Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
22. 3. 2023,
10.59

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,01

3

Natisni članek

Kvalifikacije za Euro 2024 Kvalifikacije za EP 2024 Kazahstan Matjaž Kek slovenska nogometna reprezentanca

Sreda, 22. 3. 2023, 10.59

2 meseca, 2 tedna

Najbolj oddaljeno gostovanje v kvalifikacijah v zgodovini Slovenije

Sploh se še ni začelo, pa je že padel rekord Slovenije

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,01

3

zbor nogometna reprezentanca Jan Oblak | Kapetan slovenske reprezentance Jan Oblak vstopa v nov kvalifikacijski ciklus z velikim ciljem, da si prvič v bogati karieri zagotovi nastop na velikem reprezentančnem tekmovanju. V kvalifikacije za Euro 2024 bo tako kot soigralci vstopil na rekordno oddaljenem gostovanju. | Foto Vid Ponikvar/Sportida

Kapetan slovenske reprezentance Jan Oblak vstopa v nov kvalifikacijski ciklus z velikim ciljem, da si prvič v bogati karieri zagotovi nastop na velikem reprezentančnem tekmovanju. V kvalifikacije za Euro 2024 bo tako kot soigralci vstopil na rekordno oddaljenem gostovanju.

Foto: Vid Ponikvar/Sportida

V četrtek se bodo začele kvalifikacije za Euro 2024, najboljši nogometaši, kar jih po mnenju selektorja Matjaža Keka premore Slovenija, pa so se že podpisali pod rekord. V torek zvečer so srečno prispeli v Astano. Polet je trajal kar sedem ur, s tem pa so opravili najdaljšo pot, ki so jo morali zaradi kvalifikacijske tekme prepotovati v zgodovini državne samostojnosti. Dolga je bila krepko nad štiri tisoč kilometrov.

Trening Slovenska nogometna reprezentanca Brdo
Sportal Velik izziv za Keka. Koga poslati v ogenj namesto Šporarja?

Slovenska nogometna reprezentanca je v slabih treh desetletjih, odkar se poteguje za točke v kvalifikacijah za velika tekmovanja, odpotovala na številna zelo oddaljena gostovanja. Do letos je za najdaljše potovanje veljalo tisto, ki so ga opravili pred desetimi leti, ko so pod taktirko takratnega selektorja Srečka Katanca s 4:2 v Reykjaviku ugnali Islandijo. Podali so se na pot na sever Evrope, dolgo skoraj tri tisoč kilometrov, vrnili pa so se s tremi dragocenimi točkami.

Najbolj oddaljena gostovanja Slovenije v kvalifikacijah:

Islandija (Reykjavik) 2.875 km (leta 2013)
Gruzija (Tbilisi) 2.463 km (leta 1999)
Izrael (Haifa) 2.281 km (leta 2019)
Ferski otoki (Toftir) 2.240 km (leta 1999 in 2011)
Rusija (Soči) 1.999 km (leta 2021)

Upoštevana je razdalja v kilometrih od Ljubljane.

Tokrat se je slovenska reprezentanca podala na dolgo pot proti vzhodu. V torek so nogometaši odpotovali v Kazahstan, ki leži sredi azijskih step. Nekdanji del Sovjetske zveze se je sprva dokazoval pod azijsko nogometno družino, pred 20 leti pa zaprosil za selitev k Uefi. Od takrat se lahko poteguje za točke z največjimi evropskimi nogometnimi velemojstri.

V četrtek bo tako imel med drugim opravka z Janom Oblakom, Benjaminom Šeškom in Jako Bijolom, ki ga čaka srečanje z nekdanjim klubskim soigralcem Bakhtiyarjem Zaynutdinovom, s katerim si je delil slačilnico pri moskovskem CSKA. Kazahstanec je ostal v ruski prestolnici, Bijol pa se je lani preselil v Videm, kjer navdušuje v dresu Udineseja.

Tako sta se leta 2018 na kvalifikacijski tekmi mladih izbranih vrst za EP 2019 merila Jaka Bijol (Udinese) in Ramazan Orazov (Aktobe). Dvoboj v Kazahstanu se je končal brez zadetkov. Zgodovina medsebojnih nogometnih tekem Slovenije in Kazahstana je dolga. Vključuje dvoboje mlajših reprezentanc, ženskega nogometa in futsala, tokrat pa se bosta prvič pomerili članski moški izbrani vrsti.

