Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sobota,
11. 11. 2017,
20.32

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

4

Natisni članek

Matko Obradović Issah Abass Nik Kapun Darko Milanič Igor Bišćan NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor

Sobota, 11. 11. 2017, 20.32

6 let, 5 mesecev

Veliko veselje Olimpije v Stožicah

Ljubljančani so Štajercem pokvarili praznik vina

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

4

Nogometaši Olimpije so si na široko odprli vrata polfinala pokalnega tekmovanja, potem ko so na prvi tekmi četrtfinala s 3:0 premagali Maribor. Junak v Stožicah je bil Nik Kapun. Maribor je doživel prvi poraz sezone na domačih tleh. Ljubljančani ostajajo neporaženi.

Olimpiji sta z zadetki vrata polfinala na široko odprla Nik Kapun in Issah Abass. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Olimpiji sta z zadetki vrata polfinala na široko odprla Nik Kapun in Issah Abass. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Prvi v seriji treh večnih derbijev, ki jih bomo v Sloveniji spremljali v manj kot treh tednih, je bil ravno na martinovo. Praznik vina, ki ga v Sloveniji zelo radi praznujemo. Morda tudi v tem tiči razlog, da se je tokrat na tribune Stožic, kjer se je zbralo okoli sedem tisoč gledalcev, pomešalo le dobrih sto mariborskih navijačev.

"Nisem razočaran nad številom naših navijačev, saj nas vseskozi podpirajo. Vemo, da so za nas pesti danes stiskali tudi tisti, ki jih ni bilo tukaj," je po tekmi povedal trener Maribora o Štajercih, ki so bili po zadnjem sodnikovem žvižgu zagotovo močno razočarani.

Jasmin Handanović na tribuni, Matko Obradović pa ...

Jasmin Handanović je bil gledalec. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Jasmin Handanović je bil gledalec. Foto: Žiga Zupan/Sportida Res je, da so vijoličasti v Ljubljani nastopili zelo oslabljeni, a tako visokega poraza Mariborčani zagotovo niso pričakovali.

Še najbolj so gostje verjetno pogrešali tistega, ki bi v Stožicah pravzaprav lahko igral.

Medtem ko so Martin Milec, Luka Zahović in Denis Šme poškodovani, Martin Kramarić, Valon Ahmedi in Or Inbrom pa imajo reprezentančne obveznosti, je Jasmin Handanović tokrat mesto med vratnicama prepustil Matku Obradoviću.

Prav Hrvat, ki je v tej sezoni do derbija nastopil le trikrat, je bil tragični junak tekme. Vratar Maribora je namreč po desetih minutah igre po ne preveč nevarnem strelu Dina Štigleca od daleč posredoval neposrečeno. Žogo je nespretno odbil, prišla je na noge Issaha Abassa in mladi napadalec Olimpije jo je zabil v gol.

Fotogalerija derbija v Stožicah:

Fotogalerija
1 / 40

V 16. minuti bi bilo lahko že 2:0. Takrat je z močnim in natančnim strelom poskusil Denis Klinar, ki se je tokrat preselil na desno stran zvezne vrste Olimpije, kar se je izkazalo za dobro rešitev, a se je Obradović delno odkupil za veliko napako in z bravurozno obrambo poskrbel, da je rezultat na semaforju ostal nespremenjen.

Olimpija na polčas z 2:0, Maribor brez priložnosti

Navijačev Maribora je bilo bolj malo. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Navijačev Maribora je bilo bolj malo. Foto: Žiga Zupan/Sportida V 34. minuti Obradoviću ni uspelo. Takrat je do strela z leve strani zunaj kazenskega prostora prišel Nik Kapun, ki je tokrat v odsotnosti Branka Ilića, ta je bil na klopi, nosil kapetanski trak in zadel za 2:0. Mariborski vratar bi lahko posredoval bolje.

V prvem polčasu smo spremljali igro predvsem na polovici Maribora, ki je razočaral in ni priigral niti ene priložnosti, zato ne preseneča, da je njegov trener menjal že ob odmoru. Na igrišče je postavil še enega napadalca, Jasmina Mešanovića. Ta poteza se je hitro obrestovala.

Maribor je bil v drugem polčasu drugačen

Resda je imela najprej dve priložnosti Olimpija. Najprej v 48. minuti, ko je z močnim strelom poskusil Tomislav Tomić in za malo zgrešil cilj. Potem še tri minute pozneje, ko je mariborsko obrambo osmešil Abass in po samostojnem prodoru z desne strani prišel pred gol gostov, a ni zadel.

Potem je pobudo prevzel Maribor, ki je močno pritiskal, a premoči ni znal unovčiti. Še najbližje golu so bili vijoličasti v 59. minuti, ko je po podaji z leve strani napako naredi Štiglec. Žoga je prišla do Mešanovića, ki je bil povsem osamljen. Udaril je močno, a ne dovolj natančno. Mariborčani so iztržili samo kot. V 80. minuti je bil blizu gola Marko Šuler, a po podaji Mitje Vilerja po kotu z glavo ni zadel. Meril je čez gol.

