Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 5. 2023,
17.30

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Hasan Salihamidžić Oliver Kahn Thomas Tuchel Köln Mainz Bayern München Borussia Dortmund nemško prvenstvo Bundesliga

Sobota, 27. 5. 2023, 17.30

10 mesecev, 3 tedne

Nemško prvenstvo, zadnji, 34. krog

Dortmund slavil pred tekmo, a po šokantnem razpletu je prvak Bayern!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Bayern Műnchen prvak | Bayern München je po norem razpletu sezone enajstič zapored prvak Nemčije. | Foto Reuters

Bayern München je po norem razpletu sezone enajstič zapored prvak Nemčije.

Foto: Reuters

Neverjeten razplet nemške bundeslige. Borussia Dortmund je imela pred zadnjim krogom dve točki prednosti pred Bayernom iz Münchna. Navijači so v Dortmundu slavili že pred tekmo z Mainzem, nato pa: v prvem polčasu so dobili dva gola in zapravili 11-metrovko, Bayern pa je povedel v Kölnu. V sodnikovem dodatku tekme je Borussia sicer izvlekla točko (2:2), a ji ni pomagala, saj je Bayern zmagal z 2:1 in ob enakem številu točk (71) enajstič zapored postal nemški prvak.

Jude Bellingham
Sportal Mladi Anglež, ki ga selijo k Realu, najboljši v Nemčiji
Borussia Dortmund razočaranje
Sportal Solze v Dortmundu. Kaj bodo s 120 tisoč litri piva? #video
Po naslovu Bayern odpustil Kahna in Salihamidžića
Le nekaj minut po koncu tekme, ki jim je prinesla naslov prvaka, pa je upravni odbor kluba odpustil direktorja kluba Oliverja Kahna in športnega direktorja Hasana Salihamidžića. Razlog, ker so kljub menjavi trenerja v ligi prvakov in nemškem pokalu izpadli že v četrtfinalu. Očitno pa tudi v zadnjem krogu bundeslige ni nihče zares verjel v preobrat.

Navijači Borussie pred tekmo | Foto: Reuters Navijači Borussie pred tekmo Foto: Reuters Borussia Dortmund in Bayern München sta se večji del spomladanskega dela prve nemške bundeslige izmenjavala na prvem mestu. Konec prvenstva pa je pripadel črno-rumenim, ki so na prejšnjih petih tekmah štirikrat zmagali in enkrat remizirali. Bavarci pa so izgubili dve od petih tekem. Dortmund je imel na domačem stadionu 11 zaporednih zmag. Mainz so premagali na zadnjih štirih medsebojnih obračunih. In tako se je veliko slavje pred stadionom Signal Iduna Park (nekoč znan kot Westafelen) začelo že pred tekmo. Nihče ni dvomil o naslovu prvaka.

Osuplost sredi tekme v Dortmundu | Foto: Reuters Osuplost sredi tekme v Dortmundu Foto: Reuters Bayernu bi se torej lahko zgodilo, da bi bil prvič po 11 letih podprvak. Najti moramo še zadnjo iskrico, je ta teden svojim soigralcem pridigal kapetan Thomas Müller. Bayern je bil favorit na tekmi s Kölnom, ne nazadnje v bundesligi dveh tekem zapored niso izgubili od decembra 2019. Münchenčanom je naslov prinašala samo zmaga in remi ali poraz Dortmunda. "Prevečkrat nam je spodrsnilo in zato smo v takem položaju. Sami smo si krivi. Borili se bomo do konca, a sezona za nas že zdaj ni uspešna," je bil pred tekmo iskren trener Thomas Tuchel.

Na koncu so slavili navijači Bayerna. | Foto: Reuters Na koncu so slavili navijači Bayerna. Foto: Reuters A se je v odločilnem 34. krogu že po 25 minutah vse postavilo na glavo. V Dortmundu je Sebastien Haller zapravil 11-metrovko, Mainz pa je povedel z 2:0. Istočasno je z golom Kingsleyja Comana Bayern že vodil v Kölnu. In razpoloženje na tribunah Westfalna se je povsem spremenilo. A obe tekmi sta bili še dolgi. Nov preobrat v 81. minuti, ko je Dejan Ljubičić z bele točke poskrbel za izenačenje v Kölnu. Raphael Guerreiro je medtem znižal zaostanek Borussie (1:2).

Jamal Musiala je v izteku tekme zadel za zmago Bayerna. In naslov prvaka. | Foto: Reuters Jamal Musiala je v izteku tekme zadel za zmago Bayerna. In naslov prvaka. Foto: Reuters Odločitev je padla v 89. minuti tekme v Kölnu, ko je za 11. zaporedni naslov Bavarcev zadel Jamal Musiala. Niklas Sule je sicer v 96. minuti zadel za remi Borussie (2:2), a ta je le pomenil, da sta po 34 tekmah Bayern in Borussia izenačena z 71 točkami. Z medsebojnih tekem ima Bayern boljši izkupiček (zmaga 4:2 in remi 2:2). A v Nemčiji o naslovu pravzaprav odloča boljša razlika v zadetkih, ta pa je krepko na strani Bavarcev (92:38 - 83:44). Prvič po 22 letih je v nemškem prvenstvu prišlo do zamenjave na vrhu v zadnjem krogu.

Trener Edin Terzić je po neverjetnem razpletu sezone tolažil Marca Reusa in njegove soigralce. | Foto: Reuters Trener Edin Terzić je po neverjetnem razpletu sezone tolažil Marca Reusa in njegove soigralce. Foto: Reuters

Tretji je bil na koncu Leipzig nekdanjega slovenskega reprezentanta Kevina Kampla s 66 točkami, četrti pa Union Berlin (62), ki je še ujel uvrstitev v ligo prvakov. V drugo ligo se selita Hertha in Schalke, Stuttgart gre v dodatne kvalifikacije za obstanek.

Nemško prvenstvo, zadnji, 34. krog:

Sobota, 27. maj:

Najboljši strelci:

16 – Füllkrug (Werder), Nkunku (Leipzig), 
15 – Grifo (Freiburg), Kolo Muani (Eintracht), 
14 – Gnabry (Bayern),
13 – Thuram (Borussia M.), 
12 – Ducksch (Werder), Kramarić (Hoffenheim), Musiala (Bayern), J. Hofmann (Borussia M.),
11 – Becker (Union), Bulter (Schalke), Lukebakio (Hertha), Guirassy (Stuttgart), 
10 – Choupo-Moting (Bayern), Gregoritsch (Freiburg), Ingvartsen (Mainz), Onisiwo (Mainz)
...
2 – Kampl (RB Leipzig)

Bayern München  Thomas Müller
Sportal Šestica Bayerna, Borussia odgovorila s petimi goli
Borussia Dortmund
Sportal Borussia Dortmund zdaj na vrhu bundeslige
Ne spreglejte