Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 3. 2023,
19.04

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,41

8

Natisni članek

Kazahstan Matjaž Kek slovenska nogometna reprezentanca Kvalifikacije za EP 2024 Kvalifikacije za Euro 2024

Četrtek, 23. 3. 2023, 19.04

2 meseca, 2 tedna

Selektor Slovenije po zmagi v Kazahstanu

Kek po zgodovinski zmagi Slovenije: Igralci so doumeli moje sporočilo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,41

8

Matjaž Kek | Matjaž Kek je prvič v svoji selektorski karieri začel kvalifikacijski ciklus za veliko tekmovanje z zmago. | Foto Guliverimage

Matjaž Kek je prvič v svoji selektorski karieri začel kvalifikacijski ciklus za veliko tekmovanje z zmago.

Foto: Guliverimage

Iz slovenskega nogometnega tabora pred začetkom kvalifikacij za Euro 2024 ni manjkalo optimističnih napovedi. Po uvodni zmagi v Astani (2:1), kjer je Kazahstan v zadnjem obdobju povzročal težave številnim tekmecem, jih je še več. "Najbolj je pomembno, da smo osvojili tri točke in naredili tri korake naprej," je po tekmi za Šport TV poudaril selektor Matjaž Kek, navdušen nad karakterjem izbrancev, ki so se podobno kot na lanski tekmi z Norveško vrnili po zaostanku (0:1) in se na koncu veselili zmage.

Kazahstan Slovenija Žan Vipotnik
Sportal Angleži utišali Italijane v Neaplju, preobrat Slovenije v Kazahstanu

Ljubitelji nogometa v Sloveniji so lačni dokazovanja najboljših nogometašev, kar jih premore dvomilijonska država na sončni strani Alp, na največjih tekmovanjih. Sodeč po uvodni zmagi v Kazahstanu, kaj takšnega slovenski izbrani vrsti v zgodovini na začetku kvalifikacijskega ciklusa ni uspelo še nikdar, je Kekova četa letos na dobri poti, da bi prekinila 13-letno boleče obdobje, v katerem je Slovenija neuspešno naskakovala velika tekmovanja.

Čeprav predstave v Kazahstanu, vsaj kar se tiče prvega polčasa, ne gre oceniti z odlično oceno, tega se zaveda tudi selektor Matjaž Kek, prevladuje pozitiven občutek. Točke so le točke, Slovenija je začela kvalifikacije, od katerih pričakuje zelo veliko, s stoodstotnim izkupičkom.

Fotogalerija s tekme v Astani, foto Reuters:

Fotogalerija
1 / 21

"Pričakovali smo in napovedovali težko tekmo. V prvem polčasu se nismo dobro odzvali, preveč drugih žog je pripadlo tekmecu, prepočasni smo bili s predajo žoge in skorajda nenevarni. Imeli smo načrt, da bi skušali dvigniti ritem po 60. minuti, ker smo vedeli, kako je Kazahstan nevaren na domačih tekmah zlasti v prvih polčasih. To nam je tudi uspelo," je bil Mariborčan ponosen na varovance, ki so kljub številnim težavam zaradi odsotnosti reprezentantov s pomembno vlogo v ekipi uspeli prirediti preobrat in se na umetni travnati podlagi v Astani razveselili polnega izkupička.

Slovenija je prvič v zgodovini na začetku kvalifikacijskega ciklusa zmagala v gosteh. | Foto: Reuters Slovenija je prvič v zgodovini na začetku kvalifikacijskega ciklusa zmagala v gosteh. Foto: Reuters

Pomembno spoznanje, Slovenija ima "klop"

David Brekalo je izenačil na 1:1 ... | Foto: Reuters David Brekalo je izenačil na 1:1 ... Foto: Reuters "Na žalost smo morali že v drugi, tretji minuti menjati, kar nam je znova porušilo neko razmišljanje," je selektor pred televizijskimi kamerami v pogovoru za Šport TV spomnil na zgodnjo poškodbo mišice Mihe Blažiča, ki je s tem izgubljen tudi za nedeljsko tekmo proti San Marinu. Namesto njega je vstopil neogret David Brekalo, pozneje na začetku drugega dela poskrbel za izenačenje na 1:1 in postal eden osrednjih junakov slovenske zmage v oddaljenem Kazahstanu.

"Brekalo je po tistem šoku, ko je prišel v peti minuti v igro, odigral zelo korektno tekmo. Še enkrat se je pokazalo, da imamo tudi 'klop'. Igralci, ki prihajajo notri, so nam dvigovali igro, danes je bilo to evidentno," je poudaril Kek za Šport TV in dodal, da je bila Slovenija boljša iz menjave v menjavo. S tem je Slovenija pokazala, da nima le deset, enajst igralcev, ampak precej več.

"Igralci so doumeli moje sporočilo, da bo v teh kvalifikacijah mogoče nekdo odločil v našo prid na deseti tekmi, pa je pred tem igral vsega skupaj le 15 minut," je pohvalil varovance, ki jim po medli igri v prvem polčasu in zaostanku z 0:1 ni bilo lahko.

Žan Vipotnik, ki je prejšnji teden praznoval 21. rojstni dan, pa je s sanjskim debijem in zadetkom v 78. minuti popeljal Slovenijo do končne zmage. | Foto: Reuters Žan Vipotnik, ki je prejšnji teden praznoval 21. rojstni dan, pa je s sanjskim debijem in zadetkom v 78. minuti popeljal Slovenijo do končne zmage. Foto: Reuters

"Fantje so se dobro odzvali. Po tisti Norveški (domača tekma lige narodov v Stožicah, ko je Slovenija preobrnila z 0:1 na 2:1, op. p.) še enkrat pokazali karakter, to željo, prepričanje in vedenje od enega do drugega, da lahko preobrnejo tekmo. Na koncu je bilo malce nervoze, vsaj zadnjih pet minut, a so to le mladi igralci," to ni začudilo izkušenega selektorja.

Po prvi tekmi je sijal od sreče in zadovoljstva. Čeprav je imela Slovenija opravka z vročim igriščem, neugodnim potovanjem, let je trajal kar sedem ur, in neugodno podlago, je to ni zmotilo pri uresničitvi cilja. Zmage. "Kazahstan že dolgo ni doma izgubil, tako da smo lahko z rezultatom zadovoljni," je izpostavil Kek, zadnji selektor, ki je vodil Slovenijo na velikem tekmovanju. V nedeljo ga čaka nova ovira, v Stožice prihaja San Marino, ena najslabših reprezentanc na svetu, ki na petih srečanjih proti Sloveniji še ni dosegla zadetka, prejela pa jih kar 20.

zbor nogometna reprezentanca Jan Oblak
Sportal Sploh se še ni začelo, pa je že padel rekord Slovenije
Sacha Baron Cohen Borat
Sportal Dežela, jezna na Borata, želi pokvariti načrte Sloveniji
Slovenija Norveška liga narodov Benjamin Šeško
Sportal Noro, kaj lahko danes prvič uspe Sloveniji!
Ne spreglejte