Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 3. 2023,
22.46

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05

1

Natisni članek

škotska nogometna reprezentanca Španska nogometna reprezentanca Turčija hrvaška nogometna reprezentanca Kvalifikacije za Euro 2024

Torek, 28. 3. 2023, 22.46

2 meseca, 2 tedna

Kvalifikacije za Euro 2024, 2. krog (torek)

Hrvati so si oddahnili, Špancem se kaj takšnega ni zgodilo že 39 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05

1

Hrvaška nogometna reprezentanca Mateo Kovačić | Hrvaška je zmagala z 2:0. | Foto Reuters

Hrvaška je zmagala z 2:0.

Foto: Reuters

Danes je bilo odigranih zadnjih sedem tekem drugega kroga kvalifikacij za Euro 2024. Na derbiju skupine A je Škotska v boju za prvo mesto z 2:0 premagala Španijo, oslabljena Norveška pa je brez Erlinga Haalanda po 24 letih gostovala v Gruziji in prišla do točke (1:1). Hrvaška je po šokantnem remiju z Walesom (1:1 v Splitu) tokrat vendarle dosegla prvo letošnjo zmago. Hrvati so z 2:0 slavili na gostovanju v Turčiji. Valižani so z 1:0 ugnali Latvijo, pestro je bilo tudi v skupini I, kjer je vodilni položaj zadržala Švica, drugo zmago je dosegla tudi Romunija.

Francija EP kvalifikacije
Sportal Svetovni podprvaki strli Irce, "bratski derbi" Srbom, Švedi zakurili petardo

Kvalifikacije za Euro 2024, 2. krog:

Torek, 28. marec:

V skupini A se je o vodilnem položaju odločalo na Hampden Parku v Glasgowu, kjer je Škotska z 2:0 ugnala Španijo, ki je po zmagi v prvem krogu tokrat doživela prvi spodrsljaj, na drugi strani pa je Škotska ostala stoodstotna. Novi španski selektor Luis de la Fuente je z rdečo furijo, ki je v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo izgubila prvič po 19 zaporednih tekmah, prvič gostoval in bil neuspešen. Škotska je Španijo, ki je imela žogo v posesti sicer kar 68 odstotkov igralnega časa, premagala prvič po letu 1984, zatem so Škoti proti Špancem do te tekme trikrat izgubili in dvakrat remizirali.

Srečanje v Glasgowu se je začelo povsem po notah gostiteljev, že v sedmi minuti je po asistenci kapetana Andyja Robertsona za vodstvo Škotske z 1:0 zadel Scott McTominay. Ta je v 51. minuti zadel še enkrat, s tem pa je postavil tudi končni izid tekme. McTominay je blestel že na prvi tekmi kvalifikacij, ko je ob zmagi Škotske nad Ciprom (3:0) prav tako dosegel dva gola.

Scott McTominay je na dveh tekmah kvalifikacij za Škotsko dosegel že štiri zadetke. | Foto: Reuters Scott McTominay je na dveh tekmah kvalifikacij za Škotsko dosegel že štiri zadetke. Foto: Reuters

Prvo točko v kvalifikacijah za Euro 2024 so osvojili Norvežani, ki so brez poškodovanega Erlinga Haalanda proti Gruziji v Batumiju prišli do remija z 1:1. Skandinavci so gostovali v Gruziji prvič po 24 letih in kvalifikacijah za EP 2000, v katerih je blestela tudi zlata Katančeva generacija. Gruzija je pod vodstvom Francoza Willija Sagnola na zadnjih 14 tekmah utrpela le en poraz. Premagal jo je le polfinalist SP 2022 Maroko.

Hrvati slavili v Turčiji

Posebne pozornosti je bil deležen spopad med Turčijo in Hrvaško v Bursi, ki je z 2:0 pripadel gostom. Za vodstvo Hrvaške je v 20. minuti po podaji Maria Pašalića zadel Mateo Kovačić. 28-letni nogometaš je globoko v sodnikovem podaljšku prvega polčasa zadel še drugič, s tem pa Hrvatom zagotovil prvo zmago v teh kvalifikacijah.

