Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
8. 9. 2021,
6.00

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,05

21

Natisni članek

hrvaška nogometna reprezentanca kvalifikacije za SP 2022 Jan Oblak Jan Oblak slovenska nogometna reprezentanca

Sreda, 8. 9. 2021, 6.00

2 leti, 7 mesecev

Kapetan Slovenije po porazu v Splitu

Jan Oblak po debaklu razkril največji problem Slovenije

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,05

21

Hrvaška : Slovenija, kvalifikacije za SP 2022, Split, Jan Oblak | Jan Oblak že dolgo ni prejel treh zadetkov na eni tekmi. To se mu ni zgodilo že slabo leto, natančneje od 21. oktobra 2020, ko je z Atleticom prejel štiri zadetke proti Bayernu. | Foto Grega Valančič/Sportida

Jan Oblak že dolgo ni prejel treh zadetkov na eni tekmi. To se mu ni zgodilo že slabo leto, natančneje od 21. oktobra 2020, ko je z Atleticom prejel štiri zadetke proti Bayernu.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Kapetan slovenske nogometne reprezentance Jan Oblak spada med najboljše vratarje na svetu. Svoje vrline je dokazal tudi v Splitu, kjer je zbral kar sedem obramb in preprečil še hujši poraz Slovenije proti Hrvaški (0:3). Po najvišjem porazu v kvalifikacijah za SP 2022 je spregovoril o težavah, s katerimi se spopada slovenska izbrana vrsta.

Matjaž Kek
Sportal Kek: To je bila katastrofa, tako ne bo šlo naprej

Neuspeh na Poljudu je hudo načel slovensko samozavest. Čeprav so nogometaši po težko prigarani domači zmagi nad Malto napovedali, da gre vedno na bolje, selektor Matjaž Kek pa je v zadnjih dneh sejal optimizem s prepričanjem, da bodo njegovi izbranci v Splitu zaigrali bolje kot proti Malti v Ljubljani, je Hrvaška zmagala s prepričljivim rezultatom 3:0. Končna prednost pa bi bila lahko še višja, če ne bi med slovenskima vratnicama stal Jan Oblak.

Fotogalerija s tekme v Splitu, fotograf Grega Valančič/Sportida:

Fotogalerija
1 / 43

''Hrvaški bi čestital za zasluženo zmago. Imela je veliko priložnosti. Mi smo imeli nekaj protinapadov, bili blizu tega, da bi zadeli, a na žalost to ni bilo dovolj. Nismo bili na ravni takšne tekme,'' je podal prvo oceno dvoboja, ki ni mogel zadovoljiti slovenske nogometne javnosti, saj je bila lahko Kekova četa na Poljudu srečna, da je prejela le tri zadetke.

V Splitu niso bili dorasli takšnim tekmam

Na Poljudu je pri soigralcih pogrešal več agresivnosti. | Foto: Grega Valančič/Sportida Na Poljudu je pri soigralcih pogrešal več agresivnosti. Foto: Grega Valančič/Sportida Oblak je moral na dvoboju v Splitu po žogo v svojo mrežo kar trikrat, kar se mu ne dogaja pretirano pogosto. V slovenski reprezentanci se mu je to nazadnje primerilo leta 2019 na gostovanju na Poljskem (2:3), kjer pa je izbrana vrsta pod vodstvom Matjaža Keka vsaj nekajkrat zapretila in ne nazadnje dosegla dva zadetka. Ko je Slovenija slabi dve leti pozneje ostala praznih rok na Hrvaškem (0:3), v napadu niti pod razno ni povzročala tako konkretnih težav tekmecu, kapetan pa je pri soigralcih pogrešal več agresivnosti.

Pogrešal je več tiste drzne borbenosti, s katero lahko prekrižaš načrte tekmecu in mu daješ vedeti, da mu ne boš pustil tako zlepa uresničiti ciljev. Tudi za ceno večjega števila prejetih rumenih kartonov. ''Morali bi biti bolj agresivni, a je zdaj tekme že konec. Zdaj smo lahko pametni, a dokazati se je treba med tekmo. Po tekmi je prepozno,'' je pojasnil 28-letni Škofjeločan, ki z reprezentanco (in klubom) ni vajen izgubljati s tako visoko razliko.

