skupin je angleški premier Boris Johnson ponovil svojo "neomajno podporo".

    Boris Johnson | Foto: Reuters Foto: Reuters

    "Vlada ne bo stala križem rok, medtem ko bo peščica lastnikov ustanovila zaprto trgovino. Vlada preučuje vse možnosti, vključno z zakonodajnimi, da bi zagotovila ustavitev teh predlogov," je jasen.

  • 14:30

    Prst uperil proti Perezu

    Trener Real Madrida Zinedine Zidane je na novinarski konferenci pred gostovanjem v Cadizu razumljivo dobil vprašanje glede superlige, katere ustanovni član je tudi njegov klub.

    A se je francoski strokovnjak distanciral od tovrstne tematike: "To je vprašanje za eno osebo, predsednika. Tu sem zaradi tekme. Vsak ima svoje mnenje, vendar ne bom o tem razpravljal. Govoril bom o jutrišnji tekmi, ligi in ligi prvakov. Ostalo ni moja služba. Lahko rečete, da sedim na klopi in je to dovolj. Ker jaz sem rad trener in to je glavno."

  • 13:38

    V petek bo zelo pestro

    Po poročanju nemškega Bilda bo v petek še zelo pestro. Takrat naj bi namreč ponovno sestankoval izvršni odbor Evropske nogometne zveze (Uefa), na mizi pa naj bi se pojavila tudi rešitev vprašanja, kaj narediti s klubi, ki so ustanovili superligo, in se v tej sezoni še potegujejo za lovorike v ligi prvakov oziroma liga Europa. Takšnih klubov je pet, med njimi so štirje angleški (Arsenal, Chelsea, Manchester City in Manchester United), eden pa prihaja Španije (Real Madrid). Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je v ponedeljek napovedal, da bodo klubi, takoj, ko bo to možno, zdaj so na delu pravne službe, izključeni iz domačih in evropskih tekmovanj. Predsednik superlige Florentino Perez odgovarja, da kaj takega ni mogoče, pri Uefi pa so drugačnega mnenja.

    Porto Chelsea | Foto: Reuters Foto: Reuters V petek naj bi tako izvršni odbor Uefe razpravljal o usodi petih ''superligašev'', ki se v tej sezoni še potegujejo za evropsko lovoriko. Če se bo odločil, da ne smejo več tekmovati, bi lahko obveljala dva scenarija. Po prvem bi postal evropski prvak PSG, edini klub izmed štirih polfinalistov lige prvakov, ki se ni pridružil ustanoviteljev superlige, a bi ta odločitev poskrbela tudi za finančni udarec, saj bi izostal zaslužek z naslova televizijskih pravic s petih načrtovanih tekem (štiri v polfinalu in pa finale).

    Obstaja pa tudi možnost, ki jo je Bild objavil s posebno pozornostjo, saj sta omenjena nemška kluba. Po njej bi lahko Uefa tri ''superligaše'', ki bi jim prepovedala nadaljnje nastope v izločilnem delu lige prvakov, v polfinalu nadomestili trije klubi, ki so izpadli v četrtfinalu, a niso prižgali zelene luči za superligo. To bi bili Bayern München, Borussia Dortmund in Porto, kar bi še dodatno zapletlo stresno sezono 2020/21, ki jo je zmotila ustanovitev superlige.

  • 13:21

    Lastniki 12 odpadnikov so ...

    Preverili smo, kateri so lastniki 12 nogometnih klubskih velikanov, ki so ustanovili superligo in se odločili, da gredo na svoje.

    Roman Abramovič Chelsea | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

    Večina lastnikov je tujcev, med njimi jih kar nekaj prihaja z drugih celin. Več o tem ...

  • 11:52

    Nemci ujeli Pereza na laži

    Predsednik madridskega Reala in kontroverzne superlige Florentino Perez je v odmevnem pogovoru za španski televizijski program El Chiringuito zatrdil, da PSG in Bayern, lanska finalista lige prvakov, sploh nista bila povabljena v superligo.

