Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
1. 2. 2018,
4.00

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

Natisni članek

Prva liga Telekom Slovenije zimski prestopni rok NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija NK Domžale

Četrtek, 1. 2. 2018, 4.00

6 let, 2 meseca

Zimski prestopni rok v Sloveniji

Nič novega, 1. SNL izgublja najboljše

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68
Jean Claude Billong | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Letošnji zimski prestopni rok se je za večino najmočnejših nogometnih držav že končal, v Sloveniji pa bo trajal vse do 15. februarja. Večina klubov Prve lige Telekom Slovenije je pozimi ostala brez nekaterih vidnejših posameznikov. Zaradi njihove odsotnosti bo trpela tudi kakovost tekmovanja.

Skoraj ga ni slovenskega prvoligaškega kluba, ki v uvodni polovici zimskega prestopnega roka (uradno se je začel 15. januarja, končal pa se bo mesec dni pozneje) ne bi izgubil katerega izmed pomembnih členov. Izgube bodo še toliko bolj do izraza prišle pri klubih, ki so za razliko od najboljših in finančno bolje stoječih udeležencev tekmovanja zaradi preživetja prisiljene v prodajo največjih adutov.

Rudar, Celje in Gorica ostali brez najboljših strelcev

John Mary se je preselil v Azijo. | Foto: Twitter - Voranc John Mary se je preselil v Azijo. Foto: Twitter - Voranc Kdo vse je v začetku leta že zapustil deželo na sončni strani Alp? Odšel je najboljši strelec 1. SNL v prejšnji sezoni John Mary. Kamerunec, ki mu je v dresu knapov šlo odlično tudi v tej sezoni, saj je po jesenskem delu na lestvici golgeterjev zaostajal le za Miljanom Škrbićem (Krško) in Matejem Poplatnikom (Triglav), se je preselil na Kitajsko. Igral bo v drugi ligi, kjer ga bo spremljal sloves najboljšega strelca 1. SNL.

Brez nogometaša, ki je prispeval največje klubsko število zadetkov, sta pozimi ostala tudi Celje in Gorica. V knežjem mestu ni več Hrvata Filipa Dangubića, ki se je vrnil na Reko, kjer se skuša dokazati Matjažu Keku, Novo Gorico pa je za enega najdražjih in urejenih mest na svetu, Zürich v Švici, zamenjal Rifet Kapić.

Rifet Kapić se bo spomladi dokazoval v švicarskem prvenstvu. | Foto: Vid Ponikvar Rifet Kapić se bo spomladi dokazoval v švicarskem prvenstvu. Foto: Vid Ponikvar

Zvezni igralec, ki je prišel v Slovenijo kot anonimen mladenič iz Bosne in Hercegovine, je prerasel raven 1. SNL. Odšel je s trebuhom za kruhom v bogatejšo državo, kjer bo še lažje uresničil sanje. O podobnih selitvah v tujino sanja večina nogometašev, ki se v Sloveniji potegujejo za točke, a le redkim uspe napolniti mošnjiček ter zaigrati pred polnimi tribunami v kateri izmed večjih evropskih lig.

Škrbić za zdaj še v Posavju 

Večina klubov v želji, da zakrpa luknje v klubski blagajni, v vsakem prestopnem roku proda igralce, ki so največ vredni na trgu. Takrat, ko so še vroči. Zato gre v kratkem pričakovati tudi odhod najboljšega strelca jesenskega dela Miljana Škrbića. Krčani se zavedajo, da ga bodo težko zadržali.

Koga so izgubili najboljši?

Kenan Bajrić se je preselil na Slovaško, kjer si deli slačilnico z Andražem Šporarjem. | Foto: Twitter - Voranc Kenan Bajrić se je preselil na Slovaško, kjer si deli slačilnico z Andražem Šporarjem. Foto: Twitter - Voranc Maribor je v sredo izgubil izraelskega reprezentanta Marwana Kahbo, enega redkih tujcev, ki si je s predstavami v dresu slovenskega kluba priigral mesto v članski izbrani vrsti. Odšla sta tudi branilca Jean-Claude Billong, pred katerim je lepa prihodnost, in Matej Palčič, ki je imel v zadnjih sezonah ogromno smole z zdravjem.

Branilska vrsta je spremenjena tudi pri Olimpiji. Odšel je Kenan Bajrić, po mnenju trenerja Igorja Bišćana prvi zeleno-beli kandidat, ki bi si lahko zaslužil vpoklic v člansko reprezentanco. Poslovil se je tudi Denis Klinar, manj stresno kot Bajrić, ki ga je vodstvo zmajev želelo zadržati v Ljubljani, a je bila želja igralca po selitvi prevelika. 

V Domžalah bodo na levem bočnem položaju v obrambi pogrešali prodornega Jureta Balkovca, a so zanj tudi veseli, da je dobre predstave v rumenem dresu lahko unovčil za prestop v zanimivo drugo italijansko ligo. Takšen je osnovni cilj kluba. Da privede igralce na takšno raven, da so konkurenčni za prestop v tujino, kjer lahko lažje poskrbijo za eksistenco.

