Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
5. 2. 2020,
17.57

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,21

1

Natisni članek

Eric Abidal Ernesto Valverde Lionel Messi Lionel Messi Barcelona Quique Setien Ousmane Dembele

Sreda, 5. 2. 2020, 17.57

4 leta, 2 meseca

Rdeči alarm pred ključnim obdobjem sezone

Messijeve besede v Barceloni sprožile potres in razkrile marsikaj

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,21

1

Lionel Messi | Lionel Messi je javno napadel športnega direktorja Barcelone Erica Abidala in močno stresel nogometno Španijo. | Foto Reuters

Lionel Messi je javno napadel športnega direktorja Barcelone Erica Abidala in močno stresel nogometno Španijo.

Foto: Reuters

V Barceloni vre, kot že dolgo ni. Lionel Messi je javno napadel Erica Abidala. Športni direktor je bil po neuspešnem zimskem prestopnem roku, ki ga je dodatno osvetlila nedavna nova poškodba Ousmaneja Dembeleja, že tako na udaru javnosti. Po ostrih besedah, ki jih je na njegov račun zapisal kapetan in z naskokom najpomembnejši nogometaš v zgodovini kluba, naj bi bil celo na izhodnih vratih kluba.

"Srečno novo leto vsem navijačem Barcelone. V letu 2020 bomo napadali najvišje cilje, zato se ga lahko veselimo," je ob koncu lanskega leta novim izzivom nazdravljal Josep Maria Bartomeu. Le 35 dni za besedami, ki jih je ob novoletnem voščilu s kozarčkom v roki in nasmehom na ustih izrekel, se je predsednik Barcelone znašel v krizi, kot je v tej vlogi še ni doživel.

Nekaj dni pozneje je namreč sledil prvenstveni remi proti zadnjeuvrščenemu Espanyolu z 2:2, pet dni za tem še poraz proti Atleticu Madridu z 2:3 in izpad v polfinalu španskega superpokala v Savdski Arabiji, po katerem se je moral od svojega položaja po dveh letih in pol posloviti Ernesto Valverde.

Začetek leta 2020 za predsednika Barcelone Josepa Mario Bartomeuja ni najlažji. | Foto: Reuters Začetek leta 2020 za predsednika Barcelone Josepa Mario Bartomeuja ni najlažji. Foto: Reuters

Katalonci so pozneje neuspešno lovili klubsko legendo Xavija Hernandeza, a niso bili uspešni. Podobno naj bi veljalo tudi za Ronalda Koemana in Mauricia Pochettina, zato je na klop Barcelone na koncu sedel širši javnosti ne preveč znani Quique Setien, ki je bil šele tretji, četrti kandidat ali pa še nižje po abecedni lestvici.

Naslednji udarec je bila huda poškodba drugega najboljšega strelca sezone Luisa Suareza. Potem še konec zimskega prestopnega roka, v katerem snovalci klubske športne politike niso pripeljali niti enega napadalca, medtem ko so mladega Carlesa Pereza do konca sezone posodili Romi. Za nameček je ta teden kot strela z jasnega udarila novica, da se je povratnik po poškodbi Ousmane Dembele tik pred tem, ko bi se moral po dveh mesecih vrniti na igrišče, spet poškodoval in končal sezono.

Luis Suarez
Sportal Hudo slabe novice za Barcelono, ki jih ni pričakoval nihče

Barcelona pod določenimi pogoji lahko pripelje okrepitev že zdaj

Ousmane Dembele se je spet poškodoval in v tej sezoni najverjetneje ne bo več igral. | Foto: Reuters Ousmane Dembele se je spet poškodoval in v tej sezoni najverjetneje ne bo več igral. Foto: Reuters Januarske nogometne tržnice je konec, Barcelona pa ima po poškodbi Dembeleja, ki so jo v klubu potrdili včeraj, hude težave s sestavo napada, v katerem ima trener Setien na voljo le tri igralce. Kljub temu se lahko zgodi, da bo kmalu pozdravil novega.

Člen 124.3 pravilnika španske nogometne zveze namreč pravi, da lahko klubi v primeru daljših odsotnosti (meja naj bi bila postavljena pri petih mesecih), nogometaše kupujejo tudi zunaj prestopnih rokov, kar se je v preteklosti že dogajalo. A za tak nakup se lahko Barcelona odloči le pod posebnimi pogoji, in sicer lahko izbira samo med nogometaši iz španske lige, prav tako pa potem nogometaš, zaradi katerega bi pripeljala novo okrepitev (v tem primeru Dembele), do konca sezone ne sme nastopiti. Pri Barceloni tega, koliko časa bo odsoten njihov 125 milijonov evrov vreden nakup iz leta 2017, niso potrdili, a naj bi bilo jasno, da Dembele v tej sezoni ne bo več igral.

