Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 3. 2021,
22.53

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,08

6

Natisni članek

Lionel Messi Lionel Messi Liverpool Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Atletico Madrid RB Leipzig Atalanta Jan Oblak Jan Oblak Kevin Kampl Josip Iličić UEFA liga prvakov

Sreda, 17. 3. 2021, 22.53

12 mesecev

Liga prvakov, osmina finala (povratne tekme)

Oblak potegnil krajšo na Otoku, v ligi prvakov ni več Slovencev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,08

6

Jan Oblak | Jan Oblak je z Atleticom še drugič klonil pred Chelseajem. | Foto Guliverimage

Jan Oblak je z Atleticom še drugič klonil pred Chelseajem.

Foto: Guliverimage

V sredo se je od lige prvakov poslovil Jan Oblak. Z Atletico Madridom je na gostovanju pri Chelseaju izgubil tudi na drugi tekmi (0:2). Branilec naslova Bayern je bil od Lazia boljši tudi na povratnem srečanju (2:1). Žreb četrtfinalnih parov bo v petek, med najboljših osem pa so se uvrstili Bayern, Borussia Dortmund, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Porto, PSG in Real Madrid. 

 

Thomas Tuchel
Sportal Nov čudež Nemca. Suarez jezen na Simeoneja, a ga Argentinec razume.

Slovenski reprezentančni vratar Jan Oblak je z Atleticom Madridom poskušal izničiti zaostanek s prve tekme, ko je Chelsea obračun v Madridu dobil z 1:0. Čeprav so Španci uvodne minute odigrali odločno, jim Angleži niso pustili kakšne nevarnosti, pozneje pa so jih bolj ali manj povsem nevtralizirali. V 34. minuti pa so domači izpeljali hiter protinapad, Timo Werner je podal z leve strani pred vrata, tam pa je Oblaka ugnal Hakim Ziyech za izdatnejšo prednost Londončanov. Oblak se je v 48. minuti izkazal z obrambo po Wernerjevem strelu in slabih deset minut pozneje še po Ziyechovem. V 81. minuti je Atletico ostal še brez Stefana Savića, ki je prejel rdeči karton zaradi udarca s komolcem. Le malce pred koncem je nov udarec Atleticu prizadejal Emerson, ko je izkoristil protinapad za 2:0 in skupnih 3:0.

Bayern pa je večino dela opravil že na prvi tekmi, saj je v gosteh ugnal Lazio s 4:1. Za branilca naslova je bil povratni obračun bolj ali manj formalnost, ki jo je opravil po pričakovanjih. Neustavljivi strelski mojster Robert Lewandowski je v 33. minuti z bele pike povečal Bayernovo prednost, Maxim Choupo-Moting pa je v 73. minuti postavil še piko na i zanesljivemu preboju med osem. Marco Parolo je v 82. minuti le nekoliko omilil poraz italijanskega predstavnika.

Josip Iličić se je v torek poslovil od lige prvakov. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Josip Iličić se je v torek poslovil od lige prvakov. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Slovo Iličića v Madridu

Atalanta, ki se je lani prebila do četrtfinala, se je tokrat v ligi prvakov ustavila v osmini finala. Po porazu na prvi tekmi z 0:1, ko je bila v vlogi domačinke, je tokrat na rezervnem stadionu Reala v Madridu, igrišču Alfreda Di Stefana, upala na preobrat, a ji ni uspelo. 

Real je z novim golom Karima Benzemaja že v prvem polčasu povišal vodstvo v skupnem seštevku obeh tekem. Francoz je po spodbudnem začetku tekme gostujočih nogometašev izkoristil veliko napako gostujočega vratarja. Josip Iličić je na igrišče ob zaostanku z 0:1 prišel v 57. minuti, že nekaj minut za tem pa je Real z enajstih metrov, zadel je povratnik po poškodbi Sergio Ramos, zadel še drugič. V 83. minuti je z golom za žarek upanja za goste poskrbel Luis Muriel, a je že malo zatem zadel še rezervist Reala Marco Asensio in dvomov o zmagovalcu je bilo konec.

