Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 11. 2020,
23.47

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,14

18

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak Matjaž Kek Liga narodov slovenska nogometna reprezentanca

Sreda, 18. 11. 2020, 23.47

3 leta, 5 mesecev

Liga narodov, 6. krog

Bravo, Slovenija! Bravo, Oblak! Kekova četa v Atenah ubila več muh na en mah.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,14

18

Grčija Slovenija | "Povratnik" Jan Oblak je pomagal Sloveniji do zlata vredne točke v Atenah, s tem pa tudi osrečil navijače Atletica, saj bo v soboto derbi španskega prvenstva z Barcelono. | Foto Sportida

"Povratnik" Jan Oblak je pomagal Sloveniji do zlata vredne točke v Atenah, s tem pa tudi osrečil navijače Atletica, saj bo v soboto derbi španskega prvenstva z Barcelono.

Foto: Sportida

Slovenska nogometna reprezentanca je v zadnji tekmi druge izvedbe lige narodov v Atenah remizirala z Grčijo (0:0) in tekmovanje v tretji skupini lige C končala na prvem mestu. S tem si je priigrala napredovanje v ligo B lige narodov, se vpisala na "čakalni seznam" udeležencev dodatnih kvalifikacij za SP 2022 in si prislužila milijonsko nagrado Uefe. Junak srečanja je bil kapetan Jan Oblak, ki je navdušil z dvema še kako atraktivnima obrambama.

Katar 2022
Sportal Privilegij, ki lahko Sloveniji pride še kako prav

Sreda, 18. november:
Liga C, skupina 3:
Grčija : Slovenija 0:0
R.K.: 
Hatzidiakos 90./Grčija
Poročilo s tekme.
Izjave selektorja Matjaža Keka po tekmi.


Kosovo : Moldavija 1:0 (1:0)
Kastrati 31.; R.K.: Drešević 85./Kosovo

Lestvica:
1. Slovenija 6 tekem 
 14 točk*
2. Grčija 6 – 12
3. Kosovo 6 – 5
4. Moldavija 6 – 1**

*napredovanje v ligo B
**dodatne kvalifikacije za izpad v ligo D

Zgodovinski uspeh Slovenije

Slovenska nogometna reprezentanca je pod taktirko Matjaža Keka uresničila cilj. V Atenah je na gostovanju pri Grčiji ostala neporažena (0:0) in s tem zadržala vodilni položaj v tretji skupini lige C. Gostitelji so si resda priigrali več priložnosti, a je v vratih Slovenije blestel Jan Oblak.

Sportal Fantastičen Oblakov atenski večer. Ena vrata je zaprl, druga pa odprl.

Kapetan slovenske reprezentance v nasprotju z nedeljsko tekmo s Kosovom ni čutil bolečin v rami in se v drugem polčasu izkazal z zelo atraktivnimi posredovanji. Grki so za skok na prvo mesto potrebovali zmago, a je niso dočakali, še več, v 90. minuti so ostali še z igralcem manj, tako da je Kekova četa v sodnikovem podaljšku še lažje uresničila cilj in končala ciklus lige narodov brez poraza.

Fotogalerija s tekme v Atenah, foto Sportida:

Fotogalerija
1 / 53

V koledarskem letu 2020 je odigrala osem tekem, vknjižila šest zmag in dva remija ter se s tem zapisala v zgodovino slovenskega nogometa, z osvojeno točko v Atenah pa dosegla kar nekaj ciljev. Zagotovila si je napredovanje v ligo B lige narodov, znašla pa se je tudi na čakalnem seznamu dobitnikov posebnega povabila za udeležbo v dodatnih kvalifikacijah za SP 2022, kjer zato, ker je najboljša med zmagovalkami skupin v ligi C, zaseda deveto mesto. Če si bo vsaj sedem od osmih zmagovalk skupin A in B v kvalifikacijah za SP 2022 zagotovilo nastop na tekmovanju ali pa v dodatnih kvalifikacijah, bo Kekova četa tudi v primeru neuspeha Slovenije v kvalifikacijski skupini za SP 2002 - žreb skupin bo 7. decembra - nastopila v play-offu.

