Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 5. 2022,
22.53

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49

3

Natisni članek

Nicolo Zaniolo finale Roma Feyenoord konferenčna liga

Sreda, 25. 5. 2022, 22.53

1 leto, 11 mesecev

KONFERENČNA LIGA, FINALE

Mourinho Romo popeljal do prve evropske lovorike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49

3

AR Roma Nicolo Zaniolo | Edini gol na tekmi je zabil Nicolo Zaniolo. | Foto Reuters

Edini gol na tekmi je zabil Nicolo Zaniolo.

Foto: Reuters

Prvi zmagovalci konferenčne lige so nogometaši AS Rome, ki jo vodi Jose Mourinho. V finalu v Tirani so z 1:0 premagali Feyenoord. Edini gol je dosegel Nicolo Zaniolo. To je sploh prva evropska lovorika rimskega kluba pod okriljem Uefe.

Poškodba Henrika Mhiatrjana. | Foto: Reuters Poškodba Henrika Mhiatrjana. Foto: Reuters Prvi polčas ni ponudil veliko nogometa, še največ se je v uvodnih 20 minutah dogajalo ob poškodbi veterana Henrika Mhiatrjana, ki je v 17. minuti odšepal z igrišča, strateg Rimljanov Jose Mourinho pa je bil prisiljen v igro poslati Sergia Oliveiro. Vse se spremenilo v 32. minuti, potem ko je Gianluca Mancini s podajo z leve strni dobro zaposlil Nicola Zaniola. Ta se je sicer znašel v sendviču dveh branilcev Feyenoorda, a ju je preigral, potem pa žogo spretno potisnil še prek vratarja nizozemske ekipe in jo spravil v mrežo.

Začetek drugega dela je ponudil  drugačen Feyenoord. Že v 47. minuti je imel Gernot Trauner le nekaj metrov od gola izjemno priložnost za izenačenje, a je zadel le vratnico. V naslednji akciji so sodniki po ogledu posnetka odločili, da Romin Bryan Cristante ni igral z roko in niso dosodili najstrožje kazni, v 51. minut pa so Nizozemci ponovili vajo z okvirjem vrat. Po močnem strelu Malacie s kakšnih 18 metrov z leve strani se je namreč Rui Patricio še dotaknil žoge in jo preusmeril v prečko.

V končnici tekme so se Rimljani posvetili obrambi minimalne zmage, Feyenoord pa je imel terensko premoč, vendar jalovo, saj je ostal brez priložnosti, da bi izsilil podaljšek. 

Konferenčna liga, finale:

Sreda, 25. maj, Tirana:
AS Roma : Feyenoord 1:0 (1:0)
Zaniolo 32.

Za Romo je to prva evropska lovorika, saj je do zdaj v dveh finalih obakrat izgubila. Prvič leta 1984 v tedanjem pokalu Uefa proti Liverpoolu, nato pa še sedem let pozneje proti Interju v istem tekmovanju.

Jose Mourinho je evropsko lovoriko osvojil še s četrtim klubom. | Foto: Reuters Jose Mourinho je evropsko lovoriko osvojil še s četrtim klubom. Foto: Reuters Jose Mourinho je postal prvi trener z osvojenimi vsemi tremi evropskimi lovorikami. In to s štirimi različnimi klubi. S Portom je že leta 2004 osvojil ligo prvakov, pozneje tudi z Interjem. Pred petimi leti pa je z Manchestrom Unitedom dvignil pokal evropske lige. Od takrat ni osvojil nobene lovorike več. Skupaj ima zdaj 26 pokalov.

Feyenoord je v petem nastopu v finalih v evropskih tekmovanjih ostal pri treh lovorikah, dobil je evropski pokal leta 1970 ter dvakrat še pokal Uefa v letih 1974 in 2002. Pred tem finalom je izgubil le na odločilni tekmi evropskega superpokala leta 2002 z Realom.

Evropska nogometna sezona se bo sklenila v soboto zvečer z velikim finalom lige prvakov med Liverpoolom in Realom Madridom.

Jürgen Klopp trening
Sportal Nemec na klopi Liverpoola jasen: Brez maščevanja
Loris Karius
Sportal Dogodek, ki je pokopal kariero nesrečnega Nemca
Sportal Negativne misli Ancelottija, a njegovi zabijajo že na treningu #video
Ne spreglejte