Španski mediji danes pišejo o tem, da so se pri Barceloni že odločili za tovrstno potezo in vrgli trnek v smeri napadalca Getafeja Angela Rodrigueza. Za koga gre? Za 32-letnega španskega napadalca, ki v tej sezoni igra v odlični formi in je že pri devetih prvenstvenih golih. Je pa seveda vprašanje, ali bodo pri Getafeju, ki je najbolj prijetno presenečenje sezone in je trenutno na visokem tretjem mestu, to ob koncu sezone prinaša ligo prvakov, v tak posel privolili …
Ousmane Dembele
Sportal Saj ni res, pa je. Dembele se je spet poškodoval.

Eric Abidal je bil že tako na udaru navijačev Barcelone. Po besedah njihovega idola bo še bolj. | Foto: Reuters Eric Abidal je bil že tako na udaru navijačev Barcelone. Po besedah njihovega idola bo še bolj. Foto: Reuters

Abidalov intervju in Messijev oster odziv, po katerem vre

Na to, da so športni direktor Barcelone in njegovi sodelavci slabo opravili svoje delo, je po nedeljski prvenstveni zmagi nad Levantejem z 2:1, v kateri je oba gola zabil mladi Ansu Fati, opozoril že Ivan Rakitić, a besede izkušenega hrvaškega vezista niso sprožile takšnih polemik, kot so jih tiste, ki jih je Ericu Abidalu v torek zvečer namenil igralec, ki je v Barceloni več kot le igralec.

Messijev zapis na Instagramu | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Messijev zapis na Instagramu Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort "Ne počnem rad takšnih stvari, a ljudje bi morali biti odgovorni za službe, ki jih opravljajo, in sprejemati svoje odločitve. Igralci smo odgovorni za stvari, ki se dogajajo na igrišču, in smo prvi, ki priznamo, če niso dobre. Ljudje, ki vodijo športno politiko, pa bi morali prevzeti odgovornost za odločitve, ki so jih sprejeli. Za konec pa še to. Ko govoriš o nogometaših, moraš povedati, na koga misliš, sicer očrniš vse in daješ povod za laži," je na Instagramu med svojih 142 milijonov sledilcev svoj zapis delil Lionel Messi, obkrožil besede, ki jih je Abidal izrekel v intervjuju za katalonski Sport, in ga ostro napadel.

Kaj je nekdanji nogometaš Barcelone in tudi Messijev soigralec, ki ima od junija 2018 glavno besedo pri športni politiki katalonskega velikana, povedal? "Spremljali smo igro, ne rezultatov. Taktiko, delo nogometašev. Veliko igralcev ni bilo zadovoljnih s prejšnjim trenerjem, kar so s svojim odnosom do dela pokazali tudi na treningih. Odnosi med trenerjem in garderobo so bili vedno dobri, a kot nekdanji nogometaš lahko zaznam stvari, ki jih drugi na mojem položaju morda ne bi. Vodstvu kluba sem povedal, kaj sem opazil, in sprejeli smo odločitev, ki smo jo sprejeli," so bile besede Francoza, ko je opisoval razloge za odslovitev prejšnjega trenerja Valverdeja, te pa so močno zmotile Messija.

Kaj pravite o Lionelu Messiju?

  • Prav je, da se je kot kapetan postavil za ekipo.
    80,48 %
    742 glasov
  • Mogoče bi bil lahko malo bolj takten.
    2,28 %
    21 glasov
  • Naj se briga za svoj posel in ostale pusti pri miru.
    17,25 %
    159 glasov
Oddanih 922 glasov

Setien: Raje bi se pogovarjal o nogometu, prosim

Quique Setien zadnjih zapletov ni želel preveč komentirati. | Foto: Reuters Quique Setien zadnjih zapletov ni želel preveč komentirati. Foto: Reuters O sporu med Messijem in Abidalom je moral na novinarski konferenci pred četrtkovo tekmo z Athletic Bilbaom seveda govoriti tudi novopečeni trener Barcelone. Kaj je povedal?

"To so stvari, ki so pomembne, a name ne vplivajo. Poskušal bom narediti vse, da bo tako tudi ostalo. Osredotočen sem le na nogomet in to, da bodo moji igralci čim boljši. Drugo me ne zanima. V vseh klubih se pojavljajo take zadeve, a raje bi se pogovarjal o nogometu, prosim. V ekipi smo govorili tudi o tem, a ni trajalo več kot minuto," je povedal trener, ki je pri 61 letih dočakal trenutek življenja in po karieri, v kateri je bil njegov največji podvig treniranje Betisa, sedel na klop enega od največjih klubov na svetu.

Do zdaj je z Barcelono v prvenstvu vsega 50-odstoten, unovčili so zmago, remi in poraz proti Valencii, medtem ko je v pokalu stoodstoten, potem ko je najprej premagal Ibizo in prejšnji teden s 5:0 še Leganes. Kako pa se bo obnesel v četrtek?