Slovenska reprezentanca si je s tem, ko je bila najboljša zmagovalka skupin v ligi C, zagotovila dobro izhodišče v boju za pridobitev posebnega povabila za nastop v dodatnih kvalifikacijah za SP 2022. | Foto: Sportida Slovenska reprezentanca si je s tem, ko je bila najboljša zmagovalka skupin v ligi C, zagotovila dobro izhodišče v boju za pridobitev posebnega povabila za nastop v dodatnih kvalifikacijah za SP 2022. Foto: Sportida

Spomnimo se, da bo na SP 2022 v Katarju nastopilo le 13 evropskih reprezentanc. Deset se jih bo uvrstilo neposredno prek kvalifikacij (deset zmagovalcev kvalifikacijskih skupin), tri pa prek dodatnih kvalifikacij, ki se bodo igrale dvokrožno. V njih bo nastopilo 12 izbranih vrst, deset drugouvrščenih reprezentanc v kvalifikacijskih skupinah ter dva zmagovalca skupin lige narodov, med katerimi bi se lahko v primeru idealnega scenarija znašla tudi Slovenija.

Sportal Kek izenačil rekord in sporočil: Pustite me, da uživam

Sloveniji kot zmagovalki skupine v ligi C pripadla tudi mikavna dodatna nagrada Evropske nogometne zveze (Uefa) v višini 1,15 milijona evrov. Slovenija ni premagala Grčije niti na sedmi medsebojni tekmi. Z njo je remizirala četrtič, trikrat pa je izgubila.

Kdo je zmagal, kdo pa izpadel v ligi narodov?

  • Za lovoriko se bodo oktobra 2021, najverjetneje bo gostiteljica turnirja Italija, pomerile zmagovalke skupin v ligi A – Italija, Belgija, Francija in Španija.
  • Iz lige B so v ligo A napredovali Avstrija, Češka, Madžarska in Wales.
  • Iz lige A v ligo B so izpadle Bosna in Hercegovina, Islandija, Švedska in Švica/Ukrajina.
  • Iz lige C so v ligo B napredovale Slovenija, Črna gora, Albanija in Armenija.
  • Iz lige B so v ligo C izpadle Severna Irska, Slovaška, Turčija in Bolgarija.
  • Iz lige D so v ligo C napredovali Ferski otoki in Gibraltar.
  • V dodatnih kvalifikacijah za obstanek v ligi C se bodo pomerili Ciper, Estonija, Kazahstan in Moldavija.

V drugi tekmi tretje skupine lige C je Kosovo v Prištini tesno premagalo Moldavijo (1:0), ki jo tako čakajo dodatne kvalifikacije za izpad v ligo D. Iz lige C se namreč v najslabšo kakovostno skupino lige narodov selita dve reprezentanci.

Neverjetna napaka Courtoisa ni bila usodna za Belgijo

Rusi so doživeli hud udarec, saj so na gostovanju v Srbiji izgubili kar z 0:5. | Foto: Reuters Rusi so doživeli hud udarec, saj so na gostovanju v Srbiji izgubili kar z 0:5. Foto: Reuters Po zadnjem krogu lige narodov je postalo jasno, da se bodo prihodnje leto na zaključnem turnirju za osvojitev lovorike potegovale Belgija, Francija, Italija in Španija.

Naslov brani Portugalska, ki se bo tako leta 2021 poslovila od lovorike, druščino najboljših pa zapuščajo Bosna in Hercegovina, Islandija, Švedska in Ukrajina oziroma Švica, ki bodo v tretji izvedbi lige narodov, ta bo na sporedu leta 2022, nastopile v ligi B. Tako bi se lahko v omenjenem kakovostnem rangu srečale tudi s Slovenijo, ki si je tako zagotovila dvoboje z močnejšimi tekmeci kot v letih 2018 in 2020.

