Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
8. 8. 2018,
14.40

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

3

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Glasgow Rangers Liga Europa Darko Milanič Steven Gerrard

Sreda, 8. 8. 2018, 14.40

5 let, 8 mesecev

Trener Darko Milanič pred odhodom na Škotsko

Milanič razkril, kako jo želi zagosti Škotom #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

3

Darko Milanič | Darko Milanič je prepričan, da lahko Maribor na Škotskem iztrži ugoden rezultat. | Foto Žiga Zupan/Sportida

Darko Milanič je prepričan, da lahko Maribor na Škotskem iztrži ugoden rezultat.

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Vijolice so v sredo odpotovale na Škotsko, kjer bodo v četrtek v prvi tekmi 3. kroga kvalifikacij za evropsko ligo gostovale pri slovitem klubu Glasgow Rangers. "Moramo si upati. To je zelo pomembno," je na mariborskem letališču poudaril trener Darko Milanič, ki ima na kultni štadion Ibrox prelepe spomine, saj je tam leta 2011 proslavljal enega izmed zgodovinskih mejnikov NK Maribor.

Srečanje med Glasgow Rangers in Mariborom se bo v četrtek začelo ob 20.45, povratna tekma bo teden dni pozneje v Ljudskem vrtu. Mariborčani imajo prijetne spomine na Ibrox Park. Pred sedmimi leti - tudi takrat je vijolice vodil Darko Milanič - so izločili Rangers v play-offu za ligo Europa in se prvič v klubski zgodovini uvrstili v skupinski del tekmovanja. S tem se je začelo zlato obdobje evropskih dosežkov kluba, odkar je za kadrovsko politiko odgovoren Zlatko Zahović.

Milan Mandarić Zlatko Zahović
Sportal Olimpija in Maribor izvedela, koga morata izločiti za tri milijone evrov

Lepi spomini na Ibrox

Mariborčani so v zadnjem desetletju postali strup za škotske klube, saj je niso zagodli le Glasgow Rangers, ampak tudi Hibernianu, Aberdeenu in celo Celticu, serijskemu škotskemu prvaku, ki so mu pred štirimi leti pokvarili zabavo na lastnem dvorišču in se na Celtic Parku veselili napredovanja v ligo prvakov.

Darko Milanič pred odhodom na Škotsko:

Podobno veselo je bilo tudi leta 2011, ko je Maribor izločil Rangers in širni Evropi dokazal, kaj zmorejo vijolice. "Z Mariborom imamo na Škotsko res lepe spomine. Tam smo doživeli prvi super evropski trenutek. Škoti bodo 'napaljeni', drugače doma sploh ne znajo igrati. Vedno so maksimalno usmerjeni v napad, izredno dinamični," napoveduje strateg Maribora, ki v tej evropski sezoni sploh še ni prejel zadetka. Naprej je v 1. predkrogu evropske lige izločil Tirano iz Albanije, nato pa še gruzijsko Čihuro.

Aleksandar Linta, Rok Kronaveter
Sportal Trener Olimpije ne išče izgovorov
Borna Barišić
Sportal Rangers pred tekmo z Mariborom podpisali s Hrvatom Barišićem

V Glasgowu bo Maribor trpel

Steven Gerrard bo že tretjič gostoval v Sloveniji. V Evropi se je pomeril z Olimpijo in mladinsko zasedbo Maribora. Zdaj se bo še s člansko. | Foto: Reuters Steven Gerrard bo že tretjič gostoval v Sloveniji. V Evropi se je pomeril z Olimpijo in mladinsko zasedbo Maribora. Zdaj se bo še s člansko. Foto: Reuters Nasploh ima Maribor v zadnjih letih več evropskih izkušenj kot Glasgow, ki je pred kratkim po izpadu proti vijolicam doživel enega največjih udarcev v bogati klubski zgodovini. Zaradi finančnega zloma je zdrsnil v nižjo ligo in se nato več let vračal v elitno tekmovanje, pri tem pa pozabil na evropske nastope. V tej sezoni ima velike, ambiciozne načrte. Trenersko delo opravlja legendarni Anglež Steven Gerrard, ki je v prejšnji sezoni že okusil Slovenijo. Vodil je mlado ekipo Liverpoola in z njo v ligi prvakov nadigral mariborske sovrstnike. V četrtek lahko na tekmi v Glasgowu pričakujemo drugačno razmerje moči.