Luka Modrić Atalanta Real
Sportal Fenomen neuničljivega hrvaškega zvezdnika, ki lahko skrbi Slovenijo

Zelo malo oziroma še manj negotovosti je bilo tudi na drugi tekmi večera. Manchester City, ki je v odlični formi, je Borussio Mönchengladbach že na prvi tekmi premagal z 2:0, tokrat pa z istim rezultatom po golih Kevina De Bruyneja in Ilkayja Gündogana vodil že z 2:0 in vse je bilo odločeno že po prvi polovici prvega polčasa. Se pa izid do konca tekme, zanimivo, ni spremenil.

Lionel Messi je že v osmini finala lige prvakov končal svojo evropsko pot. | Foto: Reuters Lionel Messi je že v osmini finala lige prvakov končal svojo evropsko pot. Foto: Reuters

Nasvidenje, Leo Messi

Barcelona je leta 2017 proti PSG v ligi prvakov na prvi tekmi v Parizu izgubila z 0:4, potem pa doma zmagala s 6:1 in uprizorila enega največjih preobratov v zgodovini lige prvakov. Katalonci in njihov novi predsednik Joan Laporta so upali na novo "remontado", a čudeža v Parizu niso dočakali. Pa čeprav je po njem vsaj malo zadišalo.

Lionel Messi
Sportal Koeman poslal Messiju jasno sporočilo

Barcelona je napadla od prve minute in bila precej nevarnejši nasprotnik, potem pa so po nespametnem prekršku branilca Barcelone Clementa Lengleta nogometaši PSG prišli do vodstva, ko je enajstmetrovko v gol v 31. minuti spremenil Kylian Mbappe. Šest minut za tem je za pravcati evrogol po strelu od daleč poskrbel Lionel Messi, ki je imel tik pred odhodom na polčas veliko priložnost, da zabije še en gol, a je zapravil enajstmetrovko. Po obrambi Keylorja Navasa se je žoga odbila v prečko.

Barcelona je v drugem polčasu napadla na vso moč in imela številne priložnosti, zapravljal jih je predvsem Ousmane Dembele, a ostala brez napredovanja. Izid se do konca tekme ni spremenil. Kakšno premoč so gostje imeli, pa potrjuje tudi statistika. Barcelona je proti pariškim vratom sprožila kar 20 strelov, od tega polovico v okvir vrat, medtem ko jih je PSG zmogel samo pet.

Na drugi tekmi večera je na čudež po domačem porazu z 0:2 upal RB Leipzig in s Kevinom Kamplom v prvi postavi krenil po preobrat. Nemcem se ni izšlo, izkazal pa se ni niti nekdanji slovenski reprezentant, ki ga je trener ob polčasu pustil v garderobi. Liverpoolčani so tudi drugo tekmo zmagali z 2:0, zabila sta Mohamed Salah in Sadio Mane, ter se pričakovano uvrstili v nadaljnje tekmovanje.

Cristiano Ronaldo Juventusa v prvih treh sezonah ni zmogel popeljati do tako želenega evropskega naslova. | Foto: Reuters Cristiano Ronaldo Juventusa v prvih treh sezonah ni zmogel popeljati do tako želenega evropskega naslova. Foto: Reuters

Še en evropski šok za Ronalda v Torinu

Cristiano Ronaldo je leta 2018 v Torino prišel, da bi Juventusu prinesel tretji naslov evropskega prvaka in prvega po letu 1996. V prvi sezoni je obstal v četrtfinalu, medtem ko se je pot Torinčanov v Evropi zdaj še drugo sezono v nizu končala že v osmini finala. Lani je bil za Juventus usoden Lyon, tokrat pa Porto.

