Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 6. 2024,
8.18

Osveženo pred

1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

nogomet VAR Euro 2024 Euro 2024

Četrtek, 13. 6. 2024, 8.18

1 teden

Odločitve Vara na EP podrobneje pojasnjene navijačem na velikih ekranih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
VAR nogomet | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Odločitve videopomočnika sodnika (Var) bodo na prihajajočem nogometnem evropskem prvenstvu v Nemčiji, ki se bo začelo v petek, podrobneje pojasnili in prikazali na velikih ekranih na stadionu, da bi bile navijačem ter medijem bolj jasne, je sporočilo Evropske nogometne zveze Uefa povzela nemška tiskovna agencija dpa.

Tehnične razlage odločitev, ki jih bosta Var in glavni sodnik sprejela zunaj igrišča, bodo prikazane in pojasnjene na velikih zaslonih stadionov, na voljo bodo tudi televizijskim postajam, da bi čim hitreje opisale razloge za vsako odločitev, še dodaja dpa.

Na primer, namesto da bo na zaslonu prikazano, da je bila dosojena enajstmetrovka zaradi igre z roko, kot je bilo v navadi do zdaj, bo v novi obrazložitvi podrobno opisano, kateri igralec je igral z roko, s katero, kam ga je žoga zadela in zakaj to upravičuje končno odločitev Vara.

Prehod na preglednejši postopek je v sredo v Münchnu predstavil izvršni direktor sodniškega komiteja pri Uefi Roberto Rosetti. Navedel je tudi primer takšnega delovanja. "Kazenski udarec, številka devet pri Nemčiji se je žoge dotaknil z levo roko, ki je bila v nenaravnem položaju nad ramo in odmaknjena od telesa," je na predstavitvi dejal Rosetti.

Ob tem je dejal, da bodo sodniki lahko odločitve pojasnili tudi obema kapetanoma ekip, a bodo preostali igralci, ki bodo protestirali ali zahtevali informacije o odločitvi, opomnjeni z rumenim kartonom. To pravilo so uporabili že v vseh treh letošnjih finalih evropskih klubskih tekmovanj.

"To počnemo za naslednje generacije ... Za nogomet in podobo igre, za mlade nogometaše in mlade sodnike," je Rosettija navedla francoska tiskovna agencija AFP.

Sicer za ekipe, ki imajo za kapetana vratarja, med njimi na primer tudi Slovenija z Janom Oblakom in Italija, velja, da bo pred tekmo izbran igralec v polju, ki bo nadomeščal vratarja in mu bo lahko sodnik pojasnil odločitve.

Preberite še:

Matjaž Kek, Luka Dončić
Sportal Matjaž Kek vrnil Luki Dončiću
Cristiano Ronaldo
Sportal Slovenija že pred začetkom Eura povsem zadnja
Slovenija trening Wuppertal
Sportal Matjaž Kek videl Benjamina Šeška v dveh različnih stanjih
Wuppertal Euro Slovenija
Sportal Norišnica v Wuppertalu, mlada nemška grla vzklikala Oblak, Šeško, Oblak, Šeško! #video

 

Ne spreglejte