Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
18. 4. 2017,
4.00

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

UEFA liga prvakov Jan Oblak Jan Oblak Atletico Madrid Leicester City Bayern München Real Madrid

Torek, 18. 4. 2017, 4.00

12 mesecev

Pred današnjima povratnima tekmama četrtfinala lige prvakov

Jan Oblak se boji novega čudeža. Bayern ga v Madridu potrebuje.

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
Jan Oblak, liga prvakov | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Danes bomo dobili prva polfinalista nogometne lige prvakov. Jan Oblak upa, da se bo z Atleticom Madridom, s katerim bo pri Leicester Cityju branil minimalno prednost s prve tekme, znašel med njima. Bayern čaka zelo naporna misija. Preobrat, po domači tekmi namreč zaostaja z 1:2, bo poskušal doseči kar v gosteh pri evropskem prvaku Real Madridu.

Leicester City – Atletico Madrid /izid prve tekme 0:1/

Danes ob 20.45. Štadion King Power v Leicestru (kapaciteta 32.312). Sodnik: Gianluca Rocchi (Italija).

-Verjetni postavi:

Leicester City (4-4-2): Schmeichel; Fuchs, Morgan, Benalouane, Simpson; Albrighton, Drinkwater, Ndidi, Mahrez; Vardy, Okazaki. Trener: Craig Shakespeare.

Atletico Madrid (4-4-2): Oblak; Filipe Luis, Savić, Godin, Juanfran; Koke, Gabi, Niguez, Carrasco; Griezmann, Torres. Trener: Diego Simeone.

Atleticu Madridu gre v zadnjem času sijajno, Janu Oblaku prav tako. Prvi ni izgubil že deset tekem zapored, ob tem je sedemkrat zmagal. Drugi je v tem času na kar sedmih tekmah ohranil nedotaknjeno mrežo in prejel vsega tri zadetke. Danes zvečer bo skušal svoja vrata obraniti še sedmič v ligi prvakov v tej sezoni. Na kar šestih od devetih tekem, ki jih je v najboljši nogometni ligi na svetu odigral v tej sezoni, je slovenskemu nogometnemu zvezdniku to uspelo.

Če bo uspešen tudi tokrat, je jasno. Z Atleticom bo napredoval med najboljše štiri v Evropi. Še drugič zapored, kar bi bil za vsega 24-letnega vratarja, ki ima za sabo že dve finali evropskih pokalov (lige prvakov in lige Europa) vsekakor velik podvig.

Diego Simeone dobro ve, da je Leicester City doma zelo nevaren. | Foto: Reuters Diego Simeone dobro ve, da je Leicester City doma zelo nevaren. Foto: Reuters

Pozor, Leicester je doma stoodstoten!

Toda pot do njega ne bo lahka. Čeprav je Atletico na Otok pripotoval z lepo popotnico, saj je v Madridu prišel do prednosti in ni prejel gola, ga v Leicestru čaka visoka ovira. Gostoval bo pri klubu, ki je v prejšnji sezoni šokiral z osvojitvijo naslova angleškega prvaka in poskrbel za pravcati čudež. Zdaj o drugem sanja v Evropi.

Za napredovanje bo napadel zmago na domačem štadionu, na katerem ima v tej evropski sezoni stoodstoten izkupiček. Štiri tekme in štiri zmage. Zadnjo je dosegel pred enim mesecem, ko je Sevillo premagal z 2:0 in se uvrstil v četrtfinale.

"Leicester je v dobri formi v zadnjih šestih, sedmih tekmah in spet dela tisto, kar je počel v prejšnji sezoni. To je klub, ki me spominja na nas. Pričakujem podobno tekmo, kot smo jo gledali v Španiji. Napeto bo, odločale bodo malenkosti," je večer pred tekmo opozarjal trener Atletica Diego Simeone.

"Smo optimistični, a predvsem zelo tekmovalni. Čaka nas izjemno vzdušje, ki bo prav gotovo vlilo moči domačim nogometašem. Na to moramo biti pripravljeni. Ne smemo si dopustiti, da bi nas to presenetilo. Moramo igrati najbolje, kot znamo. Zelo bo napeto," je še povedal Argentinec, ki lovi tretji polfinale lige prvakov na klopi Atletica v vsega štirih letih.

Antoine Griezmann je najboljši strelec Atletica v tej sezoni. Dosegel je 24 golov. | Foto: Reuters Antoine Griezmann je najboljši strelec Atletica v tej sezoni. Dosegel je 24 golov. Foto: Reuters

Vedo, kaj morajo narediti za nov čudež

"Želim si, da bi bili sproščeni in igrali z nasmehom na ustih. Ko je tako, iz svojih nogometašev iztisneš največ. Moramo pa biti tudi pametni in narediti vse, da zmagamo," pa so besede, s katerimi je tekmo najavil novi trener Leicester Cityja Craig Shakespeare.

"Imamo dobro ekipo, ki je uravnotežena. Verjamem, da bo to pokazala tudi tokrat in dokazala, da vse, kar smo dosegli v zadnjem letu in pol, ni slučajnost. Vemo, kaj moramo narediti v 90 minutah, ki so pred nami," je še povedal trener, ki je pred tedni nekoliko nenadejano zamenjal Italijana Claudia Ranierija. Po stoodstotnem izkupičku na prvih šestih tekmah je v zadnjih treh dvakrat izgubil in enkrat remiziral.

