Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
12. 3. 2020,
11.34

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,47

3

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak UEFA liga prvakov Lionel Messi Lionel Messi Liverpool Atletico Madrid Diego Simeone Virgil van Dijk Jordan Henderson

Četrtek, 12. 3. 2020, 11.34

1 leto

Nepozabna predstava Jana Oblaka v Liverpoolu

Jan Oblak prejel pohvalo, ki je očarala svet kot še nobena

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,47

3

Jan Oblak | Jan Oblak je na gostovanju pri evropskih prvakih zbral kar devet obramb! | Foto Reuters

Jan Oblak je na gostovanju pri evropskih prvakih zbral kar devet obramb!

Foto: Reuters

To je bila tekma, ki je ponudila vse, kar lahko vrhunski nogomet ponudi, eden izmed osrednjih junakov pa je bil Slovenec. Jan Oblak, hobotnica madridskega Atletica, je s svojimi lovkami na Anfieldu branil kot v transu, proti evropskemu prvaku zbral devet obramb in bil ključni mož španskega velikana pri napredovanju v četrtfinale. Po dvoboju se je naposlušal pohval, najlepšo mu je izrekel trener Diego Simeone.

Jan Oblak
Sportal Atletico zadal hud udarec branilcem naslova, Oblak in Iličić igralca tekme

Ko je Brazilec Roberto Firmino na začetku prvega podaljška zatresel mrežo Atletica in podvojil prednost na 2:0, ta bi že zadoščala za napredovanje Liverpoola v četrtfinale lige prvakov, so se nad taborom Atletica zgrnili temni oblaki. Deževalo je vso tekmo, a ne le iz neba nad Liverpoolom. Deževale so tudi obrambe 27-letnega Jana Oblaka, takšne in drugačne, bolj in manj zahtevne. Škofjeločan je branil tako suvereno, da je paral živce razigranemu napadu evropskih prvakov, željnih maščevanja Atleticu za poraz v Madridu (0:1).

Atletico brez Oblaka ne bi dočakal podaljška

Škofjeločan je v sredo paral živce bodočim angleškim prvakom. | Foto: Reuters Škofjeločan je v sredo paral živce bodočim angleškim prvakom. Foto: Reuters V rednem delu ga je po izvrstnem strelu z glavo premagal le Georginio Wijnaldum, Andrew Robertson je zatresel prečko, preostali strelci Liverpoola, prednjačili so Alex Oxlade-Chamberlain, Mohamed Salah in Trent Alexander-Arnold, pa so izkusili enega najpopolnejših večerov slovenskega vratarskega asa. Bil je skoraj nepremagljiv in vlival pogum soigralcem, da je na Anfieldu mogoče pripraviti presenečenje. Brez njega bi se ladja Atletica na Otoku potopila že v rednem delu, tako pa se je tekma prevesila v podaljšek, v katerem se je Liverpool po zadetku Firmina resda že videl med četrtfinalisti, a je sledil preobrat preobratov.

Rdeči so prejeli kar tri zadetke, pri prvem je imel prste vmes vratar Adrian, tako da so navijači Liverpoola še bolj objokovali zdravstvene težave, zaradi katerih ni mogel med vratnicama stati Alisson Becker. "Ni težko priznati, da bi bil rezultat, če bi Oblak branil za Liverpool, Adrian pa za Atletico, povsem drugačen," so zapisali pri angleškem časniku The Daily Telegraph.

Proslavljanje zmage Atletica pred navijači na Anfieldu:

Španec Adrian je gladko izgubil vratarski dvoboj z Oblakom. Ta je prejel priznanje za igralca dvoboja in s tem postal še drugi Slovenec, ki je zaznamoval evropski teden s tovrstno nagrado. Pridružil se je Josipu Iličiću ter poskrbel za eno najlepših slovenskih sredin tedna v zgodovini evropskih klubskih tekmovanj. "To je bila ena najpopolnejših vratarskih predstav gostujoče ekipe, kar jih je kadarkoli videl Anfield," je poudaril Liverpool Echo.

Josip Iličić
Sportal Josip Iličić. Genij, ki živi v nepravem času.

Kar je Messi za Barcelono, je Oblak za Atletico!

Diego Simeone po velikem preobratu Atletica ni skrival sreče. | Foto: Reuters Diego Simeone po velikem preobratu Atletica ni skrival sreče. Foto: Reuters Eno najlepših pohval na račun Oblaka je po nepozabni zmagi izrekel njegov trener Diego Simeone. "Oblak je zelo pomemben za našo ekipo. Tako kot Savić, Felipe, Joao Felix … Imamo najboljšega vratarja na svetu. Tako kot ima Barcelona Messija, ki dela razliko na igrišču, imamo mi Oblaka. Naši navijači bodo še dolgo pomnili njegovo predstavo v Liverpoolu," je poudaril Argentinec, ki mu je uspel veliki podvig, saj je po zaslugi Marcosa Llorenteja (dva zadetka) in Alvara Morate, oba sta vstopila v igro s klopi, izločil Kloppovo četo.