    "PSG nismo še niti povabili, z Bayernom in Borussio Dortmund pa se sploh nismo pogovarjali. Trenutno je v superligi 12 ustanovnih klubov, želimo pa, da bi bilo stalnih udeležencev 15. In ni res, da bo superliga odpovedana, ker nam se nista pridružila Bayern in PSG," je spregovoril o tem, zakaj v superligi ni francoskih oziroma nemških predstavnikov.

    Nemški dnevnik Der Spiegel pravi drugače. Dokopal se je tajnega dokumenta vodstva tekmovanja, v katerem razkriva, kako omenjeni trije klubi (PSG, Bayern in Borussia Dortmund) niso bili le povabljeni, ampak imajo na voljo še nekaj tednov, da se pridružijo projektu superlige in postanejo njeni ustanovitveni člani. S tem bi si zagotovili stalno članstvo in udeležbo v superligi, iz katere ne bi mogli izpasti, s tem pa bi bila dosežena kvota 15 klubov, ki si jo želi Perez.

    V dokumentu, ki ga razkriva Der Spiegel, je zapisano, da ima PSG na voljo še 14 dni, da si premisli, nemška velikana iz Porurja in Bavarske pa 30 dni. Iz tabora Borussie so sicer v ponedeljek v uradni izjavi potrdili, da se ne bodo pridružili superligi, pri tem pa so poudarili, da so se podobno odločili tudi pri Bayernu.

  • 11:37

    Infantino izrazil podporo Uefi

    Predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Gianni Infantino je na današnjem kongresu Uefe v Švici izrazil nasprotovanje projektu superlige. Kot je dejal, o nasprotovanju Fife temu projektu zaprte lige, ki v razmerju do obstoječih nogometnih organizacij predstavlja odpadništvo, ne sme biti dvoma.

    Gianni Infantino ruski red prijateljstva | Foto: Reuters Foto: Reuters

    V težko pričakovanem govoru dan po razdoru v evropskem nogometu zaradi napovedi 12 večjih klubov, da bodo ustanovili svojo zaprto ligo, je Infantino izpostavil, da želi biti glede novonastalega projekta "zelo jasen". Po njegovem v primeru superlige ni dvoma, da gre za poskus "odmika od obstoječih institucij, lig, zvez, od Uefe in Fife, nekaj, kar je preprosto izven sistema", kar ne more podpirati.

    Predstavil se je kot podpornik evropskega modela športa, ki temelji na odprtosti in vključenosti. "Velik del svojega življenja sem posvetil obrambi tega modela," je dejal in pristavil, da bi snovalci novega projekta v evropskem nogometu morali dobro premisliti. "Za kratkoročni dobiček je možno veliko zapraviti." 

    Ob tem je poudaril, da "odpadniki" ne morejo pričakovati, da bodo lahko sedeli na dveh stolih. "Če si nekateri želijo iti po svoje, naj potem prevzamejo vso odgovornost za to odločitev ... Ali si notri ali pa si zunaj. Ne gre nekje vmes," je po poročanju STA dejal prvi mož svetovnega nogometa.

    Izrazil je podporo Uefi, njenim članicam, ligam, igralcem in navijačem pri odzivanju na napoved skupine 12 evropskih klubov. "Upam, da se bodo stvari vrnile v normalo, da se bo kmalu vse uredilo," je zaključil.

  • 11:23

    Perez: To ni zaprta liga

    Predsednik madridskega Reala Florentino Perez je v ponedeljkovem pogovoru za televizijski program El Chiringuito predstavil osnovne razloge, zaradi katerih ga je navdušila ideja o ustanovitvi superlige. "Nogomet se mora prilagajati času. To je edini zares globalni šport. Tudi televizije morajo iti v korak s časom. Moramo pomisliti, zakaj ljudje med 16 in 24 letom starosti izgubljajo zanimanje za nogomet. Preveč je tekem slabe kakovosti, dovolj pa je drugih platform, da zadostiš potrebam. Nogomet se mora spremeniti," je pojasnil 74-letni Španec in dodal, kako je pandemija novega koronavirusa pospešila dogovore o superligi.

