Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 5. 2019,
19.09

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

Natisni članek

trener upokojitev Barcelona Katar Xavi

Četrtek, 2. 5. 2019, 19.09

5 let, 1 mesec

Xavi bo kopačke obesil na klin

Legenda Barcelone se po tej sezoni seli med trenerje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84
Xavi | Legenda Barcelone Xavi pri 39 letih končuje kariero profesionalnega nogometaša. Prestopil bo med trenerje. Bo tako uspešen kot Pep Guardiola? | Foto Reuters

Legenda Barcelone Xavi pri 39 letih končuje kariero profesionalnega nogometaša. Prestopil bo med trenerje. Bo tako uspešen kot Pep Guardiola?

Foto: Reuters

Legendarni vezist Barcelone Xavi po tej sezoni dokončno končuje kariero poklicnega nogometaša. Zdaj se bo popolnoma posvetil trenerskemu poklicu, je 39-letni Katalonec sporočil iz Katarja, kjer še igra v dresu Al Sadda.

"To je moja zadnja sezona v vlogi igralca, veselim pa se že prihodnosti v vlogi trenerja," je po poročanju časnika Mundo Deportivo napovedal Xavi, s polnim imenom Xavier Hernández Creus, ki je kot član španske reprezentance leta 2010 na prvenstvu v Južni Afriki osvojil naslov svetovnega prvaka, v letih 2008 in 2011 tudi evropskega, z Barcelono pa si je z osmimi naslovi španskega prvaka, treh kraljevih pokalih, šestih superpokalih in štirih zmagah v ligi prvakov, prislužil status legende.

Noče prehitevati dogodkov

"Moja trenerska filozofija bo odsevala slog, ki smo ga razvili pred mnogimi leti pod vplivom Johana Cruyffa in La Masie." | Foto: Reuters "Moja trenerska filozofija bo odsevala slog, ki smo ga razvili pred mnogimi leti pod vplivom Johana Cruyffa in La Masie." Foto: Reuters Slavnega vezista, ki je proizvod Barcelonine nogometne akademije La Masia, so že po odhodu iz Blaugrane leta 2015 označevali za naslednika še ene katalonske ikone, današnjega trenerja Manchester Cityja Pepa Guardiole, ki je uspešno igralsko kariero nadgradil z uspešno trenersko, a Xavi noče prehitevati dogodkov.

"Za zdaj tega še ne vidim, niti še nimam Uefine pro trenerske licence. Zdaj bi lahko vodil kakšen klub v Katarju ali kakšni manjši evropski državi, v Barceloni zgolj mladinsko ekipo, velikih evropskih klubov pa ne. Upam, da bom licenco dobil do maja prihodnje leto," pravi.

Na klopi Barcelone ga ne bomo videli prav kmalu

Tudi kot trener pa bo spodbujal prepoznaven napadalen slog nogometa, kar je tradicija La Masie. "Moja trenerska filozofija bo odsevala slog, ki smo ga razvili pred mnogimi leti pod vplivom Johana Cruyffa in La Masie. To je bistvo nogometa, ki ga igra Barcelona. Rad vidim moštva, ki na igrišču prevzamejo pobudo, napadajo in se vračajo k tistemu, kar smo imeli najraje že kot otroci: posedovati žogo. "

Na klopi Barcelone ga ne bomo videli prav kmalu, še poudarja Xavi: "Potrebujem dve, tri leta, da se udomačim v novi vlogi, po tem pa bomo videli."

Preberite še:

Sportal Športniki, ki so čez noč postali hollywoodske zvezde #video
Lionel Messi
Sportal Vesoljec Messi po novi čarovniji kritičen do navijačev Barcelone
Sportal Casillas se je po srčnem napadu prvič javil iz bolniške postelje
Ne spreglejte