Kaj pravite o Ericu Abidalu?

  • Prav je, da je povedal, kaj se je dogajalo.
    27,99 %
    131 glasov
  • Ne poznam zadeve. Kdo ve, kaj je res.
    15,81 %
    74 glasov
  • Slabo opravlja svoj posel. Naj odide.
    56,20 %
    263 glasov
Oddanih 468 glasov

Barcelona lahko računa na zgolj tri napadalce?!

Abidal je bil na udaru navijačev že pred tem, saj je z nekaj nelogičnimi odločitvami poskrbel, da ima Barcelona trenutno v sistemu s tremi napadalci, ki ga goji, vsega tri napadalce. Ob Messiju in Antoinu Griezmannu še komaj 17-letnega Fatija. Za nameček nihče od njih sploh ni pravi, klasični napadalec.

Ob Messiju ima Barcelona v napadu na voljo le še Antoina Griezmanna, ki po 120 milijonov evrov vreden prestopu iz Atletica še išče pravo formo, in komaj 17-letnega Ansuja Fatija. | Foto: Getty Images Ob Messiju ima Barcelona v napadu na voljo le še Antoina Griezmanna, ki po 120 milijonov evrov vreden prestopu iz Atletica še išče pravo formo, in komaj 17-letnega Ansuja Fatija. Foto: Getty Images

Po ostrih besedah kapetana in z naskokom najboljšega nogometaša v klubu, ki se javno oglaša zelo redko, pa je jasno, da na Camp Nouu zvoni glasen alarm, o katerem danes na dolgo in široko pišejo vsi mediji v Španiji in tudi drugod po svetu.

Da ne gre samo za dim brez ognja, potrjuje tudi izredni sestanek, ki naj bi se še danes zgodil v klubskih pisarnah Barcelone. Predsednik Bartomeu naj bi se sestal z Abidalom, številni španski mediji pa pišejo o tem, da bi bil lahko po njem že nekdanji športni direktor kluba.

Razpoke v klubu, pred vrati pa ključni del sezone

Messijeve besede so na široko razprle razpoke v klubu, ki so menda prisotne že dlje časa, navijače Barcelone pa skrbi, kaj sledi. Razprtije so se namreč začele dogajati ravno pred ključnim obdobjem sezone, ko so za najboljše nogometne klube na svetu na sporedu najpomembnejše tekme.

Barcelono, ki lovi tretji prvenstveni niz v španskem prvenstvu, v katerem trenutno za vodilnim Real Madridom zaostaja za tri točke, samo v prihodnjih štirih tednih čakajo zelo pomembni izzivi na vseh nogometnih frontah. V španskem pokalu se bo že v četrtek v četrtfinalu pomerila pri Athletic Bilbau. Konec meseca jo čaka prva tekma osmine finale lige prvakov proti Napoliju, že prvi dan naslednjega meseca pa tekma vseh tekem. El clasico na Santiagu Bernabeu. V klubu pa vre, kot že dolgo ni …

Abidal: Z Messijem se pogovarjamo o podaljšanju pogodbe

Messi ima zdaj takšno pogodbo, da lahko po koncu vsake sezone zapusti klub. | Foto: Getty Images Messi ima zdaj takšno pogodbo, da lahko po koncu vsake sezone zapusti klub. Foto: Getty Images Pred časom je veliko prahu dvignil podatek o Messijevi pogodbi z Barcelono, ki pravi, da ima najboljši strelec v zgodovini kluba, ki za Barcelono igra že od mladih nog, v njej klavzulo, po kateri lahko Katalonce zapusti po vsaki sezoni. To so v klubu tudi potrdili in med navijače vnesli velik nemir, v odmevnem intervjuju za Sport pa je Abidal spregovoril tudi o tem in povedal, da Messiju v klubu pripravljajo novo pogodbo.

"Želimo, da bi podpisal dve-, triletno pogodbo. Pogajanja smo že začeli. Želimo si, da bi zdajšnjo pogodbo spremenili. Leo lahko govori, da bo ostal, a dokler stvari niso zapisane na papirju … Sem optimist. Imamo najboljšega nogometaša na svetu, ki ga ne smemo izgubiti. Moramo biti optimisti. Mislim, da je Messi pri nas vesel. Igra na najvišji ravni in podira rekorde. Kot klub ga želimo osrečiti," je na temo podaljšanja pogodbe z Messijem, ki za Barcelono igra od leta 2004 in je v tem času v njenem dresu zabil rekordnih 622 golov, povedal Abidal.
Lionel Messi
Sportal Predsednik potrdil klavzulo v Messijevi pogodbi, ki je dvignila veliko prahu
Ne spreglejte