Belgija je v derbiju druge skupine lige A pozdravila nov uspeh reprezentance. Ogromna napaka belgijskega vratarja Thibauta Courtoisa na srečanju z Dansko, ki ga je Belgija dobila s 4:2, ni bila usodna za rdeče vrage. Avtogol so pripisali Nacerju Chadliju, pri Belgijcih pa je z dvema zadetkoma izstopal napadalec Interja Romelu Lukaku.

Napaka Thibauta Courtoisa in avtogol Nacerja Chadlija:

Prvo mesto v skupini lige A so osvojili tudi Italijani, ki so v zadnjem krogu ohranili prednost pred Nizozemci. Azzurri niso doživeli poraza že 22 tekem. V sredo so v gosteh premagali Bosno in Hercegovino, ki se vrača v ligo B.

V obratno smer gredo štiri zmagovalke skupin lige B. Napredovanje med elito so si priigrali Avstrija, Češka, Madžarska in Wales, v ligo C pa so izpadli Bolgarija, Izrael, Severna Irska in Turčija, ki ji v zadnjem krogu ni šel na roko razplet zadnjih srečanj v skupini. Turki so ostali praznih rok na Madžarskem, s tem pa ponudili priložnost za obstanek Srbom. Orli so zablesteli, se predstavili v povsem drugačni podobi kot v finalu dodatnih kvalifikacij za EP 2020 proti Škotski in nadigrali Rusijo kar s 5:0.

Hrvati obstali kljub porazu, Španci ponižali Nemce

Španci so s kar 6:0 odpravili Nemčijo. | Foto: Reuters Španci so s kar 6:0 odpravili Nemčijo. Foto: Reuters V torek je bilo v ligi narodov zelo zanimivo v Sevilli. Španci so na obračunu večera, ki je odločal o zmagovalki skupine lige A, s kar 6:0 odpravili Nemčijo. S hat-trickom je zablestel Ferran Torres. To je najvišji poraz Nemčije na dozdajšnjih medsebojnih tekmah s Španijo in najvišji v zadnjih 89 letih. Nazadnje je tako visok poraz Nemčija doživela 24. maja 1931 proti Avstriji.

V boju za obstanek bi se morali pomeriti Švica in Ukrajina, a je tekma zaradi številnih pozitivnih testov na novi koronavirus v ukrajinski vrsti odpovedana. Odločitev o reprezentanci, ki bo obstala v elitni ligi A oziroma nazadovala v ligo B, bo sprejela komisija za nadzor, etiko in disciplino pri Evropski nogometni zvezi.

Joachim Löw
Sportal Po velikem debaklu val kritik nad Löwa: je vsega konec?

Že pred zadnjim krogom si je nastop na zaključnem turnirju lige narodov, na katerem bodo prihodnje leto nastopile zmagovalke štirih skupin lige A, kot edina zagotovila Francija. Galski petelini so sicer slavili tudi na zadnji tekmi na Stade de Franceu v predmestju Pariza, kjer so s 4:2 odpravili Švedsko, ki je tako izpadla v ligo B. Če bi Skandinavci vknjižili boljši rezultat od Hrvaške, bi se izognili selitvi v nižji razred, a so zaradi slabše razlike v golih ostali brez obstanka. Obe medsebojni tekmi s Švedi sta se namreč končali z izidoma 2:1 v korist gostiteljev.

Cristiano Ronaldo je bil še enkrat boljši od nekdanjega klubskega kolega pri Realu Luke Modrića. | Foto: Reuters Cristiano Ronaldo je bil še enkrat boljši od nekdanjega klubskega kolega pri Realu Luke Modrića. Foto: Reuters

Aktualna svetovna podprvakinja si je svojo kožo reševala na praznem Poljudu v Splitu proti neugodni Portugalski in izgubila (2:3), a je na njeno srečo Švedska izgubila proti Franciji. Cristiano Ronaldo se v Splitu sicer ni vpisal med strelce, za absolutnim strelskim rekordom Iranca Alija Daeija (109) pa tako še naprej zaostaja le sedem golov (102). Portugalska je tako ponovno dokazala, da ji Hrvaška zelo ustreza, saj jo je na sedmih medsebojnih srečanjih kar šestkrat premagala, enkrat pa remizirala. Izločila jo je tudi na zadnjem Euru v Franciji, in sicer v osmini finala po napetih podaljških. 

