Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 11. 2021,
22.57

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

4

Natisni članek

Slovaška Matjaž Kek kvalifikacije za SP 2022 slovenska nogometna reprezentanca

Sobota, 13. 11. 2021, 22.57

2 leti, 5 mesecev

KVALIFIKACIJE ZA SP 2022, 9. KROG

Nora osmica Francije! V Katar tudi Belgija, šok za Nizozemce v Črni gori.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

4

Kylian Mbappe | Kylian Mbappe je mrežo Kazahstana zatresel kar štirikrat, Francija si je zagotovila nastop na SP 2022. | Foto Reuters

Kylian Mbappe je mrežo Kazahstana zatresel kar štirikrat, Francija si je zagotovila nastop na SP 2022.

Foto: Reuters

Po predzadnjem krogu kvalifikacij za SP 2022 so znani štirje evropski udeleženci spektakla v Katarju. Danski in Nemčiji sta se na seznamu udeležencev pridružili Francija in Belgija. Aktualni svetovni prvaki so vozovnico potrdili z veliko zmago nad Kazahstanom (8:0), Kylian Mbappe je zadel kar štirikrat, Belgija pa bila s 3:1 boljša od Estonije. Preboj se je nasmihal tudi Nizozemcem, a so v zadnjih minutah v gosteh pri Črni gori zapravili prednost dveh zadetkov. Slovenija je v četrtek remizirala na Slovaškem, v nedeljo pa bo sklenila kvalifikacijski ciklus v Stožicah proti Cipru.

Ciper Slovenija 2021
Sportal Keka še vedno peče nemoč na Cipru: Morda prelomen trenutek teh kvalifikacij

Za drugo najvišjo zmago predzadnjega kroga kvalifikacij za SP 2022 (Nemci so v četrtek ugnali Liechtenstein z 9:0) so poskrbeli svetovni prvaki. Galski petelini so se znesli nad nemočnim Kazahstanom in njegovo mrežo zatresli kar osemkrat. Kar polovico vseh zadetkov je dosegel zvezdnik PSG Kylian Mbappe, ki se je ''hat-tricka'' razveselil že po 32 minutah. Francozi bodo tako prihodnje leto v Katarju branili naslov svetovnega prvaka, saj so drugouvrščeni Finski ušli na neulovljive štiri točke prednosti.

Hud udarec za BiH, Nizozemska zapravila zaključno žogo

Veselje Fincev v Zenici | Foto: Reuters Veselje Fincev v Zenici Foto: Reuters Nogometna sobota se je začela v Zenici, kjer so imeli nogometaši Bosne in Hercegovine vse v svojih rokah. Če bi premagali Finsko, bi si lahko v zadnjem krogu, ko bi gostili Ukrajino, z novo zmago priigrali nastop v dodatnih kvalifikacijah. Takšni so bili načrti, ki pa se niso uresničili, saj so jih Finci, eni izmed največjih pozitivnih presenečenj letošnjega Eura, premagali s 3:1.

Po prvem polčasu so vodili že z 2:0, zastreljali tudi kazenski udarec, a tudi ostali z igralcem manj. Tega izbrana vrsta BiH pred bučnimi navijači ni znala izkoristiti. Prek nekdanjega nogometaša Olimpije Luke Menala je resda znižala rezultat na 1:2, a so nato gostje po zaslugi "irskega" Finca Daniela O'Shaughnessyja, pri tem zadetku je dišalo po nedovoljenem položaju, a ga je sodnik ob pomoči sistema VAR priznal, kmalu spet ušli na dva zadetka prednosti. Končalo se je s 3:1, zdaj ima vse v rokah glede (vsaj) drugega mesta Finska. Ukrajina, kraljica neodločenih rezultatov (ena zmaga in kar šest remijev), ki je ta konec tedna počivala, je zdrsnila na tretje mesto.

