Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
4. 3. 2020,
11.03

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

Natisni članek

Kosovo Grčija Moldavija NK Maribor NK Maribor Liga narodov Matjaž Kek slovenska nogometna reprezentanca

Sreda, 4. 3. 2020, 11.03

4 leta, 1 mesec

Selektor Slovenije o tekmecih v ligi narodov

Kek najraje ne bi šel v Moldavijo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65
Haris Vučkić Slovenija Latvija | Slovenski nogometaši so izvedeli za tekmece za ligo narodov, ki se bo začela jeseni. | Foto Vid Ponikvar

Slovenski nogometaši so izvedeli za tekmece za ligo narodov, ki se bo začela jeseni.

Foto: Vid Ponikvar

Slovenska nogometna reprezentanca se bo v drugi izvedbi lige narodov v ligi C pomerila z Grčijo, Kosovom in Moldavijo. Čeprav je selektor Matjaž Kek po žrebu v Amsterdamu sprva izrazil zadovoljstvo, da se je izbrana vrsta izognila daljšim jesenskim potovanjem, pa je nato priznal, da z Moldavijo oziroma njenim glavnim mestom Kišinjev nima ravno najboljših izkušenj. ''Skoraj raje bi šel v Kazahstan ali Azerbajdžan,'' je priznal Mariborčan, ki bo ta mesec Slovenijo vodil na dveh prijateljskih tekmah.

Aleksander Čeferin
Sportal Slovenci izvedeli za tekmece v tekmovanju, ki jim doslej ni prineslo zadovoljstva

Slovenska članska izbrana vrsta se je z Grčijo in Moldavijo že merila za točke v kvalifikacijah za velika tekmovanja, s Kosovom, najmlajšim članom evropske nogometne družine, pa se bo udarila prvič. Na Grke, nekdanje evropske prvake (2004), ki v zadnjih ciklusih zapravljajo ugled in beležijo neuspehe, ima Slovenija precej prijetne spomine. Čeprav se je z Grčijo srečala petkrat in še vedno ni zmagala (štirje remiji in poraz), je zgodovinski podvig, prvi preboj na veliko tekmovanje, začela prav z gostovanjem v Atenah.

Matjaž Kek o žrebu lige narodov:

Kvalifikacije za EP 2000 je začela z remijem v Atenah (2:2), na katerem je oba zadetka za goste dosegel Zlatko Zahović, pravcato tragedijo pa je doživel Ermin Šiljak. Po vsega dveh minutah, ki ju je prebil na igrišču, si je hudo poškodoval gleženj. Zlomljen je bil na treh mestih, ob tem pa je imel še strgane vse vezi, zato se je na igrišča vrnil šele po več kot letu in pol.

Liga C:

Skupina 1: Azerbajdžan, Luksemburg, Ciper, Črna gora
Skupina 2: Armenija, Estonija, Severna Makedonija, Gruzija
Skupina 3: Slovenija, Moldavija, Kosovo, Grčija
Skupina 4: Kazahstan, Litva, Belorusija, Albanija

Grki iščejo pot navzgor

Jasmin Kurtić je svoji edini zadetek za Slovenijo dosegel prav proti Grčiji. | Foto: Vid Ponikvar Jasmin Kurtić je svoji edini zadetek za Slovenijo dosegel prav proti Grčiji. Foto: Vid Ponikvar Slovenija se je z Grčijo nazadnje pomerila leta 2012 v Kufsteinu v Avstriji, kjer je prvi, za zdaj pa tudi edini, zadetek za izbrano vrsto dosegel Jasmin Kurtić in v izdihljajih tekme izenačil na 1:1. Kek kot selektor še ni vodil Slovenije proti nekdanjim evropskim prvakom, ki jih je v zadnjih kvalifikacijah vodil Nizozemec John van 't Schip, a je kljub trem zaporednim zmagam v zadnjem delu ciklusa zaostal tako za stoodstotno Italijo (deset zmag na desetih tekmah) kot tudi Finsko, kar je obveljalo za veliko presenečenje.

Finci bodo tako letos prvič nastopili na velikem tekmovanju, Grki pa so v dramatičnem boju za tretje mesto po odličnem finišu, nanizali so tri zmage, prehiteli Bosno in Hercegovino, a zaradi slabših nastopov v ligi narodov (2018) podobno kot Slovenija niso dobili možnosti za popravni izpit v dodatnih kvalifikacijah.

