Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
9. 11. 2020,
20.05

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

1

Natisni članek

liga narodov Matjaž Kek Domen Črnigoj Miha Zajc Josip Iličić Jan Oblak Jan Oblak slovenska nogometna reprezentanca

Ponedeljek, 9. 11. 2020, 20.05

3 leta, 5 mesecev

Josip Iličić se je vrnil v reprezentanco

Mraz, megla in prizor, na katerega smo čakali 356 dni

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

1

Nogometni čarovnik Josip Iličić je končno spet slovenski reprezentant! Po skoraj natanko letu dni si je oblekel opremo Nogometne zveze Slovenije in treniral pod vodstvom Matjaža Keka. Na treningu ni bilo prvega zvezdnika slovenskega nogometa Jana Oblaka. Ob njem selektor čaka še na štiri nogometaše. Reprezentanti trenirajo v Ljubljani, kjer bodo nastanjeni ves čas tokratne reprezentančne akcije, ta bo dala odgovor na vprašanje, kaj Slovenijo v prihodnosti čaka v ligi narodov.

Nasmejani Josip Iličić se je po enem letu spet vrnil v reprezentanco Slovenije. | Foto: Grega Valančič/Sportida Nasmejani Josip Iličić se je po enem letu spet vrnil v reprezentanco Slovenije. Foto: Grega Valančič/Sportida

Sportal Začela se je akcija, ki je pomembna v več pogledih

Potem ko so na pomožnem stadionu v Stožicah nekateri trenirali že včeraj, ko je imel Matjaž Kek na voljo le 11 nogometašev, je danes podoba reprezentance Slovenije že skoraj popolna. Zvečer so nogometaši v hladnem in meglenem vremenu trenirali na stadionu ZŠD Ljubljana v Šiški. Trening je bil lažje narave. Trajal je le kakšno uro. 

Novica dneva je seveda ta, da je bil od začetka do konca zraven tudi Josip Iličić. Prvi obraz slovenske reprezentance zadnjih let je pod Kekovim vodstvom treniral prvič po dolgem letu dni, v katerem se je zgodilo veliko. Ne samo v svetu, ampak tudi njemu. Potem ko je spomladi, ko je blestel v majici Atalante in bil skupaj z njo evropski hit, brez reprezentančnih akcij ostal zaradi zamrznitve ob pandemiji novega koronavirusa, je v drugem letu manjkal zaradi težav, ki jih je imel sam.

Sportal Kdaj bo Josip Iličić lahko govoril o svojih psihičnih težavah? #kolumna

Nazaj na igrišča se je vrnil že pred časom, za Atalanto je odigral pet tekem, a je za zdaj še daleč od forme, ki jo je kazal pred večmesečno pavzo. Na zadnjih dveh tekmah svojega kluba, proti Liverpoolu v ligi prvakov in Interju v italijanskem prvenstvu, ni igral, tako da je na tokratno reprezentančno akcijo prišel spočit. Po nenačrtovano dolgi odsotnosti pa je zagotovo tudi zelo motiviran. Trajala je od 19. novembra lani, ko je pri porazu na Poljskem z 2:3 v zadnji tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020 zablestel z golom in asistenco. Natanko 356 dni.

Selektor Matjaž Kek še čaka na svojega kapetana Jana Oblaka. | Foto: Grega Valančič/Sportida Selektor Matjaž Kek še čaka na svojega kapetana Jana Oblaka. Foto: Grega Valančič/Sportida

Jan Oblak namesto na igrišču na letališču

Zaradi nove realnosti in številnih ukrepov, ki jih je povzročila trenutna zdravstvena slika sveta, imajo številni slovenski reprezentanti iz tujine težave s prihodom na tokratno akcijo. Med njimi tudi z naskokom najdražji slovenski reprezentant Jan Oblak, ki je bil z Atleticom Madridom v španskem prvenstvu na delu že v soboto zvečer, a ga v reprezentanci še ni. Na letališču Treviso v Italiji naj bi pristal ravno v času ponedeljkovega treninga. Na torkovem naj bi bil že na igrišču. Ob njem tokrat ni bilo niti Benjamina Verbiča iz kijevskega Dinama, Andraža Šporarja iz lizbonskega Sportinga, Adama Gnezde Čerina iz Rijeke in junaka septembrske akcije, napadalca Zaragoze Harisa Vučkića.

Kek tokrat še ni uigraval nobenih taktičnih kombinacij, pa čeprav ga do sredine tekme z Azerbajdžanom čaka le še torkov uradni trening v Stožicah. Jasno je, da bo ta tekma zgolj "trening" za tisto, kar prihaja za njo. Nedeljski domači obračun s Kosovom in potem tri dni pozneje še gostovanje v Atenah pri Grčiji v zadnji tekmi C lige narodov, v kateri so Slovenci v svoji skupini trenutno na prvem mestu. Z lepimi možnostmi, da napredujejo razred višje.

Nogometaši med treningom na stadionu ZŠD Ljubljana v Šiški | Foto: Grega Valančič/Sportida Nogometaši med treningom na stadionu ZŠD Ljubljana v Šiški Foto: Grega Valančič/Sportida

Tema je nogometaše pregnala v Ljubljano

Tokrat so slovenski reprezentanti nastanjeni v hotelu Austria Trend v Ljubljani, saj zaradi teme, ta v jesenskem času pade hitro, v svoji tradicionalni pripravljalni bazi v nogometnem centru NNC Brdo pri Kranju, kjer ni reflektorjev, ne morejo trenirati.