Veselje Nikole Vujnovića po izenačenju v 86. minuti proti Nizozemski. | Foto: Reuters Veselje Nikole Vujnovića po izenačenju v 86. minuti proti Nizozemski. Foto: Reuters

V skupini G se je Nizozemska že spogledovala s prebojem na SP 2022. Po nepričakovanem spodrsljaju Norveške, ki se je doma brez poškodovanega Erlinga Brauta Haalanda z Latvijo razšla brez zadetkov, bi si lahko tulipani nastop na SP 2022 zagotovili že s sobotno zmago v Podgorici. Nizozemska je izpustila zadnje SP 2018, zato bi bil nov neuspeh še bolj boleč. Oranžni, ki imajo v svojih vrstah najboljšega strelca kvalifikacij Memphisa Depaya (enajst zadetkov), so bili na dobri poti. V Črni gori so vodili že z 2:0, a so nato v zadnjih osmih minutah prejeli dva zadetka. Tako še nimajo zagotovljenega napredovanja. V zadnjem krogu bodo v Rotterdamu gostili Norvežane, ki ostajajo v igro za vsaj dodatne kvalifikacije, na spodrsljaj Nizozemcev pa bo čakala tudi drugouvrščena Turčija, ki je s 6:0 zlahka odpravila Gibraltar.

Slovenija remizirala na Slovaškem

Slovenija je na gostovanju v Trnavi osvojila točko. | Foto: Reuters Slovenija je na gostovanju v Trnavi osvojila točko. Foto: Reuters Kekova četa je v predzadnjem nastopu v kvalifikacijah za SP 2022 v neposrednem spopadu za tretje mesto v skupini H remizirala na Slovaškem (2:2).

Prvi polčas so v Trnavi z 1:0 dobili Slovenci. Po dvojni podaji z Andražem Šporarjem je v 18. minuti zadel Miha Zajc. Čudovita akcija nekdanjih soigralcev pri Olimpiji. Prvič na tekmi so sistem VAR uporabili v 28. minuti, ko so sodniki pokazali na belo točko za Slovaško. A sistem VAR je strel razveljavil, saj je Miha Blažič Lukasa Haraslina podrl zunaj kazenskega prostora. V zaključku polčasa so domačini pritisnili, a Jana Oblaka niso premagali. Niti Marek Hamsik, ki mu je Oblak v 43. minuti vrhunsko ubranil strel. V sodnikovem dodatku je Sloveniji pomagala še prečka.

Tudi v drugem polčasu so sodniki uporabili sistem VAR po posredovanju Blažiča. Žoga ga je v kazenskem prostoru zadela v roko, v tem primeru pa so dosodili 11-metrovko. Obenem je zaradi drugega kartona moral še v slačilnico. Oblaka je z bele točke premagal Ondrej Duda, a le štiri minute pozneje je Slovenija z igralcem manj znova povedla. Iz kota je podal Josip Iličić, v skoku je bil najvišji Miha Mevlja, ki je zadel za 2:1. Hladno prho pa so Slovenci doživeli v 74. minuti, ko je Jure Balkovec slabo izbil žogo iz kazenskega prostora. Na robu tega jo je dobil David Strelec in neubranljivo zadel za končni izid 2:2.

Poročilo s tekme:

Slovaška Slovenija
Sportal Slovenija dvakrat vodila, na koncu dobila le točko

Visoki zmagi Rusije in Hrvaške, v nedeljo bo vroče v Splitu

Med hrvaške strelce na Malti sta se vpisala tudi Ivan Perišić in Mario Pašalić. | Foto: Reuters Med hrvaške strelce na Malti sta se vpisala tudi Ivan Perišić in Mario Pašalić. Foto: Reuters Ruska reprezentanca ostaja vodilna v skupini H, saj je Ciper premagala s kar 6:0 in ima po predzadnji tekmi 22 točk. Dve manj ima Hrvaška, ki je nastopila nekaj ur po Rusiji. Če bi na Malti ostala brez zmage, bi zapravila vse možnosti za skok na prvo mesto, a so bili svetovni podprvaki še kako odločni. Gostovanje na Malti so opravili z odliko in zmagali s kar 7:1, dva zadetka pa je prispeval Lovro Majer, znanec Mure, proti kateri je zaigral v konferenčni ligi v dresu Rennesa. 