Portugalci so na prvi tekmi zmagali z 2:1, v Torinu pa vodstvo še povišali, potem ko je v prvem polčasu nekoliko sporno enajstmetrovko v gol spremenil Sergio Oliveira. Na začetku drugega polčasa je razpoloženi napadalec Juventusa Federico Chiesa z dvema goloma izničil prednost Portugalcev, ki so vmes ostali brez nespametno izključenega iranskega napadalca Mehdija Taremija.

Juventus Porto Cristiano Ronaldo
Sportal Ronaldo izdal Juventus, navijači kar ne morejo verjeti #video

Čeprav z igralcem manj, so se Portugalci dobro upirali in bili nekajkrat zelo nevarni. Več kot polovico tekme, ki je trajala 120 minut in je šla v podaljške, so bili nogometaši Porta številčno oslabljeni, nagrada za trud in dobro igro pa je prišla v 115. minuti, ko je z mojstrskim prostim strelom od daleč za 2:2 zadel nesporni junak večera Oliveira. Do konca tekme je Juventusu uspelo priti do vodstva, ko je v 117. minuti za 3:2 zadel Adrien Rabiot, a česa več Torinčanom ni uspelo narediti. Napredovanja se je veselil Porto, tokrat povsem nerazpoloženi Ronaldo pa ostaja pri petih naslovih evropskega prvaka, ki jih je osvojil z Manchester Unitedom in Real Madridom.

Norveški napadalec Borussie Dortmund Erling Haaland je v ligi prvakov neverjetno strelsko razpoložen. | Foto: Reuters Norveški napadalec Borussie Dortmund Erling Haaland je v ligi prvakov neverjetno strelsko razpoložen. Foto: Reuters

Nov podvig 20-letnega Norvežana

Čeprav je bilo ob koncu 2:2, je bil potnik v četrtfinale v Dortmundu znan že veliko pred zadnjim sodnikovim žvižgom. Borussia, ki je Sevillo premagala že v Andaluziji (3:2), je namreč vodila že z 2:0. Oba gola za Nemce je dosegel komaj 20-letni Erling Haaland, ki je prišel že do 20. gola v ligi prvakov. Za ta mejnik je čudežni Norvežan potreboval vsega 14 tekem, kar je rekord. Prejšnji rekorder, Anglež Harry Kane, je za toliko zadetkov potreboval 24 tekem.

Liga prvakov, osmina finala (povratne tekme):

Torek, 9. marec:
Borussia Dortmund : Sevilla 2:2 (1:0) /3:2/
Haaland 35., 54./11m; En Neysri 69./11m, 96.

Juventus : Porto 3:2 (2:1, 0:1) /1:2/
Chiesa 49., 63., Rabiot 117.; Sergio Oliveira 18./11m, 115.

Sreda, 10. marec:
Liverpool : RB Leipzig 2:0 (0:0) /2:0/
Salah 72., Mane 76.
Kevin Kampl je za Leipzig igral v prvem polčasu.

PSG : Barcelona 1:1 (1:1) /4:1/
Mbappe 30./11m; Messi 37.

Torek, 16. marec:
Manchester City : Borussia Mönchengladbach 2:0 (2:0) /2:0/
De Bruyne 18., Gündogan 18.

Real Madrid : Atalanta 3:1 (0:1) /1:0/
Benzema 34., Ramos 59./11m, Asensio 85.; Muriel 83.
Josip Iličić je za Atalanto igral od 57. minute.

Sreda, 17. marec:
Bayern
: Lazio 2:1 (1:0) /4:1/
Lewandowski 33./11m, Choupo-Moting 73.; Parolo 82.

Chelsea : Atletico Madrid 2:0 (1:0) /1:0/
Ziyech 34., Emerson 90.+4. R. K.: Savić 82./Atletico Madrid.
Jan Oblak je branil vso tekmo.

// – izid prve tekme

*– ekipa v odebeljenem tisku je napredovala v četrtfinale.

Ne spreglejte