Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
27. 3. 2023,
17.25

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

11

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Matjaž Kek Benjamin Verbič Kvalifikacije za Euro 2024

Ponedeljek, 27. 3. 2023, 17.25

2 meseca, 1 teden

Zakaj je selektor Kek zarohnel na Verbiča?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

11

Benjamin Verbič | Benjamin Verbič je na srečanju s San Marinom odigral 82 minut. | Foto Grega Valančič/Sportida

Benjamin Verbič je na srečanju s San Marinom odigral 82 minut.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Od selektorja slovenske nogometne reprezentance Matjaža Keka nismo vajeni, da bi med tekmo izstopal z jeznim vpitjem. Zlasti na takšni tekmi, kot je bila v nedeljo v Stožicah, ko je nasproti stala najslabša ekipa na svetu, San Marino. Proti koncu dvoboja, ki se je končal z zmago 2:0, pa je vendarle zadonel njegov glas. In to ravno po menjavi Benjamina Verbiča. Kaj je zmotilo selektorja?

Kvalifikacije za Euro2024: Slovenija - San Marino
Sportal Mešani občutki Matjaža Keka: Cilj je dosežen, a ...

Slovenska nogometna reprezentanca je v nedeljo pod vodstvom Matjaža Keka pozdravila jubilejno 100. zmago na uradnih tekmah. Priložnost za 101. se bo ponudila 16. junija na gostovanju v kvalifikacijah za Euro 2024 v Helsinkih. | Foto: Grega Valančič/Sportida Slovenska nogometna reprezentanca je v nedeljo pod vodstvom Matjaža Keka pozdravila jubilejno 100. zmago na uradnih tekmah. Priložnost za 101. se bo ponudila 16. junija na gostovanju v kvalifikacijah za Euro 2024 v Helsinkih. Foto: Grega Valančič/Sportida Po drugi zaporedni zmagi v kvalifikacijah za Euro 2024 je selektor Matjaž Kek priznal, kako na srečanju proti San Marinu (2:0), po katerem ni skrival mešanih občutkov in samokritike, niti ni bil toliko jezen na varovance kot pa nase. Priznal je napako, ki se mu je pripetila pri izboru začetne enajsterice. Njegov šesti čut se mu je tokrat izneveril. Udarna postava ni dala tistega, kar je od nje pričakoval. Ni prinesla tako očitne prevlade in hitrih zadetkov, s katerimi bi se Slovenija odlepila od skromnih gostov iz San Marina ter si s tem kupila notranji mir.

Tako pa je morala na prvi zadetek čakati vse do 56. minute, ko je v polno zadel Benjamin Šeško. Po tem zadetku si je lahko slovenska reprezentanca oddahnila, kmalu je sledila še podvojitev vodstva, takrat si je San Marino zatresel mrežo kar sam, vseeno pa je ostal prisoten občutek, kako bi lahko Slovenija pokazala bistveno več. Tako v igri kot tudi rezultatu.

Fotogalerija s tekme v Ljubljani, foto Grega Valančič/Sportida:

Fotogalerija
1 / 43

Selektorju Keku je bilo zelo žal, da njegovi izbranci na najlažji tekmi v skupini niso dosegli višje zmage. Zlasti zaradi navijaške kulise na stadionu, ko se je v Stožicah zbralo več kot deset tisoč gledalcev, med njimi pa je bilo največ mladih ljubiteljev nogometa, ki so vpijali vsako potezo najboljših slovenskih nogometašev, največjih simpatij pa sta bila pričakovano deležna kapetan Jan Oblak in mladi napadalec Benjamin Šeško. Prvi niti ni imel resnega dela na tekmi, drugi pa je znova opozoril nase in dokazal, kako ima "nos za zadetke". 

Benjamin Šeško
Sportal Bravo, Slovenija! Padel je nov zgodovinski mejnik.