Ščulac in Bogatinov deležna mariborske pomoči

Oliver Bogatinov bo spomladi vodil Kidričane v 1. SNL in polfinalu pokala Slovenije. | Foto: NK Aluminij Oliver Bogatinov bo spomladi vodil Kidričane v 1. SNL in polfinalu pokala Slovenije. Foto: NK Aluminij Prva liga je ostala brez številnih kakovostnih igralcev, ki jih bodo skušali klubi nadoknaditi s cenejšimi, pogosto še neuveljavljenimi prišleki. Klubi težijo k temu, da jih pridobijo zastonj, saj večinoma nimajo dovolj denarja za odškodnine. Dobrodošlo je tudi sodelovanje s klubi, praviloma boljšimi na lestvici, ki v različne sredine posojajo igralce z željo po večji minutaži.

Tako je na primer jesenski prvak Maribor v zimskem prestopnem roku okrepil Krško in Aluminij, edina kluba, ki sta krepko po koncu jesenskega dela dobila nova trenerja. To sta postala Alen Ščulac in Oliver Bogatinov.

Prvoligaški klubi imajo na voljo še dva tedna časa, da okrepijo svoje vrste, nato pa bo zimskega prestopnega roka konec tudi v Sloveniji. Znova je ohromilo konkurenco, navsezadnje so se poslovili trije od najboljših šestih strelcev jesenskega dela, a takšna je realnost udeležencev Prve lige Telekom Slovenije.

Prestopni rok v 1. SNL:

Maribor:
Prišli:
Kassim Doumbia, Mali (Hafnarfjordur, Isl), Saša Ivković, Srbija (Voždovac, Srb), Jan Mlakar (Fiorentina, Ita)
Odšli: Jean-Claude Billong, Francija (Benevento, Ita), Marwan Kabha, Izrael (Hapoel Be'er Sheva, Izr), Matej Palčič (Wisla Krakov, Pol), Lior Inbrum, Izrael (Gent, Bel), Sandi Ogrinec (Krško – posoja), Denis Šme in Luka Štor (Aluminij – oba posoja)

Olimpija:
Prišel: Filip Uremović, Hrvaška (Dinamo Zagreb II, Hrv)
Odšli: Kenan Bajrić (Slovan Bratislava, Slk), Denis Klinar (Puškaš Akademija, Mad), Aleksander Šeliga (Drava – posoja), Luka Gajić

Domžale:
Prišli:
Dominik Ivkić (Radomlje)
Odšli: Jure Balkovec (Bari, Ita), Alen Ožbolt (Hartberg, Avt), Faruk Gačan, BiH (Visoko, BiH), Kristjan Matošević (Mura), Domen Jugovar

Rudar:
Prišli: Matic Mlakar (Celje), Sandi Čoralić (Olimpija), Haris Dedić (Koper)
Odšli: John Mary, Kamerun (MZ Hakka, Kit), Dominik Glavina, Hrvaška (Craiova, Rom), Damjan Vuklišević (Slovan Liberec, Češ), Edin Junuzović, Hrvaška, Ilja Markovski, Ukrajina

Celje:
Prišli: Mitja Lotrič (Pafos, Cip), Žan Benedičič, Rok Štraus, Jan Andrejašič (Koper), Tilen Pečnik (Fužinar), Luka Kerin (Inter – mladinci, Ita)
Odšli: Filip Dangubić, Hrvaška (Rijeka, Hrv), Nikola Gatarić, Hrvaška (Tatran Prešov, Slk), Dejan Kelhar, Herolind Cikaqi, Luka Šušnjara (Mura), Matic Mlakar (Rudar Velenje), Edin Kesić, BiH, Mitja Križan, Filip Lojen in Matic Majer (oba Rogaška), Rok Jazbec, Jon Šporn  

Gorica:
Prišla: Nick Bičič (Izola), Rok Buzinel (Brda)
Odšla: Rifet Kapić, BiH (Grasshoppers Zürich, Švi), Andrej Kotnik (Formentera, Špa)

Krško:
Prišli: Luka Vekić (Dekani), Marco da Silva, Francija (Valenciennes B, Fra), Aleksandr Kulinits, Estonija (FCI Tallinn, Est), Sandi Ogrinec (Maribor – posoja)
Odšli: Veljko Batrović, Črna gora (Etar, Bol), Marin Jurina, Hrvaška (Čelik Zenica, BiH), Gerald Diyoke, Nigerija (Rijeka, Hrv), Luka Gajić (Olimpija), Žan Kumer, Roko Nakić, Marko Dušak, oba Hrvaška

Aluminij:
Prišli:
Kruno Ivančić, Hrvaška (Spartaks, Lat), Rok Kidrič in Mihovil Klapan, Hrvaška (oba Ankaran), Christopher Makengo, Francija (Mercyhurst, ZDA), Denis Šme in Luka Štor (Maribor – oba posoja)
Odšli: Sanin Muminović, Hrvaška (Al-Quwa, Irak), Damir Bartulović (Chievo, Ita), Derrick Mensah, Gana, Matej Rodin in Vedran Mesec, oba Hrvaška

Triglav:
Odšli:
Darko Zec (Radnik Bijeljina, BiH), Matej Podlogar (Grudziadz, Pol), Daniel Vujčić (Krka), Stefan Kukoljac, Srb

Ankaran:
Prišel: Felipe Santos, Brazilija (Palmeiras, Bra)
Odšli: Dino Škvorc, Tin Karamatić, Vinko Cerovec vsi Hrvaška, Marko Matć, Gal Primc (Radomlje), Panagiotis Papadopoulos, Grčija, Rok Kidrić in Mihovil Klapan, Hrvaška (oba Aluminij), David Nazim, Nigerija (Panserraikos, Grč), Emir Dautović, Sven Dodlek, Stefan Petrović, BiH

Ne spreglejte