Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
14. 12. 2013,
8.42

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija Nik Omladič Andrej Razdrh Izet Rastoder Sašo Udovič Andraž Šporar

Sobota, 14. 12. 2013, 8.42

4 leta, 10 mesecev

Olimpija ni tega pričakovala niti v nočnih morah

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zeleno-beli so pred sezono napovedovali boj za vrh. Ko pa je bilo treba od besed preiti k dejanjem, se je operacija zalomila. Nihanja v igri so bila prevelika, kadrovanje slabo, Olimpija pa le šesta.

Kot da bi se zgodovina ponavljala, vodstvo Olimpije pa se iz prejšnjih napak ni ničesar naučilo. Že v zgodnjih jesenskih mesecih je razlika za vodilnim Mariborom znašala več kot deset točk, ozračje okrog klubskega nogometa, glede obiskovanja srečanj in izkazane podpore, pa je v Ljubljani padlo na eno najnižjih točk v zgodovini. Da je bila mera polna, so zmaji pogrnili na vsej črti tudi takrat, ko je bil štadion relativno napolnjen, vsaj na tistem delu, kjer so zbrani najbolj glasni navijači. "Če bi takrat zmagali, bi naredili velik korak naprej, v resnici pa smo še večjega nazaj. Lahko bi naredili prelomnico in šli navzgor, tako pa smo zabredli. Po tem porazu smo do navijačev čutili še večjo odgovornost," se je bolečega poraza s Celjem na dan, ko so navijači Olimpije praznovali 25. rojstni dan, spominjal Nik Omladič, eden izmed redkih svetlih izjem v neprepričljivi jeseni ljubljanskega kluba, ki je po vseh kriterijih veljal za največjega favorita za drugo mesto, a se mu po številnih spodrsljajih pošteno oddaljil.

Porazov je bilo že toliko, da so jih nogometaši kmalu nehali preštevati na prste ene roke. "V slačilnici smo nedavno primerjali število porazov in ugotovili, da smo jih imeli v prejšnji (takrat so izgubili osemkrat, op. p.) manj kot jih imamo zdaj. Ne vem …" se je spraševal Omladič, s sedmimi zadetki najboljši strelec zmajev. Priznanje zanj, čeprav je glavnino zadetkov prispeval z bele točke, ter klofuta soigralcem v konici napada, ki jim je primanjkovalo zbranosti v najodločilnejših trenutkih.

O enakovrednem boju z Mariborom ne duha ne sluha

Da jesen ne bo postregla z zadovoljnimi obrazi, sta simbolično nakazala predčasna odhoda Zajka Zebe in Daliborja Bagarića, poleg težje poškodovanega Enisa Đurkovića gonilni sili poletnih okrepitev. Niso prinesle tistega, kar je Olimpija od njih želela. A to je bil le vrh ledene gore, hkrati pa dokaz slabega kadrovanja v poletnih mesecih, ko se je sestavljala ekipa, ki bi lahko Mariborčane izzvala na enakovreden boj. O tem pa pozneje ni bilo ne duha ne sluha.

Mehurčke optimizma je razblinil že boleč poraz na superpokalni tekmi v Celju. Po njem se je ljubljanska ekipa dolgo časa pobirala, večinoma neuspešno, zaostanek za vijolicami pa je neumorno rasel. "Nismo pričakovali, da bo v Celju takšna razlika. Nismo bili pravi, zaradi tega smo igrali v krču, saj se je to vleklo v prvenstvo. Bili smo res slabi," se spominja 24-letni krilni zvezni igralec ene izmed večjih črnih pik v bolj ali manj neposrečeni polsezoni. Bilo je nekaj prebliskov, a Ljubljančani niso mogli, niti znali ujeti zmagovitega ritma. "Zelo velika nihanja so bila, predvsem tista, ki so nas vlekla navzdol, tako da ne more biti nihče zadovoljen," meni Omladič.