Kek: Tudi takrat, ko ne igraš dobro, se je treba znati obnašati

Verbič, nogometaš Panathinaikosa, si je po menjavi prislužil jezno opozorilo selektorja. | Foto: Grega Valančič/Sportida Verbič, nogometaš Panathinaikosa, si je po menjavi prislužil jezno opozorilo selektorja. Foto: Grega Valančič/Sportida Gledalci sicer niso dočakali vsega, kar so pričakovali od dvoboja med Slovenijo in tako skromnim tekmecem, kot je San Marino. O tem, kakšna je razlika med ekipama, priča že razmerje strelov na gol (25:1 za Slovenijo), a se je mreža gostov zatresla le dvakrat. Selektor Kek je bil tako razočaran s predstavami nekaterih igralcev, ki še zdaleč niso pokazali tistega, kar znajo.

Ni pa skrival jeze v 82. minuti, ko se je odločil za dvojno menjavo. Takrat je igro zapustil tudi Benjamin Verbič, eden bolj izkušenih članov reprezentance, ki ni mogel biti pretirano zadovoljen s tistim, kar je pokazal proti San Marinu. Vojničana je zamenjal Tomi Horvat, ravno, ko je prišlo do menjave, pa je sledil trenutek, po katerem je selektor Kek zarohnel in jezno pogledal nogometaša Panathinaikosa. Kaj natančno se je zgodilo?

Verbič se je po menjavi nameraval odpraviti kar proti slačilnici. Ko je to videl selektor, se je jezno odzval in mu ukazal, naj se obrne in vrne na klop ter spremlja tekmo do konca in stiska pesti za soigralce. ''Jasno je, da so tudi že boljši igralci od njega tako reagirali, ko so bili nezadovoljni ali s kakovostjo svoje igre ali pa z menjavo v reprezentanci. Dokler bom na čelu reprezentance, bo obstajal neki red. Neka pravila. V nekem trenutku je mogoče pozabil, da je treba ostati na klopi in spodbujati svoje igralce, nato je sledila pač moja reakcija. Ampak, saj pravim … Tudi takrat, ko ne igraš dobro, se je treba znati obnašati. To se dogaja pogosto v nogometu,'' je pojasnil 61-letni Mariborčan ter dodal, da iz tega vendarle ni treba delati tako velike drame, da pa je pri vsem tem jasno, kdo odloča o čem.

Namesto Benjamina Verbiča je v 82. minuti vstopil v igro zvezni igralec Sturma Tomi Horvat. | Foto: Grega Valančič/Sportida Namesto Benjamina Verbiča je v 82. minuti vstopil v igro zvezni igralec Sturma Tomi Horvat. Foto: Grega Valančič/Sportida

Kar se tiče tega, so stvari jasne. Glavno besedo ima selektor, pri tem, kako naj se na in ob igrišču med tekmo obnašajo reprezentanti, pa ni izjem. Tudi zaradi tega se dviguje složnost ekipe, gradi se medsebojno spoštovanje med igralci, njihova povezanost, s pomočjo katere bo skušala Slovenija letos prekiniti dolgoletno obdobje nenastopanj na velikih tekmovanjih.

Francija EP kvalifikacije
Sportal Svetovni podprvaki strli Irce, "bratski derbi" Srbom, Švedi zakurili petardo

Če Slovenija ni na 120 odstotkih ...

Naslednja domača tekma Slovenije bo 19. junija proti Danski. | Foto: Reuters Naslednja domača tekma Slovenije bo 19. junija proti Danski. Foto: Reuters Če se dan sodi po jutru, kaže Sloveniji imenitno, saj ima po dveh krogih edina v kvalifikacijski skupini H šest točk. Danska in Finska, s katerima se bo Kekova četa pomerila v junijskem terminu, sta jih zbrali tri, podobno velja tudi za Severno Irsko in Kazahstan. Na dnu lestvice je pričakovano San Marino, ki pa je s svojo obrambno naravnano taktiko v nedeljo povzročal slovenskim nogometašem bistveno več težav, kot so si jih obetali gostitelji.

''Če nismo na 120 odstotkih, imamo lahko težave z vsako reprezentanco. Tudi s takšno, kot je San Marino. To pa je naša realnost,'' je opozoril slovenski selektor, ki čez slabe tri mesece, ko bodo Oblak, Šeško in druščina gostovali na Finskem, pričakuje bistveno boljšo igro, kot jo je bilo opaziti večji del srečanja s San Marinom.

Slovenija San Marino
Sportal Slovenija izkoristila spodrsljaj Danske, nova rapsodija Ronalda
Ne spreglejte