Čeprav v grški zasedbi ne manjka kakovostnih igralcev, ki se dokazujejo tudi v tako močnih klubih, kot so Napoli, Arsenal, Hoffenheim in Benfica, še naprej jezijo navijače z neprepričljivimi predstavami. ''Grčija išče pot navzgor. So nekdanji evropski prvaki, zato je ta skupina atraktivna,'' je po žrebu povedal Kek. Grčija je tudi edina reprezentanca, ki je na lestvici Mednarodne nogometne zveze (Fifa) uvrščena višje od Slovenije. Grki so 54., Slovenci deset mest nižje, Kosovo (115.) in Moldavija (175.) pa močno zaostajata.

Kosovo nagajalo Čehom in Angležem

Navijači Kosova komaj čakajo začetek dodatnih kvalifikacij za EP 2020. | Foto: Reuters Navijači Kosova komaj čakajo začetek dodatnih kvalifikacij za EP 2020. Foto: Reuters Slovenska reprezentanca bo proti Kosovu dopolnila zbirko tekem proti ekipam, nastalim na pogorišču Jugoslavije. Po Hrvaški, Bosni in Hercegovini, Srbiji (pred tem ZR Jugoslaviji, pa Srbiji in Črni gori), Črni gori in Severni Makedoniji (pred tem Makedoniji) se bo jeseni dvakrat pomerila še proti mladi državi s slabima dvema milijonoma prebivalcev. Čeprav ji primanjkuje izkušenj, je z ogromnim zanosom in navijaško podporo pod taktirko Švicarja Bernanda Challandesa nagajala velikanom v kvalifikacijah za EP 2020. Skoraj do zadnjega je bila v igri za preboj na tekmovanja, čeprav sta bili v njeni skupini tudi Anglija in Češka.

Kosovo je navdušilo, premagalo Češko in Črno goro v Prištini, pa Bolgarijo v Sofiji, na Wembleyju pa zatreslo mrežo treh levov kar trikrat, a nato po festivalu zadetkov izgubilo s 3:5. Ko je ostalo brez možnosti in se povsem osredotočilo na dodatne kvalifikacije, kjer ga konec meseca čaka sosedski obračun s Severno Makedonijo, je sklenilo ciklus z domačim porazom proti Angliji (0:4).

V Prištini sta v kvalifikacijah za EP 2020 izgubili tudi Češka in Črna gora. | Foto: Reuters V Prištini sta v kvalifikacijah za EP 2020 izgubili tudi Češka in Črna gora. Foto: Reuters

''Zanimivo bo. Kosovo v zadnjem času igra dobro. Že zaradi geografskega položaja se obetata zanimivi tekmi v Prištini in Ljubljani ter polna stadiona,'' je prepričan Kek, ki vstopa v ligo narodov z visokim ciljem. To je prvo mesto, ki prinaša tudi napredovanje v ligo B, hkrati pa bi lahko Sloveniji pomagalo pri zagotovitvi udeležbe v dodatnih kvalifikacijah za SP 2022. ''V tej skupini nekaj pomeni edino to, da si prvi. Strinjam se z našim predsednikom (predsednik NZS je Radenko Mijatović, op. p.), da je naš cilj prvo mesto. To je zanimiva in tekmovalna skupina, ponuja ogromno izziva,'' meni slovenski selektor, ki je v začetku stoletja nabiral trenerske izkušnje na klopi Maribora, z njim pa ga je pot ponesla tudi v Moldavijo.

Veliko razočaranje NK Maribor

Matjaž Kek je z Mariborom leta 2000 na presenečenje mnogih izpadel proti Zimbruju. | Foto: Vid Ponikvar Matjaž Kek je z Mariborom leta 2000 na presenečenje mnogih izpadel proti Zimbruju. Foto: Vid Ponikvar Pisalo se je leto 2000. Vijolice so v novo evropsko sezono vstopale z visoko stopnjo samozavesti. Sezono pred tem so šokirale Evropo, izločile tako Genk kot Lyon ter se uvrstile v donosno ligo prvakov, kjer so osvojile štiri točke in pobrale kopico simpatij. Zato so v sezono 2000/01 vstopile z visokimi cilji, v prvem krogu kvalifikacij pa jih je čakal precej neznani tekmec. To je bil moldavski prvak Zimbru iz Kišinjeva. Maribor je vodil Matjaž Kek, ki je na vročem stolčku nasledil nekdanjega "šefa" Bojana Prašnikarja. Mariborčane je na prvi tekmi v Moldaviji pričakala slabo pripravljena in bistveno previsoka travnata površina. Vijolice se niso znašle in izgubile z 0:2.

