Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 7. 2024,
22.45

Osveženo pred

5 dni, 15 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Žiga Lipušček Aleks Pihler Kenan Bajrić UEFA liga prvakov Flora Talin NK Celje

Sreda, 10. 7. 2024, 22.45

5 dni, 15 ur

Kvalifikacije za ligo prvakov, 1. krog (prve tekme)

Sanjski evropski začetek Celjanov!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,30
Aljoša Matko Žan Karničnik | Aljoša Matko je otvoril strelski pohod Celja. | Foto www.alesfevzer.com

Aljoša Matko je otvoril strelski pohod Celja.

Foto: www.alesfevzer.com

Evropska klubska sezona 2024/25 se je začela s tekmami prvega kroga kvalifikacij za ligo prvakov. Slovenski prvak Celje je za uvod v Talinu gostoval pri tamkajšnji Flori in zmagal s kar 5:0 (3:0), ob tem bi bila zmaga še višja, a je Aljoša Matko zgrešil strel z bele pike. Povratna tekma bo na sporedu 16. julija v Celju. V prvem krogu so se predstavili tudi trije slovenski legionarji, ki branijo barve prvakov Bosne in Hercegovine, Latvije ter Slovaške. 

Flora : Celje 0:5 (0:3)

Stadion Lilleküla, gledalcev 2.000, sodniki: Muniz Ruiz, Sanchez Rojo in Blanco Rodriguez (vsi Španija)
Strelci: 0:1 Matko (7.), 0:2 Vuklišević (10.), 0:3 Zabukovnik (45.), 0:4 Aarons (71.), 0:5 Svetlin (90.)

Flora: Grünvald, Veering, Töugjas, Vaher, Hussar, Kuraksin (od 66. Röivassepp), Kreida, Soomets (od 86. Cekredzi), Zenjov (od 75. Varjund), Alliku, Lepik
Celje: Rozman, Krefl, Zec, Vuklišević, Karničnik (od 74. Kouter), Bobičanec (od 70. Kvesić), Zabukovnik, Svetlin, Menalo (od 74. Popović), Matko (od 70. Aarons), Kučys (od 83. Edmilson)

Rumena kartona: Töugjas; Zabukovnik
Rdeči karton: /

Celje
Sportal Celjani začenjajo boj za ligo prvakov

To je uvodno dejanje kvalifikacij za ligo prvakov, ki v tej sezoni prinaša kopico novosti. Namesto skupinskega dela bo zaživel ligaški del s kar 36 klubi. Sedem si jih bo skušalo izboriti nastop v kvalifikacijah, med njimi tudi Celje.

Celjani imenitno odprli tekmo, nato odjeknila petarda

Izbranci Damirja Krznarja, nedavno se je pripravam priključil tudi slovenski reprezentant Žan Karničnik, ki se je izkazal na letošnjem Euru v Nemčiji, bodo skušali v prvem krogu preskočiti estonsko oviro. Začeli so odločno in imenitno, saj so na prvi tekmi zmagali s kar 5:0, ob tem so od začetka kazali, da so bistveno boljša zasedba, že v prvem polčasu trikrat zadeli ob številnih priložnostih ter upravičili tudi dejstvo, da so približno trikrat vrednejša ekipa. Flora Tallinn je za razliko od slovenskega prvaka Celja že dolgo v tekmovalnem procesu, saj v Estoniji poteka sezona v enem koledarskem letu in se igra tudi čez poletje. Tudi zdaj, ko v Nemčiji vzporedno poteka evropsko prvenstvo.

Celjani so sanjsko odprli srečanje v Estoniji, saj je že v sedmi minuti za 1:0 po podaji Aljaža Krefla zadel Aljoša Matko. Malce pred tem je dobil imenitno priložnost tudi Armandas Kucys, ki je sprožil v levi spodnji kot, a je bil vratar gostiteljev na mestu. Za še večje veselje pa je le tri minute kasneje z golom za 2:0 poskrbel še Damjan Vuklišević.