Liga narodov, 6. krog:

Sreda, 18. november:
Liga C, skupina 3:
Grčija : Slovenija 0:0
R.K.: 
Hatzidiakos 90./Grčija

Kosovo : Moldavija 1:0 (1:0)
Kastrati 31.; R.K.: Drešević 85./Kosovo

Lestvica:
1. Slovenija 6 tekem 
 14 točk*
2. Grčija 6 – 12
3. Kosovo 6 – 5
4. Moldavija 6 – 1**

*napredovanje v ligo B
**dodatne kvalifikacije za izpad v ligo D

Liga A, skupina 1:
Bosna in Hercegovina : Italija 0:2 (0:1)
Belotti 22., Berardi 68.

Poljska : Nizozemska 1:2 (1:0)
Jozwiak 6.; Depay 77./11-m, Wijnaldum 84.

Lestvica:
1. Italija 6 – 12*
2. Nizozemska 6 – 11
3. Poljska 6 – 7
4. BiH 6 – 2**

*nastop v play-offu za lovoriko lige narodov
**izpad v ligo B
                     
Liga A, skupina 2:
Belgija : Danska 4:2 (1:1)
Tielemans 3., Lukaku 58., 69., De Bruyne 87.; Wind 17., Chadli 86./ag.

Anglija : Islandija 4:0 (2:0)
Rice 20., Mount 24., Foden 80., 84.; R.K.: Saevarsson 54./Islandija

Lestvica:
1. Belgija 6 – 15*
2. Danska 6 – 10
3. Anglija 6 – 10
4. Islandija 6 – 0**

*nastop v play-offu za lovoriko lige narodov
**izpad v ligo B
                    
Liga B, skupina 1:
Severna Irska : Romunija 1:1 (0:0)
Boyce 56.; Bicfalvi 81.

Avstrija : Norveška 1:1 (0:0)
Grbić 90.; Zahid 61.

Lestvica:
1. Avstrija 6 – 13*
2. Norveška 6 – 10
3. Romunija 6 – 8
4. Severna Irska 6 – 2**

*napredovanje v ligo A
**izpad v ligo C
                     
Liga B, skupina 2:
Izrael : Škotska 1:0 (1:0)
Solomon 44.

Češka : Slovaška 2:0 (1:0)
Souček 17., Ondrasek 55.

Lestvica:
1. Češka 6 - 12*
2. Škotska 6 – 10
3. Izrael 6 – 8
4. Slovaška 6 – 4**

*napredovanje v ligo A
**izpad v ligo C
                     
Liga B, skupina 3:
Srbija : Rusija 5:0 (4:0)
Radonjić 10., Jović 25., 45., Vlahović 41., Mladenović 64.

Madžarska : Turčija 2:0 (0:0)
Siger 57., Varga 90.

Lestvica:
1. Madžarska 6 – 11*
2. Rusija 6 – 8
3. Srbija 6 – 6
4. Turčija 6 – 6**

*napredovanje v ligo A
**izpad v ligo C
                     
Liga B, skupina 4:
Irska : Bolgarija 0:0

Wales : Finska 3:1 (1:0)
Wilson 29., James 46., Moore 84.; Pukki 63.; R.K.: Uronen 12./Finska

Lestvica:
1. Wales 6 – 16*
2. Finska 6 – 12
3. Irska 6 – 3
4. Bolgarija 6 – 2**

*napredovanje v ligo A
**izpad v ligo C
                     
Liga C, skupina 2:
Armenija : Severna Makedonija 1:0 (0:0)
Hambardzumyan 80.

Gruzija : Estonija 0:0

Lestvica:
1. Armenija 6 – 11*
2. Severna Makedonija 6 – 9
3. Gruzija 6 – 7
4. Estonija 6 – 3**

*napredovanje v ligo B
**dodatne kvalifikacije za izpad v ligo D
                                          
Liga C, skupina 4:
Albanija : Belorusija 3:2 (3:1)
Cikalleshi 20., 27./11-m, Manaj; Skaviš 35.

