Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 5. 2020,
16.23

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

Koronavirus La Liga testiranje Jan Oblak Jan Oblak

Sreda, 6. 5. 2020, 16.23

3 leta, 11 mesecev

Igralci Barcelone, Reala in Atletica med prvimi opravili teste

Messi, Oblak in druščina čakajo na rezultate testiranj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19
Lionel Messi | Takole se je v vadbeni center Barcelone pripeljal Lionel Messi. | Foto Reuters

Takole se je v vadbeni center Barcelone pripeljal Lionel Messi.

Foto: Reuters

V španskem nogometnem prvenstvu se po dvomesečni prekinitvi vseh dejavnosti zaradi pandemije novega koronavirusa pripravljajo na nadaljevanje treningov. Preden bodo lahko igralci znova trenirali na igriščih, se morajo testirati na okužbo z virusom sars-cov-2. Med prvimi, ki so se testirali, so bili nogometaši Barcelone, Reala in Atletica.

Olimpija Mura
Sportal Nogometaši še brez zelene luči #video

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so igralci Barcelone in Real Madrida v sredo začeli testiranje na koronavirus, kar je prvi del smernic klubov la lige za vrnitev na treninge. Odvisno od razvoja dogodkov se bo španska la liga nadaljevala v Španiji predvidoma junija.

Kapetan Barcelone, argentinski napadalec Lionel Messi, in francoski reprezentant Antoine Griezmann sta bila med igralci, ki so se v sredo zjutraj pripeljali s svojimi prevoznimi sredstvi v vadbeni center Barce.

Simon Rožman
Sportal Rožmanovi varovanci v tekmovalno akcijo čez dobre tri tedne

Nenavadno obdobje

Tudi v prestolnici Španije morajo igralci tamkajšnjih Reala in Atletica opraviti teste v vadbenih centrih.

"To je bilo za nas res nenavadno obdobje. Do zdaj še nikoli nismo preživeli toliko časa, ne da bi se dotaknili žoge, zato vsi zelo težko čakamo, da se čim prej vrnemo nazaj na igrišča," je za španske medije dejal vezist Atletica Marcos Llorente. Vratar Atletica je tudi slovenski nogometni reprezentant, Škofjeločan Jan Oblak.

"Vsak teden, ko smo bili zaradi karantene zaprti med štirimi stenami svojih domov, so nam naši trenerji pošiljali individualizirane programe vadbe in mislim, da smo pripravljeni nadaljevati prvenstvo," je dodal.

Predpogoj za vrnitev na igrišča

Ti testi, katerih rezultati morajo biti znani v roku 48 ur, so predpogoj za vrnitev na igrišča. Higienski oziroma varnostni protokol so skupaj oblikovali la liga, španska nogometna federacija RFEF in predstavniki medicinske stroke, potem ko so španske zdravstvene oblasti prižgale zeleno luč za vnovičen zagon športa v Španiji.

V tem predvidoma enomesečnem preizkusnem obdobju bodo igralci začeli trenirati sami, na začetku procesa pa jih na igrišču ne bo smelo hkrati trenirati več kot šest.

Pričakuje se, da bodo igralci v svoj vadbeni center prišli že oblečeni v drese. Med treningom ne bodo nosili zaščitne opreme, zato pa si bodo morali nadeti obrazno masko in rokavice, ko ne bodo trenirali. Po vsakem treningu bodo prejeli vrečo z opremo za naslednji dan treningov, poroča AFP.

Če ne bo novih okužb, se bo la liga nadaljevala junija. | Foto: Reuters Če ne bo novih okužb, se bo la liga nadaljevala junija. Foto: Reuters

Če ne bo zapletov, nadaljevanje junija

Če ne bo novih okužb in glede na zdravstveno stanje v državi, bodo prekinjeno prvoligaško prvenstvo lahko po načrtih nadaljevali junija. Vlada bo dovolila tekme z največ 400 ljudmi na stadionu.

Španija je ena izmed držav, ki jih je covid-19 najbolj prizadel. Po zadnjih podatkih je v Španiji zaradi posledic bolezni umrlo skoraj 26.000 ljudi.

Pred prekinitvijo 12. marca zaradi novega koronavirusa je po 27 krogih v la ligi vodila Barcelona (58 točk), Real Madrid je na drugem mestu prvenstvene lestvice zbral dve točki manj.

Preberite še:

Barcelona Real Madrid
Sportal Španski premier: Odločitev o nadaljevanju la lige je v rokah zveze in lige
Andrej Jelenc
Sportal Če bi pustili nogometašem, bi lahko tudi njim
Ne spreglejte