Na povratni tekmi je bilo drugače. Nastja Čeh je Maribor hitro popeljal v vodstvo, dišalo je po preobratu, a je obramba gostov zdržala. Imela je tudi srečo, saj je Stipe Balajić zadel okvir vrat. Kek je nepričakovano obtičal že na prvi oviri in doživel eno največjih razočaranj, ko je vodil mariborski klub. Njegov ljubljeni, saj ga še vedno nosi globoko v srcu. Nepričakovan izpad Maribora je poskrbel, da je kmalu zapustil klop.

Na Moldavijo ima lepe spomine Milenko Ačimović. Leta 2004 je kot kapetan slovenske izbrane vrste prispeval vse tri zadetke za visoko zmago nad Moldavijo (3:0) v boju za SP 2006. | Foto: Vid Ponikvar Na Moldavijo ima lepe spomine Milenko Ačimović. Leta 2004 je kot kapetan slovenske izbrane vrste prispeval vse tri zadetke za visoko zmago nad Moldavijo (3:0) v boju za SP 2006. Foto: Vid Ponikvar

''Z Moldavijo oziroma Kišinjevom nimam ravno najboljših izkušenj. Zato bi skoraj raje šel v Kazahstan ali Azerbajdžan,'' je Mariborčan, napol v šali, napol zares, dal vedeti, kako še vedno ni pozabil velikega razočaranja, ki ga je izkusil v Kišinjevu. Zaradi njega bi bil pripravljen izbrati tudi kakšnega drugega tekmeca, pa tudi daljše potovanje. Žreb je odločil, da Kekova četa jeseni v letalih ne bo preživela veliko ur, saj bodo odšli v bolj ali manj bližnje destinacije, ki so od Ljubljane oddaljene 650 (Priština), 1177 (Atene) in 1099 kilometrov (Kišinjev).

Aleksander Čeferin Uefa
Sportal Čeferin raje ne razmišlja o črnih scenarijih glede koronavirusa, rekordni prihodki Uefe

Lani Maksimenko, letos Marandiči

Matjaž Kek je kot trener Rijeke leta 2014 zlahka izločil najmočnejši klub iz Moldavije. | Foto: Vid Ponikvar Matjaž Kek je kot trener Rijeke leta 2014 zlahka izločil najmočnejši klub iz Moldavije. Foto: Vid Ponikvar Lepše izkušnje z Moldavijo ima Kek kot nekdanji trener Rijeke. Z Rečani je leta 2014 v kvalifikacijah za evropsko ligo dvakrat premagal Šerif iz Tiraspola (1:0 in 3:0). Ker pa Tiraspol predstavlja ''državo v državo'', saj je glavno mesto mednarodno nepriznane države Pridnjestrske moldavske republike, moldavijska reprezentanca pa igra domače tekme v Kišinjevu, bo moral ponovno obiskati mesto, kjer je doživel enega najbolj bolečih udarcev v trenerski karieri.

Moldavija spada med slabše evropske reprezentance. Izgubila je zadnjih osem tekem, nazadnje pa premagala Andoro, s tesnih 1:0 v Kišinjevu. O njej pa bi lahko veliko povedal zimski novinec pri Celju Denis Marandiči, ki bo tako nasledil nekdanjega branilca Olimpije Latvijca Vitalijsa Maksimenka in postal novi tujec na delu v Sloveniji, ki se bo na uradni mednarodni tekmi pomeril proti Sloveniji.

Najboljše slovenske nogometaše spomladi čaka kar nekaj prijateljskih srečanj, na katerih bodo pilili formo za začetek lige narodov. | Foto: Saša Pahič Szabo/Sportida Najboljše slovenske nogometaše spomladi čaka kar nekaj prijateljskih srečanj, na katerih bodo pilili formo za začetek lige narodov. Foto: Saša Pahič Szabo/Sportida

Do takrat Keka čaka še veliko dela. Odigral bo vsaj tri prijateljske tekme. Ta mesec s Turčijo (27. marca v Ljubljani) in Albanijo (30. marca v Vidmu, usoda je zaradi strahu pred širitvijo koronavirusa v Italiji še nejasna), konec maja pa na spektaklu v Stožicah z evropskim prvakom Portugalsko. Slovenija do začetka lige narodov namerava odigrati še vsaj dve tekmi, tako da Keka čakajo zelo pestri meseci. V tem času bo skušal tudi pozabiti na neprijetne spomine na Kišinjev, kjer bo s Slovenijo 13. oktobra gostoval v nesporni vlogi favorita.

Ne spreglejte