Nogometaši Olimpije so se veselili visoke zmage. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Nogometaši Olimpije so se veselili visoke zmage. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Olimpija je trpela, a potem poskrbela za sanjski zaključek

Vmes je za zadovoljstvo pri Olimpiji poskrbel še odziv njenih navijačev po vstopu v igro Roka Kronavetra. Mariborčana, ki je bil v zadnjih mesecih na bojni nogi z navijači, a se je potem vrnil v ekipo, so Ljubljančani, tudi Green Dragons, nagradili z res bučnim aplavzom. Nesporazumi so očitno pozabljeni. Od občasnega reprezentanta Slovenije si pri Olimpiji verjetno obetajo še veliko.

Da bi bil večer za Ljubljančane, ki še po 17. tekmi na domačih tleh v tej sezoni ostajajo neporaženi, še lepši, je z drugim golom na tekmi v 93. minuti poskrbel Kapun. Po podaji Daria Čanađije je prav v zadnjih trenutkih tekme zadel za 3:0, postal junak derbija in ga zaključil na zanj najlepši možni način. Z golom za popolno kapitulacijo večnega tekmeca in tik pod tribuno, na kateri so domače nogometaše od prve do zadnje minute bučno bodrili njihovi najzvestejši navijači. Nedvomno popoln večer za zmaje.

Igor Bišćan: Imeli smo tudi nekaj sreče, a smo zasluženo zmagali

Igor Bišćan je na derbiju prvič zmagal. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Igor Bišćan je na derbiju prvič zmagal. Foto: Urban Urbanc/Sportida

"Čestitam fantom za zelo dobro odigrano tekmo. Želja, igra in vse je bilo tako, kot mora biti. Na zelo visoki ravni. Imeli smo tudi nekaj sreče, ampak mislim, da smo si to tudi zaslužili. Bili smo organizirani in defenzivno agresivni. Pripravljeni smo bili pomagati drug drugemu, ko je bilo treba. Na koncu nam je uspelo prepričljivo zmagati. Polovico posla smo opravili, a zgodba še ni končana. V Mariboru nas prav gotovo čaka zahtevna naloga. Vesel sem, da smo tako visoko premagali res dobrega nasprotnika," je po tekmi mirno govoril Igor Bišćan. Hrvat, ki je na klop Olimpije prišel pred začetkom sezone, je dosegel prvo zmago na derbiju. Poraza še ne pozna. V prvenstvu je avgusta remiziral brez zadetkov.

Darko Milanič in Zlatko Zahović prav gotovo nista zadovoljna. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Darko Milanič in Zlatko Zahović prav gotovo nista zadovoljna. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Darko Milanič: Vse je spremenil prvi zadetek

"Tekma je šla za nas v neželeno smer. Pri prvem zadetku smo naredili dve napaki, potem smo dobili še drugi gol in na koncu še tretjega, ki je marsikaj spremenil. Želeli smo biti dobri v napadu in že takoj po prvem prejetem golu izenačiti oziroma zmagati. V drugem polčasu smo malce spremenili svojo igro in bili nevarni, a na koncu se žal ni izšlo po naših željah. Nasprotniku je zadetek na začetku tekme omogočil, da je naredil obrambni blok, ki ga ni bilo lahko prebiti. Zaostanek je visok, a seveda verjamemo, da lahko na povratni tekmi dosežemo preobrat," je bil prav tako miren, a zagotovo veliko slabše volje kot njegov kolega na klopi Olimpije, trener Maribora Darko Milanič.

Zdaj se derbi seli v Maribor

Povratna tekma četrtfinala pokala bo 29. novembra v Ljudskem vrtu. Vmes se bosta največja slovenska nogometna tekmeca prihodnji petek (17. novembra) v prvenstvu, v katerem sta trenutno izenačena na vrhu, udarila še enkrat.

Olimpija : Maribor 3:0 (2:0)

Štadion Stožice, gledalcev 7.000. Sodnik: Roberto Ponis. Pomočnika: Manuel Vidali in Aleš Skok. Četrti sodnik: Mihael Antič.

Strelca: 1:0 Abass 10., 2:0 Kapun 34., 3:0 Kapun 93.

Olimpija: Ivačič, Štiglec, Klinar, Zarifović, Bajrić, Apau, Čanađija, Tomić, Kapun, Alves (od 77. Kronaveter), Abass (od 86. Boateng). Trener: Igor Bišćan.
Maribor: Obradović, Viler, Šuler, Rajčević, Palčić, Pihler, Vršič, Bohar (od 76. Bajde), Hotić (od 46. Mešanović), Kabha, Tavares. Trener: Darko Milanič.

Rumeni karton: Rajčević 69. (Maribor).

Ne spreglejte