Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
24. 3. 2023,
4.00

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08

2

Natisni članek

Dare Vršič Igor Benedejčič Kvalifikacije za Euro 2024 slovenska nogometna reprezentanca Matjaž Kek Žan Vipotnik NK Maribor NK Maribor 1. SNL

Petek, 24. 3. 2023, 4.00

2 meseca, 1 teden

Najhitrejši strelski prvenci v dresu slovenske reprezentance

Tako hitrega ni bilo v Sloveniji že 16 let

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08

2

Kazahstan Slovenija Žan Vipotnik | Žan Vipotnik je v četrtek popeljal Slovenijo do zmage v Astani. | Foto Reuters

Žan Vipotnik je v četrtek popeljal Slovenijo do zmage v Astani.

Foto: Reuters

To je bil sanjski debi. Žan Vipotnik je še lani nabiral izkušnje v drugi slovenski ligi, zdaj pa je vreden vsaj nekaj milijonov evrov in slovi kot najbolj donosni produkt NK Maribor. Po tem, ko je kot novopečeni reprezentant z zlata vrednim strelskim prvencem popeljal Slovenijo do velike zmage v Kazahstanu, bo njegova tržna vrednost le še zrasla. Enaindvajsetletni Konjičan je za prvi zadetek v državnem dresu potreboval pičlih osem minut. Je s tem poskrbel za slovenski rekord? Pobrskali smo v preteklost in prišli do spoznanja, da sta bila od njega hitrejša dva rojaka. Matjaž Kek ju pozna zelo dobro.

Matjaž Kek
Sportal Kek po zgodovinski zmagi Slovenije: Igralci so doumeli moje sporočilo

Rapsodija Žana Vipotnika, mladega Štajerca, pred leti izvenserijskega strelskega velikana v mlajših kategorijah, v tej sezoni pa najbolj vročega slovenskega napadalca v 1. SNL, se kar ne more končati. Ne le v prvenstvu, zdaj je 21-letni Konjičan zablestel še v reprezentančnem dresu. In to na kakšni tekmi!

Fotogalerija s tekme v Astani, foto Reuters:

Fotogalerija
1 / 21

Na uvodni kvalifikacijski preizkušnji za Euro 2024 v Kazahstanu, kjer je lani na umetni travi v Astani izgubila tudi Slovaška, je po vstopu v igro potreboval le osem minut, da je krstni nastop za državni dres v članski konkurenci kronal še z zadetkom. Z enim najpomembnejših zadetkov slovenske reprezentance zadnjih let, saj je popeljal Kekovo četo do preobrata, s tem pa tako želene uvodne zmage v kvalifikacijah za Euro 2024, v katerih želi Slovenija prekiniti najdaljši niz nepojavljanja na velikih tekmovanjih in zaigrati v Nemčiji.

Idilično vzdušje znotraj reprezentance

Žan Vipotnik je prvi nastop za reprezentanco v dresu s številko 17 kronal z zmagovitim zadetkom. | Foto: Reuters Žan Vipotnik je prvi nastop za reprezentanco v dresu s številko 17 kronal z zmagovitim zadetkom. Foto: Reuters Vipotnik se je tako prelevil v vlogo Kekovega zlatega aduta s klopi, NK Maribor pa si lahko mane roke, saj bo vrednost vročega, samozavestnega in ambicioznega golgeterja le še zrasla. Za Vipotnikom se ozirajo mnogi snubci, tudi največji klubi z območja nekdanje Jugoslavije. Blagajna vijolic bi se lahko poleti konkretno napolnila, Vipotnik pa ima do takrat še veliko ciljev. Tako klubskih kot reprezentančnih.

"Super je, da sem zadel na debiju, najbolj pa je pomembno, da je ekipa zmagala," ga izjemna strelska statistika ni niti malo povzdignila. Ostal je skromen in delaven, bolj kot njegovi zadetki ga zanima uspeh ekipe. Reprezentanci želi najboljše. "Med tekmo smo trpeli, v drugem polčasu pa nadzirali srečanje in zasluženo zmagali," je povedal eden izmed slovenskih junakov dneva za Šport TV. V igro je vstopil v 70. minuti, ko je bil rezultat 1:1, osem minut pozneje pa imenitno podajo Petra Stojanovića, nekdanjega asa Maribora, pretopil v zadetek za zmago.