Kazahstan : Litva 1:2 (1:1)
Aymbetov 38.; Vorobjovas 40.; R.K.: Liat 50./Kazahstan

Lestvica:
1. Albanija 6 – 11*
2. Belorusija 6 – 10
3. Litva 6 – 8
4. Kazahstan 6 – 4**

*napredovanje v ligo B
**dodatne kvalifikacije za izpad v ligo D

Torek, 17. november:            
Liga A, skupina 3:
Francija : Švedska 4:2 (2:1)
Giroud 16., 59., Pavard 36., Coman 90.+5; Claesson 4., Quaison 88.

Hrvaška : Portugalska 2:3 (1:0)
Kovačić 29., 65.; Dias 52., 90., Joao Felix 60. R. K.: Rog 51./Hrvaška.

Lestvica:
1. Francija 6 – 16*
2. Portugalska 6 – 13
3. Hrvaška 6 – 3
4. Švedska 6 – 3**

*nastop v play-offu za lovoriko lige narodov
**izpad v ligo B

Liga A, skupina 4:

Španija : Nemčija 6:0 (3:0)
Morata 17., Torres 33., 55., 71., Rodri 38., Oyarzabal 89.

Švica - Ukrajina - odpovedano zaradi okužb v ukrajinskem taboru

Lestvica:
1. Španija 6 – 11*
2. Nemčija 6 – 9
3. Ukrajina 5 – 6
4. Švica 5 – 3 

*nastop v play-offu za lovoriko lige narodov
                 
Liga C, skupina 1:
Luksemburg : Azerbajdžan 0:0

Črna gora : Ciper 4:0 (3:0)
Jovetić 14., Boljević 25., 28., Mugosa 60.

Lestvica:
1. Črna gora 6 – 13*
2. Luksemburg 6 – 10
3. Azerbajdžan 6 – 6
4. Ciper 6 – 4**

*napredovanje v ligo B
**dodatne kvalifikacije za izpad v ligo D
                     
Liga D, skupina 1:
Andora : Latvija 0:5 (0:1)
Cernomordijs 6., Ikaunieks 57., 60., Gutkovskis 70./11m, Raimonds 90./11m. R. K.: Garcia 90./Andora.

Malta : Ferski otoki 1:1 (0:0)
Guillaumier 54.; Jonsson 70.

Lestvica:
1. Ferski otoki 6 – 12*
2. Malta 6 – 9
3. Latvija 6 – 7
4. Andora 6 – 2**

*napredovanje v ligo C
                     
Liga D, skupina 2:
Gibraltar : Liechtenstein 1:1 (1:1)
Frommelt 17./a.g.; Frick 44.

Lestvica:
1. Gibraltar 4 – 8*
2. Liechtenstein 4 – 5
3. San Marino 4 – 2

*napredovanje v ligo C

Grčija : Slovenija 0:0

Konec srečanja v Atenah. Kekova četa se je razveselila zgodovinskega prvega mesta v tretji skupini lige C.

Po prekršku nad Andražem Šporarjem je Grčija ostala na igrišču le z desetimi možmi. | Foto: Reuters Po prekršku nad Andražem Šporarjem je Grčija ostala na igrišču le z desetimi možmi. Foto: Reuters

90. minuta: velika prednost za Slovenijo. Andraž Šporar se je po bliskovitem protinapadu bližal vstopu v kazenski prostor Grčije, ko ga je z grdim prekrškom zaustavil Pantelis Hatzidiakos. Španski sodnik mu je brez obotavljanja pokazal rdeči karton, Slovenija bo imela do konca srečanja igralca več!

84. minuta: Jan Oblak se je znova izkazal! In to kako! Grški rezervist Evangelos Pavlidis se je odločil za atraktivne škarjice, jih mojstrsko izvedel in ogrozil slovenska vrata. Grki so že videli žogo v slovenski mreži, a je s fantastičnim posredovanjem znova opozoril nase Oblak. S pomočjo prečke je preprečil vodstvo Grčije, veliko veselje Slovenije v Atenah je vse bližje. Pavlidisu se je nova priložnost ponudila le dve minuti pozneje, a je z neposredne bližine zgrešil cilj.

