Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 2. 2021,
22.55

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,12

3

Natisni članek

Atalanta RB Leipzig Atletico Madrid Jan Oblak Jan Oblak Josip Iličić Kevin Kampl UEFA liga prvakov

Sreda, 24. 2. 2021, 22.55

1 leto

Liga prvakov, osmina finala (prve tekme)

Čudna tekma za Iličića. Kaj se spet kuha v Bergamu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,12

3

Josip Iličić | Josip Iličić v akciji na tekmi proti Real Madridu. | Foto Reuters

Josip Iličić v akciji na tekmi proti Real Madridu.

Foto: Reuters

Za nami so vse prve tekme osmine finala lige prvakov. V sredo je Atalanta z Josipom Iličičem gostila Real Madrid in izgubila z 0:2. Manchester City je z 2:0 premagal Borussio Mönchengladabach in nadaljeval zmagoviti niz. Atletico Jana Oblaka je v torek na "domači" tekmi v Bukarešti izgubil proti Chelseaju z 1:0. Uvrstitev v četrtfinale si je že po prvi tekmi praktično zagotovil evropski prvak Bayern, ki je s 4:1 premagal Lazio v Rimu.

Atalanta je v Bergamu gostila močno oslabljeni Real Madrid in napadala zmago, a že po 17 minutah igre doživela hud udarec. Ostala je zgolj z desetimi možmi na igrišču, potem ko je bil izključen švicarski vezist domače ekipe Remo Freuler.

Na presenečenje vseh je Josip Iličić, ki pretekli konec tedna ni igral že v prvenstvu, tekmo začel na klopi. Na igrišče je pri izidu 0:0 prišel šele v 56. minuti in poživil igro, potem pa na veliko začudenje gledalcev z igrišča odšel že v 86. minuti, kar se dogaja redko, če sploh kdaj. Le malo za tem je branilec Reala Ferland Mendy zabil edini gol na tekmi.

Glede na to, da je trener Atalante Gian Piero Gasperini letos že imel kratek stik s takrat prvim zvezdnikom ekipe Papujem Gomezom, ki je pozimi zaradi tega odšel v Sevillo, se navijači Atalante zdaj sprašujejo, ali se v Bergamu kuha nova zamera in utegne oditi še Iličić, nesporni prvi zvezdnik ekipe po odhodu Argentinca v Andaluzijo.

Na drugi tekmi večera je Manchester City gostujočo tekmo proti Borussii Mönchengladbachu igral v Budimpešti in tam prišel do nove, že 19. zmage v nizu v vseh tekmovanjih. Ekipa Josepa Guardiole je zmagala z 2:0.

Olivier Giroud je Chelseaju prinesel tesno zmago nad Atleticom in pomembno prednost pred povratno tekmo. | Foto: Reuters Olivier Giroud je Chelseaju prinesel tesno zmago nad Atleticom in pomembno prednost pred povratno tekmo. Foto: Reuters

Oblak po prvi tekmi v zelo zahtevnem položaju

Atletico Madrid, vodilni španski prvoligaš, je v sredo v Bukarešti pričakal Chelsea, ki po prihodu nemškega stratega Thomasa Tuchla niza boljše rezultate in na sedmih srečanjih sploh še ni izgubil. Tudi tokrat se je na koncu veselil.

Za veselje je z izjemnim zadetkom v 71. minuti poskrbel Olivier Giroud, Francoz je edini zadetek na obračunu dosegel z mojstrskimi škarjicami, po katerih Oblak ni imel možnosti. Gola zaradi domnevnega prepovedanega položaja sprva niso priznali, v akcijo je stopil VAR, dolgo so sodniki sestankovali, na koncu pa le odločili, da zadetek velja. Chelsea si je tako pred povratno domačo tekmo priigral prednost.

Bolj kot ne pa je že vse odločeno v paru, ki se je v torek zvečer udaril v Rimu. Evropski (in po novem tudi svetovni) prvak Bayern München je v gosteh s 4:1 odpravil Lazio. Bavarci so ob polčasu vodili že s 3:0 − zadeli so Robert Lewandowski, komaj 17-letni Jamal Musiala (prvenec v ligi prvakov) in Leroy Sane  na začetku drugega dela pa po avtogolu Francesca Acerbija povedli s 4:0. Rimljani so v nadaljevanju dosegli zgolj častni zadetek, končni rezultat je postavil Joaquin Correa.

Porto odpravil Juventus, rumeno-črni boljši od Seville

Prejšnji teden je Porto doma z 2:1 premagal Juventus, ki s strelskim rekorderjem tekmovanja Cristianom Ronaldom meri na evropsko lovoriko. Obračun na Portugalskem se je odlično začel za domače nogometaše, ki so že v 2. minuti srečanja povedli po zadetku Mehdija Taremija. Podobno se je začel tudi drugi del srečanja, ki so ga nogometaši Porta že po pol minute igre kronali z novim zadetkom in vodstvom z 2:0. V 46. minuti je zadel še Moussa Marega. Ko je že delovalo, da se Juventusova barka potaplja, pa je poraz italijanskih prvakov v 82. minuti ublažil Federico Chiesa.