Navijači Kazahstana so bili po prvem polčasu lahko zadovoljni z rezultatom, v drugem polčasu pa je na njihovo žalost sledil preobrat Slovenije.  | Foto: Reuters Navijači Kazahstana so bili po prvem polčasu lahko zadovoljni z rezultatom, v drugem polčasu pa je na njihovo žalost sledil preobrat Slovenije. Foto: Reuters

Selektor Matjaž Kek je vesel, da so njegovi varovanci tako lepo sprejeli novince. Vipotnik je priznal, da se je hitro vklopil v reprezentančno okolje. "Fantje se ne bojijo konkurence. Vidijo, da je to okolje polno optimizma in pozitivne komunikacije. To jih je na koncu tudi nagradilo," 61-letni Mariborčan čuti posebno zadovoljstvo, ko spremlja idilično vzdušje znotraj reprezentance. Spominja ga na tistega izpred poldrugega desetletja, ki je poskrbel za zadnjo pravljično zgodbo slovenske reprezentance. Za nastop na SP 2010. Zato bo skušal na tem, ki ga ima zdaj, graditi novo uspešno zgodbo in zakoličiti temelj končnega nemškega uspeha.

Neverjeten podvig Benedejčiča

Igor Benedejčič se ni podpisal le pod prvi slovenski zadetek vseh časov, ampak še nekaj zgodovinskih mejnikov. | Foto: Igor Benedejčič se ni podpisal le pod prvi slovenski zadetek vseh časov, ampak še nekaj zgodovinskih mejnikov. Selektor Kek je v karieri tako ali drugače sodeloval tudi z Igorjem Benedejčičem in Daretom Vršičem, znanima nogometnima imenoma v Sloveniji. Zakaj izpostavljamo prav njiju? Ker sta edina v zgodovini slovenske članske reprezentance, ki sta na krstnem nastopu za zadetek potrebovala manj minut od Vipotnika. Dosežek mladega napadalca Maribora v Astani tako ni najboljši vseh časov, ampak zadošča za tretje mesto na večni lestvici. Za bronasto odličje. 

Zlato pripada absolutnemu rekorderju, ki je pred 31 leti spisal tako imeniten podvig, da ga bo v prihodnosti skoraj nemogoče prekositi. Kaj je uspelo priljubljenemu Benetu, ki je še nedolgo nazaj v strokovnem štabu slovenske reprezentance pomagal Keku? Na znameniti tekmi v Tallinnu, sploh prvi z mednarodnim značajem, na kateri se je predstavljala Slovenija, je vstopil v igro v 72. minuti. Le minuto pozneje se je vpisal med strelce. Dosegel je zgodovinski prvi zadetek Slovenije, hkrati pa se je podpisal pod rekord, saj je nanj čakal le minuto! Tega rekorda ni prekosil še nihče.

Dare Vršič je v bogati karieri dosegel tudi nepozabni zadetek za zmago nad Srbijo (2011) v Mariboru. | Foto: Vid Ponikvar Dare Vršič je v bogati karieri dosegel tudi nepozabni zadetek za zmago nad Srbijo (2011) v Mariboru. Foto: Vid Ponikvar

Naslednji junak v slovenskem dresu, ki je na prvi reprezentančni tekmi potreboval najmanj minut za zadetek, je bil Dare Vršič. Apačan še ni rekel zadnje vrhunskemu nogometu, letos želi pomagati tretjeligašu Zavrču, ko pa je pred davnimi leti debitiral za reprezentanco, bilo je 2. junija 2007 v Celju proti Romuniji (kvalifikacije za Euro 2008), je vstopil v igro v 83. minuti, nato pa sedem minut pozneje zatresel romunsko mrežo. Tako je prispeval častni gol za takratno manj uspešno Kekovo četo.

Koliko minut so potrebovali ob krstnem nastopu za prvi reprezentančni zadetek?