Turki so na stadionu s podobo krokodila klonili prvič po nizu treh zaporednih zmag. Varovanci Zlatka Dalića so na zadnjih 15 tekmah izgubili le enkrat, ravno v polfinalu SP 2022 proti poznejšemu prvaku Argentini. Hrvati so si tako po uvodni tekmi na razprodanem Poljudu proti Walesu, na kateri so jim Otočani v zadnjih sekundah s prvim strelom v okvir vrat pokvarili načrte (1:1), vendarle nekoliko oddahnili. A ker je Hrvaška lani blestela v ligi narodov in jo junija čaka zaključni turnir za osvojitev lovorike na Nizozemskem, so si slovenski sosedi v najslabšem primeru že zagotovili dodatne kvalifikacije za Euro 2024. Tudi če jim v skupini D ne bi uspelo osvojiti enega izmed dveh najvišjih mest, bi jih tako čakal popravni izpit v play-offu.

Turki so ostali praznih rok. | Foto: Reuters Turki so ostali praznih rok. Foto: Reuters

Hrvaška Wales
Sportal Hrvati sklonjenih glav na Poljudu: Šokanten zaključek. Šok.

V skupini I je vodilni položaj zadržala prva favoritinja Švica. Na prvi tekmi je na srbskih tleh kar s 5:0 pomendrala Belorusijo, zdaj pa je s 3:0 odpihnila še Izrael.

Kosovo je z 1:1 remiziral z Andoro, ki je nazadnje doma izgubila proti Romuniji. Ta je tokrat na Nacionalnem stadionu v Bukarešti z 2:1 ugnala Beloruse, ki jim mnogi zaradi sodelovanja z Rusijo želijo preprečiti udeležbo na tekmovanjih pod okriljem Evropske nogometne zveze (Uefa). O tem bo več govora prihodnji teden na zasedanju izvršnega odbora evropske krovne zveze v Lizboni. Takrat bo Aleksander Čeferin, ki nima protikandidata, na volilni skupščini tudi prejel nov štiriletni mandat predsednika Uefe.

Na Euro neposredno le Nemci

Euro 2024 bo potekal v Nemčiji, ki se je nazadnje kot gostiteljica velikega tekmovanja izkazala leta 2006 (SP 2006). | Foto: Guliverimage/dpa Euro 2024 bo potekal v Nemčiji, ki se je nazadnje kot gostiteljica velikega tekmovanja izkazala leta 2006 (SP 2006). Foto: Guliverimage/dpa V kvalifikacijah za Euro 2024 nastopa 53 članic evropske nogometne družine. Edina reprezentanca, ki je že uvrščena na tekmovanje, je gostiteljica Nemčija. Na SP 2022 je elf razočaral, tako da bo na domačem Euru veljal le največji dosežek, če se bo želel odkupiti razočaranim navijačem. Favoritov za najvišje dosežke je ogromno, a si bodo morali vsi, razen Nemcev, še zagotoviti nastop prek kvalifikacij.

Na Euro 2024 se bosta neposredno uvrstili najboljši reprezentanci (1. in 2. mesto) iz vsake izmed desetih skupin, zadnje tri vstopnice pa bodo razdeljene v dodatnih kvalifikacijah, v katerih bodo prednosti deležne tiste izbrane vrste, ki so bile neuspešne v skupinskem delu kvalifikacij, a boljše v zadnji izvedbi lige narodov.

Kvalifikacije za Euro 2024, 2. krog:

Nedelja, 26. marec:

Ponedeljek, 27. marec:

Torek, 28. marec:

Lestvice:

Preberite še:

Benjamin Verbič
Sportal Zakaj je selektor Kek zarohnel na Verbiča?
Slovenija San Marino
Sportal Slovenija izkoristila spodrsljaj Danske, nova rapsodija Ronalda
Kvalifikacije za Euro2024: Slovenija - San Marino
Sportal Mešani občutki Matjaža Keka: Cilj je dosežen, a ...
Benjamin Šeško
Sportal Bravo, Slovenija! Padel je nov zgodovinski mejnik.
Luka Modrić, Hrvaška - Wales
Sportal Valižani v izdihljajih tekme do izenačenja na Poljudu, Španci zanesljivi
Francija  Dayot Upamecano
Sportal Francozi zmleli Nizozemce po četrt ure, hat-trick Lukakuja
Ne spreglejte