Damjan Vuklišević je povišal na 2:0. | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Damjan Vuklišević je povišal na 2:0. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

V 21. minuti so imeli Celjani priložnost še za višje vodstvo, saj je nogometaš Flore Andreas Vaher storil prekršek nad Luko Menalom za najstrožjo kazen. Odgovornost je prevzel Matko, ki je zatresel prečko. A slovenski prvaki so v prvem polčasu še enkrat zadeli, že v sodnikovem dodatku prvega polčasa pa je s približno 15 metrov pod prečko zadel Mark Zabukovnik.

Tu se gostje niso ustavili, na 4:0 je v 71. minuti povišal še Rolando Aarons. Tamar Svetlin je bil v 85. minuti manj natančen, tako da je še ena od številnih priložnosti splavala po vodi, je pa isti igralec poskrbel za 5:0 v 90. minuti, ko je bil uspešen iz bližine.

Aleksander Čeferin
Sportal Revolucija, kot je nogometna Evropa še ni videla

Celjani v drugem krogu proti Bajriću in ekipi?

Aleks Pihler se je poleti iz Maribora preselil v BiH. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Aleks Pihler se je poleti iz Maribora preselil v BiH. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Če bi želeli Celjani zaigrati v ligi prvakov in s tem pridobiti več kot 23 milijonov evrov denarne nagrade, ki jo podeljuje Uefa, bi morali v kvalifikacijah preskočiti štiri ovire zapored. Najprej Floro iz Estonije, nato pa v drugem krogu boljšega iz obračuna med prvakoma Slovaške in Severne Makedonije, Slovanom in Strugo. Prva tekma je s 4:2 pripadla Slovanu. Za moštvo iz Bratislave, s katerim se je lani v skupinskem delu konferenčne lige merila ljubljanska Olimpija, vsak klub je zmagal v gosteh, igra tudi občasni slovenski reprezentant Kenan Bajrić, ki je ob zmagi odigral celotno prvo srečanje.

Ni edini slovenski legionar, ki je v tem tednu začel z nastopi v kvalifikacijah za ligo prvakov. V sredo sta se predstavila tudi branilec latvijskega RFS Žiga Lipušček, ki je igral celo tekmo in s svojo ekipo s 3:0 premagal Larne, in novopečeni član prvaka BiH, Borca iz Banja Luke, Aleks Pihler. Ta je za Borac iz Banja Luke proti albanski Egnatii v igro vstopil v 56. minuti, na koncu pa se veselil zmage z 1:0.

Povratne tekme prvega kroga kvalifikacij za ligo prvakov bodo odigrane prihodnji teden, Celjani bodo pričakali Floro na stadionu Z'dežele v torek, 16. julija.

Ante Šimundža
Sportal Šimundža: Usoda je tako hotela, a to ne spremeni naše želje

Kvalifikacije za ligo prvakov, 1. krog (prve tekme):

Torek, 9. julij:

Sreda, 10. julij:

Znanih je že 29 od 36 udeležencev ligaškega dela LP:

Real Madrid (Špa – branilec naslova), Manchester City (Ang), Bayern München (Nem), PSG (Fra), Liverpool (Ang), Inter Milano (Ita), Borussia Dortmund (Nem), RB Leipzig (Nem), Barcelona (Špa), Bayer Leverkusen (Nem), Atletico Madrid (Špa), Atalanta (Ita), Juventus (Ita), Benfica (Por), Arsenal (Ang), Club Brugge (Bel), Šahtar Doneck (Ukr), Milan (Ita), Feyenoord (Niz), Sporting Lizbona (Por), PSV Eindhoven (Niz), Celtic (Ško), Monaco (Fra), Aston Villa (Ang), Bologna (Ita), Girona (Špa), Stuttgart (Nem), Sturm Gradec (Avt), Brest (Fra)

evropska liga Panathinaikos Andraž Šporar
Sportal Mariborčanom se obeta spopad z Verbičem, Šporarjem in Gnezdo Čerinom
NK Celje : NK Maribor Aljoša Matko
Sportal Celje, Maribor in Bravo izvedeli morebitne tekmece
NK Celje prvaki pokal
Sportal Prvaki bodo začeli proti Bravu, prvi večni derbi avgusta v Mariboru
Ne spreglejte