Erling Braut Haaland je v tej sezoni lige prvakov dosegel že osem golov. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Erling Braut Haaland je v tej sezoni lige prvakov dosegel že osem golov. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Sevilla, ki je v zadnjem času v Španiji v izjemni formi in preskakuje vse ovire, je gostila Borussio Dortmund, pri kateri je kot vedno izstopal mladi norveški as Erling Braut Haaland. Na stadionu Ramona Sancheza Pizjuana v Španiji je navijače Seville v sedmi minuti z golom razveselil Suso. A veselje domačih ni trajalo dolgo, saj je že v 19. minuti po asistenci Haalanda izenačil Mahmoud Dahoud, za popoln preobrat pa je do konca prvega polčasa dvakrat zadel še Haaland, ki je v tej sezoni lige prvakov že pri osmih zadetkih. A domači se niso predali, v 84. minuti je za Sevillo zaostanek znižal Luuk de Jong in postavil končni rezultat (2:3).

Uefa odpovedala mladinsko ligo prvakov

Izvršni odbor Evropske nogometne zveze (Uefa) je po današnjem zasedanju sporočil, da je odpovedal mladinsko ligo prvakov za sezono 2020/21. Glavni razlog za odpoved tekmovanja so omejitve potovanj v času pandemije covid-19. V konkurenci 64 ekip na stari celini bi morala nastopati tudi ljubljanska Olimpija.

Polom Barcelone

Barcelona je prejšnji teden sredi prvega polčasa po prekršku nad Frankiejem de Jongom povedla, ko je enajstmetrovko v gol suvereno spremenil Lionel Messi, in imela v naslednjih minutah še nekaj priložnosti, potem pa je pet minut po zaostanku PSG prvič "pičil" Kylian Mbappe. Francoski zvezdnik je v 65. minuti zadel še drugič, po tem golu pa je igra Barcelone, ki je škripala predvsem v obrambi, povsem razpadla.

Lionel Messi
Sportal Nova evropska sramota v eni uri spet razgalila Katalonce

V 70. minuti je bilo po golu mladega Italijana Moiseja Keana 1:3, odličen večer pa je po protinapadu in z novim golom za "hat-trick" v 85. minuti zapečatil Mbappe. Že v prihodnji sezoni Messijev soigralec v Parizu? Po polomu, ki ga je spet doživel z Barcelono v Evropi, je Messi zagotovo precej bližje odhodu iz Barcelone, kot je bil še uro in pol pred koncem tokratne tekme.

Kevin Kampl v akciji na tekmi proti Liverpoolu. | Foto: Reuters Kevin Kampl v akciji na tekmi proti Liverpoolu. Foto: Reuters

Na pragu izpada tudi Kampl

Na drugi tekmi večera smo na igrišču videli dva Slovenca. Sodnika Slavka Vinčića in Kevina Kampla, ki je začel v prvi postavi polfinalista prejšnje sezone lige prvakov RB Leipziga. Ta je zaradi pandemije covid-19 in prepovedi, ki vladajo v Nemčiji, Liverpool moral gostiti v Budimpešti, kar jim ni bilo v pomoč. Angleški prvaki, ki so v prvenstvu sicer v slabi formi, so tokrat po daljšem času razveselili svoje navijače in zmagali z 2:0. V razmiku petih minut sta na začetku drugega polčasa zadela najprej Mo Salah in potem še Sadio Mane.

Liga prvakov, osmina finala (prve tekme):

Torek, 16. februar:
Barcelona : PSG 1:4 (0:0)
Messi 26./11m; Mbappe 32., 65., 85., Keane 69.

RB Leipzig : Liverpool 0:2 (0:0)
Salah 53., Mane 58.
Kevin Kampl (Leipzig) je igral do 73. minute.

Sreda, 17. februar:
Porto
: Juventus 2:1 (1:0)
Taremi 2., Marega 46.; Chiesa 82.

Sevilla : Borussia Dortmund 2:3 (1:3)
Suso 7., de Jong 84.; Dahoud 19., Haaland 27., 43.

Torek, 23. februar:
Atletico Madrid : Chelsea 0:1 (0:0)
Giroud 71.
Jan Oblak je vso tekmo branil za Atletico.

Lazio : Bayern München 1:4 (0:3)
Correa 49.; Lewandowski 9., Musiala 24., Sane 42., Acerbi 47./a.g.

Sreda, 24. februar:
Atalanta : Real Madrid 0:1 (0:0)
Mendy 86.; R.K.: Freuler 17./Atalanta
Josip Iličić je za Atalanto igral od 56. do 86. minute.

Borussia Mönchengladbach : Manchester City 0:2 (0:1)
Silva 29., Jesus 65.

Najboljši strelci lige prvakov:

- Erling Braut Haaland (Borussia D.)
- Alvaro Morata (Juventus), Neymar (PSG), Marcus Rashford (Man Utd), Oliver Giroud (Chelsea)
- Ciro Immobile (Lazio), Kylian Mbappe (PSG), Alassane Plea (Borussia M.)
...
1 - Josip Iličić (Atalanta)
 

Ne spreglejte