    Florentino Perez | Foto: Reuters Foto: Reuters

    "Skupina klubov iz nekaterih evropskih držav želi bolj privlačen šport za celotni svet. Spremembe lige prvakov bodo luč sveta ugledale leta 2024, do takrat bodo klubi mrtvi," se je po poročanju STA navezal na vprašanje, zakaj ne morejo klubi počakati na implementacijo sprememb v najbolj kakovostnem klubskem tekmovanju. Reforme je v ponedeljek potrdila Uefa.

    Perez je nadalje prepričan, da bo superliga pomagala manjšim klubom. "Rekli so, da bo to tekmovanje služilo le najbogatejšim. To ni res. To je liga, ki bo rešila nogomet. Denar bo na voljo vsem. Gre za piramido. Če imajo denar tisti na vrhu, se bo pretakal tudi na nižje ravni. V ligi bo 15 klubov, ki bodo ustvarjali prihodke, pet mest pa bo odprtih glede na tekmovalne dosežke. To ni zaprto tekmovanje. Nikoli nismo želeli ustvariti zaprtega sistema," poudarja predsednik Reala in superlige.

  • 11:09

    Nogomet je lahko v nevarnosti

    David Beckham | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

    "Ljubim nogomet. V mojem življenju je že dolgo časa. Sprva sem bil kot otrok velik navijač in še vedno sem. Kot igralec in zdaj kot lastnik se zavedam, da našega športa brez navijačev ni. Nogomet mora biti dostopen vsem. Nogomet mora biti pravičen in potrebujemo tekmovanja, ki temeljijo na zaslugah. Če ne zaščitimo teh vrednot, je igra, ki jo ljubimo, v nevarnosti," je zapisal legendarni angleški nogometaš David Beckham, ki je zdaj lastnik kluba Inter Miami v ameriški nogometni ligi.

  • 11:08

    Oster odziv v Nemčiji

    "Klubi in njihove mlajše ekipe bi morali izključiti iz vseh tekmovanj, dokler ne začnejo misliti na  navijače, ki so naredili klube največje na svetu, in ne le na svoje denarnice," je o udeležencih morebitne nove superlige dejal predsednik Nemške nogometne zveze Fritz Keller.

    Fritz Keller | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Zaprta liga je po mnenju 64-letnega predsednika za super bogate in super nepremišljene: "Nogomet je odprt in dostopen za vse. Sebično vedenje dvanajsterice nima nič z igro, v katero smo se zaljubili kot otroci."

    Med ustanovitelji nove lige ni nemškega predstavnika, njihova zveza pa je v ponedeljek že izrazila nasprotovanje novemu elitnemu tekmovanju.

  • 11:07

    Angleža dolgujeta milijone

    Kot poroča The Guardian, sta nogometna kluba Arsenal in Tottenham dolžna Bank of England skupaj 342 milijonov evrov (davkoplačevalcem). Arsenal si je v težkih covid-19 časih prek sklada izposodil 139, medtem ko Tottenham 203 milijonov evrov.

    Arsenal | Foto: Reuters Foto: Reuters In ker bi ob vstopu v novo superligo klubi prejeli približno 400 milijonov evrov, je jasno, da bi z odhodom v novo ligo angleška predstavnika pokrila dolgove, ki jih imata na grbi.

  • 10:55

    Shearer bi jih izključil

    Če bi vprašali legendarnega angleškega nogometaša Alana Shearerja, ki je pred leti zabijal zadetke kot po tekočem traku in postavljal nove mejnike, bi morali 12 ustanovnih klubov superlige nemudoma kaznovati.

    Alan Shearer | Foto: Reuters Foto: Reuters

    ''Premier League bi morala obvestiti šest angleških klubov (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Man City, Man United in Tottenham), da v prihodnji sezoni ne bodo igrali domačega prvenstva. Takšen bi moral biti odziv,'' je prepričan 50-letni Otočan, ki je pred 25 leti pomagal Blackburnu do nepozabnega podviga, naslova angleškega prvaka.