Besede Simeoneja o primerjavi nekdanjega vratarja Olimpije in Benfice s superzvezdnikom Barcelone Lionelom Messijem so očarale svet. Skoraj ga ni medija, ki jih ne bi prenesel bralcem in bralkam. "Oblak je ohranil Atletico pri življenju. Zasluži si vse čestitke. Koliko udarcev je ubranil? Odličen vratar je," je dodal Nizozemec Virgil van Dijk, po mnenju mnogih najboljši obrambni igralec na svetu.

Atletico je pripravil presenečenje in izločil aktualnega evropskega prvaka. | Foto: Reuters Atletico je pripravil presenečenje in izločil aktualnega evropskega prvaka. Foto: Reuters

"Za Janom Oblakom je odlična tekma. Ustvarili smo si veliko priložnosti, a nismo mogli najti poti do mreže. Nismo zmogli doseči še tretjega zadetka, ki bi odločil dvoboj v našo korist," so bile besede kapetana Liverpoola Jordana Hendersona, ki se od Evrope poslavlja nepričakovano hitro. Dodal je, da je Liverpool dal vse od sebe, a preprosto ni zmogel več. Zlasti zaradi hobotnice v vratih Los Colchoneros, velikega ponosa Atletica in slovenskega nogometa.

Oblak je prejel nagrado za igralca tekme:

Oblak v ligi prvakov "srečal abrahama"

To je bil jubilejni 50. nastop Jana Oblaka v ligi prvakov. S tem je popravil slovenski rekord, kar 26-krat pa je končal dvoboj brez prejetega zadetka, s čimer je le še utrdil sloves vratarja, ki premika mejnike in spada med svetovno elito. Bogate poti dokazovanja v najmočnejšem tekmovanju ni začel najbolj prepričljivo.

Jan Oblak je začel svojo pot v ligi prvakov leta 2014 v Pireju. | Foto: Reuters Jan Oblak je začel svojo pot v ligi prvakov leta 2014 v Pireju. Foto: Reuters

V ligi prvakov je debitiral sredi septembra leta 2014 v vročem Pireju, kjer je z Atleticom klonil pred Olympiakosom (2:3) in bil posreden krivec za prvi prejeti gol. Na drugo priložnost v ligi prvakov je moral počakati več kot pol leta. Nato mu je pomagala "višja sila". Poškodba starejšega stanovskega kolega Miguela Angela Moye, ki je takrat branil v izjemni formi, mu je odprla vrata dokazovanja. Še neogret je stopil med vratnici na povratnem dvoboju osmine finala proti Bayerju iz Leverkusna, ohranil mrežo nedotaknjeno in po loteriji 11-metrovk pomagal Atleticu do napredovanja. S tem si je pridobil zaupanje trenerja, navijačev in javnosti.

Najodmevnejša obramba Oblaka, odkar nastopa v ligi prvakov:

Postal je prvi vratar rdeče-belih, česar ni več izpustil iz rok. Diego Simeone je dobil čuvaja mreže, ki je zrasel v enega najboljših na svetu. V ligi prvakov je pogosto opozarjal nase z atraktivnimi obrambami, najodmevnejša je tista iz leta 2017, ko v nekaj sekundah ubranil tri nevarne strele lekarnarjev iz Leverkusna. Leto prej je v polfinalu v Münchnu ubranil kazenski udarec napadalca Bayerna Thomasa Müllerja in Atleticu odprl pot do preboja v veliki finale. V sklepnem dejanju prestižnega tekmovanja, kjer je zaigral kot tretji Slovenec (po Srečku Katancu in Zlatku Zahoviću), je po dramatičnem srečanju ostal praznih rok proti Realu. Šele po strelih z bele točke.

V finalu lige prvakov v Milanu je ostal praznih rok proti Cristianu Ronaldu. | Foto: Vid Ponikvar V finalu lige prvakov v Milanu je ostal praznih rok proti Cristianu Ronaldu. Foto: Vid Ponikvar

Naslednjo sezono je z Atleticom izpadel v polfinalu, tokrat pa se mu ponuja priložnost, če mu bodo to nepredvidljivi zapleti zaradi koronavirusa sploh dopuščali, da znova resneje napade evropsko krono, veliko željo madridskega kluba. Prihodnji petek naj bi žreb četrtfinala v Nyonu določil, proti kateremu tekmecu bo vknjižil 51. in 52. nastop. A najprej bo treba spraviti pod streho še preostalo polovico povratnih tekem osmine finala …

Josip Iličić
Sportal Noro, kako je Iličić ukradel rekord Ibrahimoviću!
Ne spreglejte