Za prvo mesto in neposredno uvrstitev v Katar se bosta tako Hrvaška in Rusija udarili v zadnjem krogu. Rusi imajo dve točki več, Hrvati pa bodo računali na prednost domačega igrišča. Dvoboj bo potekal na razprodanem Poljudu v Splitu, na katerem je Dalićeva četa pred dvema mesecema nadigrala Slovenijo s 3:0.

Jorginho spravil evropske prvake v težave, Angleži zanesljivi

Evropski prvaki Italijani so v petek odigrali veliki derbi s Švico. Če bi zmagali, bi se že uvrstili na SP 2022 v Katar. Kazalo jim je zelo dobro, saj so imeli v 90. minuti pri rezultatu 1:1 kazenski udarec, a je nato zvezdnik Chelseaja Jorginho poslal žogo čez vrata in zapravil imenitno priložnost za veselje azzurrov. Sosedi imata tako še naprej enako število točk (15), a Italijani boljšo razliko v zadetkih (+2), kar utegne ponovno odločati v zadnjem krogu, ko jih čaka gostovanje v Belfastu. Švico čaka, vsaj na papirju, nekoliko lažja naloga, saj bo isti večer gostila Bolgarijo.

Harry Kane je zabil tri gole za zmago Anglije nad Albanijo. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Harry Kane je zabil tri gole za zmago Anglije nad Albanijo. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Evropski podprvaki Angleži so naredili Poljakom veliko uslugo, saj so z zmago na Wembleyju preprečili Albancem, da bi konkurirali za drugo mesto vse do zadnjega kroga. Poljska z Robertom Lewandowskim, za mnoge prvim favoritom za letošnje priznanje zlata žoga, ni imela težjega dela v Andori.

Neposredno v Katar le zmagovalec skupine

Zmagovalci skupin se bodo neposredno uvrstili na SP, drugouvrščene ekipe spomladi 2022 čakajo dodatne kvalifikacije. Tem se bosta pridružili še dve najboljši ekipi, zmagovalki skupin iz lige narodov, ki se ne bosta neposredno uvrstili na SP ali v dodatne kvalifikacije. Za zdaj so si nastop v Katarju zagotovile štiri evropske reprezentance. To so Danska, Nemčija, Francija in Belgija.

Kvalifikacije za SP 2022, 9. krog:

Skupina H:
Četrtek, 11. november:
Rusija : Ciper 6:0 (1:0)
Jerohin 4., 87., Mirančuk 55., Mostovoj 56., Sutormin 62., Zabolotnij 82.

Malta : Hrvaška 1:7 (1:4)
Brozović 31./ag; Perišić 6., Ćaleta-Car 22., Pašalić 39., Modrić 46., Majer 47., 64., Kramarić 53.

Slovaška : Slovenija 2:2 (1:0)
Zajc 18., mevlja 62.; 58. Duda, Strelec 74.
Poročilo s tekme.

Lestvica:
1. Rusija  9 tekem - 22 točk (gol razlika 19:5)
2. Hrvaška  9 - 20 (20:4)
3. Slovaška 9 - 11 (11:10)
4. Slovenija 9 - 11 (11:11)
5. Malta 9 - 5 (8:24)
6. Ciper 9 - 5 (3:19)

Skupina A:
Četrtek, 11. november:

Azerbajdžan : Luksemburg 1:3 (0:0)
Salahli 82.; Rodrigues 87., 91., Thill 78

Irska : Portugalska 0:0

Lestvica:
1. Portugalska 7 - 17 (16:4)
2. Srbija 7 - 17 (16:8)
3. Luksemburg 7 - 9
4. Irska 7 - 6
5. Azerbajdžan 8 - 1

Skupina B:
Četrtek, 11. november:

Gruzija : Švedska 2:0 (0:0)
Kvaratskhelia 61., 77.

Grčija : Španija 0:1 (0:1)
Sarabia 26./11m

Lestvica:
1. Španija 7 - 16
2. Švedska 7 - 15
3. Grčija 7 - 10
4. Gruzija 8 - 7
5. Kosovo 7 - 4

Skupina C:
Petek, 12. november:

Italija : Švica 1:1 (1:1)
Di Lorenzo 36.; Widmer 11.

Severna Irska : Litva 1:0 (1:0)
Satkus 18./a.g.