Hrvaški nogometaši so navdušili navijače na Poljudu in se na lestvici povzpeli na vodilni položaj. | Foto: Grega Valančič/Sportida Hrvaški nogometaši so navdušili navijače na Poljudu in se na lestvici povzpeli na vodilni položaj. Foto: Grega Valančič/Sportida

''Za Slovenijo mora biti glavna stvar borbenost. Po kakovosti nismo na takšni ravni kot večje reprezentance, po borbenosti pa bi morali biti na najvišji ravni. Na žalost je kakšna tekma na tej ravni, kakšna pa ne. Ta danes ni bila. Težko je razumeti, zakaj je na določeni tekmi to mogoče, na določeni pa ne. Vsak igralec, tudi če mu ne gre, se lahko vedno bori. To je tudi naš največji problem, da se na določenih tekmah pokažemo v taki luči, kot da smo najbolj borbena ekipa na svetu, na določenih pa pokažemo, da nismo dorasli takšnim tekmam,'' ga moti nihanje na srečanjih, kar zadeva izkazano bojevitost. Proti Hrvaški jo je pri soigralcih zelo pogrešal.

"Moramo si povedati, ali si res kaj želimo"

Kapetana na sosedskem obračunu sta bila Ivan Perišić (Inter) in Jan Oblak (Atletico). | Foto: Grega Valančič/Sportida Kapetana na sosedskem obračunu sta bila Ivan Perišić (Inter) in Jan Oblak (Atletico). Foto: Grega Valančič/Sportida Kakšen bo njegov naslednji korak? Ima kapetanski trak, njegova beseda naj bi se poslušala in upoštevala s posebno vrednostjo.

''Določene stvari moramo fantje med seboj rešiti in se pogovoriti. Moramo si povedati, ali si res kaj želimo ali pa igramo le zaradi tega, da nihče ne bo rekel, da ne pridem (na reprezentančno akcijo). To ni pravi način. Sam sem prihajal z željo, da bi se uvrstil na svetovno prvenstvo. Vedno bom igral z željo, da se uvrstim na tekmovanje. Vem, da ne bo lahko s Slovenijo, a imam ogromno željo. Verjamem, da so fantje tega sposobni. Določene stvari bomo morali razrešiti med seboj. V vsako tekmo bi morali iti tako kot smo šli v domači tekmi s Poljsko (2:0 leta 2019) ali Hrvaško (1:0 letos). To so tekme, ko smo pokazali, da lahko. Problem je mogoče v nas samih. Mogoče pa ni selektor odgovoren za vse, kar se dogaja,'' je izpostavil, da bi lahko glavna krivda za takšne rezultate, ki Slovenijo trenutno ne uvrščajo med resnejše kandidate za nastop na SP 2022 (Kekova četa je na šestih tekmah dosegla zgolj štiri zadetke), ležala na igralcih.

Jan Oblak je na gostovanju v Splitu zbral kar sedem obramb. | Foto: Grega Valančič/Sportida Jan Oblak je na gostovanju v Splitu zbral kar sedem obramb. Foto: Grega Valančič/Sportida

Po septembrski akciji zaseda Slovenija v kvalifikacijski skupini H četrto mesto. Prihodnji mesec jo čakata dvoboja z Malto (v gosteh) in Rusijo, ki po 12 letih prihaja v Ljudski vrt. Ko se je Rusija v Mariboru mudila zadnjič, je Slovenija pod vodstvom Keka presenetila favorita in se uvrstila na SP 2010. Še zadnje veliko tekmovanje, na katerem so nastopili slovenski nogometaši. 

navijači
Sportal Necepljene navijače bolj udari po denarnici
Sportal Norišnica v Splitu, šahovnice preplavile ulice! #video
Hrvaška : Slovenija, kvalifikacije za SP 2022, Split, Jan Oblak, Jasmin Kurtić
Sportal Italijani še popravili rekord, Angleži nič več stoodstotni
Hrvaška : Slovenija, kvalifikacije za SP 2022, Split
Sportal Hrvaški selektor brez dlake na jeziku: Nekateri želijo razvrednotiti reprezentanco
Hrvaška : Slovenija, kvalifikacije za SP 2022, Split
Sportal Sladko maščevanje Hrvaške, ki se je znesla nad Kekovo četo
Ne spreglejte