Pri Leicestru bodo pogrešali kaznovanega Roberta Hutha. Pri Atleticu ne bo poškodovanih Šimeta Vrsaljka, Kevina Gameira, Miguela Angela Moye in Augusta Fernandeza.

Real Madrid – Bayern München /izid prve tekme 2:1/

Danes ob 20.45. Štadion Santiago Bernabez v Madridu (kapaciteta 81.044). Sodnik: Viktor Kassai (Madžarska).

-Verjetni postavi:

Real Madrid (4-3-3): Navas; Marcelo, Nacho, Ramos, Carvajal; Modrić, Casemiro, Kroos; Ronaldo, Benzema, Isco. Trener: Zinedine Zidane.

Bayern München (4-2-3-1): Neuer; Bernat, Alaba, Boateng, Lahm; Alonso, Vidal; Robben, Alcantara, Ribery; Lewandowski. Trener: Carlo Ancelotti.

Carlo Ancelotti se je vrnil v Madrid. | Foto: Reuters Carlo Ancelotti se je vrnil v Madrid. Foto: Reuters To sta kluba, ki sta, verjeli ali ne, v zadnjih petih letih vseskozi igrala v polfinalu lige prvakov, Real, ki je v tem času v klubske vitrine pospravil dva evropska naslova, še celo eno več. Od danes naprej bo drugače, eden izmed teh dveh evropskih velikanov se bo moral sprijazniti, da bo njegove evropske poti konec, ko je v igri za naslov še osem ekip.

Glede na popotnico, s katerima sta kluba prišla na kultni Santiago Bernabeu v Madridu, bi to moral biti Bayern, ki je pred domačimi navijači izgubil z 1:2, a ta dvoboj zagotovo še ni odločen. Tega se zavedajo oboji. Na igrišču bo pač preveliko število pravih mojstrov nogometa, ki lahko ob svojem večeru poskrbijo za marsikaj.

Robert Lewandowski je ponedeljkov trening opravil brez težav. | Foto: Reuters Robert Lewandowski je ponedeljkov trening opravil brez težav. Foto: Reuters

Vrnil se je poljski bombarder

Eden izmed njih je Robert Lewandowski. Poljski bombarder iz bavarskega nogometnega stroja, ki ga na prvi tekmi ni bilo. Mnogi so prepričani, da je Bayern izgubil prav zaradi njegove odsotnosti. Težko jim gre oporekati. Lewandowski je v tej sezoni na 40 tekmah zabil kar 38 golov.

Navijačem Bayerna je optimizma vlila tudi novica, ki je medtem prišla iz Madrida. Zaradi poškodbe Real ne bo mogel računati na Garetha Bala. Do lanskega poletja najdražjega nogometaša na svetu.

Zinedine Zidane je lani v krstni trenerski sezoni postal evropski prvak. Lahko letos ponovi uspeh? | Foto: Reuters Zinedine Zidane je lani v krstni trenerski sezoni postal evropski prvak. Lahko letos ponovi uspeh? Foto: Reuters

Zmagali so tudi brez Cristiana Ronalda

Real je konec tedna v Španiji premagal Real Sociedad s 3:2, čeprav je nastopil brez Cristiana Ronalda in Karima Benzemaja, ki ju je trener spočil za današnjo tekmo. Bayern je v Nemčiji, takrat še brez Lewandowskega, remiziral z 0:0 na zahtevnem gostovanju pri Bayerju s Kevinom Kamplom v Leverkusnu.

"Bayern ima sijajno ekipo. Vemo, da ima odlične nogometaše, a ima tudi svoje slabosti. Igrati bomo morali našo igro, biti pripravljeni, tako kot smo bili na prvi tekmi. Če bo tako, nam bo uspelo. Pred nami je velika tekma, v kateri bodo odločale malenkosti," je dan pred tekmo govoril trener Reala Zinedine Zidane, ki se bo moral znajti tudi brez branilcev Pepeja in Raphaela Varana.

Cristiana Ronalda so med tednom pošteno zmotili medijski zapisi o tem, da naj bi posilil dekle. | Foto: Reuters Cristiana Ronalda so med tednom pošteno zmotili medijski zapisi o tem, da naj bi posilil dekle. Foto: Reuters

Cristiano Ronaldo posilil dekle in plačal za molk?

Vrnil se je tja, kjer je ustvaril fantastične spomine

"Morali bomo igrati zelo dobro, če želimo napredovati. Imamo manj možnosti, kot smo jih imeli pred enim tednom, a možnosti so," pa je dejal trener Bayerna Carlo Ancelotti, ki se vrača na štadion, na katerem je domoval pred prihodom v Nemčijo.

"Tukaj sem bil dve leti. Imam fantastične spomine," se je štirih lovorik, med njimi naslova evropskega prvaka leta 2014, spomnil 57-letni Italijan, ki se bo moral znajti brez kaznovanega vezista Javija Martineza, a še vedno upa, da bo lahko računal na kapetana Mattsa Hummelsa, ki na prvi tekmi zaradi poškodbe ni igral.

Ne spreglejte