1 minuta: Igor Benedejčič (1992 - prijateljska tekma med Estonijo in Slovenijo - gol za 1:1)
7 minut: Dare Vršič (2007 - kvalifikacijska tekma za EP 2008 med Slovenijo in Romunijo - gol za 1:2)
8 minut: Žan Vipotnik (2023 - kvalifikacijska tekma za EP 2024 med Kazahstanom in Slovenijo - gol za 1:2)
12 minut: Senad Tiganj (2001 - kvalifikacijska tekma za SP 2002 med Slovenijo in Ferskimi otoki - gol za 3:0)
13 minut: Samir Zulić (1993 - prijateljska tekma med Slovenijo in Estonijo - gol za 1:0)
13 minut: Nastja Čeh (2001 - kvalifikacijska tekma za SP 2002 med Slovenijo in Ferskimi otoki - gol za 1:0)
14 minut: Amir Karić (1996 - prijateljska tekma med Slovenijo in ZAE - gol za 2:2)
22 minut: Zlatan Ljubijankić (2006 - prijateljska tekma med Ciprom in Slovenijo - gol za 0:1)
55 minut: Vlado Milošević (1992 - prijateljska tekma med Ciprom in Slovenijo - gol za 1:1)
87 minut: Jasmin Kurtić (2012 - prijateljska tekma med Slovenijo in Grčijo - gol za 1:1)

Na seznamu tudi Jasmin Kurtić

Jeseničan Senad Tiganj je pred 22 leti za prvi reprezentančni zadetek potreboval 12 minut. | Foto: Vid Ponikvar Jeseničan Senad Tiganj je pred 22 leti za prvi reprezentančni zadetek potreboval 12 minut. Foto: Vid Ponikvar Nato na lestvici najhitrejših strelskih debitantov za Slovenijo že zasledimo Vipotnika, za njim pa še ogromno znanih imen. Senad Tiganj je pred 22 leti za Bežigradom potreboval za prvi gol 12, Samir Zulić pred okroglimi 30 leti v Šiški 13, podobno velja za Nastjo Čeha, nepozabnega reprezentanta, ki se je zapisal v zgodovini kot edini, ki je na krstni tekmi v državnem dresu dosegel kar dva zadetka, Amir Karić je na prvi gol čakal 14 minut, Zlatan Ljubijankić 22, nato pa prideta na vrsto še Vlado Milošević (55) in najbolj izkušeni reprezentant zdajšnje generacije (ob odsotnosti Josipa Iličića), trenutno poškodovani Jasmin Kurtić, ki se je med strelce vpisal na prvi tekmi za reprezentanco, gol, imeniten prosti strel proti Grčiji, pa je dočakal po 87 minutah.

Veselje Jasmina Kurtića in takratnega selektorja Slovenije Slaviše Stojanovića po krstnem zadetku zdajšnjega nogometaša solunskega Paoka v državnem dresu. | Foto: Vid Ponikvar Veselje Jasmina Kurtića in takratnega selektorja Slovenije Slaviše Stojanovića po krstnem zadetku zdajšnjega nogometaša solunskega Paoka v državnem dresu. Foto: Vid Ponikvar

Slovenskih nogometašev, ki so se vpisali med strelce že na prvi reprezentančni tekmi, torej kar mrgoli. A sta le dva mrežo zatresla hitreje kot Vipotnik. Zato si njegov podvig v Kazahstanu zasluži še večji aplavz.

Izmed kandidatov, ki bi se lahko pridružili omenjenemu seznamu v nedeljo, bi se lahko, če jim bo selektor Kek seveda podal priložnost, nato pa bodo spravili žogo v gostujočo mrežo, na dvoboju s San Marinom teoretično pridružila le branilca Vanja Drkušić in Žan Zaletel. Vsi ostali na seznamu z izjemo tretjega vratarja reprezentance Matevža Vidovška so že debitirali za Slovenijo.

Slovenija Norveška liga narodov Benjamin Šeško
Sportal Noro, kaj lahko danes prvič uspe Sloveniji!
Cristiano Ronaldo
Sportal Svet se klanja Cristianu Ronaldu
Harry Kane Anglija Italija
Sportal Večer rekordov: Ronaldo postavil svetovnega, Kane angleškega
Kazahstan Slovenija Žan Vipotnik
Sportal Angleži utišali Italijane v Neaplju, preobrat Slovenije v Kazahstanu

 

Ne spreglejte