Bolj kot to, kje trenira, Keka sicer zanima, s kom trenira. Po septembrski akciji, ko je iz takšnih in drugačnih razlogov ostal brez več kot polovice reprezentance, je imel tudi tokrat nekaj težav, a skoraj nič v primerjavi s tistimi, ki so ga doletele pred mesecem dni.

Pa čeprav se njegov tokrat odpadli branilec Nemanja Mitrović, ki je ravno danes izvedel, da je zaradi hude poškodbe kolena verjetno končal sezono, s tem verjetno ne strinja. Ob branilcu Maribora bo selektor vsaj v prvih dneh tokratne akcije pogrešal tudi branilca zagrebškega Dinama Petra Stojanovića. Tudi on ima zdravstvene težave. K sreči veliko lažje.

Trening slovenske reprezentance v Ljubljani (foto Grega Valančič/Sportida):

Fotogalerija
1 / 35

Povratnika vesela, da sta nazaj

V reprezentanco so se ob Iličiću po daljši odsotnosti iz takšnih ali drugačnih razlogov tokrat vrnili še nekateri nogometaši. Dva od njih sta pred ponedeljkovim treningom stopila pred mikrofone.

"Izjemno vesel sem bil Kekovega poziva v reprezentanco, to je zame velika čast in vedno je lepo biti tukaj. Zares sem vesel, da bom po letu znova oblekel majico z državnim grbom na prsih, upam, da bom izkoristil svojo priložnost," je povedal novopečeni vezist Domen Črnigoj, ki je nazadnje za Slovenijo igral septembra lani pri odmevni kvalifikacijski zmagi nad Poljsko z 2:0 v Stožicah. Potem je status reprezentanta izgubil, ker za svoj klub ni igral. Letos poleti se je iz švicarskega prvoligaša Lugana preselil v italijanskega drugoligaša Venezio, spet je začel redno igrati in se vrnil.

Miha Zajc (desno) je prebolel koronavirus in se vrnil v reprezentanco. | Foto: Grega Valančič/Sportida Miha Zajc (desno) je prebolel koronavirus in se vrnil v reprezentanco. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Pred nami sta dve težki tekmi proti Kosovu in Grčiji, s tekmecema, ki smo ju že spoznali v ligi narodov. Dobro poznam reprezentanta Kosova Vedata Muriqija, z njim sem igral skupaj v Fenerbahčeju. Gre za kakovostnega napadalca, ki svoji reprezentanci pomeni veliko. Nedavna zmaga na Kosovu nas ne sme zavesti, pred nami je povsem druga tekma," pa je povedal vezist Miha Zajc, ki je moral zadnjo reprezentančno akcijo izpustiti zaradi okužbe z novim koronavirusom. Nazadnje, ko je bil zraven, je bil še član turškega prvoligaša Fenerbahčeja, pri katerem je igral malo. Zdaj nosi majico italijanskega prvoligaša Genoe in spet redno igra.

Kakšna bo slovenska prihodnost v ligi narodov?

Slovenski nogometaši so sredi odličnega niza in, upoštevajoč prijateljsko tekmo s San Marinom, ob štirih nastopih v ligi narodov poraza ne poznajo že pet tekem, v teh niso prejeli niti enega gola.

Slovenija je do zdaj z Grčijo odigrala šest tekem. Trikrat je izgubila in trikrat remizirala. Nazadnje septembra letos, ko je bilo v Stožicah 0:0. | Foto: Grega Valančič / Sportida Slovenija je do zdaj z Grčijo odigrala šest tekem. Trikrat je izgubila in trikrat remizirala. Nazadnje septembra letos, ko je bilo v Stožicah 0:0. Foto: Grega Valančič / Sportida

Ta mesec želijo Kek in nogometaši niz uspešnosti seveda nadaljevati. Za začetek jih v sredo čaka prijateljska tekma z Azerbajdžanom, trenutno 114. reprezentanco sveta, ki je v Slovenijo pripotovala zgolj z nogometaši iz tamkajšnje lige. Potem Slovence čakata odločilni tekmi v skupini 3 C lige narodov, v kateri so trenutno z osmimi točkami na prvem mestu.

Najprej se bodo v nedeljo v Stožicah pomerili s Kosovci, ki so pri dveh točkah in so že izpadli iz igre za vrh. Potem jih tri dni pozneje čaka obračun v Atenah z Grčijo, ki je trenutno pri osmih točkah. Z Grki bodo Slovenci, ki Grčije do zdaj v šestih tekmah še niso premagali (septembra letos je bilo v Stožicah 0:0), tako najverjetneje v zadnji tekmi lige narodov obračunali za prvo mesto v skupini in skok v višji kakovostni razred novega reprezentančnega tekmovanja pod okriljem Uefe.

Radenko Mijatović
Sportal Predsednik, ki skuša povezovati in ne išče konfliktov
Matjaž Kek
Sportal Kek poslal jasno sporočilo Hajduku in predstavil veliko okrepitev
Robert Berić
Sportal Slovenec, ki živi v ZDA kot v čudnem filmu
Adam Gnezda Čerin
Sportal Matjaž Kek vpoklical novo moč
Ne spreglejte