Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 12. 2023,
21.25

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,96

Natisni članek

RB Leipzig Borussia Dortmund Bayer Leverkusen Stuttgart Bayern München Benjamin Šeško Benjamin Šeško Kevin Kampl Bundesliga nemško prvenstvo

Nedelja, 17. 12. 2023, 21.25

4 mesece, 1 teden

NEMŠKO PRVENSTVO, 15. KROG

Bayern v derbiju zanesljivo odpravil Stuttgart, Kane dvakrat v polno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,96
Harry Kane | Harry Kane je prispeval dva gola za zmago Bayerna v derbiju kroga s Stoittgartom. | Foto Reuters

Harry Kane je prispeval dva gola za zmago Bayerna v derbiju kroga s Stoittgartom.

Foto: Reuters

Bayern München je zmagovalec derbija 15. kroga nemške bundeslige. V nedeljo je na Alianz Areni s 3:0 porazil Stuittgart. Z enakim rezultatom se je danes zmage nad Eintrachrtom veselil tudi vodilni Bayer Leverkusen. V soboto je zadnjo domačo tekmo v tem letu odigral RB Leipzig in s 3:1 premagal Hoffenheim. Benjamin Šeško in Kevin Kampl, ki sta se v sredo izkazala na tekmi lige prvakov z Young Boys (2:1), tokrat nista bila v začetni enajsterici, sta pa vstopila v igro v nadaljevanju.

Benjamin Šeško
Sportal Kako je v kraljestvu rdečih bikov in kakšna bo usoda Šeška?

Na derbiju kroga sta se na Allianz Areni, kjer se bo prihodnje leto na Euru Kekova četa pomerila s Srbijo, v nedeljo pomerila Bayern in Stuttgart. Harry Kane je že v drugi minuti nedeljskega bundesligaškega derbija poskrbel za navdušenje na tribunah, ko je po podaji Leroyja Saneja matiral gostujočega čuvaja mreže Alexandra Nubela. V prvem polčasu se je mreža tega zatresla še dvakrat, a je sodnik zadetka Kima in Müllerja razveljavi. Kane je bil tudi strelec drugega gola na tekmi, v 55. minuti je povišal vodstvo Bayerna na 2:0, podajo je takrat prispeval Min-Jae Kim, Korejec pa se je nato v 63. minuti tudi sam vpisal med strelce in tokrat z regularnim zadetkom. Münchenčani so slavili s 3:0 in ohranili štiri točke zaostanka za vodilnim Bayerjem.

Ta je na domačem stadionu povedel že v 14. minuti, ko je mrežo Eintrachta zatresel Victor Boniface, tekmo pa so gostitelji odločili na začetku drugega polčasa, ko so zadeli še dvakrat. Najprej je Jeremie Frimpong v 51. minuti povišal na 2:0, zgodba pa je bila končana v 57. minuti, ko je za končnih 3:0 zadel odlični Florian Wirtz.

Bayer ima zdaj na vrhu lestvice štiri točke več od Bayerna, ki pa ima tekmo manj. 

Leipzig do zmage ob slovesu Šveda, ki se je vpisal med strelce

Petouvrščena Borussia Dortmund je v soboto gostovala v Augsburgu in remizirala z 1:1. RB Leipzig pa se je še zadnjič v letu 2023 predstavil na domači Red Bull Areni. Slovenska nogometaša Benjamin Šeško in Kevin Kampl, ki sta se izkazala na sredini tekmi lige prvakov z Young Boys (2:1), tokrat nista bila deležna tako izdatne minutaže. To velja zlasti za 20-letnega napadalca iz Slovenije, ki si je na dvoboju s švicarskimi prvaki, na katerem je dosegel zadetek za 1:0, poškodoval mečno mišico. Tako je v petek pojasnil njegov trener Marco Rose. Danes je vseeno dobil priložnost za igro, na zelenico je stopil v 83. minuti, ko so Rdeči biki že vodili s 3:1. Kampl je zaigral od 58. minute. 

Šved Emil Forsberg se je od navijačev Leipziga poslovil z zadetkom, pozimi se seli v New York. | Foto: Guliverimage Šved Emil Forsberg se je od navijačev Leipziga poslovil z zadetkom, pozimi se seli v New York. Foto: Guliverimage

Domače je v vodstvo v 34. minuti popeljal Lukas Klostermann, za izenačenje Hoffenheima je v 42. minuti poskrbel Ozan Kabak. V drugem polčasu so domači stopili na plin, v 71. minuti je za novo vodstvo poskrbel Šved Emil Forsberg, ki se pozimi seli k newyorškim Rdečim bikom v ligo MLS, za končni izid tekme pa je tri minute kasneje poskrbel Francoz Mohamed Simakan.

"Ne morem verjeti. Zadeti na moji zadnji domači tekmi z Leipzigom in zmagati s fanti, to je dober občutek. Toda vse se konča," je po zmagi proti Hoffenheimu za Sky dejal Forsberg, ki je bil pri nemškem klubu devet let. Leipzig je pojasnil, da bo Frosberg postal član newyorškega kluba 1. januarja, podpisal pa je dveletno pogodbo. "Ljubim ta klub, to mesto, te navijače. Tu sem v devetih letih doživel vse. Enostavno sem hvaležen," je še dodal Forsberg in požel stoječe ovacije navijačev.

Kevin Kampl
Sportal Iskrena izpoved Kevina Kampla o Sloveniji #video

V uvodnem dejanju 15. kroga nemškega prvenstva sta se Borussia Mönchengladbach in Werder Bremen v petek razšla brez zmagovalca (2:2). V nedeljo bo neporaženi Bayer Leverkusen pričakal Eintracht Frankfurt, ki je prejšnji teden napolnil Bayernovo mrežo (5:1). Lekarnarji so na 14 tekmah zbrali kar 11 zmag in le 3 remije, prvi vratar, Finec Lukas Hradecky, je prejel le 12 zadetkov.

Nemški prvoligaški klubi bodo zadnji krog jesenskega dela odigrali v začetku prihodnjega tedna, nato se bodo nogometaši odpravili na božično-novoletne praznike.

Nemško prvenstvo, 15. krog:

Petek, 15. december:

Sobota, 16. december:

Nedelja, 17. december:

Lestvica:

Najboljši strelci:

20 – Kane (Bayern)
16 – Guirassy (Stuttgart)
10 – Openda (Leipzig), 
9 – Wind (Wolfsburg), Boniface (Bayer)
8 – Sane (Bayern), Undav (Stuttgart)
7 – Demirović (Augsburg), Grimaldo (Bayer Leverkusen), Marmoush (Eintracht), Plea (B. Mönchengladbach), Ducksch (Werder Bremen)
...
3 – Šeško (Leipzig) 

Ne spreglejte