    ''Teh 12 klubov je zelo požrešnih. Mislijo, da lahko igrajo tekme superlige med tednom, ob koncih tedna pa še v domačem prvenstvu. Upam, da se jim bo vodstvo tekmovanja zahvalilo in jim to preprečilo,'' zagovarja nekdanji angleški reprezentant idejo, da bi 12 ''upornikom'' preprečili igranje v domačih tekmovanjih. Takšne namere ne skriva tudi vodstvo Uefe.

  • 10:34

    Đoković podprl Uefo

    Novak Đoković | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

    O vojni med Uefo in superligo je spregovoril tudi najboljši teniški igralec na svetu. Srb Novak Đoković, sicer velik ljubitelj nogometa, se je postavil na član Evropske nogometne zveze in predsednika Aleksandra Čeferina. Več o tem …

  • 10:29

    Milner upa, da ne bo superlige

    Kaj o superligi menijo nogometaši klubov, ki naj bi nastopili v tem zelo donosnem tekmovanju? Navijači Liverpoola so kategorično proti superligi, kar so dokazali z napisi na številnih transparentih, ki so jih izobesili pred stadionom Anfield.

    Liverpool Navijači Superliga | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Po ponedeljkovi tekmi angleškega prvenstva med Leedsom in Liverpoolom (1:1) je o superligi spregovoril še James Milner. Brez ovinkarjenja je priznal, da ga ideja o tem tekmovanju ne navdušuje. ''Ideja o superligi mi ni všeč. Upam, da ne bo zaživela v praksi,'' je dejal 35-letni angleški nogometaš in poudaril, kako se strinja z večino kritikov, ki ne skrivajo nezadovoljstva z ustanovitvijo superlige.

    Njegov trener Jürgen Klopp Klopp je ponovil stališče iz leta 2019, da bi igranje zaprte lige v slogu novoustanovljene superlige hitro postalo dolgočasno. Dobro razume vse, ki niso zadovoljni s superligo. ''Ne morem pa povedati več o temu, saj podobno kot moji igralci nisem bil vključen v proces. Moštvo s tem nima nič. Tudi sam nimam s tem nobene povezave. Izvedeli smo iz medijev in dopoldan nisem vedel, kaj naj varovancem sploh rečem. Ljudje pa nas zdaj obravnavajo, kot da bi mi storili ta korak. Navijači Leedsa so kričali na nas, ko smo se popoldan sprehajali po mestu," je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

    Jürgen Klopp | Foto: Reuters Foto: Reuters

    "Bomo videli, kako se bo zadeva razvijala,'' meni Nemec, ki je leta 2019 popeljal rdeče do evropske krone, lani je bil z Liverpoolom angleški prvak, letos pa mu grozi, da sploh ne bo uvrščen med štiri najboljše na Otoku, saj trenutno zaseda šesto mesto. "Ena stvar, ki jo razumem in jo ljudje omenjajo, je pomanjkanje tekmovalnega naboja. Všeč mi je misel, da bi lahko West Ham igral v ligi prvakov. Sicer si želim, da bi namesto njih to bili mi, ampak všeč mi je, da imajo za to vse možnosti," je ocenil 53-letni Nemec.

  • 10:01

    Perez: Real ne bo izključen

    Prvi mož novoustanovljene nogometne superlige Florentino Perez je v pogovoru za španski televizijski program El Chiringuito spregovoril o marsičem. Dotaknil se je tudi predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksandra Čeferina in njegove javne kritike, uperjene proti ravnanju Andree Agnellija, označil za nedopustne.