Mladi Korošec za pot na gostovanje v kvalifikacijah za veliko tekmovanje ni še nikoli potreboval tako dolgega poleta. Zračna razdalja med Ljubljano in Astano, kjer bi lahko v četrtek Kekove izbrance pozdravile polne tribune tamkajšnje Arene - zbralo bi se lahko 30 tisoč gledalcev -, znaša 4.129 kilometrov, ker pa je bilo treba zaradi vojnih razmer v Ukrajini nekoliko spremeniti smer, je bila opravljena pot še nekoliko daljša. Tako dolge niso slovenski nogometaši v kvalifikacijah opravili še nikdar. Ko so pristali, so jih pričakale zimske razmere, deset stopinj Celzija pod ničlo.

Pred poletom v Kazahstan so za najbolj oddaljena gostovanja v kvalifikacijah veljala tista v Reykjaviku (Islandija), Tbilisiju (Gruzija), Haifi (Izrael), Toftirju (Ferski otoki – dvakrat) in Sočiju (Rusija), prizorišču zimskih olimpijskih iger 2014. Iz Sočija se je proti Astani v lastni režiji podal Vanja Drkušić. Novinec na seznamu se je tako reprezentanci pridružil v Kazahstanu, izpustil pa uvodni del priprav v Sloveniji, kjer je Kekova četa opravila dva treninga (v ponedeljek na umetni travi v Kranju, v torek pa na naravni travi na Brdu pri Kranju), nato pa se v torek popoldne podala na rekordno dolgo potovanje v Kazahstan.

Andres Vombergar je zaradi reprezentančne akcije zelo veliko potoval. Najprej je iz Argentine prispel v Slovenijo, v torek pa se, družbo mu je delal mate čaj, odpravil proti Aziji v Kazahstan.

Kekovi izbranci, ki v nov kvalifikacijski ciklus vstopajo z veliko optimizma in ne skrivajo želje, da prekinejo že 13-letno obdobje odsotnosti Slovenije z velikih nogometnih tekmovanj, bodo uradni trening na igrišču z umetno travnato podlago na stadionu Astana Arena opravili danes ob 15. uri po slovenskem času.

Kateri napadalec bi moral zaigrati namesto poškodovanega Andraža Šporarja na tekmi v Kazahstanu poleg Benjamina Šeška?

  • Žan Celar
    5,61 %
    45 glasov
  • Žan Vipotnik
    38,78 %
    311 glasov
  • Andres Vombergar
    49,25 %
    395 glasov
  • Luka Zahović
    3,87 %
    31 glasov
  • Nihče
    2,49 %
    20 glasov
Oddanih 802 glasov

Tako je, čeprav se kvalifikacije sploh še niso začele, že padel rekord Slovenije. Nogometaši si želijo, da bi jih bilo še več. Med njimi izstopa še eden, najbolj drzne narave. Sloveniji namreč v kvalifikacijah za velika tekmovanja ni še nikoli uspelo končati na prvem mestu skupine. Bili so že drugi (štirikrat), tretji, četrti, peti, celo šesti … Prvi pa še nikoli.

Slovenija Navijač Ljudski vrt
Sportal Nesrečna številka, na katero Slovenija ne more biti ponosna

Če bi se to zgodilo (za napredovanje zadošča že drugo mesto v skupini), bi Slovenija jeseni pozdravila nogometno evforijo, kot je ni že dolgo, navijači pa bi že hiteli z rezervacijami za nastanitve v Nemčiji, ki bo prihodnje leto središče nogometnega spektakla, saj bo gostila težko pričakovano evropsko prvenstvo. Tudi s Slovenijo?

Preberite še:

Slovenija Navijači
Sportal Kekova četa le v Ljubljani, Maribor ostal praznih rok
Benjamin Šeško
Sportal Eksplozija slovenskega dragulja odmeva po Evropi
Andres Vombergar
Sportal Rapsodija Vombergarja v Argentini, navijači vzklikajo: Ole, ole, ole, Bomba, Bomba
slovenska nogometna reprezentanca, Radenko Mijatović, Matjaž Kek
Sportal Kek vpoklical tudi dva novinca, predsednik NZS optimist
zbor nogometna reprezentanca Petar Stojanović
Sportal Začetek misije Euro 2024. Skrb: dolga pot in umetna trava.
zbor nogometna reprezentanca Jaka Bijol
Sportal "Letos je leto, ko si moramo izboriti evropsko prvenstvo" #video
Ne spreglejte