78. minuta: velika priložnost za Grčijo, ki ji počasi zmanjkuje časa za zmago. Dimitrios Kourbelis je nevarno meril z roba kazenskega prostora v spodnji kot Oblakovih vrat. Škofjeločan je bil nemočen, a je zvezni igralec Grčije za malo zgrešil cilj, tako da ostaja pri 0:0.  

76. minuta: Selektor Matjaž Kek se je odločil za dvojno menjavo. Andraž Šporar je vstopil v igro namesto Harisa Vučkića, s štirimi zadetki najboljšega strelca Slovenije v tem ciklusu. Namesto Jake Bijola bo dvoboj nadaljeval Amedej Vetrih. 

67. minuta: prva menjava v slovenski izbrani vrsti. Matjaž Kek je iz igre potegnil Damjana Boharja, v ogenj pa poslal Benjamina Verbiča, ki je zaradi manjših zdravstvenih težav preskočil nedeljsko tekmo s Kosovom.

66. minuta: kakšna obramba Jana Oblaka! Grški kapetan Tasos Bakasetas je sprožil imeniten udarec z okrog 20 metrov v zgornji levi kot slovenskih vrat. Čuvaj mreže Atletica je preprečil vodstvo Grčije s prvovrstnim posredovanjem, atraktivno parado, s katero je žogo odbil v kot. Ostaja 0:0. Bakasetas je po podobnem strelu pred tremi dnevi zatresel mrežo Moldavije, tokrat pa je na njegov dobro odmerjen strel odgovoril slovenski vratar z izjemno potezo.

56. minuta: vroča kri v Atenah. Zaiskrilo se je med Josipom Iličićem in grškim branilcem Giorgosom Tzavellasom. Velemojster slovenske reprezentance in Atalante je poskušal pretentati sodnika s padcem v kazenskem prostoru za 11-metrovko. O prekršku ni bilo niti govora, Tzavellas pa je bil po vložku Gorenjca tako razjarjen, da je med omenjenima igralcema prišlo do fizičnega stika, po katerem je sodnik obema "petelinoma'' pokazal rumeni karton. Ostaja 0:0, rezultat je še v prid Slovenije.

52. minuta: prvi strel Slovenije v okvir vrat. Josip Iličić je poskušal s strelom z razdalje presenetiti Odisseasa Vlachodimosa, a se mu namera ni ravno posrečila, tako da vratar Benfice ni imel večjih težav. Podobno je bilo dve minuti pozneje, ko je dlani Jana Oblaka s slabotnim strelom z razdalje ogrel Portugalec z grškim potnim listom Zeca.

Začetek drugega polčasa. Grški selektor John van't Schip se je odločil za menjavo napadalca. Namesto Georgiosa Giakoumakisa bo srečanje nadaljeval Evangelos Pavlidis, 21-letni član nizozemskega prvoligaša Willem II.

Konec prvega polčasa. Na stadionu Georgios Kamaras ostaja rezultat 0:0. Če bi tako ostalo tudi po zadnjem sodnikovem pisku, bi se Slovenija razveselila napredovanja v ligo B. Grki so si priigral več priložnosti, razmerje strelov proti golu je 7:2, a v okvir le 1:0 v korist gostiteljev.

Fotogalerija s tekme v Atenah, foto Reuters:

Fotogalerija
1 / 53

37. minuta: Slovenija se je otresla pritiska in nekajkrat ogrozila grške nogometaše, zlasti po predložku Jasmina Kurtića z desne strani, ko je grška obramba v zadnjem trenutku razčistila situacijo pred Harisom Vučkićem.

30. minuta: zadišalo je po vodstvu Grčije, a je žogo tik pred golovo črto v polje izbil Miha Blažič in s tem preprečil zaostanek Slovenije. Vratar Jan Oblak je bil po natančnem strelu Kostasa Fortounisa z glavo že premagan, a se je nato izkazal branilec Ferencvaroša.