Šporar najdražji v prodajni vitrini, veterani kot dežurni gasilci

Zakaj pa so se dogajala takšna nihanja? Določeno ceno je plačal trener Andrej Razdrh, ki prijetnega dejstva, da je mlada ekipa, okostje sestavlja garda zdajšnjih ali nekdanjih mladih reprezentantov, postala bogatejša za pridobljene izkušnje v sezoni 2012/13, ni znal izkoristiti v prid. Veliko je bilo igralcev, ki so jim napovedovali bleščečo prihodnost, a tega niso pokazali. Kriza Bobana Jovića je očitna, obetavni Andraž Šporar v očeh samovoljnega predsednika Izeta Rastoderja predstavlja dragulj, ki ga namerava prodati le za konkreten večmilijonski znesek, a je zaradi tega pod dodatnim pritiskom, kapetan in prvi vratar Elvis Džafić se ne more veseliti rojstva novih navijaških skovank, ki opevajo njegove napake …

Krizo je skušalo vodstvo pridušiti s prihodom izkušenih novincev, ki so se sredi sezone preizkusili v vlogi dežurnih gasilcev, a s skromnim učinkom. Nikola Nikezić je vmes že zapustil Stožice, Aleksandru Radosavljeviću je uradno potekla kratka pogodba in čaka na nov korak, Milan Anđelković pa je nihal v igri, a v izdihljajih zadnje jesenske tekme poskrbel za enega redkih srečnih trenutkov, gostujoče zmage nad Koprom.

Z novim trenerjem Kosanovićem niso nastopile velike spremembe

Z zmago na Boniki je Olimpija celo pomagala Mariboru, da je prezimil na prvem mestu in se pohvalil z naslovom jesenskega prvaka. "Gledamo le nase, a ne moremo biti veseli. S prejšnjo sezono se to ne da primerjati, smo neprepozavni, vedno se nam dogaja kaj nesrečnega. Ne uspe nam, da bi iz tekme v tekmo postali bolj samozavestni. Imamo pa srečo, da je liga zelo izenačena in razlike med najboljšimi niso velike. Lahko jih ujamemo. A če bomo tako nihali tudi spomladi, potem ne bo šlo," priznava nogometaš iz Šmartnega ob Paki.

Bo treba nekaj ukreniti tudi na psihološkem področju? Poraz v superpokalu je pustil preveč negativnih posledic, kaj dejati šele na zapravljeno priložnost na evropskem gostovanju v Žilini (poraz z 0:2 po zelo skromni predstavi, Olimpija je branila prednost iz Ljubljane s 3:1)? "To je bil še večji šok kot po superpokalu," priznava Omladič, ki pojasnjuje, da težava ni bila v tem, da bi igralci čutili zasičenje z delom Razdrha. "Ne, tega ni bilo. Nismo pač imeli zagnanosti, zmanjkalo je tudi nekaj športne sreče. Ko je prišel novi trener (Milorad Kosanović, op. p.), se niso zgodile velike spremembe. Mogoče malce v glavah, saj je nastopilo novo dokazovanje igralcev, a spremembe niso bile drastične," razmišlja nogometaš Olimpije, ki ob pogledu na šesto mesto ter priigrano polfinale pokala Slovenije po svoje niti ni tako razočaran, kot bi bilo sklepati po obrazih navijačev, ki jih boli pri srcu, da od Olimpije ni boljši le Maribor, pač pa tudi Koper, Zavrč, Gorica in Rudar.

Prihod Udoviča kot prelomnica?

Morda pa k boljšim rezultatom pripomore prihod športnega direktorja Saša Udoviča. Predsednik se je oživitve funkcije, ki jo je nazadnje v Ljubljani opravljal Milenko Ačimović, dolgo otepal. Vztrajal je brez, saj ni našel primernih kandidatov. Zdaj je prišel nekdanji prvi operativec Krke. "Upam, da bo to neka prelomnica. Zdaj imamo končno urejene neke stvari, da bo šlo navzgor," je vesel prihoda nekdanjega reprezentanta. Zanimivo je le, da je športni direktor prišel nekaj mesecev po novem trenerju, kar je nekoliko nenavaden vrstni red. Udovič je sodelovanje s trenerjem že ocenil za zgledno. Šlo je komaj za uvodne pogovore, saj je Kosanović v teh dneh že v Beogradu, predsednik Rastoder pa je na službeni poti v Južni Ameriki.

Priprave se bodo uradno začele 10. januarja 2014, do konca tistega meseca, ko se bo iztekel zimski prestopni rok, pa velja pričakovati občutno inventuro kadrovskega stanja. Đorđe Ivelja je že zapustil Ljubljano. In vsekakor ne bo edini …

Ne spreglejte