Lestvica:
1. Italija 7 - 15
2. Švica 7 - 15
3. Severna Irska 7 - 8
4. Bolgarija 7 - 8
5. Litva 8 - 3

Skupina D:
Sobota, 13. november:

Bosna in Hercegovina : Finska 1:3 (0:2)
Menalo 69.; Forss 29., Lod 51., O'Shaughnessy 73.; R.K.: Raitala 37./Finska

Francija : Kazahstan 8:0 (3:0)
Mbappe 6., 12., 32., 87., Benzema 55., 59., Rabiot 75., Griezmann 84./11-m

Lestvica:
1. Francija* 7 - 15
2. Finska 7 - 11
3. Ukrajina 7 - 9
4. BiH 7 - 7 
5. Kazahstan 7 - 3

Skupina E:
Sobota, 13. november:

Belgija : Estonija 3:1 (1:0)
Benteke 11., Carrasco 53., T. Hazard 74.; Sorga 70.

Wales : Belorusija 5:1 (2:0)
Ramsey 3., 50./11-m, Williams 20., Davies 77., Roberts 89.; Kontsevoy 87.

Lestvica: 
1. Belgija* 7 - 19
2. Wales 7 - 14
3. Češka 7 - 11
4. Estonija 7 - 4
5. Belorusija 8 - 3

Skupina F:
Petek, 12. november:

Moldavija : Škotska 0:2 (0:1)
Patterson 38., Adams 65.

Danska : Ferski otoki 3:1 (1:0)
Skov Olsen 18., Bruun Larsen 63., Maehle 90.+3; Olsen 89.

Avstrija : Izrael 4:2 (0:1)
Arnautović 51./11-m, Schaub 62., 72., Sabitzer 84.; Bitton 33., Peretz 59.

Lestvica:
1. Danska* 9 - 27
2. Škotska 9 - 20
3. Izrael 9 - 13
4. Avstrija 9 - 13
5. Ferski otoki 9 - 4
6. Moldavija 9 - 1

Skupina G:
Sobota, 13. november:

Norveška : Latvija 0:0

Turčija : Gibraltar 6:0 (3:0)
Akturkoglu 11., Dervisoglu 38., 41., Demiral 65., Dursun 81., Muldur 84.; R.K.: Olivero 22./Gibraltar

Črna gora : Nizozemska 2:2 (0:1)
Vukotić 82., Vujnović 86.; Depay 25./11-m, 54.

Lestvica:
1. Nizozemska 9 - 20
2. Turčija 9 - 18
3. Norveška 9 - 18
4. Črna gora 9 - 12
5. Latvija 9 - 6
6. Gibraltar 9 - 0

Skupina I:
Petek, 12. november:

Andora : Poljska 1:4 (1:3)
Vales 45.; Lewandowski 5., 73., Jozwiak 11., Milik 45.+2; RK: Fernandez 1./Andora

Anglija : Albanija 5:0 (5:0)
Maguire 9., Kane 18., 33., 45.+2, Henderson 28.

Madžarska : San Marino 4:0 (2:0)
Szoboszlai 6., 83., Gazdag 22., Vecsei 88.

Lestvica:
1. Anglija 9 - 23
2. Poljska 9 - 20
3. Albanija 9 - 15
4. Madžarska 9 - 14
5. Andora 9 - 6
6. San Marino 9 - 0

Skupina J:
Četrtek, 11. november:

Armenija : Severna Makedonija 0:5 (0:2)
trajkovski 22., Bardhi 36., 67./11m, 90., Ristovski 79.

Romunija : Islandija 0:0

Nemčija : Liechtenstein 9:0 (4:0)
Gündogan 11./11-m, Kaufmann 20./ag., Sane 22., 49, Reus 23., Müller 77., 86, Baku 80., Goppel 89./ag; R.K.: Hofer 11./Liechtenstein

Lestvica:
1. Nemčija* 9 - 24
2. Severna Makedonija 9 - 15
3. Romunija 9 - 14
4. Armenija 9 - 12
5. Islandija 9 - 9
6. Liechtenstein 9 - 1 

*že uvrščeni na SP

Ne spreglejte