27. minuta: Slovenija je vedno bolj nevarna. Pred tremi minutami je nevarno po levi strani prodrl Jure Balkovec, a je bil njegov predložek nenatančen, v 27. minuti pa je prišel do strela z roba kazenskega prostora Josip Iličić. Strel se mu je ponesrečil, saj je poslal žogo visoko nad vrata Grčije. Ostaja 0:0.

21. minuta: po Damjanu Boharju je rumeni karton prejel tudi Jasmin Kurtić. Na sredini igrišča je nepravilno oviral Giorgosa Giakoumakisa. 

18. minuta: po prekršku nad Josipom Iličićem je španski sodnik Carlos del Cerro Grande blizu roba kazenskega prostora dosodil prosti strel v korist Slovenije. Izvedel ga je izkušeni Gorenjec in zadel živi zid, tako da je splavala po vodi prva priložnost za goste. 

6. minuta: znova je bilo vroče v slovenskem kazenskem prostoru. Gostitelji so prvič streljali v okvir vrat. Poskušal je Dimitrios Limnios, a Jan Oblak ni imel težjega dela, saj je napadalec Kölna streljal ravno v sredino vrat, kjer je stal Škofjeločan. V naslednji akciji je Damjan Bohar po prekršku nad Dimitrisom Kourbelisom prejel rumeni karton. Prekmurec je zveznega igralca Panathinaikosa nehote udaril s komolcem.

4. minuta: Grki ne skrivajo želje, da bi čim prej zatresli mrežo Jana Oblaka. Kapetan Tasos Bakasetas je nevarno streljal proti slovenskim vratom z okrog 20 metrov. Oblak bi imel veliko dela, a se je žoge s skrajnimi napori dotaknil Jure Balkovec, ji spremenil smer, tako da je švignila mimo vratnice. 

Začetek dvoboja v Atenah! Slovenija želi zadržati prednost dveh točk pred Grčijo in prvič v zgodovini postati zmagovalka ene izmed skupin lige narodov.

Dvoboj poteka na praznem stadionu Apollona v Atenah, nadomestni lokaciji sklepnega dejanja v tretji skupini lige C. | Foto: Reuters Dvoboj poteka na praznem stadionu Apollona v Atenah, nadomestni lokaciji sklepnega dejanja v tretji skupini lige C. Foto: Reuters

Če bo Slovenija ostala neporažena v Atenah, bo uresničila kopico ciljev. V tretji skupini lige C bo ohranila vodilni položaj in si zagotovila napredovanje v ligo B lige narodov, znašla se bo na čakalnem seznamu dobitnikov posebnega povabila za udeležbo v dodatnih kvalifikacijah za SP 2022, kot zmagovalki skupine v ligi C pa bi ji pripadla tudi mikavna nagrada Evropske nogometne zveze (Uefa) v višini 1,15 milijoa evrov.

Slovenski selektor Matjaž Kek je izbral začetno postavo. V vrata se vrača Jan Oblak, kar pomeni, da ne čuti več bolečin v rami, zaradi katerih je iz preventivnih razlogov izpustil zadnje srečanje proti Kosovu (2:1). Vrnitev Škofjeločana, ki letos v ligi narodov še ni prejel zadetka, bo razveselila tudi navijače Atletica, saj se bo madridski velikan v soboto v derbiju španskega prvenstva udaril z Barcelono. V nasprotju z nedeljsko tekmo s Kosovom se v slovensko enajsterico vrača tudi Jaka Bijol, ki je odslužil kazen rumenih kartonov, Amedej Vetrih pa se seli na klop. 

V kakšni postavi bodo nastopili gostitelji, ki za skok na prvo mesto nujno potrebujejo zmago? Nizozemec John Van't Schip je današnji spopad opisal kot finale, po katerem se bo lahko veselil le eden. Odgovor na to, ali bo to Grčija ali Slovenija, bo znan malce čez 22.30.

Ne spreglejte