    ''To je nekaj nedopustnega. Uefa bi se morala spremeniti, nočemo takšnega predsednika, ki bi žalil druge predsednike. Noro je, da tako govoriš o predsedniku svetovno znanega kluba kot je Juventus,'' je predsednik Reala izrazil nezadovoljstvo nad dejanjem Slovenca. ''Zakaj niso podatki o plačah funkcionarjev Uefe javno dostopni? Zakaj se v obdobju pandemije novega koronavirusa niso znižali prejemki? Potrebujemo večjo transparentnost. Vemo, kakšna je plača LeBrona Jamesa (ameriški košarkarski zvezdnik, op. p.), ne vemo pa, kakšna je plača predsednika Uefe,'' je dejal Perez.

    Florentino Perez | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

    Grožnje Evropske nogometne zveze (Uefa) o tem, da bodo klubi izključeni iz tekmovanj, je označil kot neutemeljene. "To so grožnje nekoga, ki ne loči monopola od lastništva. Real Madrid ne bo izključen iz lige prvakov, definitivno ne. Tudi ne Manchester City ali kdo drug. To se enostavno ne more zgoditi. Ne bi rad šel preveč v pravne razloge, ampak to je nemogoče. Ne bo se zgodilo," je prepričan španski gradbeni mogotec. V polfinalu lige prvakov igrajo kar trije ustanovni klubi superlige, to sta poleg Reala še Manchester City in Chelsea.

    Perez je potrdil, da PSG in Bayern, lanska finalista lige prvakov, nista bila povabljena v superligo. "PSG nismo še niti povabili, z Bayernom in Borussio Dortmund pa se sploh nismo pogovarjali. Trenutno je v superligi 12 ustanovnih klubov, želimo pa, da bi bilo stalnih udeležencev 15. In ni res, da bo superliga odpovedana, ker nam se nista pridružila Bayern in PSG," je pojasnil, zakaj v superligi ni francoskih oziroma nemških velikanov.

    PSG Bayern | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Prepričan pa je tudi, da igralce, ki bodo nastopili v superligi, ne bo doletela prepoved nastopanja za reprezentanco. "Vsi igralci so lahko povsem mirni, saj se to ne bo zgodilo," sporoča 74-letni Perez. "Uefa uživa v monopolu in mora delovati transparentno. Uefa skozi zgodovino ne uživa ravno najboljšega ugleda. Morajo biti odprti za dialog in ne groziti," je po poročanju STA še poudaril predsednik 13-kratnih evropskih prvakov.

Kaj se je dogajalo včeraj?

Andrea Agnelli, Aleksander Čeferin
Sportal Potres v nogometu: začela se je vojna

Spomnimo, 12 evropskih klubskih velikanov iz Anglije, Italije in Španije (AC Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter Milan, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid in Tottenham), je v noči na ponedeljek potrdilo rojstvo novega tekmovanja, elitne superlige, v kateri bi nastopalo 20 klubov, od tega 15 stalnih udeležencev.

Bi imeli superligo raje od zdajšnje lige prvakov?

  • Da.
    15,24 %
    3173 glasov
  • Ne.
    76,09 %
    15841 glasov
  • Vseeno mi je.
    8,67 %
    1804 glasov
Oddanih 20818 glasov

Vodstvo superlige, predsednik je prvi mož madridskega Reala Florentino Perez, je napovedalo, kako želi sodelovati z Evropsko nogometno zvezo (Uefa) in Mednarodno nogometno zvezo (Fifa), slednji pa sta dali morebitnem udeležencem superlige vedeti, da jih ne čaka nič dobrega. Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je napovedal sankcije, klube, ki bodo šli v to ligo zaprtega tipa, čakajo izključitve iz tekmovanj, igralci iz teh klubov pa ne bodo smeli igrati za reprezentanco. Pozno zvečer v torek je šest angleških velikanov sporočilo, da se umika iz superlige in vrača v evropsko nogometno družino pod okriljem Uefe. Sledili bi jim lahko tudi drugi, tako da je sanj o superligi, ki bi združevala elitne evropske klube, bržkone že konec. 

Real Madrid Santiago Bernabeu
Sportal Šok vseh šokov, 12 največjih klubov zapušča ligo prvakov
Ne spreglejte