"Takšne tekme znamo dobro odigrati. Pripravili se bomo in poskušali doseči pozitiven rezultat. S tekmecem ne smemo iti v dir. To je pokazala analiza tekmeca. Težko bo, treba bo trpeti, saj bo občinstvo nosilo gostitelje naprej. Prisotna bo napetost, a moramo nanjo na igrišču pravilno odgovoriti. Moramo si upati igrati svojo igro, imeti posest in jih umiriti na kultnem štadionu," je nekdanji kapetan slovenske izbrane vrste dan pred tekmo samozavestno razkril načrt, s katerim želi razžalostiti navijače v Glasgowu.

Sportal Se lahko kdo kosa s prekmursko "rabono"? #video

Darko MIlanič je leta 2011 že izločil Glasgow Rangers. | Foto: Reuters Darko MIlanič je leta 2011 že izločil Glasgow Rangers. Foto: Reuters

Pohvalil je dobro obrambno igro tekmecev, njihovo potrpljenje, ki ga znajo ohranjati (v prejšnjem krogu so izločili Osijek po 1:0 v gosteh in 1:1 doma), pa tudi nevarne polprotinapade. "Maribor bo moral biti evropski, zagotovo," se zaveda, da bo pred polnim Ibroxom, na katerem se bo stiskalo 50 tisoč gledalcev, treba pokazati eno najboljših predstav v tej sezoni, če bo Maribor želel ohraniti neporaženost.

Marijan Pušnik
Sportal Po nedeljski eksploziji remija v Velenju in Novi Gorici #video

Sladke težave Milaniča z napadalci

Mariborčani so v 2. krogu kvalifikacij izločili Čihuro. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Mariborčani so v 2. krogu kvalifikacij izločili Čihuro. Foto: Žiga Zupan/Sportida Za dodatno samozavest je poskrbela visoka nedeljska zmaga v Kidričevem (5:2), pri kateri je Maribor zaigral brez vodilnega napadalnega para. Luka Zahović in kapetan Marcos Tavares, strelca na zadnji evropski tekmi, sta počivala, njuno odsotnost pa sta izjemno izkoristila Jasmin Mešanović in Luka Mlakar. Dosegla sta štiri gole, od tega Mešanović, nad katerim je bil storjen prekršek za najstrožjo kazen, kar tri, tako da bo imel trener Milanič z izborom napadalcev sladke težave.

Zaradi zdravstvenih težav sta v Sloveniji ostala Martin Milec in Aleksander Rajčević, prvič pa bo v Evropi z vijolicami nastopil novinec Denis Klinar. V 1. SNL je debitiral z odliko in tudi s podajami pomagal Mariboru do prepričljive zmage v Kidričevem (5:2). Glasgow v nedeljo ni bil tako suveren. Na gostovanju pri Aberdeenu je remiziral z 1:1, a je treba dodati, da je od 12. minute igral z igralcem manj.

Maribor Čikura
Sportal Strelski festival v Kidričevem in rapsodija Mešanovića #video

Na Škotsko je odpotovalo 22 igralcev

To so Handanović, Pirić, Cotman, Šuler, Ivković, Uskoković, Doumbia, Viler, Klinar, Kolmanič, Vrhovec, Dervišević, Pihler, Cretu, Hotić, Kramarič, Bajde, Vršič, Mešanović, Tavares, Mlakar in Zahović.

Maribor Čikura
Sportal Milanič ne razume, zakaj se to dogaja #video
Denis Klinar
Sportal Zahović pripeljal v Maribor pomembnega člena šampionske Olimpije
Crusaders Olimpija
Sportal Uefa polni slovenske blagajne, Olimpija največji zaslužkar
Steven Gerrard
Sportal Legendarni Anglež izločil in pohvalil Hrvate, pred tekmo zabodena navijača Osijeka
Maribor Čikura
Sportal Mariborčani in Ljubljančani naprej, Jokić ustavil Domžale, slovo Rudarja
Ne spreglejte